Calendar muzical: 9 septembrie

Evenimente importante din lumea muzicii, care s-au întamplat într-o zi de 9 septembrie

9 septembrie 2018
Eminem a ocupat locul 1 în topul din Marea Britanie cu al zecelea său album de studio, intitulat “Kamikaze”. Albumul a ajuns, de asemenea, pe locul 1 în 15 țări, devenind al zecelea album consecutiv al lui Eminem care a ajuns pe locul 1 în Statele Unite, și mai târziu a devenit cel mai bine vândut album hip-hop din 2018.

9 septembrie 2014
Chitaristul scoțian Robert “Throb” Young a murit la vârsta de 49 de ani. Young a fondat formația Primal Scream împreună cu prietenul său de școală și cântărețul Bobby Gillespie în Glasgow în 1984. Ca membru al Primal Scream, Young a cântat pe toate înregistrările grupului până în 2006, inclusiv pe cel mai faimos album al lor, “Screamadelica”.

9 septembrie 2008
Grupul din Manchester, Elbow, a câștigat premiul Mercury Music în Marea Britanie pentru albumul lor “The Seldom Seen Kid”.

9 septembrie 2008
Un bărbat a fost acuzat de agresiune după un atac asupra chitaristului de la Oasis, Noel Gallagher, în timpul concertului trupei la Festivalul V din Canada. Gallagher a fost internat în spital după ce un bărbat a urcat pe scenă și l-a împins peste monitorii săi în timp ce cânta la chitară. Poliția din Toronto a declarat că Daniel Sullivan, în vârstă de 47 de ani, a fost acuzat în legătură cu incidentul. Un comunicat al trupei a menționat că chitaristul “a căzut greu peste monitoarele sale”.

9 septembrie 2007
Taylor Swift a lansat piesa “Our Song”, a treia piesă single de pe albumul său de debut autointitulat. Piesa a devenit primul ei single de pe locul 1 în topul Hot Country Songs și a menținut această poziție timp de șase săptămâni consecutive. Această realizare a făcut-o pe Swift cea mai tânără persoană care a scris și interpretat o piesă de pe locul 1 în topul Billboard Hot Country Songs.

9 septembrie 2006
50 Cent a fost oprit de poliție pentru conducere periculoasă în New York și a primit citații pentru schimbarea de bandă nesigură, conducerea cu un permis expirat, conducerea fără asigurare și conducerea fără înregistrare a vehiculului. O mulțime de oameni s-a adunat, luând fotografii, aclamând superstarul și huiduind poliția după ce a fost oprit în Lamborghini-ul său descoperit de culoare argintie.

9 septembrie 2005
Terry Howard, un inginer de studio acuzat de furtul înregistrărilor care aparțineau regretatului cântăreț de muzică soul Ray Charles, a fost achitat de toate acuzațiile într-o instanță din Los Angeles. Howard, care lucrase pentru Charles timp de 20 de ani, fusese arestat în februarie după ce zeci de înregistrări care aparțineau Ray Charles Enterprises au fost confiscate din casa sa.

9 septembrie 2005
Consiliul Municipal din Liverpool a confirmat că va demola locul de naștere al lui Ringo Starr, deoarece acesta nu avea “nicio semnificație istorică”. Casa din cartierul Dingle era una dintre cele 460 de proprietăți care urmau să fie demolate în cadrul unui proiect de regenerare. Consiliul a declarat că strada Madryn nu avea importanță deoarece Ringo a petrecut doar trei luni din viața sa acolo.

9 septembrie 2005
O conferință internațională dedicată vieții, operei și influenței lui Bruce Springsteen a avut loc la Universitatea Monmouth din New Jersey. Festivitățile au inclus acte live variate, precum și discursuri-cheie ale criticilor de muzică și a unor figuri din industria muzicală. Au fost prezentate mai mult de 150 de lucrări, inclusiv Springsteen și folclorul american, Springsteen și viziunile americane ale lui Dylan, Moștenirea muzicală a lui Springsteen, Born to Run la 30 de ani, Springsteen și New Jersey și Șeful și Biblia.

9 septembrie 2004
Fabricantul american de chitare Ernie Ball a decedat după o lungă boală. În târziile anilor ’50, Ball a deschis primul magazin de muzică din SUA în Tarzana, California, destinat exclusiv vânzării de chitare. El a dezvoltat corzile de chitară numite ‘Slinkys’, create special pentru chitara electrică de rock and roll.

9 septembrie 1995
Coolio, în colaborare cu L.V., a obținut primul său single de pe locul 1 în SUA cu piesa ‘Gangsta’s Paradise’. Piesa a preluat refrenul din cântecul lui Stevie Wonder din 1976, ‘Pastime Paradise’, și a apărut în filmul din 1995 “Dangerous Minds” (cu Michelle Pfeiffer). Coolio a primit un premiu Grammy pentru această piesă.

9 septembrie 1992
Krist Novoselic de la Nirvana s-a lovit singur în cap cu chitara și a căzut inconștient în timpul premiilor MTV pentru muzică și videoclipuri, după ce a aruncat chitara “în aer”.

9 septembrie 1989
Grupul Black Box, cu sediul în Italia, a început o serie de șase săptămâni pe locul 1 în topul UK cu single-ul “Ride On Time”. Piesa a folosit în mod neautorizat melodia lui Loleatta Holloway, “Love Sensation”, ceea ce a dus la o înțelegere care a plătit cântăreței o sumă nespecificată. Noile prese aveau cântăreața M People, Heather Small, interpretând vocalurile. Cel mai bine vândut single din 1989.

9 septembrie 1989
New Kids On The Block au obținut al doilea lor single pe locul 1 în SUA cu “Hangin’ Tough”, care a ajuns pe locul 1 și în Marea Britanie în 1990. Grupul a ocupat și primul loc în topul albumelor din SUA în aceeași zi cu albumul “Hangin’ Tough”.

9 septembrie 1977
David Bowie a apărut în emisiunea lui Marc Bolan de la ITV, “Marc”, interpretând cântecul “Heroes” și un duet cu Bolan, “Standing Next To You”, care a fost întrerupt prematur atunci când Bolan a căzut de pe scenă, ceea ce a amuzat foarte mult pe Bowie. După emisiune, cei doi au înregistrat împreună demo-uri care nu au fost niciodată finalizate din cauza faptului că Bolan a murit într-un accident de mașină o săptămână mai târziu.

9 septembrie 1975
Paul McCartney și Wings au început turneul lor mondial istoric de 13 luni. Spectacolele din America de Nord au fost înregistrate pentru albumul live triplu “Wings Over America”. Partea nord-americană a constituit primele spectacole live ale lui McCartney acolo de la turneul final al formației The Beatles, în 1966.

9 septembrie 1972
Slade se aflau pe locul 1 în topul UK cu single-ul “Mama Weer All Crazee Now”, al treilea lor loc 1 în Marea Britanie. Piesa a fost extrasă din albumul lor “Slayed?”

9 septembrie 1965
Ziarul american The Hollywood Reporter a publicat următoarea reclamă: “Muzicieni folk și rock nebuni, cântăreți căutați pentru roluri de actorie în noua emisiune TV. Roluri pentru 4 băieți nebuni. S-a născut The Monkees. 437 de persoane au aplicat pentru locul de muncă.”

9 septembrie 1965
The Rolling Stones se aflau pe locul 1 în Marea Britanie cu “(I Can’t Get No) Satisfaction”, oferind trupei al 4-lea lor single pe locul 1 în Marea Britanie. Keith Richards a înregistrat o versiune neslefuită a riff-ului într-o cameră de hotel din Florida. A trecut o dată prin el înainte de a adormi. El a spus că atunci când l-a ascultat a doua zi dimineața, erau aproximativ două minute de chitară acustică înainte de a-l auzi lăsând pletuța și “apoi eu dormind pentru următoarele patruzeci de minute”.

9 septembrie 1963
The Beatles se aflau pe locul 1 în topul single-urilor din Marea Britanie cu “She Loves You”. Albumul “Please Please Me” se afla pe locul 1 în topul albumelor din Marea Britanie. “She Loves You” a devenit cel mai bine vândut single al trupei The Beatles în Regatul Unit și a fost cel mai bine vândut single din Marea Britanie în 1963.

9 septembrie 1956
Elvis Presley a făcut prima sa apariție în emisiunea “The Ed Sullivan Show”, interpretând “Don’t Be Cruel”, “Love Me Tender” și “Ready Teddy” din studiourile de televiziune CBS din Los Angeles.

9 septembrie 1954
Elvis Presley a cântat la deschiderea centrului comercial Lamar-Airways din Memphis, Tennessee. Johnny Cash se afla în public și, după spectacol, l-a întâlnit pe Elvis pentru prima dată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!