Calendar muzical: 6 septembrie

Evenimente importante din lumea muzicii, care s-au întamplat într-o zi de 6 septembrie

6 septembrie 2020
Cântărețul american de R&B și soul și fostul solist al trupei The Temptations, Bruce Williamson Jr., a decedat la vârsta de 49 de ani. Williamson a apărut pe albumele recente ale trupei, “Back to Front” și “Still Here”, și a susținut numeroase concerte, apariții TV și a avut o apariție cameo în filmul “Walk Hard: The Dewey Cox Story”.

6 septembrie 2016
Barbra Streisand și-a extins recordul în topurile muzicale din SUA după ce a obținut cel de-al 11-lea ei album pe locul 1 în SUA cu albumul “Encore: Movie Partners Sing Broadway”. Această vedetă a obținut deja mai multe albume pe primul loc în topuri decât oricare altă artistă feminină și acum își consolidează poziția în fața Madonnei, care are opt astfel de albume. Totodată, a depășit recordul lui Elvis Presley, care avea zece, și a ajuns să aibă la fel de multe ca Bruce Springsteen.

6 septembrie 2011
Un judecător din California a decis că Madonna nu deține dreptul de marcă asupra expresiei “Material Girl” pentru linia ei de îmbrăcăminte doar pentru că a scris o melodie cu acest nume în 1985. Un comerciant din Los Angeles numit LA Triumph a folosit numele “Material Girl” pentru îmbrăcăminte și l-a înregistrat ca marcă.

6 septembrie 2010
Morrissey a provocat controverse după ce a afirmat că chinezii sunt o “subspecie” din cauza modului în care tratează animalele. Într-un interviu acordat ziarului britanic The Guardian, fostul solist al trupei The Smiths a spus: “Ai văzut știrea despre modul în care tratează animalele și bunăstarea animalelor? Absolut oribil. Nu poți să nu ai senzația că chinezii sunt o subspecie.”

6 septembrie 2008
Trupa de rock americană Great White, a cărei artificii au declanșat un incendiu în care au murit 100 de persoane, a fost de acord să plătească 1 milion de dolari (aproximativ 564.000 de lire sterline) supraviețuitorilor și rudelor victimelor. Incendiul a izbucnit la clubul de noapte The Station din statul american Rhode Island în 2003, când managerul de turneu al trupei a declanșat artificiile la începutul concertului. Mai mult de 200 de persoane au fost și rănite în incendiu. Un membru al trupei, chitaristul Ty Longley, a murit în incendiu. Managerul de turneu Daniel Biechele a recunoscut în 2006 100 de capete de acuzare pentru omucidere din culpă și a fost eliberat condiționat în martie după ce a ispășit mai puțin de jumătate din sentința sa de patru ani de închisoare.

6 septembrie 2006
Victor Willis, care a interpretat rolul polițistului în trupa The Village People, a fost condamnat la trei ani de probațiune pentru infracțiuni legate de droguri, după ce a pledat “nici o contestație” la acuzațiile din martie 2006. Willis a co-scris unele dintre cele mai mari hituri ale trupei – inclusiv “YMCA” și “In The Navy.”

6 septembrie 2006
Un bărbat numit Paul van Valkenburgh din Florida a murit de cancer pulmonar. Un necrolog publicat într-un ziar local a fost preluat de Associated Press, care a publicat un necrolog scurt al bărbatului decedat, dar i-a dat numele greșit. Adevăratul Paul Vance, care era viu și sănătos și locuia în Coral Springs, Florida, a contactat media locală după ce a văzut o știre despre moartea sa la televizorul local. El a anunțat că este încă în viață și a putut dovedi acest lucru cu un stivă de cecuri de drepturi de autor de la ASCAP pentru cel mai mare hit al său, “Itsy Bitsy Teeny Weeny Yellow Polka-Dot Bikini.” El a spus unui reporter pentru New York Times că rudele și prietenii lui, șocați de raportul AP, au sunat să-l verifice după rapoartele media.

6 septembrie 2005
Sir Bob Geldof a primit titlul de cetățean de onoare al orașului său natal, Dublin, după ce Consiliul Municipal a votat în favoarea acordării acestui titlu în onoarea campaniei sale împotriva sărăciei mondiale și a reducerii datoriilor în Africa.

6 septembrie 2004
Cântărețul de la Jamiroquai, Jay Kay, a fost interzis de la conducere timp de șase luni și amendat cu 750 de lire sterline după ce a fost prins conducând cu o viteză de peste 100 de mile pe oră. Avocații săi au susținut la Tribunalul Sheriff din Perth că avea nevoie de permisul său pentru a avea “odihnă” de la viața sa profesională aglomerată. Cu toate acestea, Sherifful Robert McCreadie a considerat comportamentul său “complet inacceptabil”. Jay Kay a recunoscut că a condus un vehicul cu patru roți la 105 mile pe oră pe A9 în Perthshire în februarie, în timp ce depășea.

6 septembrie 2001
Trupa americană Earth, Wind & Fire a anunțat că Viagra va sponsoriza turneul lor american de 30 de ani.

6 septembrie 1997
Elton John a înregistrat o nouă versiune a melodiei “Candle In The Wind” după ce a interpretat-o live la înmormântarea Prințesei Diana a Țării Galilor. Aproximativ 2,5 miliarde de oameni din întreaga lume au urmărit interpretarea specială a lui Elton dedicată Dianei. Piesa a devenit cea mai bine vândută piesă single din toate timpurile.

6 septembrie 1994
Claviaturistul englez Nicky Hopkins a decedat la vârsta de 50 de ani, în Nashville, Tennessee, din cauza complicațiilor survenite în urma unei intervenții chirurgicale intestinale. A fost un muzician de sesiune foarte respectat, a colaborat cu The Rolling Stones, Jeff Beck, The Beatles, The Who, The Kinks, Small Faces, Led Zeppelin, John Lennon, George Harrison și cu formația Jerry Garcia Band. Cântecul “Session Man” al formației The Kinks de pe albumul “Face to Face” îi este dedicat (și îl include) pe Hopkins.

6 septembrie 1990
Tom Fogerty, chitaristul ritmic al formației Creedence Clearwater Revival, a decedat la vârsta de 49 de ani din cauza complicațiilor cauzate de SIDA, dobândită în urma unei transfuzii de sânge. În 1969, CCR a obținut trei albume în topul zece din SUA și patru single-uri în topul cinci, iar după plecarea din CCR în 1971, Fogerty a lansat mai multe albume solo.

6 septembrie 1988
Aproximativ 2.000 de obiecte personale ale lui Elton John, inclusiv penele de boa, cizmele “Pinball Wizard” și sute de perechi de ochelari, au fost scoase la licitație la Sotheby’s din Londra.

6 septembrie 1986
Grupul exclusiv feminin Bananarama a ajuns pe locul 1 în clasamentul single-urilor din SUA cu piesa “Venus”, care fusese și un hit pe locul 1 pentru formația olandeză Shocking Blue în 1970.

6 septembrie 1985
Filmul “Desperately Seeking Susan” a avut premiera în Marea Britanie; în rolurile principale au jucat Madonna și Rosanna Arquette. Inițial, realizatorii filmului au vrut ca Diane Keaton și Goldie Hawn să interpreteze personajele Roberta și Susan, dar regizorul a decis să distribuie în schimb pe Rosanna Arquette și Madonna, care erau debutante.

6 septembrie 1980
Formația The Jam se afla pe locul 1 în clasamentul single-urilor din Marea Britanie cu piesa “Start!”, care a fost cel de-al doilea hit pe locul 1 al formației în Marea Britanie și a făcut parte din al cincilea album al trupei, intitulat “Sound Affects”.

6 septembrie 1978
Producătorul de înregistrări Tom Wilson a decedat. A lucrat cu diverse trupe americane, inclusiv Bob Dylan (pentru albumele “The Times They Are a-Changin'”, “Another Side of Bob Dylan” și “Bringing It All Back Home”), Frank Zappa (“Freak Out!”), Simon And Garfunkel (“Wednesday Morning, 3 A.M.”) și The Velvet Underground (“White Light/White Heat”).

6 septembrie 1975
Glen Campbell a început o serie de două săptămâni la numărul 1 în clasamentul single-urilor din SUA cu piesa “Rhinestone Cowboy”, primul său hit pe locul 1 după 13 piese în Top 40. Înregistrarea a obținut trei nominalizări la premiile Grammy și a fost desemnată Melodia Anului 1976 de către Asociația Muzicii Country.

6 septembrie 1975
Rod Stewart se afla pe locul 1 în clasamentul single-urilor din Marea Britanie cu versiunea sa a cântecului “Sailing” scris de frații Sutherland. Piesa a fost folosită în serialul TV BBC despre HMS Ark Royal.

6 septembrie 1974
101 All Stars (cu Joe Strummer) au debutat la The Telegraph, Brixton Hill, Londra.

6 septembrie 1970
Jimi Hendrix a susținut ultimul său concert live când a apărut la Isle Of Fehmarn, Germania. Chitaristul a decedat 12 zile mai târziu, pe 18 septembrie 1970, după ce a sufocat cu propria vărsătură.

6 septembrie 1968
Lucrând la studiourile Abbey Road din Londra la cântecul lui George Harrison “While My Guitar Gently Weeps”. Eric Clapton a adăugat solo-ul de chitară (devenind primul muzician de renume din afara trupei Beatles care a cântat pe o înregistrare a lor) și George a înregistrat vocea sa principală.

6 septembrie 1967
Engelbert Humperdinck se afla pe locul 1 în clasamentul single-urilor din Marea Britanie cu piesa “The Last Waltz”, al doilea hit pe locul 1 al cântărețului în Marea Britanie.

6 septembrie 1963
Cilla Black a semnat un contract de management cu managerul trupei Beatles, Brian Epstein. Cilla și-a schimbat numele în Black (era White) după o eroare de tipar în ziarul muzical “Mersey Beat”.

6 septembrie 1953
Guy Mitchell se afla pe locul 1 în clasamentul single-urilor din Marea Britanie cu piesa “Look At That Girl”, al doilea hit pe locul 1 al artistului în acel an. Ca star internațional al înregistrărilor din anii 1950, a vândut peste șase milioane de single-uri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!