Calendar muzical: 2 iulie
2 iulie 2018
Alan Longmuir de la trupa pop scoțiană Bay City Rollers a murit la vârsta de 70 de ani după ce a contractat o boală în timpul unei vacanțe în Mexic. The Rollers au avut single-ul Nr.1 în Marea Britanie în 1975, „Bye Bye Baby”, plus alte 11 single-uri din Top 20 în Marea Britanie și single-ul Nr.1 în SUA în 1976, „Saturday Night”.
2 iulie 2015
Văduva lui Buddy Holly, Maria Elena Holly, a anunțat că a încredințat drepturile de publicare ale influentului catalog al soțului ei decedat grupului de drepturi de performanță al artistului, BMG. Compania era acum autorizată să administreze drepturile de autor la nivel mondial pentru aproape toate înregistrările lui Buddy Holly.
2 iulie 2008
Piatra funerară a fostului lider Joy Division, Ian Curtis, a fost furată. Poliția din Cheshire a declarat că piatra sa memorială a fost luată de la locul în care este înmormântat în cimitirul Macclesfield. Ofițerii făceau apel la oricine are informații despre locația ei, detectivii au spus că piatra avea inscripția „Ian Curtis 18 – 5 – 80” și cuvintele „Love Will Tear Us Apart”.
2 iulie 2007
Textierul Hy Zaret, care a scris versurile pentru piesa „Unchained Melody”, a murit la casa sa din Westport, Connecticut, la vârsta de 99 de ani. Piesa (care nu include cuvântul „unchained”), a fost înregistrată de peste 300 de ori. Zaret a co-scris piesa cu compozitorul de film Alex North pentru filmul de închisoare din 1955, „Unchained”. Versiunea din 1965 a The Righteous Brothers a fost produsă de Phil Spector.
2 iulie 2005
Cei mai mari staruri muzicale din lume s-au unit în concerte în jurul lumii pentru a pune presiune pe liderii politici înainte de summitul G8 pentru a aborda sărăcia din Africa. Concerte în 10 orașe, inclusiv Londra, Philadelphia, Paris, Berlin, Johannesburg, Roma și Moscova au fost susținute în fața a sute de mii de oameni. O audiență TV de câteva sute de milioane a urmărit spectacolele. În Londra, au cântat Pink Floyd, The Who, Madonna, U2, Coldplay, Sting, The Scissor Sisters, Keane și Paul McCartney. În Philadelphia, au performat Destiny’s Child, Jay-Z și Bon Jovi, în Canada, Bryan Adams și Neil Young au fost cap de afiș, Bjork a fost cap de afiș în Tokyo și Green Day a cântat în Berlin.
2 iulie 2001
Aeroportul din Liverpool de la Speke a fost redenumit Aeroportul John Lennon. Yoko Ono a fost prezentă pentru a dezvălui un nou logo care include autoportretul faimos al lui Lennon și cuvintele „Above Us Only Sky” preluate de pe albumul său „Imagine”.
2 iulie 1991
Axl Rose a cauzat o revoltă în timpul unui concert Guns N’ Roses după ce a sărit în mulțime pentru a lua o cameră de la un fan la Riverpoint Amphitheatre, Maryland Heights. Peste 50 de persoane au fost rănite și 15 fani au fost arestați.
2 iulie 1988
Michael Jackson a devenit primul artist care a avut cinci single-uri numărul unu de pe un singur album când „Dirty Diana” a ajuns în fruntea topurilor din SUA. Celelalte patru hituri de top de pe LP-ul „Bad” au fost piesa de titlu, „I Just Can’t Stop Loving You”, „The Way You Make Me Feel” și „Man in the Mirror”.
2 iulie 1988
Tracy Chapman a început o serie de trei săptămâni pe primul loc în topurile albumelor din Marea Britanie cu LP-ul său de debut autointitulat. Ajutată de performanța sa la „Concertul de tribut pentru cea de-a 70-a aniversare a lui Nelson Mandela” de pe Stadionul Wembley, a ajuns pe primul loc și în SUA.
2 iulie 1983
Rod Stewart a început o serie de trei săptămâni pe primul loc în topurile single-urilor din Marea Britanie cu „Baby Jane”, al șaselea său single Nr.1 în Marea Britanie.
2 iulie 1982
Nicky Headon de la The Clash a fost arestat și eliberat pe cauțiune, acuzat de furtul unei stații de autobuz în valoare de 30 de lire sterline de pe Fulham Road din Londra.
2 iulie 1980
Bob Weir și Mickey Hart de la Grateful Dead au fost arestați sub suspiciunea de a fi provocat o revoltă la San Diego Sports Arena după ce au încercat să intervină într-o arestare pentru droguri.
2 iulie 1971
Queen a concertat la Surrey College, Anglia. Acesta a fost primul concert al trupei cu line-up-ul format din Freddie Mercury, Brian May, Roger Taylor și John Deacon.
2 iulie 1969
Basistul Noel Redding și toboșarul Mitch Mitchell au părăsit trupa The Jimi Hendrix Experience după ce au încheiat Festivalul Pop de trei zile din Denver. Hendrix și toboșarul Mitch Mitchell s-au alăturat ulterior basistului Billy Cox pentru a forma Gypsy Sun and Rainbows, care a avut o viață scurtă și a cântat la Festivalul Woodstock.
2 iulie 1969
Lucrând la piesele pentru albumul Abbey Road, Paul McCartney a înregistrat „Her Majesty”. Apoi, Paul, George și Ringo au înregistrat 15 versiuni ale pieselor „Golden Slumbers/Carry That Weight”. John Lennon a fost absent, fiind internat în spital în Golspie, Scoția, în urma unui accident de mașină produs în ziua precedentă.
2 iulie 1969
Thunderclap Newman a început o perioadă de trei săptămâni pe primul loc în topurile single-urilor din Marea Britanie cu piesa produsă de Pete Townshend „Something In The Air.” Piesa a fost inclusă pe coloana sonoră a filmului „The Magic Christian”. Trupa îl avea în componență pe chitaristul Jimmy McCulloch, care a colaborat ulterior cu Wings.
2 iulie 1966
David Bowie și The Lower Third au concertat la The Lion Hotel în Warrington, Anglia (au fost plătiți cu 30 de lire sterline pentru concert). De asemenea, a concertat și The Powerhouse, care îi avea în componență pe Eric Clapton, Jack Bruce, Steve Winwood și Paul Jones.
2 iulie 1966
Frank Sinatra a ajuns pe primul loc în topurile single-urilor din SUA cu „Strangers In The Night”. Piesa a fost preluată din filmul „A Man Could Get Killed”.
2 iulie 1962
Jimi Hendrix a fost eliberat onorabil din trupele de parașutiști ale Diviziei 101 Aeropurtată, după ce și-a rupt glezna în timpul celui de-al 26-lea și ultim salt cu parașuta.
2 iulie 1956
Elvis Presley a înregistrat „Hound Dog” la studiourile RCA din New York. Versiunea lansată a fost cea de la al 31-lea take. Acesta a fost prima dată când The Jordanaires au colaborat cu Presley. Single-ul a vândut peste 10 milioane de copii la nivel global, devenind cel mai bine vândut cântec al său și a ajuns pe primul loc în topurile pop timp de 11 săptămâni, un record care a rămas în picioare timp de 36 de ani.