Calendar muzical: 25 februarie

25 februarie 2021
Un caiet de schițe folosit de Radiohead în timpul înregistrării albumului lor din 1995, The Bends, a fost vândut la licitație, fiind adjudecat pentru £5,000 ($6,350). Lăsat în urmă în timpul repetițiilor într-un grajd din Oxfordshire în 1994, caietul de dimensiune A2 conținea schițe și acorduri legate de al doilea album al trupei, împreună cu versuri pentru piese neînregistrate precum „Too Easy”, „Idiot Boy” și „Dead Bank Clerk”, precum și pentru cântecele clasice precum „Street Spirit (Fade Out)”.

25 februarie 2019
Mark Hollis, muzician și compozitor englez, a murit la vârsta de 64 de ani. A obținut succes comercial și recunoaștere critică în anii 1980 și 1990 ca și co-fondator, solist principal și principal compozitor al trupei Talk Talk. Hollis a scris sau a colaborat la cea mai mare parte a muzicii Talk Talk, inclusiv hiturile precum „It’s My Life” (1984) și „Life’s What You Make It” (1986).

25 februarie 2019
Publicist și manager de talente britanic Kenneth Pitt a murit la vârsta de 96 de ani. A gestionat cariera muzicienilor, inclusiv a lui David Bowie la sfârșitul anilor 1960 (Pitt l-a gestionat pe Bowie în perioada primului său hit, „Space Oddity”, în 1969), și a fost responsabil pentru promovarea muzicienilor și trupelor americane care au turneat în Marea Britanie, inclusiv Frank Sinatra, Duke Ellington și Jerry Lee Lewis.

25 februarie 2017
Cântărețul și compozitorul britanic Rag’n’Bone Man a fost pe locul întâi în topul albumelor din Marea Britanie cu albumul său de debut Human, care a devenit cel mai bine vândut album de debut al unui artist masculin din anii 2010. Albumul a ajuns, de asemenea, pe locul întâi în Belgia, Republica Cehă, Olanda, Irlanda și Elveția.

25 februarie 2015
Madonna a declarat că a suferit de whiplash ca urmare a „coșmarului” accidentului ei la Brit Awards 2015. Artista în vârstă de 56 de ani a fost trasă înapoi de pe scenă de un mantou, care ar fi trebuit să îi cadă de pe umeri, cauzându-i căderea pe o scară.

25 februarie 2015
Cu ocazia celei care ar fi fost a 72-a aniversare a lui George Harrison, a fost plantat un nou copac în memoria sa în Griffith Park, Los Angeles, pentru a înlocui unul care fusese anterior distrus de o infestare de gândaci. Acest nou copac de ied a fost ales pentru a înlocui originalul, deoarece era mult mai puțin susceptibil la insecte.

25 februarie 2011
Susan ‘Suze’ Rotolo, a murit din cauza cancerului pulmonar. Ea a fost odată prietena lui Bob Dylan și inspirația unora dintre primele sale cântece. Susan a apărut în una dintre imaginile distinctive ale deceniului, plimbându-se cu Dylan îmbrățișați unul de altul pentru fotografia de copertă a albumului său de succes, Freewheelin Bob Dylan.

25 februarie 2009
Președintele Obama l-a onorat pe Stevie Wonder, eroul său muzical, cu cea mai înaltă distincție muzicală din America, premiul Gershwin al Bibliotecii Congresului, în cadrul unei ceremonii la Casa Albă. Președintele a spus că legenda Motown a fost coloana sonoră a tinereții sale, iar soția sa nu s-ar fi căsătorit cu el dacă nu ar fi fost fan. Melodia lui Wonder „Signed, Sealed, Delivered” a fost cântecul tematic în timpul campaniei prezidențiale a lui Obama.

25 februarie 2009
Câștigătorii premiilor NME din 2009, care au avut loc la O2 Academy din Londra, au inclus Oasis care a câștigat premiul pentru cea mai bună trupă britanică, Elbow a câștigat premiul pentru contribuția remarcabilă la muzica britanică. The Killers au câștigat premiul pentru cea mai bună trupă internațională, iar Kings of Leon au câștigat premiul pentru cel mai bun album pentru „Only by the Night”, iar The Cure a câștigat premiul pentru geniul divin.

25 februarie 2006
George Michael a fost găsit lăsat pe scaun într-o mașină în Hyde Park, Londra. O persoană îngrijorată l-a observat pe cântăreț și a sunat la poliție, care, după ce a fost verificat de paramedici, a fost arestat sub suspiciunea de deținere de droguri și apoi eliberat pe cauțiune. Michael a făcut o declarație publică despre incident și a spus „Am fost în posesia drogurilor de clasa C, care este o infracțiune și nu am nicio plângere împotriva poliției care au fost profesioniști pe tot parcursul evenimentului.” El a mai spus că evenimentul a fost „vina mea, ca de obicei.”

25 februarie 2004
The Rolling Stones au ocupat primul loc într-o listă americană a celor mai mari câștigători de bani din muzică. Lista a fost bazată pe câștiguri în 2003, când trupa și-a susținut turneul „Forty Licks”, care le-a adus 212 milioane de dolari (124.7m lire sterline) din vânzări de bilete, CD-uri, DVD-uri și produse. Cei trei milioane de fani care au mers la spectacole au cheltuit în medie 11 dolari (6.47 lire sterline) fiecare pe produse. Bruce Springsteen a fost listat pe locul doi, iar Eagles pe locul trei.

25 februarie 2000
Cele cinci Spice Girls originale se confruntau cu o factură de până la 1 milion de lire sterline (1.7 milioane de dolari) după ce au pierdut o bătălie legală împotriva sponsorilor turneului mondial din 1988. Compania Aprilia Scooter Company pretindea că fetele știau de plecarea iminentă a lui Geri.

25 februarie 1998
Albumul lui Johnny Cash, Unchained, a câștigat un premiu Grammy pentru cel mai bun album country. Albumul fusese un succes critic, dar a fost în mare parte ignorat de radio-ul country mainstream, fapt pe care Cash și producătorul Rick Rubin l-au observat atunci când au cumpărat o reclamă pe o pagină întreagă în revista Billboard. Reclama, care a apărut în martie, prezenta un tânăr Cash afișându-și degetul mijlociu și „mulțumind” radio-ului pentru susținerea albumului!

25 februarie 1998
La Radio City Music Hall, Bob Dylan a primit trei premii Grammy, inclusiv unul pentru Cel mai bun album pentru „Time Out Of Mind”. În timpul interpretării cântecului, Michael Portnoy, angajat ca dansator de fundal, și-a smuls cămașa și a sărit printre trupă, dezvăluind cuvintele „Soy Bomb” pictate pe pieptul său. De asemenea, în acea seară, în timpul discursului de acceptare al lui Shawn Colvin, Ol Dirty Bastard a luat microfonul și a făcut diverse observații, cum ar fi „Puffy e bun, dar Wu-Tang e cel mai bun” și „Wu-Tang e pentru copii”. Apoi a fost escortat de pe scenă.

25 februarie 1995
La o petrecere privată pentru 1.200 de invitați selectați în ultima seară a turneului de golf Frank Sinatra Desert Classic, Frank Sinatra a cântat în fața unei audiențe live pentru ultima dată. Melodia de încheiere a fost „The Best is Yet to Come”.

25 februarie 1995
Madonna a început o serie de șapte săptămâni pe locul 1 în topul single-urilor din SUA cu „Take A Bow”, piesa, care a fost scrisă în colaborare cu Babyface, a devenit un hit pe locul 16 în Marea Britanie.

25 februarie 1989
Simple Minds se aflau pe locul 1 în topul single-urilor din Marea Britanie cu „Belfast Child”. Melodia folosește muzica din cântecul popular irlandez „She Moved Through the Fair”, dar are cuvinte complet diferite. Cu o durată de 6 minute și 39 de secunde, a devenit cel de-al doilea single cu cea mai lungă ședere pe locul 1, după „Hey Jude” de la The Beatles.

25 februarie 1984
„Jump”, de Van Halen, a început o serie de cinci săptămâni pe locul 1 în topul single-urilor din SUA (un hit pe locul 7 în Marea Britanie). Solistul David Lee Roth a scris versurile după ce a văzut un reportaj la televizor despre un bărbat care amenința că va sări de pe un clădire înaltă pentru a-și pune capăt vieții. Roth a crezut că unul dintre privitori în astfel de situații ar striga probabil „go ahead and jump”.

25 februarie 1981
Câștigătorii la premiile Grammy din acest an au inclus pe Bob Seger, care a câștigat premiul pentru cea mai bună interpretare rock pentru „Against The Wind”, Pat Benatar a câștigat premiul pentru cea mai bună interpretare feminină pentru „Crimes Of Passion”, Christopher Cross a câștigat premiul pentru cel mai bun artist nou și cea mai bună piesă pentru „Sailing”. Cea mai bună interpretare vocală rock, masculină a mers la Billy Joell pentru Glass Houses.

25 februarie 1977
The Jam au semnat cu Polydor Records UK pentru 6.000 de lire sterline (10.200 dolari). Au avut 18 single-uri consecutive în top 40 în Marea Britanie, de la debutul lor în 1977 până la destrămarea lor în decembrie 1982, inclusiv patru hituri pe locul 1. Până în 2007, „That’s Entertainment” și „Just Who Is the 5 O’Clock Hero?” au rămas cele mai bine vândute single-uri de import din toate timpurile în Marea Britanie.

25 februarie 1972
Scrisă după „Masacrul Duminicii Sângeroase”, din Irlanda de Nord, Paul McCartney și Wings au lansat „Give Ireland Back To The Irish”. Cântecul a fost interzis de BBC și IBA. A ajuns pe locul 16 în Marea Britanie și pe locul 21 în SUA.

25 februarie 1972
Led Zeppelin au apărut în fața a peste 25.000 de fani la Western Springs Stadium, Auckland, Noua Zeelandă, primul concert al trupei în Noua Zeelandă (și cea mai mare mulțime care a participat vreodată la un concert pe insulă). Un tren special a fost închiriat din Wellington pentru a aduce fani la concert. Știrile de a doua zi au raportat că trupa putea fi auzită pe o distanță de peste cinci mile de stadion.

25 februarie 1967
Pink Floyd au apărut la clubul Ricky Tick din Hounslow, Anglia. The Yardbirds au fost filmați interpretând într-o reconstituire a clubului construit la studiourile MGM din Borehamwood pentru filmul lui Michelangelo Antonioni din 1966, Blowup.

25 februarie 1964
The Beatles au terminat înregistrarea următorului lor single „Can’t Buy Me Love”, la studiourile Abbey Road din Londra (au înregistrat pentru prima dată cântecul pe 29 ianuarie 1964 la Path Marconi Studios din Paris). Au înregistrat și fața B, „You Can’t Do That” și o altă piesă nouă, „I Should Have Known Better”.

25 februarie 1957
Buddy Holly a înregistrat o nouă versiune a lui „That’ll Be The Day”, la Norman Petty Recording Studio din Clovis, New Mexico. Titlul a fost preluat dintr-o frază folosită de John Wayne în filmul „The Searchers”.

25 februarie 1956
Elvis Presley a avut primul său hit național când „I Forgot To Remember To Forget” a ajuns pe locul 1 în topul Billboard Country & Western. Single-ul a fost al cincilea și ultimul single lansat la Sun Records înainte ca Elvis să treacă la RCA Records. The Beatles au făcut un cover al acestei piese o dată pentru emisiunea de radio BBC, From Us To You, pe 1 mai 1964, cu George Harrison la vocea principală.