Calendar muzical: 14 aprilie
14 aprilie 2021
Chitaristul, vocalistul și compozitorul american și liderul trupei Poco, Rusty Young, a murit de un atac de cord la vârsta de 75 de ani. Young este cel mai bine cunoscut pentru compunerea melodiilor Poco “Rose of Cimarron” și “Crazy Love”. Un virtuoz la pedal steel guitar, a fost celebrat pentru abilitatea de a obține un sunet de orgă Hammond B3 din instrument prin intermediul unui difuzor Leslie.
14 aprilie 2017
Single-ul de debut al lui Harry Styles, „Sign of the Times”, a întrerupt seria de 13 săptămâni a lui Ed Sheeran pe primele locuri în topurile din Marea Britanie. One Direction a obținut primul său loc 1 ca artist solo cu această piesă – primul single de pe albumul său de debut autointitulat.
14 aprilie 2015
Cântărețul american de R&B și soul Percy Sledge a murit de cancer la ficat la domiciliul său din Baton Rouge, la vârsta de 73 de ani. Inspiratia pentru hitul său din 1966, „When a Man Loves a Woman”, a venit când prietena lui Sledge l-a părăsit pentru o carieră de model după ce a fost concediat de la un loc de muncă în construcții la sfârșitul anului 1965.
14 aprilie 2014
Performerul de jazz latin Armando Peraza a murit de pneumonie la vârsta de 89 de ani. A fost membru al trupei Santana din 1972 până la începutul anilor ’90, apărând pe peste 15 dintre albumele grupului. Născut în Lawton Batista, Havana, Cuba, Peraza a cântat la congas, bongo și timbale.
14 aprilie 2013
Justin Bieber a provocat indignare după ce a scris un mesaj într-un registru de oaspeți la Muzeul Anne Frank, în care afirma că spera ca victima Holocaustului să fi fost un fan. La vârsta de 19 ani, Bieber a scris: „Cu adevărat inspirator să poți veni aici. Anne a fost o fată minunată. Sper că ar fi fost o belieber.” A provocat critici online aprige ale cântărețului canadian, care se afla în Amsterdam în cadrul unui turneu.
14 aprilie 2009
O licitație planificată pentru aproape 1.400 de obiecte din fosta casă a lui Michael Jackson a fost anulată. O prezentare publică a colecției începuse deja în Los Angeles, iar expoziția bunurilor lui Jackson urma să rămână deschisă până la sfârșitul săptămânii următoare. Un aranjament de ultim moment a făcut ca lucrurile lui Jackson să fie returnate. În schimb, s-a renunțat la o acțiune în justiție împotriva Juliens Auctions.
14 aprilie 2009
Fostul Beatle George Harrison a fost onorat cu o stea postumă pe Walk of Fame de la Hollywood în Los Angeles. Sir Paul McCartney a participat la dezvelire în fața clădirii simbolice Capitol Records, alăturându-se văduvei lui Harrison, Olivia, și fiului său Dhani. Eric Idle, actorul câștigător al premiului Oscar, Tom Hanks și muzicianul Tom Petty au participat și ei la ceremonie.
14 aprilie 2003
Un bărbat a fost arestat sub acuzația de a fi inventat un concert Bjork și apoi a vândut bilete. Alex Conate a vândut bilete în valoare de 14.000 de dolari la 40 de dolari fiecare, după ce a convins un proprietar de club din San Diego că Bjork a acceptat să cânte acolo. A fost acuzat că a luat banii și s-a mutat în Hawaii, unde a fost arestat.
14 aprilie 2001
Sean Puffy Combs (P. Diddy) a fost arestat în Miami pentru că circula cu un scuter în South Beach cu permis de conducere suspendat. A fost eliberat 20 de minute mai târziu, după ce a semnat o promisiune de a apărea în instanță.
14 aprilie 1999
Cântărețul, compozitorul și actorul britanic Anthony Newley a murit de cancer. A avut 12 single-uri în Top 40 în Marea Britanie între 1959 și 1962, inclusiv single-ul numărul 1 „Why”. A câștigat premiul Grammy pentru Cântecul Anului în 1963 pentru „What Kind of Fool Am I?”. A fost căsătorit cu actrița Joan Collins din 1963 până în 1971.
14 aprilie 1995
Actorul american, scriitorul și cântărețul folk Burl Ives a murit de cancer la vârsta de 85 de ani. A avut hituri cu „Funny Way Of Laughing”, „The Blue Tail Fly” și „Little Bitty Tear”, a câștigat un premiu Oscar pentru Cel mai bun actor în rol secundar pentru rolul său din filmul „The Big Country” din 1958.
14 aprilie 1994
Kurt Cobain a fost incinerat la Bleitz Funeral Home, Seattle. Certificatul de deces a listat ocupatia lui Cobain ca Poet/Musician și tipul său ca Punk Rock.
14 aprilie 1983
Basistul trupei The Pretenders, Pete Farndon, a murit din cauza unei supradoze de droguri. A fost concediat din trupă pe 14 iunie 1982, (cu două zile înainte ca chitaristul trupei Pretenders, James Honeyman-Scott, să fie găsit mort din cauza unei insuficiențe cardiace). Farndon era în plin proces de formare a unei noi trupe împreună cu fostul baterist al trupei Clash, Topper Headon, când a murit.
14 aprilie 1980
Gary Numan a lansat „The Touring Principle”, primul videoclip rock pe termen lung disponibil comercial în Marea Britanie.
14 aprilie 1978
Art Garfunkel a început o serie de șase săptămâni la numărul 1 în Marea Britanie cu tema din filmul „Watership Down”, „Bright Eyes”, care a devenit cel mai bine vândut single al anului. Melodia a fost scrisă de omul din spatele trupei The Wombles, Mike Batt.
14 aprilie 1978
Joy Division a cântat la Stiff Test Chiswick Challenge, la Raffters din Manchester, Anglia. Viitorii manageri Rob Gretton și apoi jurnalistul Tony Wilson i-au văzut pe trupă pentru prima dată.
14 aprilie 1976
Eric Faulkner de la The Bay City Rollers s-a apropiat de moarte după ce a luat o supradoză de droguri la casa managerului lor, când era epuizat.
14 aprilie 1975
După zvonuri conform cărora Jimmy Page, Steve Marriott, Jeff Beck sau Chris Spedding l-ar putea înlocui pe Mick Taylor ca și chitarist în trupa The Rolling Stones, un comunicat de presă a confirmat că Ronnie Wood se va alătura trupei pentru viitorul lor turneu american.
14 aprilie 1973
Led Zeppelin a început o serie de două săptămâni pe locul 1 în topul albumelor din Marea Britanie cu „Houses Of The Holy”, care a fost, de asemenea, numărul 1 în SUA. Fata mică de pe coperta albumului care urcă goală pe Giants Causeway în Irlanda de Nord este Samantha Gates, care avea 6 ani în momentul ședinței foto.
14 aprilie 1971
Comisia Crimei din Illinois a emis o listă de „înregistrări orientate spre droguri”, inclusiv „White Rabbit” de la Jefferson Airplane, „A Whiter Shade Of Pale” de la Procol Harum și „Lucy In The Sky With Diamonds” de la The Beatles.
14 aprilie 1970
Creedence Clearwater Revival și-au făcut debutul live în Marea Britanie când au cântat în prima din cele două seri la Royal Albert Hall din Londra.
14 aprilie 1969
Înregistrarea piesei „The Ballad Of John and Yoko” a avut loc, cu doar doi membri ai trupei Beatles, Paul McCartney și John Lennon. Paul a cântat la bas, tobe și pian, iar John la chitare și voce. Piesa a fost interzisă pe multe posturi de radio ca fiind blasfemiatoare. Pe unele posturi, cuvântul „Christ” a fost editat invers pentru a evita interdicția.
14 aprilie 1967
Single-ul „The Laughing Gnome” al lui David Bowie a fost lansat în Marea Britanie. Piesa consta în întâlnirea și conversația cântărețului cu creatura din titlu, a cărei voce accelerată (creată de Bowie și inginerul de studio Gus Dudgeon) livra mai multe jocuri de cuvinte pe tema „gnomului”. Piesa a devenit un hit când a fost reeditată în 1973, în ciuda faptului că era radical diferită de materialul său din acea perioadă, single-ul ajungând pe locul 6 în topurile din Marea Britanie.
14 aprilie 1967
A izbucnit o revoltă la Palatul Culturii din Varșovia în timp ce The Rolling Stones făceau prima lor apariție într-o țară cu Cortina de Fier; poliția a folosit gaze lacrimogene într-o luptă cu 2.000 de fani.
14 aprilie 1967
Polydor Records a lansat „New York mining Disaster 1941” de la The Bee Gees. A fost lansat cu un slogan promoțional care anunța „Cel mai semnificativ talent de la The Beatles”. Înregistrarea a devenit un hit în top 20 în Marea Britanie și SUA.
14 aprilie 1966
The Spencer Davis Group era pe locul 1 în topul single-urilor din Marea Britanie cu „Somebody Help Me”, al doilea lor single care ajungea pe primul loc în Marea Britanie.
14 aprilie 1963
The Rolling Stones au cântat la clubul Crawdaddy din Richmond. Toți cei patru membri ai trupei Beatles erau în public. Numele clubului provenea de la cântecul lui Bo Diddley din 1960 „Doing the CrawDaddy”, pe care The Rolling Stones îl frecventau regulat în cadrul repertoriului lor. La rândul său, clubul ar inspira numele revistei americane de muzică Crawdaddy!
14 aprilie 1953
Lita Roza se afla pe locul 1 în topul single-urilor din Marea Britanie cu „(How Much) Is That Doggie In Window”. Cântăreața în vârstă de 27 de ani a fost artista feminină preferată de cititorii NME din 1953 și cu acest single a devenit prima cântăreață britanică care a ajuns pe primul loc în topurile din Marea Britanie, (și prima liverpudeză care a reușit acest lucru).