Calendar muzical: 6 noiembrie

Evenimente importante din lumea muzicii, care s-au întâmplat într-o zi de 6 noiembrie

6 Nov 2018
Violoncelistul englez Hugh McDowell a murit de cancer la vârsta de 65 de ani. McDowell a cântat cu prima componență live a formației ELO în 1972, având doar 19 ani. De asemenea, a colaborat cu Roy Wood în formația Wizzard.

6 Nov 2014
Ultimul album al lui Taylor Swift, “1989”, a debutat pe locul 1 în clasamentul albumelor Billboard din America, vânzând 1.287 de milioane de copii în prima sa săptămână. Swift a devenit astfel singurul artist care a obținut trei săptămâni cu vânzări de peste un milion de copii cu un album. Înainte de “1989”, albumul “Red” a vândut 1.208 milioane de copii în prima săptămână, în timp ce albumul “Speak Now” a înregistrat vânzări de 1.047 milioane de copii.

6 Nov 2014
Muzicianul american Rick Rosas a murit la vârsta de 65 de ani. A fost unul dintre cei mai căutați muzicieni de sesiune în Los Angeles. De-a lungul carierei sale, a cântat alături de Neil Young, Joe Walsh, Crosby, Stills, Nash & Young, Jerry Lee Lewis, Ron Wood și mulți alții. În 2014, Rosas s-a alăturat lui Neil Young și formației Crazy Horse în turneul lor european, după ce Billy Talbot nu a putut participa din cauza unui accident vascular cerebral – astfel, Rosas a devenit singurul basist care a cântat cu trei dintre principalele proiecte ale lui Young: Buffalo Springfield, Crosby, Stills, Nash & Young și Crazy Horse.

6 Nov 2007
Meat Loaf a anulat turneul său european după ce i s-a diagnosticat un chist la corzile vocale. La 60 de ani, artistul a anulat deja două concerte la recomandarea medicului. Speculațiile au înconjurat turneul după ce a încheiat înainte de termen un concert în Newcastle, spunând publicului că este “ultimul spectacol pe care l-aș putea face vreodată în viața mea”.

6 Nov 2005
Madonna a obținut cel de-al 36-lea single care a ajuns în top zece cu piesa „Hung Up”, egaland recordul lui Elvis Presley pentru cele mai multe single-uri care au intrat în top zece. „Hung Up” a fost și cel de-al 47-lea single al Madonnei care a ajuns în top patruzeci, record pentru o artistă feminină. Piesa a folosit un eșantion din partitura instrumentală a piesei „Gimme, Gimme, Gimme” de la ABBA.

6 Nov 2005
Official UK Charts a anunțat că Robbie Williams a vândut cele mai multe albume în Marea Britanie în acest secol, cu vânzări de 6,3 milioane de copii. Coldplay s-a clasat pe locul doi, cu vânzări de 6,2 milioane de albume, iar Dido a ocupat locul trei, cu 5,7 milioane de albume vândute. Cifrele se bazau pe albumele vândute în Marea Britanie din 1 ianuarie 2000 până la 11 octombrie 2005, excluzând albumele „best of”, albumele live și descărcările.

6 Nov 2005
Clear Channel a acceptat să elimine posterele cu 50 Cent ținând o armă într-o mână și un microfon în cealaltă în zona Los Angeles după ce a avut loc o manifestație de protest; compania a acceptat, de asemenea, să elimine 21 de postere în Philadelphia. Posterele promovau filmul rapper-ului „Get Rich or Die Tryin’”. “Mesajul ar putea fi ‘jaf pentru a te îmbogăți'”, a declarat Bilal Qayyum, lider al grupului împotriva violenței „Men United for a Better Philadelphia”.

6 Nov 2003
Câștigătorii la premiile MTV din acel an au inclus pe Christina Aguilera pentru Cea mai bună artistă, Coldplay a câștigat premiul pentru Cea mai bună trupă, Justin Timberlake a câștigat premiul pentru Cel mai bun album cu „Justified”, Panjabi MC a câștigat premiul pentru Cel mai bun act de muzică dance. Premiul pentru Cel mai bun act de muzică R&B a mers la Beyonce. Eminem a câștigat premiul pentru cel mai bun act de hip-hop pentru al cincilea an consecutiv. Artistul de reggae Sean Paul a câștigat premiul pentru cel mai bun artist nou, iar cel mai bun videoclip a fost câștigat de Sigur Ros. Aproximativ un miliard de persoane din 28 de țări au urmărit emisiunea, care a avut loc în Edinburgh, Scoția, pentru prima dată.

6 Nov 2003
Metallica a dat startul turneului lor „Madly in Anger with the World Tour”, format din 137 de concerte, la Yoyogi Taiikukan în Tokyo, Japonia. Turneul „Madly in Anger with the World” a fost al patrulea cel mai profitabil turneu din 2004, generând vânzări de bilete de 60.500.000 de dolari.

6 Nov 2000
Madonna a susținut primul ei concert în opt ani atunci când a susținut un scurt spectacol de 20 de minute la Roseland Ballroom din New York. Madonna purta un tricou negru strâmt pe care era scris numele în paiete ale artistei în vârstă de 18 ani, Britney Spears.

6 Nov 1993
Meat Loaf se afla pe locul 1 în clasamentul american al single-urilor cu „I’d Do Anything For Love (But I Won’t Do That)”. Piesa a ocupat locul 1 și în peste 25 de alte țări.

6 Nov 1993
Pearl Jam a ajuns pe locul 1 în topul albumelor din SUA cu „Vs”, vânzând 950.378 de copii, stabilind un nou record pentru cele mai mari vânzări de albume într-o singură săptămână în istoria SUA.

6 Nov 1990
Madonna a lansat „Justify My Love”, primul videoclip VHS single în SUA. (Queen a lansat „Who Wants To Live Forever” ca un videoclip single în Regatul Unit cu patru ani mai devreme). Piesa, co-scrisă de Lenny Kravitz, a devenit cel de-al nouălea single al Madonnei care a ajuns pe locul 1 în Billboard Hot 100, atingând locul 2 în Regatul Unit.

6 Nov 1982
Jennifer Warnes și Joe Cocker au început o serie de trei săptămâni consecutive pe locul 1 în SUA cu o melodie extrasă din filmul „An Officer And A Gentleman”, „Up Where We Belong”.

6 Nov 1982
„Tainted Love” a trupei Soft Cell a obținut cea mai lungă prezență neîntreruptă pe topurile din Regatul Unit când a petrecut a 43-a săptămână în Top 100.

6 Nov 1977
ABBA a început o serie de patru săptămâni pe locul 1 în topul single din Regatul Unit cu „The Name Of The Game”, al șaselea lor single numărul 1. Piesa a fost denumită inițial „A Bit Of Myself”.

6 Nov 1976
Trupa The Steve Miller Band a ajuns pe locul 1 în topul single-urilor din SUA cu „Rock ‘n’ Me”, al doilea single al lor numărul 1 în SUA, ocupând locul 11 în Regatul Unit.

6 Nov 1975
Sex Pistols și-au făcut debutul live la St Martin’s School Of Art din centrul Londrei, în deschidere pentru o trupă numită Bazooka Joe, care îl includea pe Stuart Goddard (viitorul Adam Ant). Performanța Pistols a durat 10 minute.

6 Nov 1973
Michael Martin și Phil Kaufman au fost acuzați și amendați cu 300 de dolari fiecare pentru furtul unui sicriu care conținea trupul lui Gram Parsons. În instanță s-a auzit că cei doi bărbați au acționat în conformitate cu dorințele lui Parsons de a fi incinerat în deșert.

6 Nov 1972
În timpul unui turneu în Regatul Unit, Billy Murcia de la trupa The New York Dolls a murit după ce a înecat cu cafea în urma unei supradoze de Mandrax. Această influentă trupă americană s-a format în 1972 și a lansat doar două albume: „New York Dolls” în 1973 și „Too Much Too Soon” în 1974.

6 Nov 1971
Cher a început o serie de două săptămâni consecutive pe locul 1 în topul single-urilor din SUA cu „Gypsys, Tramps and Thieves”, primul ei single numărul 1 în SUA, ajungând pe locul 4 în Regatul Unit.

6 Nov 1970
Aerosmith a susținut primul lor concert în cadrul liceului Nipmuc Regional din Mendon, Massachusetts. Cunoscuți ca „Băieții Răi din Boston”, Aerosmith au devenit cea mai bine vândută trupă rock americană din toate timpurile, cu peste 150 de milioane de albume vândute la nivel mondial. De asemenea, dețin recordul pentru cele mai multe albume de aur și platină din partea unei trupe americane.

6 Nov 1968
Grateful Dead și Jefferson Airplane au cântat în cadrul serii de deschidere a sălii Fillmore West din San Francisco. Cunoscută anterior sub numele de Carousel Ballroom, sala a fost condusă temporar de un colectiv format din Grateful Dead, Jefferson Airplane, Quicksilver Messenger Service și Big Brother and the Holding Company, ca un „experiment de laborator” social și muzical. Locația a devenit celebră sub conducerea promotorului de concerte Bill Graham între 1968 și 1971.

6 Nov 1968
Joe Cocker se afla pe locul 1 în topul single-urilor din Regatul Unit cu versiunea sa a melodiei The Beatles „With A Little Help From My Friends”. Piesa a ajuns, de asemenea, pe locul 1 în Regatul Unit în 1988 cu Wet Wet Wet și în 2004 cu duo-ul Pop Idol Sam and Mark.

6 Nov 1968
Filmul de lungmetraj „Head” al trupei The Monkees, evaluat la trei sferturi de milion de dolari, a avut premiera în New York City. În loc să fie adresat publicului lor țintă, adolescenților, filmul conținea teme întunecate despre manipularea grupului, cu apariții nepotrivite ale unor invitați și scene ale atrocităților din Războiul din Vietnam. Recenziile au fost aspre, iar filmul a fost un dezastru la box office.

6 Nov 1967
Într-o sesiune de trei ore, Bob Dylan a înregistrat „All Along The Watchtower” și „John Wesley Harding” la Columbia Recording Studios din Nashville, Tennessee. The Jimi Hendrix Experience a înregistrat ulterior versiunea lor a melodiei „All Along The Watchtower” la 21 ianuarie 1968, la Olympic Studios din Londra, după ce Hendrix a primit o înregistrare a lui Dylan de la publicistul Michael Goldstein, care lucra pentru managerul lui Dylan, Albert Grossman.

6 Nov 1967
La studioul Abbey Road din Londra, The Beatles au mixat patru melodii, „Hello Goodbye”, „Your Mother Should Know”, „Magical Mystery Tour” și „I Am the Walrus”. Din cauza feed-ului radio folosit în „I Am The Walrus” înregistrat în mono, melodia trece de la stereo la mono la linia „Sitting in an English garden”.

6 Nov 1965
The Rolling Stones au început o serie de două săptămâni consecutive pe locul 1 în topul single-urilor din SUA cu „Get Off Of My Cloud”, cel de-al doilea single numărul 1 al trupei în SUA. Melodia a detronat „Yesterday” a formației The Beatles de pe prima poziție.

6 Nov 1964
În timpul primei lor vizite de promovare în Regatul Unit, The Beach Boys au apărut în direct la emisiunea ITV „Ready Steady Go!” interpretând „I Get Around” și „When I Grow Up (To Be A Man)”. Ready Steady Go! a fost unul dintre primele programe TV de muzică rock/pop din Marea Britanie, care a funcționat între august 1963 și decembrie 1966.

6 Nov 1961
Jimmy Dean a început o serie de cinci săptămâni consecutive pe locul 1 în topul single-urilor din SUA cu „Big Bad John”, ajungând pe locul 2 în topul din Regatul Unit. Jimmy a prezentat ulterior un show de varietăți în prim-time la televiziunea americană.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!
© 2023 RadioGalaxia.ro | Toate drepturile rezervate.