CALENDAR MUZICAL: 13 SEPTEMBRIE

 

13 Septembrie 2023
Cântărețul și compozitorul kenyan/britanic Roger Whittaker a murit într-un spital de lângă Toulouse, Franța, la vârsta de 87 de ani. El a avut single-ul din 1969 pe locul 12 în UK, „Durham Town”, și single-ul din 1975 pe locul 2 în UK și pe locul 19 în SUA, „The Last Farewell”, care a ajuns pe locul 1 în 11 țări, inclusiv în SUA, și este unul dintre cele mai bine vândute single-uri din toate timpurile. A fost cunoscut pentru vocea sa de bariton și abilitatea sa distinctă de a fluiera.

 

13 septembrie 2019
Cântărețul, compozitorul și multi-instrumentalistul american Eddie Money a murit de cancer la vârsta de 70 de ani. A lansat peste zece albume și a avut o serie de hituri la sfârșitul anilor ’70, printre care „Baby Hold On”, „Two Tickets to Paradise” și „Take Me Home Tonight”.

 

13 septembrie 2015
Gary Richrath, chitaristul principal și compozitorul trupei REO Speedwagon, a murit la vârsta de 65 de ani. Richrath a înregistrat 12 albume cu trupa înainte de a pleca în 1989 și a lansat propriul său album solo în 1992.

 

13 septembrie 2013
Morrissey a oprit planurile de a lansa autobiografia sa, cu trei zile înainte ca aceasta să fie publicată. Memoriile urmau să ofere detalii despre viața artistului în timpul creșterii sale în Manchester și relația sa cu fostul său partener de scriere a pieselor, Johnny Marr. Dar un comunicat pe site-ul său de fani a spus că a existat un „dezacord de ultim moment cu privire la conținut” cu editura sa. Cartea a fost publicată în luna următoare.

 

13 septembrie 2010
George Michael a fost condamnat la opt săptămâni de închisoare după ce a fost găsit vinovat de conducere sub influența drogurilor și deținerea de cannabis în Hampstead, nordul Londrei, în iulie anului precedent. A zâmbit neîncrezător când a fost pronunțată sentința și a fost dus în celule.

 

13 septembrie 2009
Vera Lynn a ajuns pe locul 1 în clasamentul albumelor din Marea Britanie cu „We’ll Meet Again: The Very Best of Vera Lynn”. La vârsta de 92 de ani, a devenit cea mai în vârstă artistă în viață care a reușit această performanță cu un album. Artistul în viață cel mai în vârstă care a ajuns pe primul loc în clasamentele britanice anterior a fost Bob Dylan, care, la 67 de ani, a avut albumul „Together Through Life” pe locul 1 în Marea Britanie mai devreme în acel an.

 

13 septembrie 2005
Casa în care a crescut Jimi Hendrix în Seattle a fost salvată de la demolare după ce s-a ajuns la un nou acord în ultimul moment. Fundația James Marshall Hendrix și orașul Seattle au convenit să renoveze clădirea într-un centru comunitar, în fața cimitirului unde chitaristul a fost înmormântat în 1970.

 

13 septembrie 2005
Trupa Sex Pistols a fost printre noile nume adăugate pe Aleea Celebrităților din Covent Garden, Londra. Alți artiști celebri din domeniul muzical care au fost imortalizați pe „Avenue of the Stars” includ pe Bob Geldof, Tom Jones, Gracie Fields și Bob Hope.

 

13 septembrie 2000
Elton John a făcut o criză de furie când era programat să apară la un spectacol cu casa închisă la Casino Estoril, lângă Lisabona. Elton a fost nemulțumit după ce publicul a întârziat să părăsească o cină VIP înainte de concert, Elton a părăsit clădirea și s-a întors acasă cu jetul său privat fără să cânte nici o notă.

 

13 septembrie 1997
Trupa The Verve a obținut primul și singurul lor single număr 1 în Marea Britanie cu „The Drugs Don’t Work,” extras de pe al treilea lor album, „Urban Hymns.” Piesa a devenit cel mai de succes single al trupei în Regatul Unit.

 

13 septembrie 1996
Atât Noel, cât și Liam Gallagher au sosit în Marea Britanie pe zboruri separate din SUA în mijlocul zvonurilor că trupa Oasis se va despărți. Un comunicat de presă din partea casei de discuri a declarat că nu vor mai avea concerte live, dar formația va continua să înregistreze.

 

13 septembrie 1996
Rapperul american Tupac Amaru Shakur a murit după ce fusese împușcat cu șase zile înainte când conducea prin Las Vegas. Au fost trase 13 gloanțe în BMW-ul său. Incidentul a fost atribuit războiului între bande din Est și Vest. Shakur a fost un criminal sexual condamnat, găsit vinovat de abuz sexual. După ce a ispășit unsprezece luni din sentința sa, a fost eliberat din închisoare printr-o apel finanțat de Marion „Suge” Knight, CEO-ul Death Row Records.

 

13 septembrie 1991
Geffen Records a organizat o petrecere pentru a lansa single-ul trupei Nirvana, „Smells Like Teen Spirit”. Trupa a sfârșit prin a fi dată afară de la propria lor petrecere după ce au declanșat o bătaie cu mâncare.

 

13 septembrie 1987
Michael Jackson a început o serie de cinci săptămâni la locul 1 în clasamentul albumelor din Marea Britanie cu albumul „Bad”, continuarea albumului „Thriller”. A rămas pe locul 1 în clasamentul din SUA timp de șase săptămâni.

 

13 septembrie 1986
Berlin a ajuns pe locul 1 în clasamentul de single-uri din SUA cu piesa „Take My Breath Away”, scrisă și produsă de Giorgio Moroder. Pe fața B se afla piesa „You’ve Lost That Lovin’ Feelin'” a formației The Righteous Brothers, ambele melodii au fost incluse în filmul „Top Gun”.

 

13 septembrie 1986
The Communards se aflau pe locul 1 în clasamentul de single-uri din Marea Britanie cu piesa „Don’t Leave Me This Way”, care fusese un hit pentru Harold Melvin & the Blue Notes în 1975 și mai târziu pentru Thelma Houston.

 

13 septembrie 1985
We Are The World” a câștigat premiul pentru Cel Mai Bun Videoclip al unui Grup și premiul Alegerea Vizitatorilor la premiile MTV Video Music Awards din New York. Videoclipul lui Don Henley pentru „The Boys Of Summer” a câștigat patru trofee, inclusiv Cel Mai Bun Videoclip. Bruce Springsteen a primit premiul pentru Cel Mai Bun Videoclip Masculin pentru „I’m On Fire”, iar Tina Turner a câștigat premiul pentru Cel Mai Bun Videoclip Feminin pentru „What’s Love Got To Do With It”.

 

13 septembrie 1975
Melodia „At Seventeen” a lui Janis Ian, despre cum se confruntă cu standardele nerealiste de frumusețe (un subiect neobișnuit pentru o melodie de succes la acea vreme), a atins locul 3 în clasamentul din SUA, pentru prima din cele două săptămâni.

 

13 septembrie 1969
John Lennon și Yoko Ono au zburat în Canada pentru a cânta la Rock & Roll Revival Show din Toronto, Canada. Membrii trupei, Eric Clapton, Klaus Voormann și toboșarul Alan White, au fost aduși împreună atât de târziu încât au trebuit să se antreneze în avionul din Anglia. De asemenea, la concert au mai apărut Chuck Berry, Gene Vincent, Bo Diddley, The Doors și Alice Cooper. Lennon ulterior a lansat interpretarea sa sub forma albumului „Live Peace in Toronto 1969.”

 

13 septembrie 1969
Prima zi a Festivalului de Blues Rugby Bag de 3 zile din Warwickshire, Anglia, cu trupe precum Pink Floyd, The Nice, Taste, Free, Third Ear Band, Ralph McTell, Roy Harper, King Crimson, The Strawbs, Edgar Broughton, Spirit of John Morgan și John Martyn, biletele costau 12 şilingi și șase penny.

 

13 septembrie 1967
The Beatles au înființat o companie de electronice numită Fiftyshapes, Ltd., numindu-l pe John Alexis Mardas (Magic Alex) director al companiei. Alex pretindea că poate construi o mașină de înregistrat cu 72 de piste, în locul celei de 4 piste de la Abbey Road (acest lucru nu s-a materializat niciodată). Unul dintre planurile sale mai neobișnuite era să înlocuiască ecranele acustice din jurul tobelor lui Ringo Starr cu un câmp sonor invizibil. George Harrison a spus ulterior că angajarea lui Mardas a fost „cea mai mare catastrofă din toate timpurile”.

 

13 septembrie 1965
Melodia lui Paul McCartney, ‘Yesterday’, a fost lansată ca single al trupei The Beatles în SUA. Vocea și chitara acustică a lui McCartney, însoțite de un cvartet de coarde, au creat practic prima interpretare solo a trupei. Înregistrarea finală era atât de diferită de alte lucrări ale trupei The Beatles încât membrii trupei au blocat lansarea piesei ca single în Regatul Unit. (Cu toate acestea, a fost lansată ca single acolo în 1976). 

 

13 septembrie 1964
În timpul unui turneu în Marea Britanie, douăzeci și patru de jucători de rugby au fost angajați ca „barieră umană” la un concert Rolling Stones la Liverpool Empire. „Lanțul uman” a dispărut sub valul de 5.000 de fani în timp ce Stones au urcat pe scenă.

 

13 septembrie 1963
Graham Nash a căzut din furgoneta trupei The Hollies după un concert în Scoția. Nash a verificat dacă ușa era încuiată, dar nu era, și a căzut în timp ce furgoneta se deplasa cu 40 de mile pe oră.

 

13 septembrie 1960
Legea Federală a Comunicațiilor din SUA a fost modificată pentru a interzice plățile în bani sau cadourile în schimbul difuzării de înregistrări la radio.

 

13 septembrie 1960
A început o campanie în Marea Britanie pentru a interzice hit-ul american ‘Tell Laura I Love Her’ interpretat de Ray Peterson. Piesa era denunțată în presă ca fiind susceptibilă să inspire un „cult glorios al morții” în rândul adolescenților. Povestea spunea despre un tânăr îndrăgostit care participă la o cursă cu mașini de curse pentru a câștiga inima iubitei sale. Acesta se prăbușește și, înainte de a muri, mormăie cuvintele din titlu.

 

13 septembrie 1958
Cliff Richard a făcut debutul său pe televiziunea britanică în emisiunea lui Jack Good, ‘Oh Boy’, interpretând piesa ‘Move It’. Înainte de a fi permis să apară la emisiune, lui Richard i s-a cerut să-și taie bărbile.