Calendar muzical: 14 martie
14 martie 2021
A avut loc cea de-a 63-a ediție a premiilor Grammy la Los Angeles Convention Center. Premiile erau inițial programate pentru 31 ianuarie, la Staples Center, dar au fost amânate din cauza creșterii cazurilor de COVID-19. Beyoncé a câștigat cele mai multe premii, patru la număr. Billie Eilish a câștigat al doilea premiu consecutiv pentru Înregistrarea Anului pentru „Everything I Wanted”, în timp ce Taylor Swift a câștigat al treilea premiu pentru Albumul Anului pentru Folklore.
14 martie 2020
Cântărețul, compozitorul, muzicianul, poetul și artistul de performanță englez Genesis P-Orridge a murit la vârsta de 70 de ani după o luptă de doi ani și jumătate cu leucemia. Membru fondator al trupelor experimentale cult Throbbing Gristle și Psychic TV, grupul a cântat un stil abraziv de rock industrial, adesea combinat cu spectacole live explicit sexual. Expoziția lor din 1976 la Institute of Contemporary Arts din Londra, intitulată Prostituție, a scandalizat lumea artistică și l-a determinat pe deputatul conservator britanic Nicholas Fairbairn să denunțe grupul drept „dărâmătorii civilizației”.
14 martie 2020
Cântărețul și compozitorul american Phil Phillips a murit la vârsta de 94 de ani. Este cunoscut mai ales pentru piesa sa din 1959, „Sea of Love”, care a atins locul 2 în topul Billboard din SUA și a vândut peste un milion de copii. Piesa a fost prezentată în mod prominent în filmul Sea of Love din 1989, cu Al Pacino. A fost singura piesă în top 40 pentru Phillips, care nu a înregistrat niciodată alt hit.
14 martie 2016
Sony ATV Music Publishing a anunțat că va cumpăra partea lui Michael Jackson dintr-o întreprindere comună de publicare a muzicii pentru 750 de milioane de dolari. Achiziția a oferit celor de la Sony drepturile la aproximativ trei milioane de cântece, inclusiv lucrări de The Beatles, Bob Dylan și Taylor Swift, dar nu a inclus înregistrările de bază ale lui Jackson.
14 martie 2014
Muzicianul american Gary Burger a murit de cancer pancreatic la vârsta de 71 de ani. Este cel mai bine cunoscut ca chitarist și vocalist al trupei de garage rock Monks, care s-a format în Gelnhausen, Germania de Vest, în 1964, de către cinci soldați americani staționați în țară. Cu amestecul lor de voci acute, feedback și banjo cu șase coarde al chitaristului David Day (care a intrigat publicul), istoricii muzicii au identificat ulterior Monks ca o forță pionieră în muzica avangardistă.
14 martie 2011
Ronnie Hammond, solistul trupei Atlanta Rhythm Section, a murit de insuficiență cardiacă la vârsta de 60 de ani. A condus trupa către două hituri în topul Billboard Top Ten, „So Into You” în 1977 și „Imaginary Lover” în 1978.
14 martie 2010
Phil Blake, membru al trupei indie britanice Redtrack, s-a întors la cariera sa ca basist al trupei după ce a suferit o operație revoluționară pentru a-și reatașa mâna după ce aceasta a fost tăiată până la os într-un atac cu macheta. Blake credea că nu va mai putea cânta la chitară după ce un tânăr hoț i-a tăiat brațul când a refuzat să îi dea un telefon mobil.
14 martie 2008
Peter MacBeth, membru al trupei The Foundations, care a avut hitul din 1968 în Marea Britanie cu „Build Me Up Buttercup”, a fost închis pentru infracțiuni sexuale asupra unor copii. MacBeth a agresat sexual o fetiță de mai multe ori în decursul a șase ani și a descărcat pornografie infantilă de pe internet. La vârsta de 71 de ani, acesta suferea de cancer și avusese o traheotomie, ceea ce însemna că și-a pierdut vocea. Medicii spuseseră că mai avea între trei și cinci ani de trăit.
14 martie 2006
U2 s-a clasat pe primul loc în lista anuală a celor mai mari câștiguri din 2005, realizată de revista Rolling Stone, cu 154,2 milioane de dolari (78 milioane de lire sterline). Rolling Stones au ocupat locul al doilea cu 92,5 milioane de dolari (47 milioane de lire sterline), iar Eagles pe locul trei cu 63,2 milioane de dolari (32,5 milioane de lire sterline). Paul McCartney a ocupat locul patru cu 56 de milioane de dolari (28 de milioane de lire sterline), iar Elton John pe locul cinci cu 48,9 milioane de dolari (24,8 milioane de lire sterline).
14 martie 2005
Michael Jackson a fost criticat de veteranii britanici din armată pentru că purta embleme militare în timpul procesului pentru abuz asupra copiilor. Cântărețul apărea în tribunal în majoritatea zilelor cu un motif al armatei pe buzunarul de la piept sau o insignă de pe căciulă legată în jurul gâtului.
14 martie 2001
Peter Blake, care a creat coperta clasică a albumului Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band al trupei The Beatles, a dat în judecată casa de discuri a trupei pentru mai mulți bani. Blake a primit 200 de lire sterline (340 de dolari) pentru celebrele figuri în 1967, dar acum era „deranjat” că EMI nu i-a oferit niciodată mai mulți bani. Blake a mai creat coperte pentru single-ul Band Aid, „Do They Know It’s Christmas?” (1984), albumul lui Paul Weller, Stanley Road (1995) și albumul de tribut Ian Dury, Brand New Boots and Panties (2001).
14 martie 1999
Stereophonics au ajuns pe locul 1 în topul albumelor din Marea Britanie cu Performance and Cocktails, devenind doar a treia trupă din Țara Galilor care să aibă un album pe locul 1 și primul album pe locul 1 pentru casa de discuri V2 a lui Richard Branson.
14 martie 1995
Odată cu lansarea albumului „Me Against the World”, Tupac Shakur a devenit primul artist solo masculin care a avut un album pe locul 1 în topul Billboard în timp ce era în închisoare. În anii ’90, Shakur a avut o serie de incidente și acuzații de încălcare a legii. În 1993 a fost acuzat că a împușcat doi polițiști neînarmați în Atlanta (chiar dacă acuzațiile au fost ulterior retrase), a fost acuzat că l-a agresat pe regizorul Allen Hughes în timpul filmărilor pentru „Menace II Society” și a fost condamnat la 1,5 până la 4,5 ani de închisoare pentru agresiune sexuală.
14 martie 1991
Cântărețul și compozitorul american de blues Doc Pomus a murit de cancer pulmonar la vârsta de 65 de ani. Este cunoscut ca textierul multor hituri rock and roll scrise împreună cu Mort Shuman, printre care „A Teenager in Love”, „Save the Last Dance for Me”, „Sweets for My Sweet”, „Can’t Get Used to Losing You”, „Little Sister”, „Suspicion”, „Surrender” și „Viva Las Vegas”.
14 martie 1991
R.E.M. a susținut primul din cele două concerte de la Borderline Club din Londra sub numele de „Bingo Hand Job”. Grupul se afla în Marea Britanie pentru a promova al șaptelea lor album de studio, Out of Time, și single-ul lor curent „Losing My Religion”.
14 martie 1987
Boy George a obținut primul său single pe locul 1 în Marea Britanie ca artist solo cu piesa lui David Gates „Everything I Own”. Înregistrată inițial de trupa lui Gates, Bread, pentru albumul lor din 1972, Baby, I’m a Want You, piesa a fost de asemenea pe locul 1 în Marea Britanie pentru Ken Boothe în 1974.
14 martie 1985
Dead Or Alive au fost eliminați din emisiunea de televiziune muzicală britanică The Tube după ce au recunoscut că nu sunt capabili să cânte „live”. Grupul a obținut single-ul pe locul 1 în Marea Britanie în 1985 cu piesa „You Spin Me Round, Like A Record”.
14 martie 1983
Jon Bon Jovi, Richie Sambora și Alec John Such au format trupa Bon Jovi. Al patrulea lor album, New Jersey, lansat în 1988, este remarcabil pentru că a produs cinci single-uri care au ajuns în top 10 Billboard Hot 100, cele mai multe hituri de top zece până în prezent dintr-un album de hard rock.
14 martie 1982
Metallica și-a făcut debutul live când au apărut la Radio City din Anaheim, California. Metallica s-a format în Los Angeles, California, la sfârșitul anului 1981, când bateristul danez Lars Ulrich a plasat un anunț într-un ziar din Los Angeles, The Recycler, care spunea: „Baterist în căutare de alți muzicieni metal cu care să cânte, influențe Tygers of Pan Tang, Diamond Head și Iron Maiden.” Chitariștii James Hetfield și Hugh Tanner de la Leather Charm au răspuns la anunț.
14 martie 1981
Eric Clapton a fost internat în spital cu ulcer sângerând, ceea ce a dus la anularea unui turneu în SUA. El a fost din nou în spital cinci săptămâni mai târziu după ce a fost implicat într-un accident de mașină.
14 martie 1978
Blondie se afla pe locul 2 în topul din Marea Britanie cu versiunea lor a piesei lui Randy & the Rainbows „Denis”, (inițial intitulată „Denise”) și preluată de pe al doilea lor album de studio, Plastic Letters (1978). Piesa a fost ținută departe de locul 1 de „Wuthering Heights” a lui Kate Bush.
14 martie 1973
ABBA a lansat „Ring Ring”, piesa care dă numele albumului lor de debut. A dat grupului prima apariție pe UK Singles Chart unde a ajuns pe locul 32 și a devenit primul lor hit pe locul 1 în Suedia și primul lor hit din top 10 în Australia.
14 martie 1972
Cântăreața de soul, Linda Jones, a murit la vârsta de 26 de ani în New York, după ce a căzut într-o comă diabetică după un spectacol la teatrul Apollo din Harlem, New York. Jones a avut single-ul „Hypnotized”, care a ajuns pe locul 21 în SUA în 1967.
14 martie 1968
Filmul promoțional pentru piesa „Lady Madonna” a trupei The Beatles a fost difuzat în alb-negru la emisiunea Top Of The Pops la televiziunea din Marea Britanie. Partea video a clipului video a fost filmată în timp ce grupul interpreta piesa „Hey Bulldog”, dar piesa audio „Lady Madonna” a fost cuplată cu video-ul pentru lansarea promoțională.
14 martie 1964
Pentru prima dată în istoria înregistrărilor britanice, toate cele zece single-uri din topul din Marea Britanie au fost de artiști britanici. Nr. 1 a fost „Anyone Who Had A Heart” interpretată de Cilla Black, Nr. 2 – „Bits and Pieces” de The Dave Clark Five, Nr. 3 – „Little Children” de Billy J Kramer, Nr. 4 – „Diane” de The Bachelors, Nr. 5 – „Not Fade Away” de The Rolling Stones, Nr. 6 – „Just One Look” de The Hollies, Nr. 7 – „Needles and Pins” de The Searchers, Nr. 8 – „I Think Of You” de The Merseybeats, Nr. 9 – „Boys Cry” de Eden Kane, și Nr. 10 – „Let Me Go Lover” de Kathy Kirby.
14 martie 1963
Cliff Richard și The Shadows se aflau pe locul 1 în topul single-urilor din Marea Britanie cu „Summer Holiday”. Preluată din filmul cu același nume, a devenit al șaptelea single Nr. 1 al lui Richard în Marea Britanie.
14 martie 1962
Bruce Channel a început o serie de trei săptămâni pe locul 1 în topul single-urilor din SUA cu „Hey! Baby”. Piesa prezintă un riff prominent de la cunoscutul cântăreț de armonică Delbert McClinton care, în timpul unui turneu în Marea Britanie în 1962, l-a întâlnit pe John Lennon și i-a dat câteva sfaturi despre armonică. Lennon a pus imediat în practică lecțiile la „Love Me Do” și mai târziu la „Please Please Me”.