ISTORIE – Moartea lui Alexandru Ioan Cuza

În ziua de 15 mai 1873, la Heidelberg în Germania, se stingea din viață la vârsta de 53 de ani, Alexandru Ioan Cuza, domnitor al Principatelor Unite , persoana care a pus bazele României Moderne.

El se trăgea dintr-o veche familie de boieri moldoveni, născându-se la Bârlad în 1820, făcând primele studii la Iaşi și terminându-le la Paris la Facultatea de Drept. A fost unul dintre cei mai activi participanți la Revoluţia de la 1848 din Moldova, împărtăşind, ca şi alţi colegi de generaţie, idealul de unire a tuturor românilor într-un singur stat.

La 5 ianuarie 1859, Cuza a fost ales domn al Moldovei, iar la 24 ianuarie același an, a fost ales și domn al Țării Românești, prin această dublă alegere înfăptuindu-se unirea celor doua ţări române. Ca și domnitor, Cuza a dus o susţinută activitate politică şi diplomatică pentru recunoaşterea unirii de către puterile garante şi pentru desăvârşirea unirii Principatelor Române pe calea înfăptuirii unirii politice și administrative, unire care s-a finalizat în anul 1862, atunci când Moldova şi Valahia au format un stat unitar, adoptând oficial numele de România, cu capitala la Bucureşti.

În timpul domniei sale , au fost inițiat un amplu program de reforme politice, sociale și economice, dintre care s-a distins reforma agrară ce a permis secularizarea averilor mânăstirești, reforma învățământului ce a instituit obligativitatea învățământului primar, reforma justiției ce a dus la elaborarea Codului Civil si Codului Penal , toate aceste fixând un cadru modern de dezvoltare al țării. Dar datorită coalizării partidelor politice ale vremii în așa numită ,,Monstruoasa Coaliție”, Cuza fost nevoit sa abdice la 11 februarie 1866, iar plecat în exil, va ajunge la Viena, Paris, Florenţa şi apoi la Heidelberg în Germania, unde v-a și muri la data de 15 mai 1873 , la vârsta de 53 de ani.

Va fi înmormântat iniţial la Biserica Domnească de la Ruginoasa, , pentru ca mai apoi trupul său să fie adus la Biserica Trei Ierarhi din Iaşi.

By Radio Galaxia

Acest site foloseste fusul orar UTC+3 (ora universală coordonată) in acest moment.

Continut protejat

No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.