ISTORIE- 3 aprilie: Semnarea Planului Marshall

La data de 3 aprilie 1948 președintele american Harry Truman a semnat Planul Marshall de ajutorare a țărilor europene afectate de cel de-al Doilea Război Mondial. Planul Marshall, cunoscut oficial ca European Recovery Program a fost primul plan conceput de Statele Unite ale Americii destinat țărilor europene, plan ce a constat într-un ajutor material și financiar rapid, necesar reconstrucției țărilor din Europa distruse de război.

La acest plan s-a ajuns după ce în iunie 1947 miniștrii de externe ai Franței și Marii Britanii au lansat un comunicat prin care au invitat 22 de state europene să trimită reprezentanți la Paris pentru a schița un plan de reconstrucție europeană cu ajutor american.

Etichetând Planul Marshall drept „imperialism economic american”, Moscova a interzis țărilor europene intrate în sfera sa de influență, să participe la Conferința de la Paris, sovieticii considerând că acceptarea planului ar fi dus la pierderea avantajelor politice, economice și strategice dobândite de Kremlin în Europa Centrală și de Est la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.

După cum am mai spus, inițial, acest plan era destinat tuturor statelor europene, însă el a fost respins de URSS și sateliții ei, care se temeau de creșterea influenței americane în Europa, astfel că ajutorul american s-a concretizat numai pentru un număr de 16 state din Vestul Europei.

Așa se face că Planul Marshall a relansat economia Europei occidentale, care până în anii ’70 a cunoscut o deosebită dezvoltare, ceea ce a făcut ca nivelul de trai să crească spectaculos în țările vest-europene, țări care au beneficiat de credite, mărfuri şi servicii care au însumat aproape 13 miliarde de dolari americani, adică circa 130 de miliarde, la valoarea actuală a dolarului.

By Radio Galaxia

Acest site foloseste fusul orar UTC+3 (ora universală coordonată) in acest moment.

Continut protejat

No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.