ISTORIE – 19 mai: Decapitarea Annei Boleyn, soția lui Henric al VIII-lea

La data de 19 mai 1536 a fost decapitată în Turnul Londrei sub acuzaţia de adulter și înaltă trădare, Anne Boleyn, cea de-a doua soţie a regelui Henric al VIII-lea al Angliei.

Anne Boleyn a fost trimisă pe eşafod deoarece nu i-a putut oferi regelui un fiu moştenitor, asta deşi ea era deja mama celei ce urma să devină regina Elisabeta I a Angliei. Însă având în vedere că Henric al VIII-lea era îndrăgostit de o doamnă de onoare de la curte, pe nume Jane Seymour, iar vina de a nu oferi un moştenitor nu constituia o motivaţie suficientă pentru decapitare, prin ameninţări cu tortura Henric a creat dovezi că Anne comisese adulter.

În timpul procesului ei, Anne a fost acuzată că ar fi avut relaţii şi cu alţi bărbaţi, fiind acuzată şi de complotare pentru asasinarea regelui, fapt ce i-a adus pedeapsa cu moartea prin decapitare. Interesant este faptul că Henric al VIII-lea și Anne s-au căsătorit doar la câteva zile după ce Henric divorțase de prima soție Caterina de Aragon. Cum însă divorțul nu se putea face fără permisiunea Papei, Henric a cerut anularea acestei căsătorii. Papa însă s-a opus și la scurt timp, a semnat sentința de excomunicare a lui Henric al VIII-lea. Ca rezultat al acestei excomunicări, a avut loc ruptura dintre Papalitate și biserica din Anglia. În urma acestui conflict, biserica din Anglia trece sub controlul regelui, înființându-se Biserica Anglicană.

În ziua de 19 mai a anului 1536, imediat după prânz, Anne a fost urcată pe eşafod și după ce a refuzat să recunoască învinuirile care i se aduceau, a fost decapitată cu sabia de către un călău francez din orașul Calais. Cu toate că în timpul vieții n-a fost o regină foarte populară, după execuția ei, opinia publică a început s-o simpatizeze și să dezaprobe comportamentul lui Henric al VIII-lea.

În ceea ce privește pe regele Henric al VIII-lea, el a intrat în istorie ca fiind regele ce a avut șase soții, dintre care a executat pe două dintre ele. Astfel, Henric a fost căsătorit prima dată cu Caterina de Aragon, apoi cu Anne, mama viitoarei Elisabeta I, executată după cum am mai spus, pentru adulter. Cea de-a treia soţie Jane Seymour a murit la scurtă vreme după ce dă naştere singurului fiu al regelui, pe nume Edward, urmează apoi Anne de Cleves, de care regele s-a despărțit repede deoarece o considera respingătoare din punct de vedere fizic. A urmat apoi foarte tânăra Catherine Howard, executată şi ea tot în urma unor acuzații de adulter şi în sfârşit, ultima căsătorie, cea cu Katherine Parr împreună cu care regele a rămas până la moartea sa din 27 ianuarie 1547.

By Radio Galaxia

Acest site foloseste fusul orar UTC+3 (ora universală coordonată) in acest moment.

Continut protejat

No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.