Calendar muzical: 8 august

Evenimente importante din lumea muzicii, care s-au întamplat într-o zi de 8 august

8 Aug 2022
Cântăreața, actrița și activistă australiană născută în Marea Britanie, Olivia Newton-John, a murit de cancer la vârsta de 73 de ani, în casa ei din Valea Santa Ynez din California. În 1978, Newton-John a jucat în filmul muzical Grease, care a devenit cel mai de succes film muzical din acea perioadă și a cărui coloană sonoră rămâne unul dintre cele mai bine vândute albume din lume. Ea a avut hitul numărul 1 în UK și SUA în 1978 împreună cu John Travolta, intitulat “You’re The One That I Want”, și hitul numărul 1 în SUA și locul 7 în UK cu piesa “Physical” în 1981. A fost câștigătoare a patru premii Grammy, iar cariera sa muzicală a inclus cinci hituri numărul 1. Newton-John, care a învins de trei ori cancerul la sân, a fost un susținător al cercetării pentru cancerul la sân.

8 Aug 2019
Mii de fani ai trupei Beatles au făcut un pelerinaj la trecerea de pietoni de pe Abbey Road din Londra, la 50 de ani după ce trupa a trecut pe acea trecere pentru coperta ultimului album înregistrat de formație. Transport for London a anunțat că două rute de autobuz au fost redirecționate temporar din cauza cozilor care blocau accesul la trecere.

8 Aug 2017
Cântărețul, chitaristul, compozitorul, gazda de televiziune și actorul american Glen Campbell a murit în Nashville, Tennessee, la vârsta de 81 de ani. El a fost internat într-un centru de îngrijire și tratament pe termen lung pentru boala Alzheimer în 2014. Campbell a lansat peste 70 de albume de studio și a vândut 45 de milioane de discuri în întreaga lume. Printre hiturile sale se numără: “By the Time I Get to Phoenix”, “Wichita Lineman”, “Galveston” și “Rhinestone Cowboy”. Chitara sa se poate auzi în piese precum “Strangers in the Night” de Frank Sinatra, “You’ve Lost That Lovin’ Feelin'” de The Righteous Brothers și “I’m a Believer” de The Monkees.

8 Aug 2016
Judecătorul responsabil cu procesul piesei “Stairway To Heaven” a formației Led Zeppelin a decis împotriva trupei și companiei lor de publicare în încercarea lor de a recupera aproape 800.000 de dolari în costuri legale. Deși o juriștiție federală a stabilit că Led Zeppelin nu se fac vinovați de plagiat în cazul procesului de încălcare a drepturilor de autor al piesei “Taurus” a formației Spirit, judecătorul R. Gary Klausner a hotărât că, deoarece procesul în sine nu a fost frivol și fără merit, familia chitaristului Spirit, Randy (California) Wolfe, și avocatul lor Francis Malofiy nu sunt obligați să ramburseze costurile legale ale părților acuzate.

8 Aug 2010
Asasinul lui John Lennon, Mark David Chapman, și-a amânat audierea pentru eliberarea condiționată până la începutul lunii septembrie pentru a permite oficialilor să strângă informații suplimentare. Chapman, în vârstă de 55 de ani, devenise eligibil pentru eliberare condiționată în 2000, după ce a ispășit 20 de ani de închisoare, dar îi fusese refuzată libertatea de cinci ori.

8 Aug 2007
Asociația Națională a Editorilor Muzicali din SUA s-a alăturat altor companii în efortul de a da în judecată YouTube, susținând că autorii de cântece nu erau compensați corespunzător atunci când muzica lor apărea pe site. Acțiunea legală a fost combinată cu cele ale mai multor alte companii, inclusiv Viacom și Nickelodeon, Paramount Pictures și Comedy Central.

8 Aug 2002
Cele mai mari servicii funerare din Marea Britanie, Co-Op Funeral Services, au raportat că familiile îndoliate preferă cântecele pop în loc de imnuri la înmormântări. Pe primul loc în top era piesa “Wind Beneath My Wings” interpretată de Bette Midler. Alte cântece incluse erau “Angels” de Robbie Williams și “My Heart Will Go On” de Celine Dion. Au fost raportate și câteva alegeri neobișnuite, printre care “Another One Bites The Dust” de Queen și “Wake Me Up Before You Go-Go” de Wham!

8 Aug 1998
The Spice Girls au avut single-ul numărul 1 în Marea Britanie cu “Viva Forever”, al 7-lea hit de top în clasamentul britanic. Brandy și Monica erau pe locul 1 în topul american cu piesa “The Boy Is Mine”.

8 Aug 1996
Kiss a apărut la Riverfront Coliseum din Cincinnati, Ohio, în cadrul turneului lor mondial Alive, care a inclus 192 de concerte. În timpul acestui spectacol, un fan a aruncat pe scenă o piciorușă falsă, pe care toți membrii trupei au semnat-o și i-au înmânat-o înapoi.

8 Aug 1992
Madonna a ocupat primul loc în topul american cu single-ul “This Used To Be My Playground”. Piesa a ajuns pe locul 3 în topul britanic și a fost inclusă în coloana sonoră a filmului “A League Of Their Own”.

8 Aug 1992
Snap! a început un șir de șase săptămâni petrecute pe primul loc în topul britanic cu piesa “Rhythm Is A Dancer”, cel de-al doilea și ultimul lor hit numărul 1, care a ajuns și în top 5 în SUA.

8 Aug 1992
A avut loc o revoltă în timpul unui concert Guns N’ Roses și Metallica la stadionul din Montreal, când spectacolul celor de la Metallica a fost întrerupt după ce solistul James Hetfield s-a accidentat din cauza efectelor pirotehnice. Guns N’ Roses au urcat pe scenă, dar liderul Axl Rose a susținut că îi doare gâtul, ceea ce a determinat trupa să părăsească scena mai devreme. Anularea concertului a dus la izbucnirea unei revolte în rândul publicului, care a răsturnat mașini, a spart ferestre, a jefuit magazine locale și a dat foc.

8 Aug 1991
Trupa On A Friday (mai târziu cunoscută ca Radiohead) a apărut la The Jericho Tavern din Oxford, Anglia. Membrii formației s-au întâlnit când erau elevi la Abingdon School, o școală publică pentru băieți. “On a Friday” se referea la ziua obișnuită de repetiții a trupei în sala de muzică a școlii.

8 Aug 1988
Grupul american de hip hop N.W.A. a lansat albumul “Straight Outta Compton” sub egida Ruthless Records. Acest album a redefinit direcția muzicii hip hop și, în 2017, a fost selectat pentru păstrare în Registrul Național al Înregistrărilor de către Biblioteca Congresului, fiind considerat “semnificativ din punct de vedere cultural, istoric sau artistic”.

8 Aug 1987
U2 a obținut al doilea lor single numărul 1 în SUA cu piesa “I Still Haven’t Found What I’m Looking For” de pe albumul “The Joshua Tree”. Piesa a primit două nominalizări la cea de-a 30-a ediție a premiilor Grammy din 1988, la categoriile “Înregistrarea Anului” și “Cântecul Anului”.

8 Aug 1986
David Crosby din Crosby, Stills and Nash a fost eliberat din închisoare după ce a ispășit trei ani pentru posesie de droguri și arme. Convingerea sa a fost anulată de o instanță de apel din Texas în noiembrie 1987.

8 Aug 1981
MTV a difuzat primul concert stereo cu trupa REO Speedwagon, care a cântat în Denver, Colorado, după lansarea albumului “Hi Infidelity” și a hiturilor “Keep On Loving You”, “Take It On the Run” și “Don’t Let Him Go”.

8 Aug 1980
Greater London Council a interzis formația The Plasmatics să detoneze o mașină pe scenă în timpul primei lor apariții live în Marea Britanie la Hammersmith Odeon din Londra.

8 Aug 1970
Janis Joplin a cumpărat o piatră funerară pentru mormântul celei mai mari influențe ale sale, Bessie Smith, la Mount Lawn Cemetery din Philadelphia. Cântăreața de blues Smith a murit în 1937 după ce i s-a refuzat internarea într-un spital rezervat doar albilor.

8 Aug 1969
Sesiunea foto pentru coperta albumului “Abbey Road” al trupei The Beatles a avut loc pe trecerea de pietoni din fața studiourilor Abbey Road. Fotograful Iain McMillan, balansându-se pe o scară în mijlocul drumului, a făcut șase fotografii cu John, Ringo, Paul și George trecând pe zebra, în timp ce un polițist oprea traficul. Trupa s-a întors apoi în studio și a înregistrat overdub-uri pentru piesele “The End”, “I Want You (She’s So Heavy)” și “Oh! Darling”.

8 Aug 1966
În urma remarcii lui John Lennon că The Beatles sunt mai mari decât Isus, Societatea de Difuzare din Africa de Sud a interzis toate înregistrările trupei Beatles. De asemenea, în această zi, albumul “Revolver” al trupei Beatles a fost lansat în SUA. Al șaptelea album al trupei a inclus piese precum “Taxman”, “Eleanor Rigby”, “I’m Only Sleeping”, “Here, There and Everywhere”, “She Said She Said”, “And Your Bird Can Sing” și “Tomorrow Never Knows”. Albumul a petrecut 77 de săptămâni în clasamentul Billboard, ajungând pe locul 1.

8 Aug 1964
Single-ul “Ringo For President” al trupei The Young World Singers a fost lansat în SUA. Atât de mare era popularitatea bateristului The Beatles, încât fanii au lansat o campanie “Ringo for President” în timpul curselor electorale dintre Lyndon B. Johnson și Barry Goldwater. Un contingent bine organizat, majoritatea membrilor fiind sub vârsta de vot de 21 de ani, s-a unit pentru a-l propune pe baterist drept candidat independent pentru funcția de Comandant șef al Statelor Unite.

8 Aug 1963
The Searchers au ocupat locul 1 în topul UK cu piesa “Sweets For My Sweet”, prima dintre cele trei hituri numărul 1 în Marea Britanie ale trupei. Piesa a fost scrisă de Doc Pomus și Mort Shuman și a fost înregistrată inițial de The Drifters.

8 Aug 1963
The Beatles au sosit în Guernsey, insulele Canalului, unde au susținut două concerte în Candie Gardens. Au ajuns cu un avion cu 12 locuri după o călătorie de 30 de mile din Jersey (echipamentul lor a fost trimis cu ferryboat-ul). The Beatles au primit suma de 1000 de lire sterline (aproximativ 1600 de dolari) pentru cele două concerte.

8 Aug 1960
Brian Hyland, în vârstă de 16 ani, a ajuns pe locul 1 în topul american cu piesa “Itsy Bitsy Teeny Weeny Yellow Polka Dot Bikini”, care a ocupat locul 8 în topul britanic. De asemenea, în 1990, piesa a ajuns pe locul 1 în topul britanic într-o versiune interpretată de Bombalurina, cu prezentatorul TV Timmy Mallett.

8 Aug 1960
Decca Records a distrus 25.000 de copii ale piesei “Tell Laura I Love Her” a lui Ray Peterson, deoarece au considerat că piesa, care povestește ultimele gânduri ale unui adolescent care moare într-un accident auto, era “prea lipsită de gust și vulgară”. O versiune de cover interpretată de Ricky Valance a ajuns pe locul 1 în topul britanic o lună mai târziu.

error: Content is protected !!