Un real succes! NOAPTEA MUZEELOR 2022

Noaptea Europeană a Muzeelor 2022 s-a bucurat de un real succes în rândul publicului băimărean, muzeul nostru înregistrând un număr de peste 2000 de vizitatori după ora 16, când a început evenimentul.

Programul cultural propus de noi pentru această noapte magică a cuprins, în debutul acestuia, vernisajul expoziției de artă fotografică „România în straie tradiționale”, expozant artist fotograf Tudorel Ilie.


„România în straie tradiționale”, expoziția cu numărul 151 a artistului fotograf Tudorel Ilie, s-a remarcat în rândul publicului iubitor de artă și de frumos prin frumusețea instantaneelor în mărime naturală, surprinse de artistul expozant. La vernisaj au luat cuvântul doamna manager al Muzeului Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș, Monica Mare, Lect. univ. dr. Natalia Lazăr și artist fotograf Tudorel Ilie, cel care semnează aceste lucrări de excepție.


Un număr de 28 de fotografii expuse în incinta Muzeului Satului Baia Mare promovează valoroase elemente ale portului tradiţional şi tehnici de confecţionare vestimentară din zonele etnografice ale Maramureșului și din țară, reprezentând o frescă elocventă a frumuseţii şi unității în diversitate a portului popular românesc, meşteşuguri şi ocupaţii tradiţionale din cadrul „economiei casnice rurale” românești, practicate de meşterii populari şi nu numai, sărbători şi manifestări folclorice, jocul şi dansul popular unde sunt purtate costumele populare.


Momentul muzical al Coralei „Armonia” Baia Mare, al doilea eveniment de mare impact pentru publicul vizitator, a avut un repertoriu emoționant și a încântat sufletele publicului vizitator cu numeroase cântece religioase, prin care au transmis cele mai pure sentimente de iubire și foarte multă emoție.

Cei mici s-au bucurat, în această ediție a Nopții Muzeelor, de o vânătoare de comori, realizată de voluntarii Team For Youth Association, care le-a oferit prilejul de a parcurge într-un mod inedit traseul de vizitare a zece obiective importante din Satul de pe Dealul Florilor, iar la finalul acestuia au primit, pe lângă punctele castigate, și câteva surprize dulci.

Distracția s-a mutat apoi la Clădirea Pavilionară, care și-a ținut porțile larg deschise pentru vizitatori până după miezul-nopții.


Aici, vizitatorii au putut admira frumoasele colecții de lemn, port, textile și obiecte de cult pe care le avem expuse permanent în expoziția de bază „Lemnul în comunitățile tradiționale din N-V Transilvaniei – de la leagăn la mormânt”, dar, cei mai mulți dintre ei s-au bucurat de excepționala expoziției temporare itinerante Maria Tănase – o legendă adevărată.

Aceasta surprinde ipostaze din viaţa, preocupările culturale, umane şi sociale ale Mariei Tănase, ce transpar din piesele de port popular deținute în cadrul Colecției Maria Tănase, documente, fotografii, scrisori, tablouri și alte obiecte personale și a fost realizată de Muzeul Olteniei – Secția de Etnografie, cu care avem o colaborare trainică și deosebită.


Toți cei care ne-au trecut pragul muzeelor în cadrul acestui eveniment au beneficiat de o tombolă cu premii care își va anunța câștigătorii în zilele ce urmează.


Mulțumim tuturor partenerilor pe care i-am avut în organizarea acestui eveniment de excepție: Centrul Universitar Nord din Baia Mare, Conf. Dr. Delia Suiogan și Lect. Univ. dr. Natalia Lazăr care ne-au sprijinit cu voluntari și cu activitățile pregătite pentru public; Artistului fotograf Tudorel Ilie pentru profesionalismul de care a dat dovadă și pentru frumoasa expoziție pe care a ales să o prezinte cu acest prilej; Meșterițelor populare Ana Mețenti din Baia Mare și Valerica Dancoș din Cernești, care au pus la dispoziția vizitatorilor cele mai frumoase lucruri create de mâinile lor harnice, podoabe și costume tradiționale; Coralei „Armonia” Baia Mare pentru momentul muzical emoționant, Asociației T4UTH, președinte Remus Pop, care ne-a sprijinit cu Vânătoarea de Comori și voluntari; Rotary Club Baia Mare și Maxim Studio pentru „mașinăria de creat amintiri” care a stat la dispoziția publicului vizitator întreaga noapte.


Mulțumim echipei muzeului pentru implicare, voluntarilor și publicului vizitator care ne-a fost alături!


Vă invităm la muzeu pentru a descoperi și admira frumusețea patrimoniului nostru muzeal și pentru a vă crea momente de bucurie alături de familie și cei dragi, într-un loc cu de toate: peisaje de poveste, prieteni necuvântători (iepurași, cătelușa Albinuța și cei doi iezi), arhitectură tradițională, traseu inedit de vizitare și vreme perfectă pentru plimbare!

Text și foto: Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș

By Radio Galaxia

Acest site foloseste fusul orar UTC+3 (ora universală coordonată) in acest moment.

Continut protejat

No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.