La invitația Excelenței Sale, doamna ambasador Gabriela Dancău și a doamnei Ioana Gheorghiaș, Consul General al României la Torino, Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș a avut bucuria de a aduce un crâmpei de Maramureș într-un loc de poveste: Castello d’Albertis Museo delle Culture del Mondo.
Expoziția, vernisată în data de 4 octombrie, pune în centrul atenției cămașa maramureșeană, dar cuprinde și costume tradiționale specifice fiecărei zone etnografice, constituind o panoramă asupra diversităţii costumului popular românesc.
Deși prezintă o impresionantă unitate în ceea ce privește elementele sale fundamentale (materia primă din care este realizat, croiul, dispunerea ornamentelor și cromatica), portul românesc tradițional cunoaște diferențieri zonale care îi sporesc farmecul.
Frumusețea elementelor de port popular este potențată de imagini sugestive, ca o punte peste generații între creatoarele acestor minunății și cei care încă le poartă mesajul prin vreme: copii, tineri, bătrâni. Fotografiile au fost realizate de artiștii fotografi Mariana Scubli, Gabriel Motica, Vasile Chira, Vlad Dumitrescu, Dan Griga și Marius Ionuțaș, în peregrinările lor prin Maramureșul drag, cărora le mulțumim pentru colaborare.
Dorul de casă și dragostea pentru graiul și portul românesc au adus un plus de emoție zecilor de români, dar și italieni, care au luat parte la eveniment.
În cadrul vernisajului au luat cuvântul: doamna Ioana Gheorghiaș, Consul General al României la Torino, domnul Sergio Antonino, reprezentant al Primăriei din Genova, domnul Eugenio Puddu, Consul Onorific al României la Genova, doamna Maria Camilla De Palma, director al Castello D’Albertis Museo delle Culture del Mondo di Genova, doamna Monica Mare, managerul Muzeului Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș și curatorul expoziției Anamaria Nagy. Desigur, vernisajul unei expoziții dusă tocmai din Maramureș pe meleaguri îndepărtate nu se putea încheia altfel decât cu un moment muzical susținut de către muzeograf, Gabriela Filip.
Expoziția poate fi vizitată până în data de 5 noiembrie 2023, de miercuri până vineri, între orele 10:00-17:00 și sâmbăta și duminică, între orele 10:00-18:00.