Calendar muzical: 16 iunie

 

 

16 iunie 2023

Kylie Minogue a obținut cel mai mare hit solo din ultimul deceniu cu imnul de dans „Padam Padam”. Acest lucru înseamnă că Kylie este una dintre doar patru femei care au ajuns în top 10 în cinci decenii diferite în Marea Britanie, alături de Cher, Lulu și Diana Ross. Inspirată de cântecul cu același nume al lui Edith Piaf, titlul imită sunetul unei inimi bătând rapid. „Este onomatopeic”, a explicat Kylie. „D-dum, d-dum, ca o bătaie de inimă.”

 

16 iunie 2022
Sir Elton John a început partea britanică a turneului său Farewell Yellow Brick Road în Norwich. Cântărețul în vârstă de 75 de ani a anunțat că turneul mondial Farewell Yellow Brick Road va fi ultimul său în 2018, dar a fost oprit în timpul pandemiei.

 

16 iunie 2016
Meat Loaf a fost dus de urgență la spital după ce a leșinat pe scenă în timpul unui concert în Edmonton, Canada. Cântărețul interpreta hitul său „I’d Do Anything for Love (But I Won’t Do That)” când a scăpat microfonul și a căzut la pământ.

 

16 iunie 2013
Black Sabbath a stabilit un nou record în topurile din Marea Britanie pentru cel mai lung interval între albumele ajunse pe locul 1, când noul lor album „13” a debutat pe prima poziție, la 42 de ani și 8 luni după ce al doilea album al lor, „Paranoid”, a ajuns pe locul 1.

 

16 iunie 2010
Muzicianul și chitaristul american Gary Shider a murit de cancer la creier și plămâni. El a fost directorul muzical al P-Funk All-Stars și, ca membru al Parliament-Funkadelic, a obținut hitul „One Nation Under A Groove”.

 

16 iunie 2007
Rod Stewart s-a căsătorit cu modelul Penny Lancaster pe Riviera Italiană, în apropiere de stațiunea Portofino. Cântărețul în vârstă de 62 de ani a fost căsătorit anterior cu modelele Alana Hamilton și Rachel Hunter și are șapte copii în total.

 

16 iunie 2002
La 46 de ani după primul său hit, Elvis Presley a început o perioadă de patru săptămâni pe locul 1 în topurile din Marea Britanie cu „A Little Less Conversation” (Elvis vs. JXL), oferindu-i lui Elvis un total de 18 single-uri nr.1 în Marea Britanie, cel mai mare număr pentru orice artist din istoria topurilor. Acest lucru a stabilit și un nou record pentru cel mai lung interval între hituri de nr.1, cu 44 de ani, 11 luni și 9 zile. Primul său single nr.1 în Marea Britanie a fost „All Shook Up” în 1957.

 

16 iunie 2001
Daniel Karven-Veres, în vârstă de patru ani, s-a înecat în piscina lui Tommy Lee în timpul unei petreceri aniversare pentru fiul de cinci ani al lui Lee, Brandon. Părinții săi, James Veres și Ursula Karven, l-au dat în judecată pe Lee pentru neglijență, susținând că ar fi trebuit să fie informați că era implicată o piscină (fiul lor nu știa să înoate). Lee a fost achitat de un juriu în aprilie 2003.

 

16 iunie 2000
În prima noapte a turneului său „Up in Smoke” în Chula Vista, autobuzul de turneu al lui Snoop Dogg a fost oprit la punctul de control Temecula din San Diego după ce patrula de frontieră a simțit miros de marijuana care venea din autobuzul de turneu. Un membru al echipajului a fost arestat.

 

16 iunie 1999
Cântărețul devenit politician Screaming Lord Sutch, în vârstă de 58 de ani, și-a luat viața. El a fost prima vedetă pop cu părul lung, având părul de peste 45 cm lungime, și auto-proclamatul lord (numele real David Sutch), fiind cel mai longeviv lider politic britanic, participând la aproape 40 de alegeri.

 

16 iunie 1996
Rage Against The Machine, Beastie Boys, Smashing Pumpkins, Fugees, Red Hot Chili Peppers, John Lee Hooker, Beck, Sonic Youth, Yoko Ono, De La Soul și Richie Havens au apărut la concertul Tibetan Freedom Concert de două zile din Golden Gate Park, San Francisco. Un public de peste 100.000 de persoane a făcut ca acesta să fie cel mai mare concert de binefacere din SUA de la Live Aid în 1985.

 

16 iunie 1994
Kristen Pfaff, cunoscută cel mai bine ca basista trupei de rock alternativ Hole, a fost găsită moartă în cada sa din cauza unei supradoze de heroină la vârsta de 26 de ani. Ea a murit la două luni după Kurt Cobain, care era un prieten apropiat, precum și soțul liderului trupei Hole, Courtney Love.

 

16 iunie 1991
Cântăreața engleză Vicki Brown a murit de cancer la sân la vârsta de 50 de ani. Este cunoscută cel mai bine pentru apartenența ei la The Vernons Girls și The Breakaways, precum și ca una dintre cele mai longevive vocaliste de fundal din Marea Britanie. A apărut pe multe hituri, inclusiv versiunea The Jimi Hendrix Experience a piesei ‘Hey Joe’, hitul Petulei Clark, ‘Downtown’, coloana sonoră a filmului Tommy de la The Who, și albumul ‘Cloud Nine’ al lui George Harrison. A fost prima soție a cântărețului și muzicianului Joe Brown și mama cântăreței Sam Brown.

 

16 iunie 1990
Roxette a început o perioadă de două săptămâni pe locul 1 în topul single-urilor din SUA cu ‘It Must Have Been Love’. Piesa, preluată din filmul ‘Pretty Woman’, a devenit al treilea hit numărul 1 în SUA și un hit pe locul 3 în Marea Britanie pentru acest duo.

 

16 iunie 1989
Prima zi a festivalului de trei zile Glastonbury din Marea Britanie a avut loc, având ca artiști pe Van Morrison, Elvis Costello, Throwing Muses, Pixies, All About Eve, Hot House Flowers, The Waterboys, Suzanne Vega și Fairground Attraction. Biletele costau £28 ($48).

 

16 iunie 1988
Vince Neil de la Motley Crue s-a căsătorit cu luptătoarea în noroi și modelul Sharisse Rudell. Cuplul a divorțat în 1993.

 

16 iunie 1984
Frankie Goes To Hollywood a avut al doilea single numărul 1 în Marea Britanie cu ‘Two Tribes’. A rămas pe locul 1 timp de nouă săptămâni, făcându-i pe Frankie Goes To Hollywood prima trupă care a avut primele două single-uri pe primul loc în topurile din Marea Britanie. În timpul acestei perioade, single-ul anterior al trupei, ‘Relax’, a urcat din nou în topuri până pe locul 2.

 

16 iunie 1982
Chitaristul Pretenders, James Honeyman-Scott, a murit în urma unei dependențe prelungite de cocaină și heroină.

 

16 iunie 1979
The Electric Light Orchestra a început o perioadă de cinci săptămâni pe locul 1 în topul albumelor din Marea Britanie cu ‘Discovery’, primul lor LP care a ajuns pe primul loc, incluzând piesele ‘Shine A Little Love’, ‘Don’t Bring Me Down’ și ‘The Diary Of Horace Wimp’.

 

16 iunie 1977
Kenny Rogers a fost pe locul 1 în topul single-urilor din Marea Britanie cu ‘Lucille’. A fost primul dintre cele două single-uri nr.1 ale cântărețului american de muzică country în Marea Britanie.

 

16 iunie 1973
Suzi Quatro a avut primul său single nr.1 în Marea Britanie cu piesa compusă de Nicky Chinn și Mike Chapman, ‘Can The Can’. 10CC erau pe locul 2 cu ‘Rubber Bullets’ și Fleetwood Mac pe locul 3 cu ‘Albatross’.

 

16 iunie 1972
David Bowie a lansat al cincilea album de studio, The Rise And Fall Of Ziggy Stardust And The Spiders From Mars, un album concept care spune povestea unui star rock extraterestru bisexual fictiv, numit Ziggy Stardust. Albumul, care a ajuns pe locul 5 în Marea Britanie și pe locul 75 în SUA, este considerat în mod constant unul dintre cele mai mari albume din toate timpurile.

 

16 iunie 1970
Mungo Jerry erau pe locul 1 în topul single-urilor din Marea Britanie cu ‘In The Summertime’. A devenit cel mai bine vândut single britanic din 1970, petrecând șapte săptămâni pe locul 1 și a fost un hit în alte 26 de țări. Lansarea britanică a fost un maxi-single care se reda la 33 rpm, (în timp ce single-urile se redau de obicei la 45 rpm).

 

16 iunie 1969
Johnny Cash a lansat At San Quentin, al 31-lea album în total și o înregistrare a unui concert live oferit de Cash deținuților din închisoarea San Quentin State Prison. Albumul a fost o continuare a albumului său live anterior, apreciat de critici și de succes comercial, At Folsom Prison.

 

16 iunie 1967
Pink Floyd a lansat al doilea single, ‘See Emily Play’, care a fost scris de liderul original al trupei, Syd Barrett. Munca la chitară slide pe piesă a fost realizată de Barrett folosind o riglă de plastic.

 

16 iunie 1967
Festivalul Monterey Pop de trei zile din California a început. Toate veniturile au fost donate în scopuri caritabile, când toți artiștii au fost de acord să cânte gratuit, nașterea „Verii Iubirii”. Festivalul a văzut primele apariții majore în SUA ale The Who, Jimi Hendrix și Janis Joplin. De asemenea, pe afiș: The Byrds, Grateful Dead, Otis Redding, Simon And Garfunkel, The Steve Miller Band, Canned Heat, The Mamas & the Papas, Jefferson Airplane, Buffalo Springfield și The Electric Flag. John Phillips, de la The Mamas & the Papas, a scris ‘San Francisco, (Be Sure To Wear Flowers In Your Hair)’ pentru a promova festivalul, care a devenit ulterior un hit pentru Scott McKenzie.

 

16 iunie 1966
The Beatles au făcut o apariție surpriză live în programul de televiziune britanic Top Of The Pops, interpretând ‘Paperback Writer’ și ‘Rain’. A devenit ultima apariție muzicală live a trupei The Beatles la televiziune, cu excepția transmisiei mondiale din iunie 1967 a piesei ‘All You Need Is Love’.

 

16 iunie 1965
Bob Dylan a înregistrat ‘Like A Rolling Stone’ la Columbia Recording Studios din New York City, în sesiunile pentru viitorul album ‘Highway 61 Revisited’. Muzicienii de sesiune au inclus pe Mike Bloomfield și Al Kooper, a cărui orgă Hammond pe ‘Like A Rolling Stone’ a devenit unul dintre cele mai recunoscute sunete din rock.

 

16 iunie 1964
The Rolling Stones au plătit £1,500 ($2,500) pentru biletele de avion de întoarcere din America înapoi în Marea Britanie pentru a onora o rezervare făcută cu un an mai devreme pentru £100 ($170) la Magdalen College Oxford. Grupul local, The Falling Leaves, a fost actul de suport, iar basistul Stones, Bill Wyman, a trebuit să folosească unul dintre amplificatoarele trupei din Oxford din cauza unei defecțiuni la echipamentul lor.

 

16 iunie 1962
The Konrads (cu Dave Jay, care mai târziu a devenit David Bowie) au debutat live când au cântat la Bromley Technical School din Kent, Anglia.