Calendar muzical: 23 mai
23 mai 2019
Richard Ashcroft a recâștigat drepturile asupra piesei sale „Bitter Sweet Symphony” după mai bine de două decenii. Solistul The Verve a pierdut drepturile asupra celei mai recunoscute piese ale sale, care au ajuns în posesia lui Sir Mick Jagger și Keith Richards de la The Rolling Stones. Lansată în 1997 pe albumul Urban Hymns, piesa a folosit un sample din cântecul The Rolling Stones „The Last Time”, utilizând o compoziție de Andrew Oldham, și a devenit centrul unor procese care l-au văzut pe Ashcroft lipsit de drepturi și redevențe.
23 mai 2014
Părinții unui cameraman care a fost ucis după ce a fost lovit de un tren în timp ce filma pentru biografiea despre Gregg Allman au dat în judecată muzicianul și producătorii filmului. Cazul susținea că realizatorii de film „au selectat un loc de filmare nejustificat de periculos” și nu au luat măsuri pentru a proteja adecvat echipa de filmare.
23 mai 2012
Centrul Medical Universitar Erasmus MC din Țările de Jos a anunțat că au găsit legături clare între ascultarea muzicii la volum mare, fumatul de marijuana și sexul „riscant”. Studiul, publicat în Jurnalul Oficial al Academiei Americane de Pediatrie, a relevat că tinerii care ascultau muzică la volum mare pe playerele lor MP3 erau mai predispuși să fi fumat marijuana în ultima lună. Cercetătorii au chestionat 944 de studenți din școli vocaționale din orașe, cu vârste cuprinse între 15 și 25 de ani.
23 mai 2010
The Rolling Stones au obținut primul lor album No.1 în Marea Britanie după 16 ani cu relansarea clasicului lor dublu LP Exile On Main Street din 1972. Albumul, care a fost lansat pentru prima dată în 1972, a fost reeditat cu piese nelansate anterior. Ultimul lor album No.1 a fost Voodoo Lounge din 1994.
23 mai 2009
Amy Winehouse și-a anulat apariția la un concert pentru a celebra a 50-a aniversare a Island Records. Evenimentul, programat să aibă loc pe 31 mai la Shepherd’s Bush Empire din Londra, a fost acum complet anulat, a spus managementul său.
23 mai 2006
Regele Suediei a prezentat membrilor supraviețuitori ai trupei Led Zeppelin premiul Polar Music în Stockholm, recunoscându-i drept „mari pionieri” ai muzicii rock. Robert Plant, Jimmy Page și John Paul Jones au fost însoțiți de fiica toboșarului John Bonham, care a murit în 1980. Premiul Polar Music a fost fondat în 1989 de Stig Anderson, managerul grupului suedez ABBA, care l-a numit după casa sa de discuri, Polar Records.
23 mai 2002
Piesa „Up For Grabs” s-a deschis la Teatrul Wyndham’s din Londra, având-o pe Madonna în rolul principal. Publicul din prima seară s-a plâns că vocea cântăreței nu era suficient de puternică și că aveau dificultăți în a-i auzi replicile.
23 mai 2002
Câștigătorii la cea de-a 47-a ediție a premiilor Ivor Novello au inclus-o pe Dido pentru Compozitorul anului, Cel mai bun cântec a fost câștigat de U2 cu „Walk On.” Kylie Minogue a câștigat Premiul pentru dans și cea mai des interpretată lucrare internațională pentru „Can’t Get You Out Of My Head.” Hear’say a câștigat Cel mai bine vândut single din Marea Britanie pentru „Pure And Simple”. Mick Hucknall a câștigat Premiul pentru colecția remarcabilă de cântece, iar Kate Bush a fost premiată pentru Contribuția remarcabilă la muzica britanică.
23 mai 2000
Noel Gallagher a părăsit trupa sa, Oasis, în timpul unui turneu european. Decizia a fost pusă pe seama unei serii de certuri cu fratele său Liam. Trupa l-a adus pe chitaristul înlocuitor Matt Deighton pentru restul concertelor europene.
23 mai 2000
Eminem a lansat al treilea album de studio, The Marshall Mathers LP. Acesta a debutat pe locul 1 în Billboard 200, rămânând în frunte timp de opt săptămâni consecutive și a vândut peste 25 de milioane de copii în întreaga lume. Albumul este considerat unul dintre cele mai inovatoare și controversate albume din istoria muzicii americane. The Marshall Mathers LP a fost inclus pe mai multe liste ale celor mai mari albume din toate timpurile și este considerat pe scară largă cel mai bun album al lui Eminem.
23 mai 1992
O declarație emisă de avocații lui Freddie Mercury a indicat că Mercury a lăsat majoritatea averii sale (10 milioane de lire sterline – 17 milioane de dolari) prietenei sale vechi, Mary Austin.
23 mai 1991
Fotograful Michael Lavine a realizat ceea ce aveau să fie fotografiile publicitare pentru albumul Nevermind al trupei Nirvana la Jay Aaron Studios din Los Angeles. Ideea pentru coperta albumului, cu bebelușul înotând, a fost inspirată de un documentar TV despre bebeluși care înoată, pe care Kurt Cobain și Dave Grohl l-au văzut, și a fost realizată de Kirk Weddle. Au fost folosiți mai mulți bebeluși; fotografia lui Spencer Eldon, în vârstă de cinci luni, a fost cea mai reușită.
23 mai 1987
Doisprezece foști membri ai trupei Doobie Brothers s-au reunit pentru un concert caritabil la Hollywood Bowl din Los Angeles. Spectacolul a strâns 350.000 de dolari pentru veteranii din Vietnam, aproximativ două mii dintre aceștia asistând gratuit la concert.
23 mai 1982
Uniunea Muzicienilor din Marea Britanie a adoptat o rezoluție pentru a interzice sintetizatoarele și mașinile de ritm din sesiunile de înregistrare și concertele live, temându-se că utilizarea acestora ar lăsa muzicienii fără locuri de muncă.
23 mai 1979
Din cauza unei dispute cu o casă de discuri, Tom Petty a fost forțat să depună cerere de faliment, având o datorie de 575.000 de dolari (338.235 lire sterline). A urmat o bătălie îndelungată cu casa de discuri.
23 mai 1978
Bruce Springsteen și E Street Band au început turneul Darkness de 117 spectacole la Shea’s Buffalo, în Buffalo, New York.
23 mai 1974
George Harrison a anunțat lansarea propriei case de discuri, ‘Dark Horse’.
23 mai 1973
Jefferson Airplane au fost împiedicați să susțină un concert gratuit în Golden Gate Park după ce autoritățile din San Francisco au adoptat o rezoluție care interzicea instrumentele electronice. Grupul a scris mai târziu piesa ‘We Built this City’ despre această interdicție.
23 mai 1970
Albumul de debut solo al lui Paul McCartney a început o perioadă de trei săptămâni pe locul 1 în topul albumelor din SUA. Cu excepția contribuțiilor vocale ale Lindei McCartney, McCartney a interpretat și a înregistrat întregul album singur. Albumul include piesa ‘Maybe I’m Amazed’, care a fost inclusă de Rod Stewart și Faces pe albumul lor din 1971, Long Player.
23 mai 1970
Al doisprezecelea și ultimul album de studio al trupei The Beatles, ‘Let It Be’, a început o perioadă de trei săptămâni pe locul 1 în topul din Marea Britanie, incluzând piesele ‘The Long And Winding Road’, ‘Across The Universe’ și piesa de titlu.
23 mai 1970
Grateful Dead au susținut primul lor concert în afara SUA la festivalul de muzică rock ‘Hollywood Rock Music Festival’ din Newcastle under Lyme, Staffordshire, Anglia. La festival au mai apărut Free, Ginger Baker’s Air Force, Colosseum, Family, Black Sabbath și Traffic.
23 mai 1964
Ella Fitzgerald a devenit primul artist care a avut un hit cu un cover al unei piese The Beatles când versiunea ei a piesei ‘Can’t Buy Me Love’ a intrat în topul din Marea Britanie.
23 mai 1960
The Everly Brothers au început o perioadă de cinci săptămâni pe locul 1 în topul single-urilor din SUA cu ‘Cathy’s Clown’, care a petrecut și șapte săptămâni pe locul 1 în Marea Britanie. A devenit cel mai mare hit al fraților Everly și al treilea și ultimul lor single care a ajuns în topul din SUA, vânzând opt milioane de copii în întreaga lume.