Calendar muzical: 9 octombrie

Evenimente importante din lumea muzicii, care s-au întâmplat într-o zi de 9 octombrie

9 octombrie 2017
Foo Fighters au ocupat locul 1 în topul albumelor din SUA cu al lor al nouălea album de studio, “Concrete and Gold”, care a devenit al doilea album său să debuteze pe locul 1 în clasamentul Billboard 200. Dave Grohl a încheiat o pauză autoimpusă de șase luni de la muzică pentru a înregistra albumul în timp ce se recupera de o accidentare suferită în timpul turneului mondial Sonic Highways.

9 octombrie 2008
Paul McCartney, vegetarian de 30 de ani, s-a arătat furios când a aflat că o filială din Liverpool a restaurantului McDonald’s afișa fotografia sa, acuzându-i că o folosesc pentru a atrage clienți. Sir Paul a fost citat spunând: “Ce fel de idioți cred că sunt fanii Beatles?”

9 octombrie 2007
Imagine Peace Tower a fost oficial dezvăluită în Golful Kollafjorour, lângă Reykjavik, Islanda. Monumentul în memoria lui John Lennon, realizat de văduva sa, Yoko Ono, constă într-o “turn de lumină” înalt, proiectată dintr-un monument de piatră albă pe care sunt gravate cuvintele “Imagine Peace” în 24 de limbi.

9 octombrie 2003
Ambrose Kappos, în vârstă de 37 de ani, din New York, a fost acuzat de trei capete de hărțuire și stalking împotriva cântăreței Sheryl Crow. A fost arestat după ce a fost acuzat că s-a strecurat în Hammerstein Ballroom din New York și apoi a încercat să intre în limuzina lui Crow când a părăsit locul. Fratele lui domnul Kappos a declarat că acesta era inofensiv, dar “înfumurat” de cântăreață.

9 octombrie 2001
Un bărbat a distrus o mașină sport de 300.000 de dolari deținută de vedeta hip-hop Missy Elliott după ce a pierdut controlul asupra vehiculului de 550 de cai putere și a lovit un semn de circulație și un copac. Joseph Johnson luase Lamborghini Diablo din garajul unde era păstrat fără permisiune pentru o plimbare târzie în noapte. Ulterior, a fost condamnat la trei ani de închisoare și obligat să plătească 170.000 de dolari pentru mașină și 1.975 de dolari pentru repararea bordurii la locul accidentului.

9 octombrie 1999
Eurythmics, George Michael, David Bowie, Robbie Williams și Bono au apărut la “Netaid”, un eveniment pentru strângerea de fonduri în scopul combaterii sărăciei globale. Concertele din Londra, New York și Geneva au fost transmise în direct pe internet.

9 octombrie 1993
Nirvana a intrat pe locul 1 în topul albumelor din SUA cu “In Utero”, cel de-al treilea și ultimul lor album de studio. Kurt Cobain voia inițial să numească albumul “Mă urăsc și vreau să mor.”

9 octombrie 1993
Take That au avut cel de-al doilea single No.1 în UK cu “Relight My Fire“. Cântecul a fost scris și lansat de Dan Hartman în 1979, unde a dominat topurile de dans din SUA timp de șase săptămâni. Versiunea Take That a inclus-o pe cântăreața scoțiană Lulu și i-a adus acesteia un hit No.1 aproape 30 de ani după primul ei hit în 1964.

9 octombrie 1990
Toți cei patru membri ai trupei The Stone Roses au fost amendați cu câte 3.000 de lire sterline fiecare după ce au fost găsiți vinovați de distrugeri criminale la sediul fostului lor birou de înregistrări.

9 octombrie 1988
Cliff Gallup, chitaristul din Gene Vincent and His Blue Caps, a murit de atac de cord. (Single-ul “Be Bop A Lula” din 1956 a ajuns pe locul 7 în SUA și pe locul 16 în UK.)

9 octombrie 1985
Cu ocazia celor 45 de ani pe care i-ar fi împlinit John Lennon, Yoko Ono a deschis oficial grădina de trei hectare de la locul Strawberry Fields din Central Park, New York. Zona a fost plantată cu copaci, arbuști și flori adunate din întreaga lume și cu o donație de 1 milion de dolari de la Yoko.

9 octombrie 1981
În timpul unui turneu nord-american, The Rolling Stones au susținut primul dintre cele două concerte de la Los Angeles Memorial Coliseum din Los Angeles, California. Artistul care i-a deschis spectacolul a fost Prince, care, îmbrăcat în costumele sale controversate de baie și trench, a părăsit scena după 15 minute din cauza huiduielilor și a sticlelor de bere aruncate de mulțime.

9 octombrie 1978
Cântărețul și compozitorul belgian Jacques Brel a murit de cancer la vârsta de 49 de ani. Artiști care au înregistrat piesele sale includ Ray Charles, Scott Walker, Alex Harvey, Frank Sinatra, Dusty Springfield, David Bowie, Nina Simone și Terry Jacks.

9 octombrie 1976
The Sex Pistols au semnat un contract cu casa de discuri EMI în valoare de 40.000 de lire sterline (68.000 de dolari). Contractul a fost reziliat trei luni mai târziu, casa de discuri oprind producția single-ului “Anarchy In The UK” și eliminându-l din catalogul său. EMI a emis ulterior o declarație în care a afirmat că nu se simte în măsură să promoveze înregistrările The Sex Pistols în lumina publicității nefavorabile generate în ultimele luni.

9 octombrie 1976
Dr. Feelgood a obținut singurul său album No.1 în UK cu “Stupidity”, care a ajuns pe primul loc în topurile de vânzări. A fost primul album live care a ajuns pe primul loc în topul albumelor din Marea Britanie în prima săptămână de la lansare. Parte din album a fost înregistrată la Kursaal din Southend-on-Sea.

9 octombrie 1976
Artiștii cu un singur hit, Walter Murphy și Big Apple Band, au ajuns pe locul 1 în topul single-urilor din SUA cu “A Fifth Of Beethoven”, care a ocupat locul 28 în UK.

9 octombrie 1973
Elvis Presley și Priscilla au divorțat după șase ani de căsătorie. Priscilla a primit proprietăți, 725.000 de dolari cash și 4.200 de dolari lunar pentru întreținere.

9 octombrie 1971
The Who au susținut un spectacol restrâns la University of Surrey, Guildford, cu invitatul John Sebastian alăturându-se pe armonică la piesa “Magic Bus”, fiind singurul muzician din afara trupei care a cântat cu The Who pe scenă. În culise, grupul a sărbătorit ziua de naștere a lui John Entwistle, care a împlinit 27 de ani.

9 octombrie 1971
Rod Stewart se afla pe primul loc în topul single-urilor din Marea Britanie cu “Maggie May” (inițial lansat ca față B la “Reason To Believe”). A fost prima dintre cele șase piese care au ajuns pe locul 1 în Marea Britanie pentru Stewart și a stat cinci săptămâni în fruntea clasamentului.

9 octombrie 1969
Pentru prima dată în istoria emisiunii, producătorii emisiunii Top Of The Pops de la BBC au refuzat să difuzeze piesa numărul 1, „Je T’aime… Moi Non Plus”, cântecul erotic de dragoste în limba franceză interpretat de Serge Gainsbourg și actrița Jane Birkin. Piesa, o înregistrare instrumentală cu vocile lui Gainsbourg și Birkin aparent înregistrate în timpul actului de dragoste și suprapuse, a creat o agitație atât de mare în Marea Britanie încât casa de discuri originală, Fontana, a renunțat la înregistrare în ciuda faptului că se afla pe locul 2 în topuri. O mică casă de discuri, Major Minor, a cumpărat drepturile și a dus piesa în fruntea clasamentelor, devenind prima piesă în limba franceză care a reușit acest lucru.

9 octombrie 1965
The Beatles au început o serie de patru săptămâni petrecute pe primul loc în topul single-urilor din SUA cu balada lui Paul McCartney, „Yesterday”, oferind grupului al zecelea lor single numărul 1 în SUA. Piesa nu a fost lansată ca single în Marea Britanie până în 1976.

9 octombrie 1964
The Beach Boys au înregistrat „Dance Dance Dance”, cu Glen Campbell la chitară pentru intro-ul piesei. A devenit al doisprezecelea lor hit în top 40 din SUA.

9 octombrie 1961
Ray Charles a început o serie de două săptămâni petrecute pe primul loc în topul single-urilor din SUA cu „Hit The Road Jack”, care a ajuns pe locul 6 în topul din Marea Britanie.

9 octombrie 1958
Eddie Cochran a înregistrat cântecul clasic „C’mon Everybody”, care a devenit un single de succes în Marea Britanie în 1959 pentru Cochran și un hit în 1979 pentru Sex Pistols.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!
© 2023 RadioGalaxia.ro | Toate drepturile rezervate.