Calendar muzical: 13 august
13 august 2021
Cântăreața și compozitoarea americană Nanci Griffith a decedat la vârsta de 68 de ani. În 1994, ea a câștigat un premiu Grammy pentru albumul „Other Voices, Other Rooms”, precum și pentru înregistrarea unor duete cu mulți artiști, printre care Emmylou Harris, John Prine, Don McLean, Jimmy Buffett, Adam Duritz (vocalistul trupei Counting Crows), Darius Rucker (vocalistul trupei Hootie & the Blowfish) și Willie Nelson.
13 august 2017
David Bowie a apărut postum în serialul TV „Twin Peaks: The Return”. Cântărețul decedat, care a avut o apariție cameo ca un agent FBI nebun în prequelul din 1991 al clasicului cult „Fire Walk With Me”, era programat să revină în reluarea emisiunii, dar a decedat înainte de filmări. Regizorul David Lynch a folosit imagini de arhivă din film pentru a da viață personajului interpretat de Bowie în episod.
13 august 2014
Debutul single „Rude” al trupei canadiene Magic! se afla pe locul 1 în topul single-urilor din SUA. A devenit cea de-a noua cea mai bine vândută piesă din 2014, cu vânzări globale de 8,6 milioane de unități, și a câștigat premiul Juno pentru Cântecul Anului.
13 august 2013
Jon Brookes, toboșarul trupei The Charlatans, a decedat la vârsta de 44 de ani. A suferit o convulsie în timpul unui turneu cu trupa în 2010 și a primit tratament pentru un tumoră cerebrală. Un alt membru original al trupei, claviaturistul Rob Collins, a murit într-un accident auto în 1996.
13 august 2007
Amy Winehouse s-a retras de la două concerte Rolling Stones în Hamburg, Germania, invocând epuizarea. Grupul britanic Starsailor a înlocuit-o pe Winehouse pentru acele spectacole.
13 august 2004
Piesa „Angels” interpretată de Robbie Williams a fost votată cel mai bun single care ar fi trebuit să fie pe locul 1, dar nu a fost niciodată, într-un sondaj realizat de VH1. Balada, care a ajuns pe locul 4 în decembrie 1997, a învins piesele „Truly, Madly, Deeply” de la Savage Garden și „I Don’t Want To Miss A Thing” de la Aerosmith. Alte cântece considerate demne de locul 1 includ Madonna cu „Ray of Light”, „Beautiful Stranger”, „Crazy For You” și „Material Girl”, Bon Jovi cu „Always” și Oasis cu „Wonderwall” și „Live Forever”. Hitul lui Sir Cliff Richard, „Millennium Prayer”, a fost votat cel mai prost single de pe locul 1 din toate timpurile.
13 august 2002
Adam Ant a pledat vinovat pentru amenințarea clienților de la The Prince Of Wales Pub din Londra în ianuarie anul acesta. Fostul star pop din anii 1980 s-a întors la bar cu o pistol cu cartușe de alarmă după ce i s-a refuzat intrarea. De asemenea, aruncase un alternator auto prin fereastra pub-ului.
13 august 1999
Fostul membru al trupei Guns N’ Roses, Slash, a fost arestat sub acuzația de agresiune asupra prietenei sale în studioul său de înregistrări de pe Sunset Boulevard de către adjunctii șerifului comitatului Los Angeles. A fost eliberat pe cauțiune.
13 august 1999
Căsătoria lui Mick Jagger cu modelul Jerry Hall a fost declarată nulă și neavenită la Curtea Superioară din Londra. Nici Jagger, nici Hall nu au fost prezenți în timpul audierii de 30 de minute în fața domnului Justice Connell. După ce a ascultat probe în numele lui Hall, judecătorul a decis că „căsătoria” lor în Bali în 1990 nu a fost valabilă nici în Indonezia, nici sub legea engleză, și i s-a acordat lui Hall o hotărâre de nulitate. Anularea a evitat ceea ce se aștepta să fie o bătălie judiciară lungă și costisitoare, în care doamna Hall, în vârstă de 43 de ani, căuta, conform relatărilor, o cotă de 30 de milioane de lire din avere lui Jagger.
13 august 1994
Membri din trupele Oasis și The Verve au fost arestați după ce au distrus o bară de hotel și au pătruns într-o biserică pentru a fura vinul de la comuniune. Ambele trupe apăruseră la Festivalul Hulsfred din Suedia.
13 august 1994
Woodstock ’94 a avut loc în Saugerties, New York, și a fost participat de peste 350.000 de fani. Festivalul a inclus formații precum Green Day, Nine Inch Nails, Aerosmith și Red Hot Chili Peppers. Biletele costau 135,00 dolari (89,00 lire sterline).
13 august 1992
Neil Diamond a susținut primul dintre cele șase concerte cu casa închisă la Madison Square Garden din New York. Diamond avea să obțină peste 40 de milioane de dolari din turnee în acest an, cel mai mare venit din industria muzicală, al doilea ca valoare.
13 august 1983
KC and the Sunshine Band se aflau pe locul 1 în topul single-urilor din Marea Britanie cu piesa „Give It Up”. Grupul american de muzică disco a avut singurul său număr 1 în topul britanic și a petrecut trei săptămâni pe această poziție.
13 august 1982
Cântărețul american de muzică soul Joe Tex a decedat la domiciliul său din Navasota, Texas, în urma unui atac de cord, la doar cinci zile după ce împlinise 49 de ani. A avut nouă hituri în top 40 în SUA, inclusiv single-ul „I Gotcha”, care a ajuns pe locul 2 în 1972.
13 august 1982
Majorele companii americane de înregistrări, inclusiv CBS, Atlantic și Warner Brothers, au redus personalul, deoarece industria muzicală a intrat în „cea mai proastă formă din istoria sa”.
13 august 1980
Patru hoți mascați au pătruns în casa lui Todd Rundgren din New York și au furat echipamente Hi-Fi și tablouri după ce l-au legat pe muzician. Se spune că unul dintre intruși fredona hitul său „I Saw The Light”.
13 august 1977
Trupa Yes a obținut al doilea lor album pe locul 1 în Marea Britanie cu al optulea album de studio „Going For The One”. Acest album a marcat întoarcerea claviaturistului Rick Wakeman, care plecase în 1974 din cauza diferențelor muzicale.
13 august 1971
Saxofonistul King Curtis Ousley a fost înjunghiat mortal de un vagabond pe treptele din fața casei sale din New York. Ousley a colaborat cu John Lennon și a cântat și pe piesa „Yakety Yak” a formației The Coasters.
13 august 1971
Pink Floyd și-au făcut debutul live în Australia când au apărut la Festival Hall din Melbourne. Grupul, care era într-un turneu în Asia-Pacific, a mai susținut un singur concert în Australia – la Sydney, două nopți mai târziu.
13 august 1971
John Lennon a zburat de la Aeroportul Heathrow la New York și nu a mai pus piciorul pe sol britanic.
13 august 1967
Fleetwood Mac și-au făcut debutul live când au apărut la Festivalul Național de Jazz și Blues de la Windsor. Pe aceeași scenă au mai fost Jeff Beck, Cream, Small Faces, The Move, The Pink Floyd, Donovan și Chicken Shack.
13 august 1966
Lovin’ Spoonful a început o serie de trei săptămâni pe locul 1 în topul single-urilor din SUA cu piesa „Summer In The City”, care a ajuns pe locul 8 în Marea Britanie. Piesa conține o serie de claxoane de mașini în timpul punții instrumentale, începând cu claxonul unui Volkswagen Beetle și terminând cu sunetul unui ciocan pneumatic, pentru a da impresia sunetelor verii în oraș.
13 august 1966
„Revolver”, al șaptelea album al trupei The Beatles lansat în trei ani, a început o serie de șapte săptămâni pe locul 1 în topurile din Marea Britanie. Albumul a petrecut un total de 34 de săptămâni în topul britanic și a ajuns și pe locul 1 în SUA. Titlul „Revolver”, la fel ca și cel de „Rubber Soul” înaintea sa, este un joc de cuvinte, referindu-se atât la un tip de armă de foc cât și la mișcarea „revolving” a discului pe un pick-up.
13 august 1965
Jefferson Airplane și-au făcut debutul live la clubul Matrix din San Francisco. Fotografia membrilor formației Jefferson Airplane care a apărut pe coperta albumului lor cel mai cunoscut, „Surrealistic Pillow” (1967), a fost realizată în interiorul clubului Matrix.
13 august 1965
Mike Smith, solistul trupei The Dave Clark Five, a suferit două coaste rupte atunci când a fost tras de pe scenă de fani. Formația se afla în Chicago la începutul unui turneu în SUA.
13 august 1965
The Beatles au ajuns la Aeroportul Kennedy pentru un turneu în America de Nord. Lista de piese pentru acest turneu a inclus: „Twist and Shout”, „She’s a Woman”, „I Feel Fine”, „Dizzy Miss Lizzie”, „Ticket to Ride”, „Everybody’s Trying to Be My Baby”, „Can’t Buy Me Love”, „Baby’s in Black”, „Act Naturally”, „A Hard Day’s Night”, „Help!”, „I’m Down” și „I Wanna Be Your Man.” Turneul nu a fost unul fericit pentru The Beatles; John Lennon a început să strige obscenități în public fără să fie înregistrat pe microfon.
13 august 1964
Manfred Mann se aflau pe locul 1 în topul single-urilor din Marea Britanie cu piesa „Do Wah Diddy Diddy”, prima dintre cele trei piese care au ajuns pe locul 1 în Marea Britanie pentru formație. Piesa, scrisă de Jeff Barry și Ellie Greenwich, a fost înregistrată inițial în 1963 de grupul vocal american The Exciters.
13 august 1964
The Supremes au înregistrat piesa „Baby Love”, scrisă și produsă de echipa principală de producție a Motown-ului, Holland–Dozier–Holland. Piesa a devenit primul lor hit pe locul 1 în Marea Britanie și al doilea hit pe locul 1 în SUA. A fost de asemenea a doua din cele cinci piese consecutive ale formației Supremes care au ajuns pe locul 1 în Statele Unite.
13 august 1952
Versiunea originală a piesei „Hound Dog” a fost înregistrată de Willie Mae (Big Mama) Thornton. A devenit primul hit pentru echipa de compozitori Jerry Leiber și Mike Stoller și a ajuns pe primul loc în topul Billboard R&B timp de șapte săptămâni, vânzând aproape două milioane de copii.