Calendar muzical: 29 septembrie
29 septembrie 2020
Cântărețul, compozitorul și actorul american de muzică country Mac Davis a murit la vârsta de 78 de ani. În timpul carierei sale timpurii, el a scris pentru Elvis Presley, furnizându-i hiturile „Memories”, „In the Ghetto”, „Don’t Cry Daddy” și „A Little Less Conversation”. O carieră solo ulterioară în anii 1970 a produs hituri precum „Baby, Don’t Get Hooked on Me”. Davis a jucat și în propriul său spectacol de varietăți, într-un musical de pe Broadway și în diverse filme și emisiuni TV.
29 septembrie 2020
Cântăreața și compozitoarea australian-americană Helen Reddy a murit la vârsta de 78 de ani. În anii 1970, ea a avut 15 single-uri în top 40 Billboard Hot 100. Șase dintre ele au ajuns în top 10, iar trei au ajuns pe locul întâi, inclusiv hitul său emblematic „I Am Woman”.
29 septembrie 2019
Cântărețul, producătorul de înregistrări, editorul, executivul de la casă de discuri american Michael James Ryan Busbee (cunoscut profesional ca Busbee) a murit din cauza unei forme de cancer cerebral la vârsta de 43 de ani. Busbee a scris și co-scris cu o gamă largă de artiști, printre care Gwen Stefani, Pink, Shakira, Keith Urban, Florida Georgia Line și Lady Antebellum.
29 septembrie 2018
Chitaristul american de blues și cântărețul-compozitor Otis Rush a murit din cauza complicatiilor unui accident vascular cerebral la vârsta de 84 de ani. Stilul său distinctiv de chitară avea un sunet lent și note lungi îndoite. Primul său single, „I Can’t Quit You Baby”, în 1956, a ajuns pe locul 6 în topul Billboard R&B. Două dintre cele mai cunoscute melodii ale sale sunt „Double Trouble” și „All Your Love (I Miss Loving)”.
29 septembrie 2015
Contractul original semnat de The Beatles și managerul Brian Epstein a fost vândut la Sotheby’s pentru 365.000 de lire sterline (548.000 de dolari). Acest document din 1962 a fost considerat unul dintre cele mai importante contracte din muzica populară, marcând începutul călătoriei trupei către faima internațională.
29 septembrie 2012
Presa din Regatul Unit a raportat că chiar exista o fată care lucrează într-un chioșc de cartofi prăjiți și susține că este fiica lui Elvis, după ce Lisa Marie Presley a fost surprinsă servind gustări prăjite pe un vehicul mobil numit Mr. Chippy. La vârsta de 44 de ani, descendentul lui Elvis și actriței Priscilla, a purtat un șorț și a gătit cod în crustă pentru localnici. Kim Scales, proprietara afacerii, a declarat: „Lisa Marie își dorea să vadă cum trăim și să experimenteze viața britanică. Ne-am amuzat pentru că clienții nu știau cine este ea. S-a distrat cu adevărat.” Cântăreața se mutase în pitorescul sat Rotherfield, East Sussex, acum doi ani, venind din Los Angeles.
29 septembrie 2004
Setul de tobe cu cinci piese, făcut la comandă pentru bateristul trupei The Who, Keith Moon, în 1968, s-a vândut pentru 120.000 de lire sterline (215.772 de dolari) la Londra unui colecționar american, stabilind un record mondial pentru o vânzare de tobe la licitație.
29 septembrie 2004
Ziarul The Sun a relatat că Michael Jackson avea un al patrulea copil secret, care avea acum 19 ani. Povestea susținea că norvegianul Omar Bhatti s-a născut în urma unei aventuri de o noapte și a locuit la casa lui Jackson de la Neverland, California.
29 septembrie 1999
Trupa Manic Street Preachers a primit o factură de 28.000 de lire sterline după ce au distrus echipament în timpul spectacolului lor la festivalul T In The Park din Scoția.
29 septembrie 1992
Cântărețul și compozitorul american Paul Jabara a murit de limfom legat de SIDA la vârsta de 44 de ani. A scris hit-ul câștigător al premiilor Oscar și Grammy pentru Donna Summer, „Last Dance”, și „The Main Event/Fight” pentru Barbra Streisand, și a co-scris hit-ul Weather Girls, „It’s Raining Men”, împreună cu Paul Shaffer.
29 septembrie 1990
Maria McKee se afla pe locul 1 în topul single-urilor din Regatul Unit cu piesa „Show Me Heaven”, care a fost inclusă în filmul cu Tom Cruise, „Days Of Thunder”.
29 septembrie 1989
În timp ce călătorea cu motocicleta sa din Los Angeles, Bruce Springsteen a oprit la Matt’s Saloon din Prescott, Arizona, și a cântat alături de trupa locală. Bruce a interpretat mai multe hituri rock and roll, printre care „Don’t Be Cruel” de Elvis Presley și „Sweet Little Sixteen” și „Route 66” de Chuck Berry. Bruce a donat, de asemenea, 100.000 de dolari pentru factura de spital a unei ospătărițe.
29 septembrie 1987
Al treisprezecelea album de studio al trupei Pink Floyd, „A Momentary Lapse Of Reason”, se afla în topurile din Regatul Unit. Ședința foto pentru coperta albumului a implicat trăgerea a 800 de paturi de spital pe plaja Saunton Sands din Devon, dar ploaia a întrerupt ședința și a trebuit să o repete două săptămâni mai târziu. În cer poate fi văzut un planor, posibil o referință la piesa „Learning to Fly”. Fotograful Robert Dowling a câștigat un premiu de aur la Asociația Fotografilor pentru imaginea, care a durat aproximativ două săptămâni pentru a fi realizată.
29 septembrie 1984
Prince și trupa Revolution au început o serie de două săptămâni la locul 1 în topul single-urilor din SUA cu piesa „Let’s Go Crazy”, al doilea său hit pe locul 1 în SUA și un hit pe locul 7 în Regatul Unit. Piesa a fost prima de pe albumul și filmul „Purple Rain”.
29 septembrie 1979
Trupa The Police a avut primul său single pe locul 1 în Regatul Unit cu „Message In A Bottle”, al treilea lor hit în top 20. Piesa a fost lansată ca primul single de pe albumul „Reggatta de Blanc” și a ajuns, de asemenea, pe locul 1 în Irlanda și pe locul 5 în Australia. Cu toate acestea, în ciuda popularității sale în Regatul Unit, single-ul a ajuns doar pe locul 74 în Statele Unite.
29 septembrie 1976
În timp ce se bucura de propriile sale festivități de ziua sa, cântărețul Jerry Lee Lewis a împușcat accidental basistul său, Norman Owens, în piept. Lewis trăgea cu focuri într-o ușă de birou. Owens a supraviețuit, dar l-a dat în judecată pe șeful său.
29 septembrie 1973
Trupa Grand Funk Railroad a ajuns pe locul 1 în topul single-urilor din SUA cu „We’re An American Band”, primul dintre cele două hituri ale lor care au ajuns pe primul loc în SUA.
29 septembrie 1971
În ultima seară a primei lor turnee în Japonia, Led Zeppelin a apărut la Osaka Festival Hall. Spre sfârșitul concertului, trupa a interpretat o medley de cântece în timpul unei versiuni prelungite a piesei „Whole Lotta Love”, care includea „Let That Boy Boogie”, „I Gotta Know”, „Twist and Shout”, „Fortune Teller”, „Good Times Bad Times” și „You Shook Me”.
29 septembrie 1967
Lucrând la Abbey Road din Londra, The Beatles au mixat noua piesă a lui John Lennon, „I Am The Walrus”, care includea sunetul unei radiouri care era reglat prin numeroase stații, oprindu-se la o producție BBC a piesei „Regele Lear” de William Shakespeare. Lennon a compus piesa combinând trei cântece la care lucra. Când a aflat că un profesor de la vechea sa școală primară îi învață pe elevi să analizeze versurile cântecelor Beatles, el a adăugat un vers cu cuvinte fără sens.
29 septembrie 1961
Robert Shelton a scris o recenzie elogioasă a prestației lui Bob Dylan ca artist deschizător la Gerde’s Folk City în New York Times, numindu-l „Unul dintre cei mai distincți stilisti care au cântat la Manhattan în luni”. În aceeași zi, Dylan a cântat la armonică într-o sesiune de înregistrare produsă de John Hammond.
29 septembrie 1960
Ricky Valance se afla pe locul 1 în topul single-urilor din Regatul Unit cu piesa „Tell Laura I Love Her”, devenind primul cântăreț galez care a ajuns în fruntea clasamentelor, și un One-hit Wonder.
29 septembrie 1959
A treia piesă lansată de Berry Gordy pe nou-înființata Motown Records, „Bad Girl” interpretată de The Miracles, a intrat în clasamentul Billboard Pop.
29 septembrie 1956
Bill Haley avea cinci cântece în topul britanic al celor mai bine vândute 30 de single-uri: „Rockin Through The Rye”, „Saints Rock n’ Roll”, „Rock Around the Clock”, „Razzle Dazzle” și „See You Later Alligator”.