Calendar muzical: 7 iulie
7 iulie 2022
O înregistrare unică a lui Bob Dylan cântând clasica sa piesă din 1963 „Blowin’ In The Wind” a fost vândută la licitație pentru 1,48 milioane de lire sterline (1,78 milioane de dolari). Această reînregistrare a marcat prima dată în 60 de ani când Dylan a reînregistrat piesa, care a fost lansată ca parte a albumului din 1963 „The Freewheelin’ Bob Dylan”. Formatul Ionic Original folosit pentru piesa lui Dylan a fost „lac în vopsea pe un disc de aluminiu, cu o spirală gravată în el de muzică. Această pictură, însă, avea calitatea suplimentară de a conține acea muzică, care putea fi auzită prin introducerea unui ac de pick-up în spirală și rotirea acestuia”.
7 iulie 2017
Compania Official Charts a revizuit modul în care compilează clasamentul UK Top 40, într-un efort de a împiedica artiștii de top să împingă noi talente în afara acestuia. Această modificare a fost determinată de succesul albumului lui Ed Sheeran, intitulat ÷ [Divide], care a plasat 16 piese în top 20 în luna martie.
7 iulie 2015
Cercetătorii climatologi de la cinci universități de prestigiu au descoperit că 163 dintre cele 542 de cântece ale lui Bob Dylan fac referire la fenomenele climatice, ceea ce reprezintă aproape o treime, făcându-l pe acesta cel mai probabil muzician să menționeze vremea în versurile sale. Pe locul doi s-au clasat The Beatles, menționând vremea în 48 din cele 308 cântece pe care le-au compus.
7 iulie 2010
Paul McCartney s-a alăturat lui Ringo Starr pe scenă la un concert la Radio City Music Hall din New York, pentru a sărbători împlinirea vârstei de 70 de ani a fostului toboșar al trupei The Beatles. Însoțiți de formația lui Ringo All Starr Band și de Yoko Ono, Joe Walsh, Angus Young și Steven Van Zandt, Paul a interpretat melodia „Birthday”, iar Ringo a cântat „With A Little Help From My Friends”.
7 iulie 2009
Familia și fanii lui Michael Jackson și-au luat rămas bun de la superstarul pop în cadrul unui serviciu memorial emoționant. Coșciugul cântărețului a fost amplasat în fața scenei în timpul evenimentului care a avut loc la Staples Center din Los Angeles, după o înmormântare privată anterioară. Fiica lui Jackson, Paris, în vârstă de 11 ani, a luptat cu lacrimile pentru a-l descrie pe tatăl ei drept „cel mai bun tată pe care ți-l poți imagina”. Stevie Wonder, Lionel Richie și Mariah Carey au adus omagii înainte ca familia să se alăture unei finale melancolice pe scenă. Berry Gordy, șeful casei de discuri Motown, care i-a semnat pe cei din Jackson Five, și-a încheiat omagiul cu cuvintele: „Michael, îți mulțumesc pentru bucurie, îți mulțumesc pentru iubire. Vei trăi în inima mea pentru totdeauna.”
7 iulie 2007
Ozzy Osbourne a devenit primul artist onorat pe propria Alee a Faimelor în stilul Hollywood din Birmingham. Cântărețul, originar din Aston, le-a spus celor peste 1000 de fani de pe Broad Street că această stea de bronz din pavaj înseamnă mai mult pentru el decât orice recunoaștere de la Hollywood. Organizatorii au menționat și alți artiști pop locali care ar putea se alăture lui Ozzy în plimbarea de pe Alee, printre care Duran Duran, Jamelia, Robert Plant și UB40.
7 iulie 2007
Tom Simpson, clăparul trupei Snow Patrol, a fost arestat în legătură cu o apariție ratată în instanță în Glasgow. Ulterior, el a fost eliberat, iar trupa a devenit capul de afiș al festivalului T in the Park din Scoția. Amy Winehouse și-a anulat prezența la eveniment din cauza „epuizării”.
7 iulie 2007
Concertele Live Earth au avut loc în întreaga lume, cu The Police închizând evenimentele zilei în New Jersey. Concertele au fost organizate de fostul vicepreședinte al SUA, Al Gore, în cadrul campaniei sale de „vindecare a planetei”. Vedete rock din întreaga lume au cântat în fața a sute de mii de fani pentru a evidenția schimbările climatice. Concerte au avut loc în Washington, Rio de Janeiro, Johannesburg, Londra, Hamburg, Tokyo, Shanghai și Sydney. Madonna a încheiat concertul Live Earth de la Londra, interpretând o melodie pe care o scrisese special pentru eveniment. Alți artiști importanți care au apărut includ: Snow Patrol, Red Hot Chili Peppers, Genesis, The Beastie Boys, James Blunt, Foo Fighters, Duran Duran, UB40, Snoop Dogg, Enrique Iglesias, Crowded House și Joss Stone.
7 iulie 2006
Syd Barrett a murit la vârsta de 60 de ani din cauza unor complicații legate de diabet. Cântărețul, compozitorul și chitaristul a fost unul dintre membrii fondatori ai trupei Pink Floyd, activând ca muzician rock doar aproximativ șapte ani înainte de a se retrage în izolare. S-a alăturat trupei Pink Floyd în 1965, dar a părăsit formația trei ani mai târziu, după un singur album. Barrett a lansat două albume solo înainte de a se retrage în autoizolare timp de peste treizeci de ani, iar deteriorarea sa mentală a fost atribuită drogurilor.
7 iulie 2005
Membrii trupei The Hollies au cerut unui judecător din High Court să condamne la închisoare unul dintre membrii fondatori, susținând că basistul Eric Haydock a încălcat o hotărâre judecătorească din 1998 de a nu mai cânta sub numele lor. Haydock a format trupa în Manchester, Anglia, la începutul anilor 1960, alături de Allan Clarke și Graham Nash (care a părăsit trupa în 1966). Haydock lucra într-un grup numit Eric Haydock’s Hollies.
7 iulie 2003
S-a raportat că Britney Spears a obținut un profit de 500.000 de dolari după vânzarea casei sale cu 5 dormitoare din Los Angeles. Cântăreața plătise 1,8 milioane de lire sterline pentru casa respectivă acum 2 ani și a vândut-o cu 2,3 milioane de lire sterline.
7 iulie 2003
Trupa Darkness a lansat albumul lor de debut, intitulat „Permission To Land”, care a ocupat primul loc în topurile din Marea Britanie timp de patru săptămâni. Cinci single-uri au fost lansate de pe acest album, inclusiv „I Believe in a Thing Called Love”, cel mai de succes, care a ajuns pe locul 2 în topul UK Singles Chart. Trupa a câștigat trei premii BRIT în 2004 în urma succesului albumului: Cel mai bun grup, Cel mai bun grup rock și Cel mai bun album. De asemenea, au câștigat două premii Kerrang! în 2004 pentru Cel mai bun spectacol live și Cea mai bună trupă britanică.
7 iulie 2000
Soția lui Eminem, Kimberly Mathers, a fost internată în spital după ce și-a tăiat încheieturile mâinilor în urma unui concert al soțului său în cadrul turneului „Up in Smoke” la Joe Louis Arena din Detroit. Tot în această zi, Eminem a obținut primul său single pe locul 1 în topul din Marea Britanie cu piesa „The Real Slim Shady”, extrasă de pe al doilea său album, „The Marshall Mathers LP”. Piesa a ajuns pe locul 4 în topul din SUA.
7 iulie 1999
S-a raportat că vânzătorii de înghețată din Marea Britanie își vor modifica metoda de atragere a tinerilor către căruțele lor mobile, prin redarea de hituri pop în locul sunetelor tradiționale. Melodiile Spice Girls și Oasis vor fi primele care vor fi difuzate.
7 iulie 1989
S-a anunțat că, pentru prima dată, discurile compacte se vând mai bine decât albumele pe vinil.
7 iulie 1984
Bruce Springsteen a ajuns pe locul 1 în clasamentul albumelor din SUA cu „Born In The USA”. Albumul a petrecut în total 139 de săptămâni în clasamentul american. De asemenea, este unul dintre cele trei albume (alături de „Thriller” de Michael Jackson și „Rhythm Nation 1814” de Janet Jackson) care au produs șapte single-uri de succes în topul din SUA.
7 iulie 1984
Prince a început o serie de cinci săptămâni consecutive pe primul loc în clasamentul single-urilor din SUA cu piesa „When Doves Cry”, primul său single care a ajuns pe locul 1 în SUA și care a vândut peste 2 milioane de exemplare. Piesa a ocupat locul 4 în Marea Britanie.
7 iulie 1980
Led Zeppelin a susținut ultimul lor concert cu bateristul John Bonham când au apărut la Eissporthalle, Berlinul de Vest, la finalul unui turneu european. Repertoriul a inclus piese precum „Black Dog”, „The Rain Song”, „Hot Dog”, „All My Love”, „Trampled Under Foot”, „Since I’ve Been Loving You”, „Kashmir”, „Stairway To Heaven” și „Rock And Roll”. Au încheiat spectacolul cu o versiune de 17 minute a piesei „Whole Lotta Love”.
7 iulie 1978
Talking Heads a lansat al doilea lor album de studio, intitulat „More Songs About Buildings And Food”. Primul dintre cele trei LP-uri ale formației Talking Heads produse în colaborare cu Brian Eno, albumul a inclus și primul lor single care a intrat în Top 30, o versiune a piesei „Take Me to the River” a lui Al Green.
7 iulie 1973
Billy Preston a început un mandat de două săptămâni pe primul loc în clasamentul single-urilor din SUA cu piesa „Will It Go Round In Circles”, prima sa piesă care a ajuns în fruntea clasamentului american.
7 iulie 1971
Starul pop în vârstă de 26 de ani, Bjorn Ulvaeus, și Agnetha Faltskog, în vârstă de 21 de ani, s-au căsătorit în Verum, Suedia. 3000 de fani ABBA au sosit și, în haos, un cal de poliție a călcat pe piciorul miresei, provocându-i o ușoară vătămare.
7 iulie 1969
George Harrison a înregistrat noua sa piesă „Here Comes the Sun” alături de doar alți doi membri ai trupei Beatles, Paul McCartney și Ringo Starr, la Abbey Road în Londra. John Lennon a fost absent, recuperându-se în urma unui accident de mașină în Scoția.
7 iulie 1966
Trupa The Kinks se afla pe primul loc în topul single-urilor din Marea Britanie cu piesa „Sunny Afternoon”, al treilea și ultimul lor single care a ajuns pe primul loc în Marea Britanie. La fel ca piesa contemporană „Taxman” a trupei The Beatles, această melodie face referire la nivelurile ridicate de impozite impuse de guvernul laburist britanic condus de Harold Wilson. În America, piesa a ajuns pe locul 14 în clasamentul Billboard Hot 100 în toamna anului 1966.
7 iulie 1963
The Rolling Stones și-au făcut debutul la televiziunea britanică când au apărut în emisiunea „Thank Your Lucky Stars”. Printre invitații emisiunii s-au aflat și Mickie Most, The Cadets, Helen Shapiro și Gordon Mills. Trupa a apărut de un total de 13 ori în cadrul acestei emisiuni între 1963 și 1966.
7 iulie 1962
The Beatles au cântat la Hulme Hall, Port Sunlight, în Birkenhead. Spectacolul a fost un dans pentru clubul local de golf, iar capacitatea sălii era de 450 de persoane, însă au reușit să se strecoare 500 de oameni pentru a-i asculta și a-i vedea pe The Beatles.
7 iulie 1957
Elvis Presley a obținut primul său single pe primul loc în Marea Britanie cu piesa „All Shook Up” (a zecea lansare de single în Marea Britanie). A rămas pe locul 1 timp de șapte săptămâni.