Calendar muzical: 26 mai
26 mai 2022
Clăparul trupei Depeche Mode, Andy Fletcher, a murit la vârsta de 60 de ani. Fletcher a fost membru fondator al trupei, care a cunoscut succesul cu sunetul lor electrizant întunecat, având hituri precum ‘Personal Jesus’. Depeche Mode a avut succes în topuri în anii 1980 și 1990 cu single-uri precum ‘New Life’, ‘Enjoy the Silence’ și ‘Just Can’t Get Enough’.
26 mai 2022
Toboșarul englez Alan White, cunoscut mai ales pentru perioada petrecută în trupa de rock progresiv Yes, a murit la vârsta de 72 de ani. În 1969, White s-a alăturat Plastic Ono Band a lui John Lennon și Yoko Ono, cântând la tobe pe single-urile ‘Instant Karma!’ și ‘Imagine’, precum și pe majoritatea albumului Imagine din 1971 al lui Lennon. White a mai cântat pe mai mult de 50 de albume ale altor muzicieni, printre care George Harrison, Ginger Baker’s Air Force, Terry Reid, Joe Cocker și The Ventures.
26 mai 2022
Cei patru membri ai trupei Abba au făcut prima lor apariție publică după 14 ani, participând la premiera spectacolului Abba Voyage în Londra, Marea Britanie. Agnetha, Frida, Benny și Bjorn s-au reunit pentru seara de deschidere a concertului, care a prezentat versiuni digitale ale trupei. Concertul a fost în lucru din 2016 și a prezentat o nouă tehnologie revoluționară care a recreat imaginea trupei Abba din perioada lor de glorie din anii 1970.
26 mai 2021
Poliția din statul american New Hampshire a emis un mandat de arestare activ pentru cântărețul Marilyn Manson în legătură cu acuzații de agresiune. Manson a fost acuzat de două capete de acuzare pentru “agresiune simplă, de clasa A” implicând un videograf în timpul unui concert în Gilford în 2019. Într-o declarație, poliția a spus că cântărețul și agenții săi “erau conștienți de mandat de ceva timp”. Dar nu a făcut niciun efort pentru a se întoarce să răspundă acuzațiilor, a spus poliția.
26 mai 2017
Chris Cornell a fost înmormântat la Hollywood Forever Cemetery din Los Angeles, lângă Johnny Ramone. Printre cei care au participat la serviciul funerar s-au numărat Dave Navarro, Tom Morello, Lars Ulrich, James Hetfield, Courtney Love și colegii săi de trupă din Soundgarden, Matt Cameron și Kim Thayil. Cornell s-a spânzurat pe 18 mai 2017.
26 mai 2016
O serie de timbre care sărbătoreau 50 de ani de Pink Floyd au fost dezvăluite de Royal Mail. Cele zece timbre, care urmau să fie disponibile luna următoare, marcau cinci decenii de la momentul în care trupa a devenit profesionistă. Colecția includea cele mai faimoase coperți ale albumelor trupei, precum și imagini din concerte live.
26 mai 2015
Autoritățile din SUA investigau moartea legendei blues-ului B.B. King după ce două dintre fiicele sale au susținut că a fost otrăvit. Karen Williams și Patty King au spus că muzicianul a fost “intoxicat cu substanțe străine pentru a-i induce moartea prematură” de către managerul său de afaceri, Laverne Toney. King a murit în somn la casa sa din Las Vegas pe 14 mai în acel an, la vârsta de 89 de ani.
26 mai 2009
Un judecător american a încheiat o bătălie grea de doi ani asupra moștenirii regretatului cântăreț de soul James Brown. Judecătorul Jack Early a decis ca jumătate din bunurile sale să meargă către un fond caritabil, un sfert către soția sa și fiul său mic, iar restul către cei șase copii adulți ai săi. Familia lui Brown și soția sa, Tomi Rae Hynie Brown, s-au luptat pentru averea sa de când a murit din cauza insuficienței cardiace în 2006.
26 mai 2007
Muzicieni contemporani au înregistrat propriile versiuni ale pieselor de pe albumul Sgt. Pepper al trupei Beatles pentru a marca 40 de ani de la lansarea acestuia. Artiști precum Oasis, Travis, The Fray, Kaiser Chiefs, Razorlight, Bryan Adams și The Magic Numbers au lucrat cu Geoff Emerick – inginerul responsabil pentru sesiunile originale din 1967, folosind echipamentul analogic original cu 4 piste pentru a demonstra tehnicile utilizate la înregistrarea în studiourile Abbey Road în 1967.
26 mai 2002
Primul episod al emisiunii At Home With The Osbournes a fost difuzat pe MTV în Marea Britanie. Devenind deja un succes în SUA, emisiunea se concentra pe viața nebună a lui Ozzy și a familiei sale (soția sa Sharon și doi dintre cei trei copii ai lor). Indiferenți față de camerele de filmat, aceștia se certau, se contraziceau, înjurau și petreceau timp în culisele concertelor lui Ozzy.
26 mai 2000
Toboșarul Tommy Lee a fost închis pentru cinci zile pentru consum de alcool. Lee a apărut în fața unei instanțe din Los Angeles, fiind acuzat că a încălcat termenii eliberării sale condiționate prin consumul de alcool, un act care contravine direct termenilor eliberării sale condiționate.
26 mai 1996
Un incendiu la casa lui Eric Clapton a cauzat pagube de peste un milion și jumătate de lire sterline; Pompierii au ajuns la fața locului și l-au găsit pe Clapton încercând să salveze colecția sa de chitare.
26 mai 1995
The Rolling Stones au susținut două concerte semi-acustice la Paradiso Amsterdam pe parcursul a două zile. Keith Richards a declarat ulterior că concertele de la Paradiso au fost cele mai bune spectacole live pe care le-au făcut vreodată. Locația este într-o clădire de biserică transformată, datând din secolul al XIX-lea, ocupată ilegal în 1967 de hippiști care doreau să transforme biserica într-un club de divertisment. Printre artiștii care au înregistrat concerte la Paradiso se numără Joy Division, Willie Nelson, Phish, Nirvana, The Cure, Lenny Kravitz, Nick Cave, Dave Matthews și Amy Winehouse.
26 mai 1994
Michael Jackson s-a căsătorit cu Lisa Marie Presley, fiica lui Elvis Presley. Cuplul a divorțat în 1995. Ei s-au întâlnit pentru prima dată când Lisa Marie, la vârsta de șapte ani, a participat la câteva dintre concertele lui Jackson din Las Vegas.
26 mai 1990
Pentru prima dată în istorie, primele cinci poziții din topul single-urilor din SUA au fost ocupate de artiste feminine; Madonna era pe locul 1 cu ‘Vogue’, Heart pe locul 2, Sinead O’Connor pe locul 3, Wilson Phillips pe locul 4 și Janet Jackson pe locul 5.
26 mai 1984
Fosta backing singer a lui Stevie Wonder, Deniece Williams, a început un parcurs de două săptămâni pe locul 1 în topul single-urilor din SUA cu ‘Let’s Hear It For The Boy’, luată din filmul ‘Footloose’, un hit care a ajuns pe locul 2 în Marea Britanie.
26 mai 1979
‘Sunday Girl’ a oferit trupei Blondie al doilea lor hit pe locul 1 în topul single-urilor din Marea Britanie. Piesa a fost preluată de pe albumul grupului ‘Parallel Lines’, care a devenit cel mai bine vândut album al anului 1979.
26 mai 1977
Billy Powell, cântărețul trupei The O’Jays, a murit de cancer. (1972, hit ‘Back Stabbers’, 1973 US No.1 & UK No.9 single ‘Love Train’). Inițial cunoscuți sub numele de The Triumphs și apoi The Mascots, și-au luat numele “The O’Jays” în tribut pentru disc jockey-ul de radio Eddie O’Jay.
26 mai 1974
O tragedie a lovit la un concert al lui David Cassidy la White City din Londra, când peste 1.000 de fani au avut nevoie de tratament de prim ajutor din cauza emoției frenetice. O fană, Bernadette Whelan, a murit din cauza insuficienței cardiace patru zile mai târziu.
26 mai 1973
The Edgar Winter Group a ajuns pe locul 1 în topul single-urilor din SUA cu ‘Frankenstein’, singurul lor hit nr. 1 în SUA, care a ajuns pe locul 18 în Marea Britanie. Grupul îl includea pe fostul chitarist al trupei McCoys, Rick Derringer. În performanțele live ale piesei, Edgar Winter a promovat avansarea sintetizatorului ca instrument principal, devenind prima persoană care a purtat un instrument de claviatură în jurul gâtului.
26 mai 1972
În momentul în care trupa se destrăma, David Bowie le-a oferit trupei Mott The Hoople două dintre noile sale piese, ‘Suffragette City’, pe care au refuzat-o, și ‘All The Young Dudes’, pe care au înregistrat-o. Piesa a adus grupului un hit pe locul 3 în Marea Britanie și în top 40 din SUA.
26 mai 1972
Prima zi a festivalului de patru zile din Marea Britanie ‘The Great Western Express‘, lângă Lincoln, având în program trupele: The Faces, Joe Cocker, Humble Pie, Slade, The Groundhogs, Ry Cooder, Don McLean, Brewers Droop, plus o apariție specială a trupei Monty Python.
26 mai 1969
John Lennon și Yoko Ono au început un ‘bed-in’ de opt zile, în camera 1742 a hotelului La Reine Elizabeth din Montreal, Canada, pentru a promova pacea mondială. Au înregistrat piesa ‘Give Peace a Chance’ în camera de hotel (Petula Clark poate fi auzită pe refren). Piesa a fost creditată lui Lennon & McCartney, deși Paul nu a avut nicio legătură cu înregistrarea.
26 mai 1968
Artistul blues american Little Willie John a murit în închisoare după ce a fost condamnat pentru omor. A co-scris și a fost primul care a înregistrat piesa ‘Fever’ (interpretată de Peggy Lee în 1958) și ‘Need Your Love So Bad’, interpretată de Fleetwood Mac. James Brown a înregistrat un album tribut ‘Thinking Of Little Willie John… And A Few Other Nice Things’.
26 mai 1968
Pink Floyd, Blonde On Blonde și The Pretty Things au apărut la dineul revistei OZ la Middle Earth Club, Covent Garden, Londra, Anglia. OZ era o revistă satirică de umor, fondată de Richard Neville și bazată în Sydney, Australia din 1963. În a doua și mai cunoscută încarnare a devenit o revistă a contraculturii, bazată în Londra din 1967 până în 1973.
26 mai 1967
The Beatles au lansat albumul Sgt Pepper’s Lonely Hearts Club Band în Marea Britanie. Înregistrat pe o perioadă de 129 de zile, începând din decembrie 1966, albumul este larg considerat unul dintre cele mai mari din toate timpurile și a fost primul album al Beatles unde lista pieselor a fost exact aceeași pentru versiunile din Marea Britanie și SUA. Până în 2011, a vândut peste 32 de milioane de copii în întreaga lume, devenind unul dintre cele mai bine vândute albume din istorie.
26 mai 1966
The Rolling Stones au ajuns pe locul 1 în topul single-urilor din Marea Britanie cu ‘Paint It, Black’, al șaselea lor single nr. 1 în Marea Britanie. Inițial a fost intitulat ‘Paint It Black’ fără virgulă. Keith Richards a declarat că virgula a fost adăugată de casa de discuri, Decca. A fost primul single nr. 1 care a prezentat un sitar în înregistrare.
26 mai 1966
The Beatles au înregistrat piesa ‘Yellow Submarine’ la studiourile Abbey Road din Londra. Recuperându-se după o intoxicație alimentară, producătorul George Martin a lipsit de la această înregistrare, iar inginerul EMI Geoff Emerick a lucrat la înregistrare. Piesa îl prezintă pe John Lennon făcând bule într-o găleată de apă, strigând “Full speed ahead Mister Captain!”.
26 mai 1964
Marianne Faithfull a înregistrat piesa ‘As Tears Go By’, compusă de Mick Jagger și Keith Richards, fiind acompaniată de viitorii membri ai trupei Led Zeppelin, Jimmy Page la chitară și John Paul Jones la bas.