Calendar muzical: 2 septembrie
2 septembrie 2018
Muzicianul de rock australian Conway Savage, din trupa Nick Cave And The Bad Seeds, a murit la vârsta de 58 de ani. Savage a suferit tratament medical pentru un tumor cerebral în 2017. Din 1993, a avut o carieră solo și a lansat trei albume.
2 septembrie 2016
Albumul „Their Greatest Hits 1971-1975” al trupei The Eagles a revenit în topurile albumelor din SUA datorită unei reduceri de preț la 99 de cenți în magazinul Google Play. Albumul, lansat în 1976, era deja cel mai bine vândut album de compilație din istorie, cu vânzări la nivel mondial de peste 42 de milioane de exemplare.
2 septembrie 2013
Sir Elton John a câștigat primul premiu Brits Icon în cadrul unui concert de gală care a marcat revenirea sa pe scenă după o intervenție chirurgicală pentru apendicită. Elton a primit premiul de la prietenul său, cântărețul Rod Stewart, care l-a descris drept „cel de-al doilea cel mai bun cântăreț rock din istorie”. Premiul Icon a fost creat de BPI, organizația de comerț din industria muzicală, care organizează și premiile Brit.
2 septembrie 2012
Mark Abrahamian, chitaristul principal al trupei Starship, a murit de atac de cord la vârsta de 46 de ani. A căzut în urma unui concert în statul Nebraska din SUA, unde Starship deschisese pentru trupele colegilor Survivor și Boston.
2 septembrie 2009
Guy Babylon, claviaturistul din trupa lui Elton John, a murit de atac de cord în timp ce înota în piscina sa din Los Angeles, California.
2 septembrie 2007
Cântărețul jamaicano-american în vârstă de 17 ani, Sean Kingston, a ajuns pe locul 1 în topul single-urilor din Marea Britanie cu piesa „Beautiful Girls”, care a fost și un hit pe locul 1 în SUA. Melodia utilizează linia de bas din clasicul lui Ben E. King, „Stand by Me”.
2 septembrie 2006
Ronald Isley, solistul trupei Isley Brothers, a fost condamnat la trei ani de închisoare în SUA pentru mai multe acuzații de evaziune fiscală. În vârstă de 64 de ani, i s-a ordonat și să plătească mai mult de 3,1 milioane de dolari (aproximativ 1,62 milioane de lire sterline) serviciului fiscal american pentru evaziune „patologică”. Instanța a auzit că el încasase cecuri de drepturi de autor care aparțineau fratelui său O’Kelly, decedat în 1996, și cheltuise, de asemenea, milioane de dolari obținuți din spectacole nedeclarate, o iaht și două case.
2 septembrie 2005
Mariah Carey a devenit doar al cincilea artist din istorie care ocupă primele două poziții în topul single-urilor din SUA. Piesa „We Belong Together” a cântăreței a rămas pe locul 1 în topul Billboard pentru a zecea săptămână consecutiv, în timp ce piesa „Shake It Off” a urcat două locuri, ajungând pe locul doi. Această realizare a plasat-o pe Carey într-un grup select de artiști care au ocupat primele două poziții alături de Nelly, OutKast, The Bee Gees și The Beatles. „We Belong Together” a fost al 16-lea său single numărul unu, clasând-o pe locul trei ca număr de hituri în SUA, în spatele celor de la Beatles și Elvis Presley.
2 septembrie 2002
Hoții au intrat în casa din Londra a cântăreței islandeze Bjork și au furat echipament de înregistrare valoros. Bjork, în vârstă de 36 de ani, se afla în apartament în momentul incidentului.
2 septembrie 2001
Saxofonistul american Jay Migliori a murit de cancer la vârsta de 70 de ani. Ca muzician de sesiune, el a înregistrat alături de The Beach Boys, Frank Sinatra și Frank Zappa și a fost membru fondator al formației Supersax, o trupă de tribut adusă lui Charlie Parker.
2 septembrie 2000
Madonna se afla pe locul 1 în topul single-urilor din Marea Britanie cu piesa „Music”, al zecelea său single numărul 1 din Marea Britanie, extrasă din albumul cu același nume. Videoclipul îi are în roluri principale pe Madonna și pe comedianul Sacha Baron Cohen în rolul său faimos, Ali G.
2 septembrie 1995
Michael Jackson a ajuns pe locul 1 în topul single-urilor din SUA cu piesa „You Are Not Alone”, scrisă de R. Kelly. Deține un record Guinness World Record ca prima piesă din cei 37 de ani de istorie a Billboard Hot 100 care a debutat pe locul 1.
2 septembrie 1989
Ozzy Osbourne a fost acuzat de amenințarea cu omorarea soției sale, Sharon. Ozzy a fost eliberat cu condiția să meargă imediat la dezintoxicare, iar cazul a fost ulterior abandonat când cuplul a decis să se împace.
2 septembrie 1988
Turneul mondial „Human Rights Now!” a început la stadionul Wembley din Londra, cu Sting, Bruce Springsteen, Peter Gabriel, Tracy Chapman și Youssou N’Dour. Acest turneu a cuprins cinci continente și a fost considerat cel mai ambițios turneu rock din istorie.
2 septembrie 1972
Festivalul Erie Canal Soda Pop a avut loc timp de trei zile pe Insula Bull, lângă Griffin, Indiana. Organizatorii se așteptau la peste 50.000 de fani de muzică, iar peste 200.000 au participat la festival. Multe trupe s-au retras din cauza haosului creat la festival. Printre trupele care au apărut s-au numărat Flash Cadillac & the Continental Kids, Black Oak Arkansas, Cheech and Chong, Foghat, Albert King, Brownsville Station, Canned Heat, Flash, Ravi Shankar, Rory Gallagher, Lee Michaels and Frosty, The Eagles, The Amboy Dukes și Gentle Giant. Trei participanți la concert au înecat în râul Wabash, iar la finalul festivalului, cei rămași au incendiat scena muzicală.
2 septembrie 1972
Rod Stewart se afla pe locul 1 în topul single-urilor din Marea Britanie cu piesa „You Wear It Well”, al doilea single numărul 1 al artistului în Marea Britanie, extrasă din albumul său „Never A Dull Moment”.
2 septembrie 1971
Fostul manager al trupei Grateful Dead a fost arestat după ce a dispărut cu peste 70.000 de dolari din banii trupei.
2 septembrie 1968
Jimi Hendrix Experience a lansat o versiune a cântecului lui Bob Dylan, „All Along the Watchtower”, nouă luni după ce versiunea originală a fost difuzată la radio. Piesa a devenit cel mai mare hit al lui Hendrix în SUA, ajungând în top 20 al Billboard Hot 100 și ulterior influențând interpretările live ale lui Dylan asupra cântecului. Într-un interviu din 1995 acordat ziarului South Florida’s Sun Sentinel, Dylan a descris cum a auzit versiunea lui Hendrix: „M-a copleșit cu adevărat. Avea un talent atât de mare încât putea să descopere lucruri într-un cântec și să le dezvolte cu vigurozitate. Găsea lucruri pe care alții nu s-ar fi gândit să le caute acolo.”
2 septembrie 1965
The Doors au înregistrat primele lor demo-uri la World Pacific Jazz Studios din Los Angeles, California, unde au înregistrat șase cântece compuse de Jim Morrison.
2 septembrie 1965
Steam Packet, cu Long John Baldry, Rod Stewart, Julie Driscoll și The Brian Auger Trinity, au apărut la The Marquee Club din Londra.
2 septembrie 1964
În turneu în SUA, The Beatles au apărut la Convention Hall din Philadelphia, Pennsylvania. Cu câteva zile înainte de concert, Philadelphia trecuse prin revolte rasiale, iar membrii trupei Beatles, care erau susținători ai drepturilor civile, au fost șocați să constate că publicul lor de 13.000 de persoane era complet alb.
2 septembrie 1964
The Rolling Stones au înregistrat versiunea lor a cântecului lui Willie Dixon, „Little Red Rooster”, la studiourile Regent Sound din Londra, Anglia.