Calendar muzical: 8 mai

 

 

8 mai 2022
Bono și The Edge de la U2 au susținut un scurt recital într-un adăpost anti-bombă din Kiev, care a fost cândva o stație de metrou, pentru a-și arăta sprijinul pentru Ucraina. Într-o postare pe contul oficial de Twitter al U2, duo-ul a spus că președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a invitat să cânte acolo. Cei doi au interpretat piesele ‘With or Without You’, ‘Desire’, ‘Angel of Harlem’, ‘Vertigo’ și o versiune a melodiei ‘Stand By Me’ de Ben E. King.

 

8 mai 2016
În urma morții sale neașteptate, Prince a ocupat primele două locuri în topul Billboard al albumelor, cu The Very Best of Prince la locul 1 și Purple Rain la locul 2. Deoarece muzica sa nu era disponibilă pe majoritatea serviciilor de streaming și distribuitorilor de descărcări, albumele fizice erau în multe cazuri cel mai bun mod de a-i obține muzica.

 

8 mai 2014
Chuck Berry a fost numit unul dintre laureații Premiului Polar Music din 2014. Un purtător de cuvânt al comitetului de premii a spus: „În decurs de trei minute, el evocă o imagine a vieții cotidiene și a viselor unui adolescent, adesea cu accent pe mașini. Chuck Berry, născut în 1926, a fost primul care a condus pe autostradă și a anunțat că ne-am născut să alergăm.”

 

8 mai 2013
Ja Rule a fost eliberat din închisoare după ce a petrecut aproape doi ani pentru acuzații de posesie de arme și evaziune fiscală. Rapperul a fost eliberat dintr-o închisoare din Ray Brook, New York, dar va rămâne în arest la domiciliu până pe 28 iulie. Bărbatul de 37 de ani a pledat vinovat pentru că nu și-a depus declarațiile fiscale pe o perioadă de cinci ani în 2011 și pentru posesia ilegală de arme cu un an înainte. El a fost condamnat la 28 de luni de închisoare după ce nu a plătit taxe de 1,1 milioane de dolari (710.319 lire sterline) între 2004 și 2008. Rapperul a fost, de asemenea, condamnat la doi ani de închisoare pentru posesia unui pistol semi-automat, pe care poliția l-a găsit ascuns în mașina sa după un concert din New York în 2007.

 

8 mai 2013
Un tablou de Fernand Leger deținut de Madonna a fost vândut pentru 7,2 milioane de dolari (4,7 milioane lire sterline) în New York. Cântăreața a cumpărat opera cubistă din 1921, Trei femei la masa roșie, în 1990 pentru 3,4 milioane de dolari (2,2 milioane lire sterline). Potrivit Sotheby’s, veniturile din vânzare „vor beneficia Fundației Ray of Light a Madonnei, sprijinind proiectele de educație pentru fete în Orientul Mijlociu și Asia de Sud”.

 

8 mai 2008
Inginerul audio american Larry Levine a murit de emfizem în Encino, California, la vârsta de 80 de ani. Era cunoscut pentru munca sa cu Phil Spector la tehnica de înregistrare „Wall of Sound”. A lucrat la albumul influent din 1966 al The Beach Boys, Pet Sounds, și a primit premiul Grammy în 1966 pentru cea mai bună înregistrare tehnic executată pentru „A Taste of Honey” interpretată de Herb Alpert & the Tijuana Brass. Înregistrarea a câștigat și premiul Grammy pentru înregistrarea anului în 1966.

 

8 mai 2008
Artistul country american Eddy Arnold a murit din cauze naturale, cu o săptămână înainte de a împlini 90 de ani. A vândut peste 85 de milioane de discuri și a avut 147 de piese în topurile americane, inclusiv 28 de hituri pe primul loc în topul Billboard’s Country Singles. A fost odată manageriat de Colonel Tom Parker (care ulterior l-a manageriat pe Elvis Presley). Arnold a avut hitul american pe locul 4 în 1965, ‘Make The World Go Away’.

 

8 mai 2006
The Rolling Stones și-au anulat viitorul turneu european după ce chitaristul Keith Richards a suferit o intervenție chirurgicală de urgență la creier. Chitaristul în vârstă de 62 de ani a suferit o „ușoară comoție cerebrală” când a căzut dintr-un copac de cocos în timpul unei vacanțe în Fiji.

 

8 mai 2005
Bruce Springsteen a ocupat primul loc în topul albumelor din SUA cu ‘Devils and Dust’, al 13-lea său album de studio pe locul 1.

 

8 mai 1996
Un judecător din Los Angeles a respins cererea lui Tommy Lee și a soției sale, Pamela Anderson, de a împiedica revista Penthouse să publice fotografii dintr-un film cu conținut pornografic care a fost furat din casa lor.

 

8 mai 1993
Aerosmith a intrat pe locul 1 în topul albumelor din Statele Unite cu ‘Get A Grip’, un hit de locul 2 în Marea Britanie. Albumul a vândut peste 20 de milioane de copii la nivel mondial și a câștigat două premii Grammy pentru trupă.

 

8 mai 1993
Mark Knopfler a primit un doctorat onorific în muzică de la Universitatea din Newcastle upon Tyne, Anglia.

 

8 mai 1984
Roger Waters și-a lansat primul său album solo, The Pros And Cons Of Hitch Hiking. Albumul conceptual, așa cum a fost conceput inițial de Waters în 1977, se concentrează pe gândurile unui bărbat în timpul unei crize de vârstă mijlocie și îi prezintă pe Eric Clapton la chitară, David Sanborn la saxofon și Michael Kamen la pian.

 

8 mai 1982
Paul McCartney a obținut al cincilea său album No.1 în Marea Britanie cu ‘Tug Of War’. Albumul a inclus duetul cu Stevie Wonder ‘Ebony & Ivory’, care a fost inspirat de faptul că McCartney l-a auzit pe comediantul Spike Milligan spunând „note negre, note albe, și trebuie să le cânți pe amândouă pentru a face armonie!”, referindu-se la clapele negre (ebony) și albe (ivory) ale unui pian.

 

8 mai 1982
Vangelis a ajuns pe locul 1 în topul single-urilor din SUA cu ‘Chariots Of Fire’, singurul său hit pe primul loc în SUA. Vangelis a fost acuzat că ar fi plagiat ‘Chariots of Fire’ dintr-o melodie a unui alt compozitor grec, Stavros Logaridis, numită ‘City of Violets’. Vangelis a câștigat în instanță convingând judecătorul să-i permită să-și aducă echipamentul de claviatură în sală pentru a demonstra metoda sa de compoziție prin improvizație.

 

8 mai 1982
Neil Bogart a murit de cancer la vârsta de 39 de ani. Bogart a fost fondatorul Casablanca Records, împreună cu Peter Guber, găzduind artiști precum Donna Summer, The Village People, Kiss, T.Rex și Joan Jett.

 

8 mai 1976
ABBA a obținut al treilea single No.1 în Marea Britanie cu ‘Fernando’, care a devenit cel mai bine vândut single al trupei, cu vânzări de peste 10 milioane. De asemenea, în aceeași zi, Abba a început o perioadă de nouă săptămâni pe locul 1 în topul albumelor din Marea Britanie cu albumul lor ‘Greatest Hits’.

 

8 mai 1976
DJ-ul de la BBC Radio 1, Johnny Walker, a anunțat că va părăsi stația după ce i s-a spus că trebuie să pretindă că îi plac The Bay City Rollers.

 

8 mai 1976
Fostul solist al trupei Lovin’ Spoonful, John Sebastian, a ajuns pe locul 1 în topul single-urilor din SUA cu ‘Welcome Back’, luat din emisiunea TV ‘Welcome Back Kotter’.

 

8 mai 1974
Clăparul britanic Graham Bond, în vârstă de 36 de ani, și-a luat viața. Artistul a fost membru temporar al trupei Blues Incorporated, condusă de Alexis Korner, înainte de a forma Graham Bond Quartet, cu Bond la voce și orgă, Ginger Baker la tobe și Jack Bruce la bas.

 

8 mai 1970
Cel de-al 12-lea și ultimul album al The Beatles, Let It Be, a fost lansat (înregistrat înainte de Abbey Road, și inițial trebuia să se numească ‘Get Back’). Albumul a fost lansat într-o ediție deluxe cu o carte numită ‘Get Back’.

 

8 mai 1969
John Lennon, George Harrison și Ringo Starr au semnat un contract de management de afaceri cu Allen Klein și compania sa, ABKCO, dar Paul McCartney a refuzat să semneze, preferând să fie reprezentat de familia Eastman.

 

8 mai 1965
Filmarea clipului promoțional pentru melodia ‘Subterranean Homesick Blues’ de Bob Dylan a avut loc lângă Hotelul Savoy din Londra. Actorii din fundal au fost Allen Ginsberg și Bob Neuwirth. Clipul original a fost, de fapt, segmentul de deschidere al filmului ‘Dont Look Back’, un documentar despre turneul lui Bob Dylan în 1965 în Anglia. În film, Dylan, care a venit cu ideea, ține carduri cu cuvinte și fraze din versurile cântecului și le arată camerei în timp ce piesa cânta.

 

8 mai 1964
The Beatles au menținut poziția de top în topul single-urilor din SUA timp de paisprezece săptămâni cu trei melodii No.1 în succesiune: ‘I Want To Hold Your Hand’ pentru șapte săptămâni, ‘She Loves You’ pentru două săptămâni și ‘Can’t Buy Me Love’, pentru cinci săptămâni.

 

8 mai 1954
BBC radio din Marea Britanie a interzis piesa ‘Such a Night’ a lui Johnny Ray după ce ascultătorii s-au plâns de conținutul său „sugestiv”. Ray era cunoscut pentru actul său emoțional pe scenă, care includea lovirea pianului și zvârcolirea pe podea.