Calendar muzical: 10 iunie
10 iunie 2022
Justin Bieber a anunțat că suferă de sindromul Ramsay Hunt, o afecțiune neurologică rară care a cauzat paralizia parțială a feței. El a anulat restul turneului pentru a se concentra pe tratament și s-a întors pe scenă în august la un festival din Budapesta.
10 iunie 2020
În timpul pandemiei de COVID-19, Wayne Coyne, liderul trupei Flaming Lips, a luat măsuri inovatoare de distanțare socială la The Late Show with Stephen Colbert: trupa a interpretat piesa ‘Race For The Prize’ din interiorul unor bule de plastic uriașe. Fiecare membru al publicului a fost, de asemenea, închis într-o bulă pentru a se proteja de coronavirus.
10 iunie 2019
Ed Sheeran a fost cel mai difuzat artist în Marea Britanie în 2018, în timp ce piesa ‘Feel It Still’ de la Portugal The Man a fost cea mai difuzată piesă din 2018. Sheeran a dominat topul deși nu a lansat muzică nouă și fără să aibă vreo piesă în Top 10 cele mai difuzate melodii, ceea ce sugerează că întregul său catalog de hituri rămâne în rotație la radio. A fost a treia oară în patru ani când a fost cel mai difuzat artist din Marea Britanie. Calvin Harris a fost pe locul doi și Little Mix pe locul trei.
10 iunie 2016
Rod Stewart a fost înnobilat pe lista onorurilor de ziua Reginei pentru servicii aduse muzicii și carității. Stewart a declarat: “Am avut o viață minunată și o carieră extraordinară datorită sprijinului generos al publicului britanic. Această onoare monumentală a fost cireașa de pe tort și nu aș putea cere mai mult.”
10 iunie 2009
Chitaristul Led Zeppelin, Jimmy Page, a fost introdus în Mojo Hall Of Fame la ceremonia de premiere a revistei. Cântărețul Richard Hawley a câștigat premiul pentru cel mai bun album, în timp ce single-ul ‘Fire’ al trupei Kasabian a fost numit piesa anului. Mojo devenise cea mai vândută revistă de muzică din Marea Britanie, vânzând de peste două ori mai multe exemplare decât NME. Alte 16 premii onorifice au fost acordate. Printre acestea s-a numărat premiul pentru album clasic, care a fost acordat trupei The Stone Roses pentru albumul lor omonim din 1989, iar veteranii space rock Hawkwind au acceptat premiul Mojo Maverick.
10 iunie 2007
Rihanna a ajuns pe primul loc în topul albumelor din Marea Britanie cu al treilea ei album, Good Girl Gone Bad, care conține single-ul ‘Umbrella’ ce a stat 10 săptămâni consecutive pe primul loc în Marea Britanie, fiind cel mai longeviv single No.1 de la ‘Love Is All Around’ de la Wet Wet Wet. Albumul a rămas în topul britanic pentru un total de 177 de săptămâni.
10 iunie 2007
The Rolling Stones au cântat la primul lor festival din Marea Britanie după mai mult de 30 de ani când au apărut la Festivalul Isle of Wight. The Stones au ajuns la Isle of Wight cu un feribot închiriat special pentru cei 200 de membri ai anturajului lor, inclusiv cinci rulote Winnebago și o echipă privată de securitate. Ultima lor apariție la un festival din Marea Britanie a fost la Knebworth Fair în 1976.
10 iunie 2007
R. Kelly a ajuns pe primul loc în topul albumelor din SUA cu Double Up. Al unsprezecelea album de studio al său a avut invitați precum Snoop Dogg, Nelly, T.I., Usher, Huey, Ludacris și Kid Rock.
10 iunie 2006
Membrii supraviețuitori ai trupei Led Zeppelin s-au întâlnit într-un spațiu de repetiție secret în Anglia pentru a repeta melodii pentru concertul tribut de la O2 Arena dedicat co-fondatorului Atlantic Records, regretatul Ahmet Ertegun. A fost prima dată când cei trei membri s-au aflat în aceeași încăpere cu instrumentele lor de la setul lor de patru melodii la introducerea în Rock & Roll Hall of Fame în 1995.
10 iunie 2004
Cântărețul și compozitorul american Ray Charles a murit la vârsta de 73 de ani. Glaucomul l-a lăsat orb la vârsta de șase ani. El a avut single-ul No.1 în Marea Britanie și SUA în 1962, ‘I Can’t Stop Loving You’, plus peste 30 de alte single-uri în Top 40 din SUA și albumul No.1 în SUA din 2005 ‘Genius Loves Company.’ Charles, care a fost căsătorit de două ori și a avut doisprezece copii cu nouă femei diferite, a apărut în filmul de succes din 1980, The Blues Brothers, și a câștigat 17 premii Grammy.
10 iunie 2001
Radiohead a ajuns pe primul loc în topul albumelor din Marea Britanie cu ‘Amnesiac’. Al cincilea album de studio al trupei a debutat pe locul 2 în Billboard 200 din SUA și a produs trei single-uri, ‘Pyramid Song’, ‘I Might Be Wrong’ și ‘Knives Out’.
10 iunie 1993
Cântăreața irlandeză Sinead O’Connor a publicat un anunț pe o pagină întreagă în Irish Times cerând publicului “să nu mă mai rănească, vă rog.” Ea și-a atribuit problemele abuzului suferit în copilărie. O’Connor era încă criticată pentru că a rupt o fotografie a Papei în timpul unei apariții la Saturday Night Live în octombrie anul anterior.
10 iunie 1991
Membrul trupei Temptations, Eddie Kendricks, a fost arestat în timp ce participa la înmormântarea cântărețului de soul David Ruffin în Detroit, sub acuzația că datora 26.000 de dolari (15.294 de lire sterline) pentru pensie alimentară.
10 iunie 1989
Jason Donovan a ajuns pe primul loc în topul single-urilor din Marea Britanie cu versiunea sa a hitului lui Brian Hyland din 1962, ‘Sealed With A Kiss’. Donovan a devenit primul artist australian care a intrat în topurile britanice direct pe primul loc.
10 iunie 1983
Chris Sievey, din trupa britanică The Freshies, a lansat primul single-joc de calculator. Când era redat pe un computer Sinclair ZX 81 prin intermediul unui pick-up, versurile cântecului apăreau pe ecran.
10 iunie 1982
Addie Harris din trupa The Shirelles a murit de un atac de cord după un spectacol în Atlanta. Single-ul No.1 în SUA din 1961 și No.4 în Marea Britanie, ‘Will You Love Me Tomorrow’. The Shirelles au devenit primul grup feminin care a avut un single pe locul întâi în Billboard Hot 100.
10 iunie 1978
John Travolta și Olivia Newton John au ajuns pe locul întâi în topul single-urilor din SUA cu ‘You’re The One That I Want’, fiind de asemenea pe locul întâi și în Marea Britanie.
10 iunie 1977
Joe Strummer și Nicky Headon de la The Clash au fost amendați fiecare cu 5 lire sterline (8,50 dolari) de către un tribunal din Londra pentru că au făcut graffiti cu numele trupei pe un zid.
10 iunie 1975
The Eagles au lansat al patrulea album de studio, One of These Nights, care a devenit primul album al trupei ce a ajuns pe locul 1 în topul Billboard. Albumul a produs trei single-uri în top 10: ‘One of These Nights’, ‘Lyin’ Eyes’ și ‘Take It to the Limit’.
10 iunie 1972
Albumul dublu al trupei The Rolling Stones, Exile on Main Street, a ajuns pe locul 1 în topul britanic, fiind al șaptelea album al trupei care a ajuns pe primul loc în Marea Britanie. În 2010, albumul reeditat a intrat din nou pe locul 1 în topul britanic, aproape 38 de ani de la prima sa apariție în acea poziție. The Rolling Stones sunt prima trupă care a avut vreodată un album de studio care să revină pe locul 1 după prima lansare.
10 iunie 1967
Albumul Sgt Pepper’s Lonely Hearts Club Band al trupei The Beatles a ajuns pe locul 1 în Marea Britanie. Costând 25.000 de lire sterline (42.500 de dolari) pentru producție, albumul a fost înregistrat în peste 700 de ore de studio. A fost, de asemenea, primul album care a imprimat versurile pe copertă. Albumul a petrecut 27 de săptămâni pe locul 1 în topul britanic.
10 iunie 1966
Primele sesiuni de înregistrare ale trupei The Monkees au avut loc. Aceste sesiuni au inclus membri ai grupului de muzicieni de studio din Los Angeles, Wrecking Crew, dar s-au dovedit a fi nereușite.
10 iunie 1966
Steve Marriott de la Small Faces a leșinat în timpul unei prestații în emisiunea britanică de televiziune Ready Steady Go! Grupul a fost nevoit să anuleze concertele din săptămâna următoare.
10 iunie 1964
În primul lor turneu mondial, The Beatles au zburat din Hong Kong în Australia, făcând o oprire neprogramată pentru realimentare în Darwin, unde peste 400 de fani le-au întâmpinat aeronava. The Beatles au zburat apoi către Sydney, unde au ajuns în mijlocul unei ploi torențiale. Grupul a fost nevoit să apară într-un camion cu capota deschisă, în ploaie, pentru a saluta miile de fani care îi așteptau la aeroport.
10 iunie 1964
Prima ediție a cărții oficiale The Rolling Stones a fost publicată, la prețul de una și șase (publicația a avut 30 de numere). Tot în această zi, la sugestia producătorului Phil Spector, The Stones au înregistrat ‘It’s All Over Now’, ‘I Can’t Be Satisfied’ și ‘Time Is On My Side’ la studiourile Chess din Chicago. În timpul zilei, membrii trupei i-au întâlnit pe Muddy Waters, Willie Dixon, Buddy Guy și Chuck Berry.
10 iunie 1956
Cântărețul și actorul american Pat Boone a ajuns pe locul 1 în topul single-urilor din Marea Britanie cu ‘I’ll Be Home.’ Boone a avut peste 30 de single-uri în top 40 din Marea Britanie în anii ’50 și începutul anilor ’60, fiind al doilea cel mai mare artist în topuri, după Elvis Presley.