ISTORIE – 28 februarie: Execuția lui Horea și Cloșca

La data de 28 februarie 1785, Horea și Cloșca, conducătorii răscoalei țărănești din Transilvania din anul 1784, au fost executați prin tragere pe roată la Alba Iulia.

Cel de-al treilea conducător al marii revolte țărănești și anume Crișan, știind ce avea să urmeze și nedorind să fie batjocorit, se spânzurase în închisoare cu nojițele de la opinci, cu două săptămâni mai înainte. Horea şi Cloșca au fost trași pe roată pe platoul numit „La furci”din Alba Iulia, iar după moartea celor doi martiri ai neamului romanesc din Transilvania, modelul execuției prin tragere pe roată va fi abolit pentru totdeauna din codul penal austriac.

În ziua de 28 februarie la orele 9:00, a început procesiunea execuției lui Horea și Cloșca, cei doi fiind transportați în două care separate ce erau încadrate de un escadron austriac de cavalerie și aproximativ de 300 de pedestrași și husari maghiari. În jurul podiumului amenajat pe Dealul Furcilor, au fost aduși cu forța pentru asista, între 2.500-3.000 de iobagi români din localitățile unde s-au desfășurat principalele evenimente ale răscoalei.

Primul adus pentru executare a fost Cloșca, care a fost fixat de sol, cu membrele larg desfăcute și bine întinse, iar sub fiecare încheietură au fost trecute bucăți de lemn, care prin lovirea cu roata să zdrobească oasele condamnatului. Călăul, a trecut apoi, roata grea de lemn întărită cu colți de metal de mai mult de 20 de ori peste trupul lui Cloșca, în timp ce Horea era forțat să asiste, în picioare, la supliciul prietenului sau.

Misiunea călăului era de a prelungi cât mai mult chinurile condamnatului, de a-l face să îndure din plin fiecare lovitură și de a-l ține cât mai mult în viață, ca să îndure cât mai multe lovituri.

După ce Cloșca a murit în chinuri, a urmat Horea, căruia călăul i-a aplicat mai multe lovituri, prin care i-au fost zdrobite mâinile și picioarele, apoi i-a fost zdrobit pieptul și i-au fost scoase organele interne. Pentru ca sadismul celor care i-au condamnat să fie desăvârșit, ambilor condamnați, pentru a fi și mai mult batjocoriți, le-au fost tăiate mâinile și picioarele cu toporul. Apoi corpurile celor doi martiri români au fost tăiate în mai multe bucăți, apoi luate și puse în țeapă în cele mai importante localități din comitatele Alba și Hunedoara, pentru intimidarea țăranilor ca să nu se mai răscoale.

Nici măcar trupul lui Crișan, cel ce se spânzurase în închisoare nu a fost iertat de această batjocură, ci a fost dezmembrat și pus în țeapă la fel ca al prietenilor săi de către călăul ungur Grancea Rakoczy, însărcinat de autoritățile habsburgice să pună în practică această monstruoasă metodă de execuție, faptă pentru care a fost plătit cu 18 florini austrieci.

By Radio Galaxia

Acest site foloseste fusul orar UTC+3 (ora universală coordonată) in acest moment.

Continut protejat

No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.