Cat de departe sunt stelele?

Stelele sunt mingi uriașe de gaz și plasmă ce stralucesc puternic si care se afla extrem de departe. Ganditi-va ca Soarele nostru se afla la 8 minute-lumina de noi. Aceste 8 minute, cu un avion le-am parcurge in 20 de ani. Cea mai apropiata stea e la 4 ani lumina de noi, nu la 8 minute. Daca Soarele ar fi o minge, Sistemul nostru Solar s-ar intinde pe 5 kilometri, iar cea mai apropiata stea s-ar afla in Africa.

Ganditi-va ca in Soare incap 1 milion de planete Pamant. Exista stele in care incap 10 miliarde de stele ca Soarele, iar acelea nici nu se vad cu ochiul liber… nu trebuie sa iesi mereu in evidenta pentru a fi “mare”, corect? 🙂

V-ati gandit ca toate acele stele de acolo de sus pot fi Soarele cuiva? Cate planete exista si noi nu stim cum arata. Suntem familiarizati cu cele ale noastre, asa ca atunci cand auzim de ”planeta” ne gandim la ceva cu inele, ca Saturn…sau ceva ca Pamantul.


Stelele se afla atat de departe incat noi le vedem cum aratau inainte sa ne nastem. Daca privim o stea aflata la 400 de ani-lumina (Steaua Nordului), lumina pe care o vedem acum vine din Perioada Renașterii.


Daca noi acum trimitem un semnal luminos acolo sus, acesta ar face sute de ani pana acolo.


O stea aflata la 118 de ani-lumina de noi doar acum primeste prima transmisie radio de pe Pamant. Dincolo de aceasta distanta, noi nici macar nu mai existam.


Toate stelele pe care le vedem noi pe cer sunt aici in galaxia noastra, pe o arie de 8.000 de ani-lumina. Distanta aceasta ar fi parcursa de o nava spatiala in sute de milioane de ani. Galaxia noastra are 100.000 de ani-lumina diametru. Si sunt alte galaxii la milioane de ani-lumina.


Ce vedem noi pe cer este doar un atom dintr-un OCEAN urias. Exista inca atatea lucruri nedescoperite, ciudate, neobisnuite, iar indiferent daca esti ateu sau religios, nu poti decat sa te bucuri de lucrarea si maretia a ceea ce te inconjoara si sa te multumesti ca esti un atom de viata.

By Radio Galaxia

Acest site foloseste fusul orar UTC+3 (ora universală coordonată) in acest moment.

Continut protejat

No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.