Calendar muzical: 9 noiembrie

Evenimente importante din lumea muzicii, care s-au întâmplat într-o zi de 9 noiembrie

9 Noi 2016
Expoziția retrospectivă a lui David Bowie la Muzeul Victoria & Albert a avut un succes atât de mare încât a devenit oficial cea mai de succes expoziție itinerantă din istoria instituției culturale de 164 de ani. Potrivit V&A, peste jumătate de milion de oameni au vizitat “David Bowie Is” în locuri din întreaga lume, inclusiv cei 312.000 de vizitatori care au văzut expoziția la Londra în 2013.

9 Noi 2015
Andy White, toboșar de sesiune scoțian, a decedat la vârsta de 82 de ani. A fost poreclit “al cincilea Beatle” deoarece este cel mai bine cunoscut pentru faptul că l-a înlocuit pe Ringo Starr la tobe pe primul single al trupei The Beatles, “Love Me Do”. White a fost prezent pe versiunea americană de 7″ a cântecului, care a apărut și pe albumul de debut britanic al trupei, “Please Please Me”. A mai cântat la “P.S. I Love You”, care a fost B-side-ul single-ului “Love Me Do”. White a lucrat și cu Chuck Berry, Billy Fury, Herman’s Hermits și Tom Jones.

9 Noi 2014
Cheryl Fernandez-Versini a devenit prima artistă solo britanică să aibă cinci single-uri nr. 1 în Marea Britanie după ce cea mai recentă piesă a sa, “I Don’t Care”, a intrat pe prima poziție în topurile oficiale. La vârsta de 31 de ani, a depășit Spice Girl Geri Halliwell și Rita Ora, ambele cu patru single-uri nr. 1.

9 Noi 2014
One Direction au fost marii câștigători la premiile MTV Europe Music Awards din 2014, desfășurate la Glasgow, Scoția, câștigând trei premii, inclusiv cel mai bun act pop. Au câștigat și premiile pentru cel mai bun concert live și cei mai mari fani. Ariana Grande a primit primele sale premii EMA pentru cea mai bună artistă feminină și cea mai bună piesă pentru “Problem”. 5 Seconds Of Summer au câștigat premiul pentru cel mai bun artist nou.

9 Noi 2008
Miriam Makeba, cântăreața sud-africană care a atins locul 12 în topul Billboard în 1967 cu “Pata Pata,” a suferit un atac de cord fatal la vârsta de 76 de ani. Printre numeroasele ei realizări notabile s-a numărat faptul că a devenit prima femeie africană care a câștigat un premiu Grammy, pentru cea mai bună înregistrare folk în 1966, alături de Harry Belafonte, pentru “An Evening With Belafonte / Makeba.”

9 Noi 2004
Un bărbat olandez a fost condamnat la nouă luni de închisoare pentru hărțuirea fostei Spice Girl Melanie Chisholm. Bărbatul în vârstă de 39 de ani i-a trimis solistei pachete, scrisori și casete audio în 2001. Poliția olandeză a percheziționat locuința bărbatului după ce a încercat să-i înmâneze personal un colet la domiciliul lui Melanie Chisholm din Londra.

9 Noi 2002
S-a anunțat că cel mai recent film al Madonnei, “Swept Away,” nu va fi lansat în Marea Britanie deoarece a fost un eșec de proporții la box office-ul din SUA. Washington Post a spus că filmul este “la fel de oribil pe cât ați auzit și la fel de rău pe cât v-ați imaginat.”

9 Noi 2002
Telespectatorii canalului de muzică din Marea Britanie VH1 au votat piesa “I Will Always Love You” interpretată de Whitney Houston ca cea mai romantică melodie din toate timpurile, ocupând locul 1. Pe locul al doilea s-a clasat “You Were Always On My Mind” de Elvis Presley, iar pe locul al treilea a fost “My Heart Will Go On” de Celine Dion.

9 Noi 1999
Herb Abramson, producător american, compozitor și co-fondator al casei de discuri Atlantic Records, a decedat la vârsta de 82 de ani. A produs hitul lui Tommy Tucker din 1964, “High Heeled Sneakers.” Era proprietarul studiourilor A-1 Sound și a avut ca și clienți artiști precum Barry Manilow, Bette Midler, The Supremes, Patti Smith și Muddy Waters.

9 Noi 1997
Paul Weller a fost arestat și a petrecut noaptea într-o închisoare din Franța după ce a distrus camera sa de hotel. Casa sa de discuri a plătit 4.000 de lire pentru a acoperi daunele, iar Weller a fost eliberat a doua zi.

9 Noi 1996
Liam Gallagher, solistul trupei Oasis, a fost arestat după ce a fost oprit de poliție pe Oxford Street din Londra și acuzat de posesie de substanțe controlate de clasă A.

9 Noi 1993
Trupa Dave Matthews Band a lansat primul lor album, “Remember Two Things,” sub eticheta Bama Rags.

9 Noi 1991
Prince și New Power Generation au început o serie de două săptămâni pe locul 1 în clasamentul single-urilor din SUA cu “Cream,” o melodie care a ajuns pe locul 15 în Marea Britanie.

9 Noi 1991
Richard Marx a cântat în cinci orașe într-o singură zi în cadrul turneului “Rush-n Rush Out, Street Tour.” Marx a apărut în Baltimore, New York City, Cleveland, Chicago și Aeroportul Burbank.

9 Noi 1990
Serviciul intern de impozitare a confiscat toate conturile bancare și proprietățile imobiliare ale cântărețului de muzică country american Willie Nelson în legătură cu o datorie fiscală de 16 milioane de dolari.

9 Noi 1985
Jan Hammer a ajuns pe locul 1 în clasamentul single-urilor din SUA cu tema din “Miami Vice,” o melodie care a ajuns pe locul 5 în Marea Britanie.

9 Noi 1976
Tom Petty și Heartbreakers au lansat albumul lor de debut pe Shelter Records. Albumul a primit puțină atenție în Statele Unite. După un turneu în Marea Britanie, a urcat pe locul 24 în clasamentul albumelor din UK, iar single-ul “Anything That’s Rock ‘n’ Roll” a devenit un hit în Marea Britanie. După aproape un an și numeroase recenzii pozitive, albumul a ajuns în clasamentele din SUA, unde a atins locul 55 în 1978 și, în cele din urmă, a devenit disc de aur.

9 Noi 1974
Bachman Turner Overdrive a ajuns pe locul 1 în clasamentul single-urilor din SUA cu “You Ain’t Seen Nothin’ Yet”. Randy Bachman a bâlbâit versurile în înregistrarea demo ca o glumă privată despre fratele său Gary, care avea un defect de vorbire. Casa de discuri a preferat această variantă în locul celei fără bâlbâire și a lansat-o.

9 Noi 1969
Simon și Garfunkel au înregistrat ceea ce avea să devină melodia lor semnătură, “Bridge Over Troubled Water,” cu viitorul membru al trupei Bread, Larry Knechtel la pian. Art dorea ca Paul să cânte melodia, dar Paul a insistat că vocea lui Art se potrivește mai bine. A fost o decizie pe care Paul avea să mărturisească mai târziu că o regretă. Melodia a câștigat cinci premii la cea de-a 13-a ediție a premiilor Grammy în 1971, inclusiv Grammy pentru Înregistrarea Anului și Cântecul Anului.

9 Noi 1968
Led Zeppelin au susținut primul lor concert în Londra când au apărut la The Roundhouse, Chalk Farm, pe aceeași scenă cu John Lee Hooker, Deviants, John James și Tyres. Cântărețul Zeppelin, Robert Plant, s-a căsătorit cu prietena sa Maureen în Londra în aceeași zi și a organizat recepția la concert.

9 Noi 1967
A fost publicat primul număr al revistei Rolling Stone în San Francisco. A avut o fotografie cu John Lennon pe copertă, îmbrăcat în uniformă militară, în timp ce juca în filmul său recent, “How I Won the War,” iar primul număr a inclus un clește pentru țigară cu marijuana. Numele revistei a fost compus din trei surse semnificative: melodia lui Muddy Waters, prima înregistrare rock ‘n’ roll a lui Bob Dylan și The Rolling Stones.

9 Noi 1961
Brian Epstein i-a văzut pe The Beatles cântând live pentru prima dată în timpul unei sesiuni de prânz la The Cavern din Liverpool. Epstein a devenit ulterior managerul trupei. În aceeași seară, ei au apărut la Litherland Town Hall din Liverpool.

9 Noi 1958
Melodia “Hound Dog” interpretată de Elvis Presley a depășit trei milioane de copii vândute în SUA, devenind a treia melodie care a realizat acest lucru. Celelalte două melodii care au atins acest milestone au fost “White Christmas” de Bing Crosby și “Rudolph The Red Nose Reindeer” de Gene Autry.

9 Noi 1955
The Everly Brothers au realizat primele lor înregistrări de studio, tăind patru piese în 22 de minute, la studiourile Old Tulane Hotel din Nashville. Prietenul de familie Chet Atkins a facilitat o oportunitate pentru The Everly Brothers de a înregistra pentru Columbia Records la începutul anului 1956. Cu toate acestea, primul și unicul lor single pentru casa de discuri, “Keep A’ Lovin’ Me,” a fost un eșec, și au fost repede lăsați de Columbia.

9 Noi 1966
John Lennon a întâlnit-o pe Yoko Ono pentru prima dată când a vizitat expoziția ei de artă “Unfinished Paintings and Objects” la Galeria Indica din Londra.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!
© 2023 RadioGalaxia.ro | Toate drepturile rezervate.