Calendar muzical: 8 septembrie

Evenimente importante din lumea muzicii, care s-au întamplat într-o zi de 8 septembrie

8 septembrie 2020
Compozitorul american, cântăreț, textier, aranjor, producător, saxofonist și membru co-fondator al trupei Kool & the Gang, Ronald Bell, a murit la vârsta de 68 de ani. El a scris și produs multe dintre cântecele trupei Kool & the Gang, printre care “Celebration”, “Cherish”, “Jungle Boogie” și “Summer Madness”. A declarat că piesa lui preferată era “Celebration”, pe care a scris-o după ce a găsit o Biblie într-o cameră de hotel.

8 septembrie 2016
Cântărețul, textierul și producătorul jamaican Prince Buster a murit într-un spital din Miami, Florida, după ce a suferit probleme cardiace. El a fost primul jamaican care a avut un hit în top 20 în Marea Britanie și a definit sunetul ska în anii ’60 înainte de a inspira mișcarea Two Tone din anii ’70.

8 septembrie 2011
A început selecția juriului pentru procesul de omucidere din culpă al doctorului lui Michael Jackson, Conrad Murray. Potențialii jurați au fost puși să completeze un chestionar de 30 de pagini pentru a determina nivelul lor de cunoștințe despre caz și eventualele lor opinii puternice despre Jackson sau Murray.

8 septembrie 2007
Foxy Brown a fost trimisă la închisoare pentru un an în New York pentru încălcarea termenilor de probațiune, după ce a călătorit în afara New York-ului fără permisiunea instanței și a lipsit de la cursurile de gestionare a furiei. Rapper-ul (numele real Inga Marchand) a fost arestată pentru presupusa agresiune a unui vecin, iar în octombrie 2006 a fost plasată în probațiune pentru presupusa agresiune asupra a doi angajați de la un salon de unghii în august 2004.

8 septembrie 2007
A fost dezvelită o placă comemorativă dedicată lui Don Arden și trupei Small Faces la adresa 52-55 Carnaby Street, Londra, fostele birouri ale lui Arden. Arden a devenit notoriu în Marea Britanie pentru tacticile sale agresive, uneori ilegale, de afaceri și a avut grijă de carierele trupelor Small Faces, the Move, the Electric Light Orchestra și Black Sabbath. El a fost tatăl lui Sharon Osbourne (și socru lui Ozzy Osbourne).

8 septembrie 2005
Rod Stewart a fost obligat să plătească un cazinou din Las Vegas 2 milioane de dolari (1,1 milioane de lire sterline) pentru că a absentat de la un concert de Anul Nou în 2000. Stewart declarase că nu poate cânta la hotelul și cazinoul Rio pentru că vocea i-a dispărut după o operație de îndepărtare a unui tumori tiroidiene canceroase. Cântărețul a afirmat că vocea i s-a recuperat doar în timp pentru a începe un turneu mondial în iunie 2001 și de atunci a susținut 150 de concerte.

8 septembrie 2005
Un album de caritate care includea unele dintre cele mai mari trupe din Marea Britanie a fost considerat cel mai rapid produs. Coldplay, Radiohead, Kaiser Chiefs, Antony and the Johnsons, The Magic Numbers, The Coral, Bloc Party și Gorillaz se numărau printre cei care au înregistrat piese pentru “Help: A Day in the Life”. Întregul album cu 22 de piese a fost pus la dispoziție pentru descărcare de pe site-ul War Child în ziua următoare.

8 septembrie 2004
Robert Plant, solistul trupei Led Zeppelin, a fost invitat de onoare la dezvelirea unei statui a liderului rebel din secolul al XV-lea, Owain Glyndwr, la biserica din Pennal, aproape de Machynlleth, în Țara Galilor. Plant, care deține o fermă în zonă, donase bani pentru o sculptură din bronz a prințului galez.

8 septembrie 2003
David Bowie a susținut primul concert interactiv când spectacolul său a fost transmis în direct în 21 de cinematografe de la Varșovia la Edinburgh. Membrii din public au vorbit cu Bowie prin microfoane legate la linii ISDN și au primit cereri pentru cântece de la fani.

8 septembrie 2002
Bruce Dickinson, solistul trupei Iron Maiden, și-a început noul job ca pilot de linie. Cântărețul de heavy metal s-a calificat ca prim ofițer cu un salariu de 35.000 de lire sterline pe an la compania aeriană Astraeus, cu sediul la Gatwick, care transporta turiști în Portugalia și Egipt.

8 septembrie 1999
Sean Puffy Combes și bodyguardul său Paul Offered au pledat vinovați de hărțuire într-un tribunal din New York. Cei doi au fost acuzați de agresarea executivului de la casa de discuri, Steve Stoute, cu o sticlă de șampanie, o scaun și un telefon.

8 septembrie 1997
La 29 de ani după ce trupa s-a format pentru prima dată, Led Zeppelin a lansat “Whole Lotta Love”, primul lor single vreodată în Marea Britanie. Piesa, înregistrată în 1969 și inclusă pe al doilea album al trupei, a fost lansată pentru a promova reeditarea catalogului lor.

8 septembrie 1997
Derek Taylor, publicistul trupei The Beatles, a murit la vârsta de 67 de ani. Taylor fusese responsabil pentru multe dintre legende legate de cariera lor și a lucrat și cu trupe precum The Beach Boys și The Byrds. În 1967, a ajutat la organizarea Festivalului Monterey Pop împreună cu Lou Adler și John Philips. El a contribuit la lansarea trilogiei Beatles Anthology în anii ’90.

8 septembrie 1993
Kurt Cobain și Courtney Love au apărut împreună pe scenă la un spectacol din Hollywood. Au interpretat o melodie pe care au scris-o împreună, “Penny Royal Tea”.

8 septembrie 1990
Jon Bon Jovi a ajuns pe locul 1 în clasamentul de single-uri din SUA cu “Blaze Of Glory”, care a ajuns pe locul 2 în Marea Britanie. Piesa a apărut în filmul “Young Guns II”, pentru care a fost înregistrată inițial.

8 septembrie 1984
Stevie Wonder a obținut primul său loc 1 în clasamentul britanic de single-uri cu “I Just Called To Say I Love You”. Piesa a fost inclusă în filmul “The Woman In Red”, și a venit la 18 ani după debutul lui Wonder în topurile din 1966. Melodia a stat pe locul 1 timp de șase săptămâni.

8 septembrie 1979
Led Zeppelin a obținut al optulea lor album pe locul 1 în Marea Britanie când “In Through The Out Door” a ajuns în fruntea clasamentelor timp de două săptămâni. A fost al optulea album de studio al trupei Zeppelin și a fost ultimul lor album cu material complet nou.

8 septembrie 1977
Chitaristul Jimmy McCulloch a părăsit trupa Wings pentru a ajuta la re-formarea trupei Small Faces. McCulloch a cântat cu trupa lui Paul McCartney pe albumele “Venus and Mars” și “Wings At the Speed of Sound”, precum și în turneul “Wings Over America”. El a murit doi ani mai târziu, la vârsta de 26 de ani. La aceeași dată, bateristul Joe English a părăsit și el Wings pentru a se alătura formației Sea Level.

8 septembrie 1974
Joni Mitchell, Crosby, Stills, Nash & Young și The Beach Boys au apărut la evenimentul “Summersault ’74” de la Roosevelt Raceway din Westbury, New York.

8 septembrie 1973
Marvin Gaye a început o serie de două săptămâni pe locul 1 în clasamentul de single-uri din SUA cu “Let’s Get It On”, al doilea său loc 1 în SUA, care a atins doar locul 31 în Marea Britanie.

8 septembrie 1971
The Tams se aflau pe locul 1 în clasamentul de single-uri din Marea Britanie cu “Hey Girl Don’t Bother Me”, o reeditare a unui hit din SUA din 1964.

8 septembrie 1968
The Beatles au fost văzuți interpretând “Hey Jude” în emisiunea de televiziune britanică “Frost On Sunday”, în fața unei audiențe invitate. Piesa a fost primul single de pe casa lor de discuri Apple Records și, cu o durată de peste șapte minute, “Hey Jude” a fost, la momentul respectiv, cel mai lung single care a ocupat primul loc în clasamentele britanice. De asemenea, a petrecut nouă săptămâni pe locul 1 în Statele Unite, cea mai lungă perioadă de timp în care un single al trupei Beatles a dominat clasamentele americane.

8 septembrie 1968
Led Zeppelin a concertat la Raventlow Parken, Nykobing, Falster, Danemarca, susținuți de trupele The Beatnicks și The Ladybirds (care erau o trupă de dansatoare topless go-go exclusiv feminină). Acesta a fost al treilea concert live al trupei.

8 septembrie 1957
Piesa “Reet Petite” interpretată de Jackie Wilson a fost lansată pentru prima dată și, 29 de ani mai târziu, a devenit un hit pe locul 1 în Marea Britanie. În timpul unui concert de beneficiu din 1975, Wilson a leșinat pe scenă din cauza unui atac de cord și a intrat în comă, care a persistat aproape nouă ani până la moartea sa în 1984.

8 septembrie 1956
Eddie Cochran a semnat un contract pe un an cu casa de discuri Liberty Records. Cochran a avut ulterior trei hituri în top 40 pentru Liberty în următorii ani, printre care “Summertime Blues”, “Twenty Flight Rock” și “C’mon Everybody”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!