Evenimente 16 martie: Azi în trecut

1457 – A fost executat Ladislau de Hunedoara, fiul mai mare al lui Iancu de Hunedoara, de catre nobilimea maghiara.

1521 – Navigatorul portughez Fernando Magellan a ajuns pentru prima data in Insulele Filipine.


1705 – Antim Ivireanul a fost ales episcop de Ramnic, hirotonisirea avand loc in ziua urmatoare. Una dintre primele masuri pe care le-a luat in aceasta calitate a fost instalarea unei tipografii la Ramnic.


1821 – Tudor Vladimirescu, ajuns la Bolintin, a lansat “Proclamatia catre bucuresteni”, prin care chema pe acestia la lupta antiotomana.


1871 – Guvernul Lascar Catargiu a dizolvat Parlamentul.


1897 – Legea pentru infiintarea Societatii nationale de agricultura din Romania.


1918 – Adunarea generala a zemstvei din districtul Balti adopta, in unanimitate, o motiune in care se spune “Proclamam astazi in mod solemn (…) in fata lui Dumnezeu si a intregii lumi, ca cerem unirea Basarabiei cu Regatul Romaniei sub al carei regim constitutional si sub ocrotire legilor ei (…) vedem siguranta existentei noastre nationale si a propasirii economice”.


1926 – Fizicianul american Robert Goddard Hutchings a lansat prima racheta cu combustibil lichid, in Auburn, Massachusetts; aceasta s-a ridicat la o inaltime de 12 m si a zburat pe o distanta de 56 m.


1935 – Adolf Hitler a anulat clauzele militare aferente Tratatului de la Versailles din 1919; concomitent a fost publicata Legea reintroducerii servicului militar obligatoriu si prima utilizare a termenului Wehrmacht pentru ansamblul fortelor militare germane.


1939 – Al doilea razboi mondial Trupele germane au preluat puterea in Cehoslovacia.


1945 – Wurzburg, Germania a fost distrus de bombardamentul britanic in proportie de 90%, in numai 20 de minute ; 5.000 morti.


1947 – A aparut, la Bucuresti, “Revista literara” condusa de Miron Radu Paraschivescu.


1963 – A erupt vulcanul Agung din Bali, ducand la uciderea a 11.000 de oameni.


1965 – A avut loc premiera filmului “Padurea spinzuratilor”, in regia lui Liviu Ciulei, film distins cu premiul pentru regie la Festivalul de la Cannes.


1966 – Astronautii americani Neil Armstrong si David Scott, aflati la bordul navetei Gemini 8, au reusit prima conectare a unei navete spatiale cu echipaj uman cu un alt obiect, o racheta Agena.


1978 – Aldo Moro, politician italian, fost prim ministru, a fost rapit de un comando al grupului terorist “Brigazile rosii”; mai tarziu a fost ucis de rapitorii sai.


1985 – Jurnalistul american Terry Anderson a fost rapit de teroristi la Beirut (Liban) si a fost eliberat in 1991, dupa 2.454 de zile petrecute in captivitate.


1995 – Mississippi a ratificat formal Amendamentul al 13lea, devenind ultimul stat din SUA care a aprobat abolirea sclaviei. Amendamentul al 13lea a fost ratificat oficial in 1865.


1997 – Semnarea Acordului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, adoptat la Conferinta ONU de la Kyoto (Japonia), la 11 decembrie 1997.


1999 – Comisia Europeana prezidata de Jacques Santer si-a anuntat demisia, fapt fara precedent in istoria institutiei europene. Decizia a intervenit ca urmare a unui raport foarte critic, care stabilea marea responsabilitate colectiva a Comisiei in cazurile de frauda semnalate la sfarsitul anului 1998. In data de 24 martie 1999, fostul premier italian Romano Prodi a fost desemnat pentru succesiunea lui Santer.


2005 – Israel a predat oficial Ierihonul catre Autoritatea Palestiniana.


2011 – La cinci zile după cutremurul din Japonia, împăratul Akihito, a avut prima ieșire publică, într-un discurs televizat calificat drept “fără precedent”. Suveranul nipon s-a declarat profund îngrijorat în legătură cu criza cu care se confruntă țara sa în urma seismului și a tsunami-ului și a cerut solidaritate.


2012 – Parlamentul Republicii Moldova îl alege pe Nicolae Timofti ca șef al statului.


2014 – Crimeea votează într-un referendum controversat secesiunea de Ucraina și pentru a se alătura Rusiei.

By Radio Galaxia

Acest site foloseste fusul orar UTC+3 (ora universală coordonată) in acest moment.

Continut protejat

No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.