Calendar muzical: 19 iulie
19 iulie 2022
Queen a făcut istorie în topurile din Regatul Unit când au devenit primii artiști care au atins vânzări de 7 milioane de exemplare ale unui album în Marea Britanie cu albumul lor „Greatest Hits” din 1981. Acesta este albumul cu cele mai multe vânzări din toate timpurile în Regatul Unit și include piese clasice precum „We Will Rock You”, „Don’t Stop Me Now” și „Bohemian Rhapsody”. Albumul a sărbătorit recent și cea de-a 1000-a săptămână pe Official Albums Chart, Queen devenind primul artist britanic care a atins acest important record.
19 iulie 2020
Emitt Rhodes, cântăreț, compozitor, multi-instrumentalist și inginer de înregistrări american, a murit la vârsta de 70 de ani. El a fost membru al trupei The Palace Guard ca toboșar înainte de a se alătura formației The Merry-Go-Round ca multi-instrumentist. A lucrat ca inginer de înregistrări și producător de discuri pentru Elektra Records.
19 iulie 2019
Mulțimile de oameni care dansau la un festival au declanșat cutremure minore. Cele mai mari cutremure au fost înregistrate în timpul concertului susținut de trupa indie Two Door Cinema Club la festivalul Tramlines din Sheffield, Anglia. Pe afiș se mai aflau și Manic Street Preachers, Lewis Capaldi și Nile Rogers and Chic.
19 iulie 2017
Un judecător american a oprit o licitație a obiectelor personale ale Madonnei, după ce aceasta a afirmat că i-a fost încălcată intimitatea. Printre obiectele programate să fie vândute se aflau lenjeria intimă a Madonnei, un carnet de cecuri, o periuță de păr, fotografii și o scrisoare de despărțire de la rapperul decedat Tupac Shakur. Cântăreața a declarat că bunurile sale au fost furate de către un fost prieten.
19 iulie 2014
Ed Sheeran se afla pe locul 1 în topul albumelor din Marea Britanie cu albumul său „X” (pronunțat „multiply”), al doilea său album de studio. Albumul a ajuns pe locul 1 în cincisprezece țări, iar single-ul principal, „Sing”, a devenit prima sa piesă clasată pe locul 1 în Marea Britanie. La sfârșitul anului 2014, Spotify a numit albumul „X” cel mai ascultat album din lume pentru anul respectiv, înregistrând peste 430 de milioane de stream-uri în acel an.
19 iulie 2010
Ozzy Osbourne și fostul său coleg din trupa Black Sabbath, Tony Iommi, au ajuns la un acord într-un conflict juridic de lungă durată legat de utilizarea numelui formației. Ozzy a intentat un proces chitaristului în mai anul trecut, acuzându-l pe Iommi că pretinde în mod fals că este unicul proprietar al numelui Black Sabbath prin înregistrarea unei cereri la Oficiul American de Brevete și Mărci Comerciale. Cei doi au eliberat o declarație comună confirmând că au rezolvat disputa „pe cale amiabilă”.
19 iulie 2005
James Blunt se afla pe locul 1 în topul single-urilor din Marea Britanie cu piesa „You’re Beautiful”, de pe albumul său de debut „Back To Bedlam”. Acesta a fost primul său hit clasat pe locul 1 și a petrecut 5 săptămâni în fruntea clasamentelor.
19 iulie 2001
ODB, rapperul din trupa Wu Tang Clan (Russell Jones), a fost condamnat la între doi și patru ani de închisoare după ce a fost găsit vinovat de posesie de droguri. A fost arestat în iulie 1999 când poliția a găsit cocaină și marijuana în mașina sa, după ce a fost oprit pentru că a trecut pe roșu. Rapperul a fost ulterior trimis la un centru de reabilitare din Los Angeles, dar a fugit de autorități în octombrie anul trecut.
19 iulie 2001
Cântăreața americană de soul și gospel Judy Clay a murit. A fost membră a formației Drinkard Singers – care mai târziu a devenit cunoscută sub numele The Sweet Inspirations, a colaborat și cu Billy Vera și a avut hituri cu William Bell (Private Number), cântând, de asemenea, alături de Wilson Pickett și Ray Charles.
19 iulie 1999
Un individ care a tras cu gloanțe în mașina lui Tim Westwood în Kensington, Londra, l-a împușcat pe DJ-ul de la BBC Radio 1, Tim Westwood. O declarație din ziua următoare a afirmat că acesta se recupera într-un spital din Londra.
19 iulie 1997
Oasis a ocupat locul 1 în topul single-urilor din Marea Britanie cu piesa „D’You Know What I Mean”. A fost primul single de pe al treilea lor album, intitulat „Be Here Now”.
19 iulie 1996
Spice Girls au făcut debutul lor în emisiunea muzicală britanică Top Of The Pops interpretându-și primul lor single, „Wannabe”, care le-a adus primul lor locul 1 în topurile din Marea Britanie. Au urmat alte opt single-uri de succes care au ajuns pe primul loc în clasamentele britanice.
19 iulie 1991
Steven Adler, fost toboșar al trupei Guns N’ Roses, a intentat un proces în instanța județeană din comitatul Los Angeles, susținând că a fost eliminat fraudulos din formație și că trupa l-a expus la droguri puternice.
19 iulie 1989
James Brown a fost mutat în altă celulă în închisoare după ce au fost descoperiți 40.000 de dolari în numerar și cecuri în celula sa de securitate minimă. Părintele muzicii funk fusese condamnat la șase ani de închisoare în decembrie precedent după mai multe incidente cu legea, inclusiv posesie ilegală de arme, rezistență la arestare, agresiune și conducerea autorităților într-o serie de urmăriri cu mașina. Noua sa locuință era o celulă de securitate medie la Institutul Corecțional Stevenson.
19 iulie 1989
Locuitorii din Washington, Connecticut, au format un grup de acțiune numit „Roll the Stones Out of Town” după ce nu au fost mulțumiți de faptul că trupa The Rolling Stones și entourage-ul lor s-au instalat în oraș pentru repetițiile turneului lor viitor. Locuitorii au declarat că era ca și cum armata ar fi venit și ar fi preluat controlul, cu agenți de securitate care îi opreau pe localnici și îi întrebau ce fac acolo.
19 iulie 1987
Bruce Springsteen a susținut primul său concert în spatele Cortinei de Fier când a apărut în Berlinul de Est în fața a 180.000 de oameni. Spectacolul a fost difuzat la televiziunea germană de est.
19 iulie 1986
Genesis a ocupat locul 1 în topul single-urilor din SUA cu piesa „Invisible Touch”. Fostul solist al trupei, Peter Gabriel, se afla pe locul 2 cu piesa „Sledgehammer”.
19 iulie 1981
A fost declarată Ziua Roy Orbison în Odessa, Texas. Orbison i s-au acordat cheile orașului și a susținut un concert pentru mulțime, prima dată în Odessa după 15 ani.
19 iulie 1980
Queen a obținut al treilea lor album pe locul 1 în topurile din Marea Britanie cu „The Game”, care includea single-ul „Another One Bites the Dust”.
19 iulie 1976
Deep Purple s-au despărțit la sfârșitul unui turneu în Marea Britanie. David Coverdale a format apoi trupa Whitesnake, Jon Lord și Ian Paice au format o formație împreună cu Tony Ashton. Componența clasică Blackmore, Gillan, Glover, Lord și Paice s-a reunit în 1984. Glenn Hughes s-a întors la formația Trapeze, iar Tommy Bolin și-a format propria trupă (dar a murit înainte de sfârșitul anului).
19 iulie 1975
În cadrul turneului lor „Natty Dread”, Bob Marley & the Wailers au apărut la Lyceum Theatre din Londra. Concertul a fost înregistrat și single-ul live „No Woman, No Cry” a fost lansat ulterior.
19 iulie 1975
The Bay City Rollers ocupau locul 1 în topul single-urilor din Marea Britanie cu piesa „Give a Little Love”, care a fost al doilea și ultimul lor hit clasat pe locul 1 în Marea Britanie.
19 iulie 1975
Paul McCartney și Wings au ocupat locul 1 în topul single-urilor din SUA cu piesa „Listen to What the Man Said”, al patrulea lor hit pe locul 1 în SUA și hitul numărul 6 în Marea Britanie (piesa include un solo de saxofon interpretat de Tom Scott). Single-ul a vândut un milion de exemplare în America și a ajuns pe locul 6 în Marea Britanie. Wings au avut și albumul numărul 1 în topul albumelor din SUA cu „Venus and Mars”. Acesta a fost al patrulea album numărul 1 al lui Paul McCartney de la despărțirea de The Beatles.
19 iulie 1974
Festivalul de muzică Ozark a avut loc timp de trei zile la Missouri State Fairgrounds în Sedalia, Missouri. Unul dintre cele mai mari festivaluri de muzică organizate vreodată, estimările sugerează că numărul de participanți a fost de aproximativ 350.000 de persoane. Printre artiștii care au apărut se numără Bachman-Turner Overdrive, Blue Öyster Cult, Eagles, America, Marshall Tucker Band, The Nitty Gritty Dirt Band, Boz Scaggs, Ted Nugent, Lynyrd Skynyrd, Electric Flag, Joe Walsh, Aerosmith și Spirit.
19 iulie 1972
Mick Jagger și Keith Richards, membri ai trupei Rolling Stones, au fost arestați în Warwick, Rhode Island, sub acuzația de agresiune după o altercație cu un fotograf de la un ziar.
19 iulie 1969
Invitații speciali în emisiunea săptămânală de televiziune a lui Johnny Cash difuzată de ABC au inclus pe Ed Ames, Roy Clark, The Monkees și Joni Mitchell. Cash i-a prezentat pe The Monkees cântând primul vers al hitului lor „Last Train To Clarksville” cu The Monkees cântând în cor, iar apoi The Monkees au interpretat o versiune a melodiei „Everybody Loves a Nut” a lui Johnny Cash, cu participarea lui Cash.
19 iulie 1968
Pink Floyd a susținut al doilea din cele trei concerte de la Boston Tea Party, Boston, Massachusetts. Deschisă în ianuarie 1967 ca un club psihedelic, aici au apărut numeroși artiști faimoși, printre care Grateful Dead, Neil Young, The J. Geils Band, Frank Zappa, Cream, Fleetwood Mac, The Allman Brothers Band, Led Zeppelin, The Jimi Hendrix Experience, Jeff Beck, The Who, Santana, Taj Mahal, Ten Years After și Sly & the Family Stone.
19 iulie 1967
The Beatles ocupau locul 1 în topul single-urilor din Marea Britanie cu piesa „All You Need Is Love”, al doisprezecelea lor single clasat pe locul 1 în Marea Britanie. The Beatles fuseseră selectați pentru a reprezenta Marea Britanie în prima transmisie globală prin satelit. Trupa a acceptat să fie filmată în studio în timp ce înregistra o piesă compusă special pentru această ocazie (care a fost difuzată pe 25 iunie). John Lennon a scris „All You Need Is Love”, care se credea că rezumă spiritul „verii iubirii” din 1967 și simpatiile The Beatles.
19 iulie 1967
Elvis Presley lucra la cel mai recent film al său, „Speedway”, în care a jucat alături de Nancy Sinatra, pe scena sonoră MGM din Hollywood, California. (A fost cel de-al douăzeci și șaptelea film al lui Presley).
19 iulie 1954
Sun Records a lansat primul single al lui Elvis Presley, „That’s All Right”, o versiune a melodiei lui Arthur Crudup din 1946, „That’s All Right, Mama”. Au fost presate doar aproximativ 7.000 de copii originale, dar discul a devenit un hit local în Memphis.