Calendar muzical: 15 iunie
15 iunie 2023
Un grup de 17 editori muzicali din SUA au dat în judecată Twitter, susținând că platforma a permis încălcări ale drepturilor de autor pentru aproape 1.700 de melodii. Asociația Națională a Editorilor Muzicali (NMPA) solicita daune de peste 250 de milioane de dolari (197,7 milioane de lire sterline). Într-un proces depus la Tribunalul Districtual Federal din Nashville, NMPA a afirmat că Twitter „permite și încurajează încălcarea” drepturilor de autor pentru profit.
15 iunie 2022
Obiecte rare din colecția personală a regretatului DJ veteran al BBC, John Peel, s-au vândut pentru un total de 465.784 de lire sterline la o licitație organizată de Bonhams în Knightsbridge, Londra, Marea Britanie. Un album semnat de Lennon/Ono s-a vândut pentru 15.300 de lire sterline, în timp ce cea mai mare ofertă a fost pentru un single de testare al trupei Sex Pistols, ‘Anarchy In The UK/I Wanna Be Me’, din 1976, care s-a vândut pentru 20.400 de lire sterline.
15 iunie 2016
Brian May de la Queen a postat o notă pe site-ul său în care obiecta față de utilizarea de către Donald Trump a melodiei ‘We Are The Champions’ la evenimentele de campanie. „Indiferent de opiniile noastre asupra platformei domnului Trump, a fost întotdeauna împotriva politicii noastre să permitem ca muzica Queen să fie folosită ca instrument de campanie politică”, a scris May. Luna următoare, Trump a folosit melodia ca muzică de intrare la prima sa apariție la convenția republicană.
15 iunie 2016
Chitaristul trupei Led Zeppelin, Jimmy Page, a negat că a furat riff-ul melodiei ‘Stairway To Heaven’ când a depus mărturie la un proces de drepturi de autor în SUA. Trupa a fost acuzată că a copiat linia de chitară de deschidere din ‘Taurus’, o piesă din 1968 a trupei Spirit. Page a mărturisit că nu a auzit niciodată melodia până când oamenii au început să posteze comparații online cu câțiva ani în urmă. Page a recunoscut că deține câteva albume Spirit, dar își amintea doar că a cumpărat două dintre ele, niciunul neconținând ‘Taurus’. Sub interogatoriu, a admis că deține o copie a albumului de debut al trupei, pe care apare piesa, dar nu și-a amintit cum a ajuns acesta în colecția sa.
15 iunie 2013
O femeie de 24 de ani a murit în spital după ce a căzut la concertul Stone Roses din Glasgow. Femeia se afla printre cei 50.000 de fani care au participat la un concert la Glasgow Green pentru a asculta trupa indie din Manchester. Poliția a efectuat, de asemenea, un total de 24 de arestări în timpul și după concert pentru comportament antisocial și infracțiuni legate de droguri.
15 iunie 2011
Doi bărbați din Manchester au fost reținuți sub suspiciunea de conspirație pentru jaf și crimă după ce au fost arestați în apropierea casei cântăreței Joss Stone din Devon. Bărbații, în vârstă de 33 și 30 de ani, au fost arestați după ce rezidenții au raportat un vehicul suspect în zona Cullompton. O sursă din poliția britanică a declarat că aceștia au fost găsiți cu săbii și un sac pentru cadavre, precum și cu hărți detaliate și fotografii aeriene ale proprietății lui Stone.
15 iunie 2010
Un caz împotriva unui bărbat acuzat că l-a amenințat pe Elton John cu moartea a fost retras cu câteva ore înainte de începerea procesului său. Neal Horsley a răspuns sugestiei lui Elton că Isus Hristos era gay într-un interviu din revista Parade, scriind un răspuns furios online intitulat „De ce trebuie să moară Elton John”. După ce a fost ținut în închisoare în Atlanta, Georgia, din martie anul trecut, judecătorul Kimberly Esmond Adams de la Tribunalul Superior al Comitatului Fulton a respins cazul împotriva lui Horsley deoarece acțiunile sale nu justificau acuzații penale.
15 iunie 2008
Liverpool a fost votat cel mai muzical oraș din Anglia într-o campanie națională organizată de Consiliul Artelor. Orașul natal al trupei The Beatles, Frankie Goes To Hollywood, Orchestral Manoeuvres in the Dark și The Zutons a obținut 49% din voturi într-un sondaj online organizat de organizația de finanțare. Sheffield – care a dat lumii trupa Arctic Monkeys și Pulp – a ieșit pe locul doi, în timp ce Manchester cu trupe precum Oasis, Stone Roses și The Smiths a ocupat locul trei.
15 iunie 2005
Coldplay a ajuns direct pe locul 1 în topul albumelor din SUA cu al treilea lor album, ‘X&Y’, după ce deja intrase pe primul loc în Marea Britanie. Ultima dată când un artist britanic a avut simultan un număr unu în SUA și Marea Britanie a fost în noiembrie 2000 cu ‘1’, o compilație de hituri ale trupei The Beatles. Ultimul album de studio care a ajuns pe primul loc de ambele părți ale Atlanticului a fost ‘Kid A’ al trupei Radiohead, în octombrie 2000. ‘X&Y’ a ajuns pe primul loc în peste 30 de topuri globale.
15 iunie 2003
Radiohead a obținut al patrulea lor loc 1 în Marea Britanie cu al șaselea lor album de studio, ‘Hail To The Thief’. Titlul Hail to the Thief – o expresie folosită de activiștii anti-George W. Bush în timpul controversei legate de alegerile prezidențiale din SUA din 2000 – este un joc de cuvinte pe ‘Hail to the Chief’, un marș interpretat pentru a anunța sosirea președintelui Statelor Unite.
15 iunie 2002
O copie rară și autografiată a albumului trupei The Beatles, Sgt Pepper’s Lonely Hearts Club Band, s-a vândut la licitație pentru 34.000 de lire sterline (57.800 de dolari), de peste cinci ori prețul estimat.
15 iunie 1996
Cântăreața americană de jazz Ella Fitzgerald a murit în Beverly Hills, California, la vârsta de 79 de ani. Deja orbită de efectele diabetului, Fitzgerald a avut ambele picioare amputate în 1993. Câștigătoare a 13 premii Grammy, albumul din 1956 ‘Ella Fitzgerald Sings the Cole Porter Songbook’ a fost primul din cele opt seturi „Songbook”. A apărut în reclama TV pentru Memorex, unde a cântat o notă care a spart un pahar în timp ce era înregistrată pe o casetă Memorex. Banda a fost redată și înregistrarea a spart, de asemenea, paharul, întrebând „Este live sau este Memorex”.
15 iunie 1989
Albumul de debut al trupei Nirvana, Bleach, a fost lansat în SUA. Titlul albumului provine de la un poster ‘Bleach Your Works’ care îndemna utilizatorii de droguri să-și dezinfecteze acele. Kurt Cobain a susținut că majoritatea versurilor de pe album au fost scrise cu o noapte înainte de înregistrare, în timp ce se simțea „enervat”, și că nu le aprecia foarte mult.
15 iunie 1988
În timpul șederii lui Bruce Springsteen în Roma, în cadrul unui turneu mondial, un fotograf a surprins o imagine a lui Bruce în lenjerie intimă împărtășind un moment intim cu backing singer-ul său, Patti Scialfa. Imaginea a confirmat zvonurile că Bruce și Patti aveau o relație.
15 iunie 1985
Dire Straits a început o perioadă de nouă săptămâni pe locul 1 în topul albumelor din SUA cu ‘Brothers In Arms’. Albumul este al șaptelea cel mai bine vândut album din istoria topurilor din Marea Britanie și a câștigat două premii Grammy la a 28-a ediție a premiilor Grammy și, de asemenea, a câștigat premiul pentru cel mai bun album britanic la Brit Awards 1987.
15 iunie 1981
Duran Duran și-a lansat albumul de debut care a ajuns pe locul 3 în topul albumelor din Marea Britanie și a rămas în topul britanic timp de 118 săptămâni. În SUA, albumul a ajuns pe locul 10 în Billboard 200 și a petrecut 87 de săptămâni în acest top. Single-urile de pe album au inclus hiturile din top 10 britanic ‘Planet Earth’ și ‘Girls on Film’.
15 iunie 1974
Al doilea album al trupei ABBA (dar prima lansare în Marea Britanie), ‘Waterloo’, a intrat pentru prima dată în topul britanic, ajungând pe locul 28. Piesa de titlu a albumului a câștigat pentru ABBA concursul Eurovision din 1974.
15 iunie 1973
Motown Records a lansat ‘Let’s Get It On’ de Marvin Gaye. Piesa a devenit cel mai de succes single al lui Gaye pentru Motown și una dintre cele mai cunoscute melodii ale sale, datorită conținutului sexual explicit al piesei.
15 iunie 1969
În timpul unui scurt turneu de 5 date în Marea Britanie, Led Zeppelin a apărut la The Free Trade Hall, Manchester, Anglia, fiind susținut de Blodwyn Pig și The Liverpool Scene. Flyer-ul pentru turneu spunea: ‘Come & take off, levitate with the Led Zeppelin album’.
15 iunie 1963
Kyu Sakamoto a început o perioadă de trei săptămâni pe locul 1 în topul single-urilor din SUA cu ‘Sukiyaki’, prima melodie japoneză care a reușit acest lucru. A ajuns pe locul 6 în topul din Marea Britanie în 1963 și a fost, de asemenea, un single de top 10 în Marea Britanie pentru Kenny Ball în același an.
15 iunie 1958
Primul show TV muzical dedicat adolescenților, Oh Boy!, a fost difuzat pentru prima dată în Marea Britanie. Fiecare săptămână Oh Boy! prezenta artiști rezidenți plus o selecție de invitați speciali. Rezidenții includeau pe Cuddly Dudley, care a cântat în 21 de emisiuni, Cliff Richard (20 de emisiuni), The Drifters (mai târziu devenind The Shadows) (17 emisiuni) și Marty Wilde (17 emisiuni). Invitații speciali includeau pe Billy Fury, Tony Sheridan, Shirley Bassey și Lonnie Donegan; cu ocazionali staruri americane, precum The Inkspots, Conway Twitty și Brenda Lee.