Calendar muzical: 9 august

Evenimente importante din lumea muzicii, care s-au întamplat într-o zi de 9 august

9 august 2021
Producătorul american de muzică hip-hop și R&B, Chucky Thompson, a murit din cauza complicatiilor legate de COVID-19. A fost membru al echipei “Hitmen” din cadrul Bad Boy Entertainment, care a produs în anii ’90, și a colaborat cu mogulul Bad Boy, Sean Combs, la materiale pentru artiști precum The Notorious B.I.G. și Faith Evans.

9 august 2015
Little Mix au ocupat prima poziție în topul de single-uri din Marea Britanie cu piesa “Black Magic”. Aceasta a fost lansată ca primul single de pe al treilea lor album de studio, “Get Weird”.

9 august 2007
Amy Winehouse a anulat o serie de concerte în Europa după ce a fost internată în spital din cauza “epuizării severe”. Cântăreața în vârstă de 23 de ani a fost dusă la University College London Hospital și ulterior externată. În săptămânile anterioare, ea a renunțat la festivalul T in the Park, invocând tot “epuizare”, precum și la evenimentul Summer Pops din Liverpool și la concerte în Norvegia și Danemarca.

9 august 2007
Primarul din Baltimore, Sheila Dixon, a proclamat această zi ca fiind oficial “Ziua Frank Zappa” a orașului, în semn de recunoaștere a realizărilor muzicale ale lui Zappa și a apărării sale a Primului Amendament al Constituției Statelor Unite.

9 august 2007
Jennifer Lopez a câștigat 545.000 de dolari (267.257 lire sterline) într-un proces împotriva primului ei soț, care plănuia să publice o carte pretinzând că ea a avut mai multe aventuri. Lopez a susținut că Ojani Noa a încălcat o înțelegere legală anterioară care îl împiedica să dezvăluie detalii private despre relația lor. Vedeta a afirmat că domnul Noa s-a oferit să nu publice cartea în schimbul sumei de 5 milioane de dolari (2,4 milioane de lire sterline).

9 august 2005
The Magic Numbers au părăsit o apariție în emisiunea de muzică britanică Top Of The Pops după ce prezentatorul Richard Bacon a spus că trupa a fost plasată într-un “caz de topire a grăsimii al talentului”. Trupa a părăsit studio-ul în semn de protest față de “remarcile denigratoare și lipsite de umor”.

9 august 2005
Marc Cohn a supraviețuit împușcăturii în cap în timpul unei tentative de jaf de mașină în timp ce părăsea un concert în Denver, Colorado. Cohn a fost lovit în tâmplă de glonț, dar acesta nu a pătruns în craniul său. Poliția a declarat că un bărbat a încercat să își asume controlul vanului de tur al lui Cohn după un spectacol, iar atacatorul fugea de poliție după ce încercase să plătească o factură de hotel cu un card de credit furat.

9 august 1999
Managerul Spice Girls, Bob Herbert, a murit într-un accident de mașină la Windsor, Anglia. Herbert a fost cel care a contribuit la formarea trupei Spice Girls și a trupei Five, și a fost managerul formației Bros în anii ’80.

9 august 1995
Jerry Garcia, chitaristul și solistul trupei Grateful Dead, a murit din cauza unui atac de cord la clinica de reabilitare Serenity Knolls din San Francisco, la vârsta de 53 de ani. Garcia a co-fondat trupa New Riders of the Purple Sage și a lansat mai multe albume solo. Era cunoscut pentru stilul său distinctiv de chitară și a fost clasat pe locul 13 în “100 de cei mai mari chitariști din toate timpurile” de către Rolling Stone.

9 august 1994
În timpul unui concert Oasis la The Riverside din Newcastle upon Tyne, Anglia, chitaristul Noel Gallagher a fost lovit în față de un bărbat care a sărit pe scenă. Noel a refuzat să mai continue să cânte și, după ce a părăsit scena, o mulțime de peste 300 de oameni a atacat autobuzul trupei în timp ce plecau.

9 august 1986
250 de fani ai lui Gary Numan au protestat în fața sediului BBC Radio 1 din Londra, cerând mai mult timp de difuzare pentru artistul lor pop preferat.

9 august 1986
Queen și-a încheiat turneul european Magic la Knebworth Park, Stevenage, Anglia, cu peste 120.000 de fani prezenți, asistând la ultimul lor concert live. În această ultimă turnee, Queen a cântat pentru numeroși fani consacrați, precum și pentru mulți alții câștigați ca rezultat al performanței lor uluitoare de la Live Aid din anul precedent. Trupele de deschidere au fost Belouis Some, Big Country și Status Quo.

9 august 1980
ABBA a obținut cel de-al optulea lor single clasat pe locul 1 în topurile din Marea Britanie cu piesa “The Winner Takes It All”. Aceasta a fost extrasă de pe albumul lor “Super Trouper”. La acea vreme, ambii cupluri din trupă erau divorțați.

9 august 1980
AC/DC a obținut primul lor album clasat pe locul 1 în topurile din Marea Britanie cu “Back In Black”. A fost primul album AC/DC înregistrat fără fostul solist Bon Scott (care a murit la 19 februarie 1980, la vârsta de 33 de ani), și a fost dedicat lui. Albumul a vândut aproximativ 49 de milioane de copii în întreaga lume până în prezent, devenind al doilea cel mai bine vândut album din toate timpurile, cel mai bine vândut album de muzică hard rock sau heavy metal, precum și cel mai bine vândut album lansat vreodată de o trupă.

9 august 1980
Zece desene originale realizate de Gerald Scarfe pentru albumul trupei Pink Floyd, “The Wall”, au fost furate din foyerul Earls Court din Londra, Anglia, unde erau expuse.

9 august 1975
Bee Gees a început o serie de două săptămâni petrecute pe locul 1 în topul de single-uri din SUA cu piesa “Jive Talkin'”, al doilea lor single clasat pe locul 1 în SUA, ajungând pe locul 5 în Marea Britanie.

9 august 1975
Trupa Typically Tropical a ocupat prima poziție în topul de single-uri din Marea Britanie cu piesa “Barbados”, singurul lor hit, făcându-i să fie cunoscuți drept One Hit Wonders.

9 august 1969
În timpul unui turneu nord-american, Led Zeppelin a apărut la Anaheim Convention Center din Anaheim, California. Trupa Jethro Tull, care a deschis concertul pentru ei, se afla pe locul 1 în topul albumelor din Marea Britanie cu al lor al doilea album, “Stand Up”.

9 august 1968
După ce ceilalți membri ai trupei Beatles s-au întors acasă seara (la 2 dimineața), Paul McCartney a rămas în studio și a înregistrat piesa “Mother Nature’s Son”, realizând 25 de înregistrări la Abbey Road studios. Melodia a fost inclusă pe albumul “The White Album”.

9 august 1968
Deep Purple, Tyrannosaurus Rex, Ten Years After, The Nice, Ginger Baker, Traffic, John Mayall, Spencer Davis, Taste, Jerry Lee Lewis și Arthur Brown au apărut la Festivalul Național de Jazz & Blues de trei zile de la Kempton Park Racecourse, Sunbury On Thames, Anglia.

9 august 1967
Scott McKenzie se afla pe locul 1 în topul de single-uri din Marea Britanie cu piesa “San Francisco (Be Sure To Wear Some Flowers In Your Hair)”. Acesta a fost singurul său hit în top 40 din Marea Britanie și a fost scris de John Philips de la Mamas & Papas.

9 august 1967
The Small Faces au intrat în topul de single-uri cu piesa “Itchycoo Park”, care a atins poziția 3 în topul din Marea Britanie. Piesa a fost una dintre primele single-uri pop care au utilizat efectul de flanging, un efect care poate fi auzit în secțiunea de punte după fiecare refren. Majoritatea surselor creditează utilizarea acestui efect lui George Chkiantz, inginerul studiourilor Olympic, care l-a arătat inginerului obișnuit al trupei Small Faces, Glyn Johns.

9 august 1964
The Rolling Stones au concertat la New Elizabeth Ballroom din Belle Vue, Manchester. Doi polițiști au leșinat și un altul a fost dus la spital cu coaste rupte încercând să controleze peste 3.000 de adolescenți țipători.

9 august 1963
Prima ediție a emisiunii “Ready Steady Go!” a fost difuzată la televiziunea din Marea Britanie. A fost prezentată de Keith Fordyce și Cathy McGowan, în vârstă de 19 ani. Prima ediție a inclus artiști precum The Searchers, Jet Harris, Pat Boone, Billy Fury și Brian Poole and The Tremeloes. Ultima ediție a fost în decembrie 1966, după 175 de episoade. Inițial, avea o durată de 30 de minute, dar s-a extins la 50 de minute în anul următor și a atras rapid cei mai populari artiști, inclusiv The Beatles, The Lovin’ Spoonful, The Rolling Stones, The Four Tops, The Kinks și mulți alții.

9 august 1958
Cliff Richard, în vârstă de 17 ani, considerat răspunsul Marii Britanii la Elvis, a semnat un contract cu casa de discuri EMI Records. De asemenea, în aceeași zi, Cliff Richard a început o rezidență de patru săptămâni la Butlins Holiday Camp din Clacton-On-Sea, Essex, cu formația Cliff Richard and the Drifters.

9 august 1953
Mantovani și orchestra sa se aflau pe locul 1 în topul de single-uri din Marea Britanie cu piesa “Song From The Moulin Rouge” (din filmul cu același nume). Acesta a fost primul single instrumental care a atins locul 1 în topul din Marea Britanie.

error: Content is protected !!