Calendar muzical: 6 august

Evenimente importante din lumea muzicii, care s-au întamplat într-o zi de 6 august

6 august 2020
Producătorul britanic de muzică și inginer de sunet, Martin Birch, a murit la vârsta de 71 de ani. El a devenit renumit pentru producerea și înregistrarea albumelor în principal ale trupelor britanice de rock, printre care se numără Deep Purple, Rainbow, Fleetwood Mac, Whitesnake, Black Sabbath și Iron Maiden.


6 august 2020
Wayne Fontana a murit din cauza cancerului la vârsta de 74 de ani. Cântărețul englez de muzică rock și pop este cel mai cunoscut pentru hitul din 1965, “The Game of Love”, cu trupa Mindbenders. Numele său de scenă l-a luat de la toboșarul lui Elvis Presley, D. J. Fontana.


6 august 2019
Membrii trupelor Korn, Tool, Judas Priest, Linkin Park și câțiva alți muzicieni au semnat o scrisoare în sprijinul formației Led Zeppelin, a cărei dispută pe tema drepturilor de autor pentru chitara de deschidere a piesei “Stairway To Heaven” urma să fie judecată din nou. Ca răspuns la ordinul instanței, 123 de muzicieni au depus o scrisoare amicus, în scopul de a “elucida efectul deciziei instanței asupra tuturor compozitorilor, muzicienilor și producătorilor din Statele Unite și din întreaga lume”. Procesul a fost inițial depus în 2014 de moștenirea regretatului Randy California, solistul și chitaristul trupei Spirit și compozitorul piesei “Taurus”.

6 august 2016
Serviciul suedez de streaming muzical Spotify a raportat că piesa “The Girl From Ipanema” a fost ascultată de peste 40.000 de ori după ce a fost cântată în timp ce supermodelul Gisele Bundchen a urcat pe scenă în timpul ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice din 2016, desfășurate în Rio de Janeiro. Piesa a devenit pentru prima dată un hit în 1964 pentru Astrud Gilberto și Stan Getz, atingând poziția Nr. 5 în topurile din SUA.


6 august 2012
Revista Forbes a declarat că Beyoncé și Jay-Z sunt cel mai bine plătit cuplu de celebrități, cu venituri de 78 de milioane de dolari (40 de milioane pentru ea, 38 pentru el).


6 august 2009
Willy DeVille a murit la vârsta de 58 de ani după o luptă cu cancerul pancreatic. Formația pe care a înființat-o, Mink DeVille, a apărut la legendarul club CBGB din New York în anii ’70 și a avut un hit în 1977 cu piesa “Spanish Stroll”. Medicii i-au descoperit cancerul mai devreme în acel an, când se pregătea să urmeze un tratament pentru hepatita C.

6 august 2007
Marilyn Manson era dat în judecată de un fost membru al trupei, care susținea că i se datorează 20 de milioane de dolari în profituri împărțite. Stephen Bier, care cânta la clape sub numele de scenă Madonna Wayne Gacy, a pretins că nu a fost plătit corespunzător pe parcursul aproape a două decenii. În documentele juridice depuse la Los Angeles, Bier a susținut că Manson i-a spus fals că trupa nu face mulți bani și a folosit banii trupei pentru a-și cumpăra o casă de 2 milioane de dolari și a colecționa obiecte de memorabilie nazistă, inclusiv agățători folosite de Adolf Hitler.

6 august 2004
Rick James a fost găsit mort în casa sa din Los Angeles. Cunoscut ca “Regele Punk-Funk”, James a avut succes cu albumul “Street Songs”, care a ajuns pe locul 3 în topul din SUA în 1981, și cu single-ul “Super Freak part 1”, care a ajuns pe locul 16 în topul din SUA în același an. În anii ’60, James a lucrat ca scriitor și producător pentru Motown, colaborând cu Smokey Robinson și The Miracles. Dependenta de cocaină, a recunoscut că a cheltuit 7.000 de dolari pe săptămână pe droguri timp de cinci ani.

6 august 2001
Whitney Houston a devenit una dintre cele mai bine plătite cântărețe din lume după ce a semnat un nou contract cu casa de discuri Arista, estimat la peste 100 de milioane de dolari.

6 august 1999
Dick Latvala a murit la vârsta de 56 de ani, după ce a fost în comă din cauza unui atac de cord. Latvala a lucrat cu trupa Grateful Dead începând din anii ’80, având grijă de arhivele înregistrărilor live ale trupei, care au devenit o serie de albume numite “Dick’s Picks”.

6 august 1994
Lisa Loeb a început o serie de trei săptămâni pe primul loc în topul de single-uri din SUA cu piesa “Stay (I Missed You)”, care a ajuns pe locul 6 în topul din Marea Britanie. Actorul și prietenul Ethan Hawke i-a cerut să compună o melodie pentru viitorul film “Reality Bites”, iar “Stay” a fost inclusă în film.

6 august 1994
Chitaristul trupei Manic Street Preachers, Richey Edwards, a fost internat într-o clinică privată pentru a fi tratat de epuizare nervoasă.

6 august 1989
Adam Clayton de la U2 a fost arestat în parcarea restaurantului The Blue Light Inn din Dublin pentru posesie de marijuana și intenție de a furniza drogul unei alte persoane. Condamnația sa a fost anulată în schimbul plății de 25.000 de lire la Centrul de Ajutor pentru Femei din Dublin.

6 august 1988
Albumul de debut “Appetite For Destruction” al trupei Guns N’ Roses a ajuns pe locul 1 în SUA, după ce a petrecut 57 de săptămâni în top și a vândut peste 5 milioane de copii. Discul single “Sweet Child O’ Mine,” “Welcome to the Jungle” și “Paradise City” au fost toate hituri în top 10 în SUA. Vânzările la nivel mondial se ridică acum la peste 28 de milioane de exemplare, iar albumul este cel mai bine vândut album de debut din toate timpurile în SUA, depășind albumul de debut al trupei Boston, intitulat “Boston,” care a obținut 17 discuri de platină.

6 august 1988
Yazz and the Plastic Population au început un șir de cinci săptămâni pe primul loc în topul de single-uri din Marea Britanie cu piesa “The Only Way Is Up”. Melodia a fost lansată inițial ca piesa principală de pe albumul din 1982 al cântărețului de soul Otis Clay.

6 august 1983
Muzicianul avangardist și fost backing vocalist al lui David Bowie, Klaus Nomi, a murit la vârsta de 39 de ani din cauza SIDA în New York City. Nomi a fost una dintre primele celebrități care au contractat SIDA.

6 august 1982
Filmul “The Wall” cu Bob Geldof în rol principal, produs de Pink Floyd și conceput alături de albumul lor dublu, a avut premiera în cinematografele din New York.

6 august 1981
Stevie Nicks a lansat primul său album solo, “Bella Donna”, care conținea patru hituri în top 40 din SUA: “Stop Draggin’ My Heart Around” (cu Tom Petty), “Leather and Lace” (cu Don Henley), “Edge of Seventeen” și “After the Glitter Fades”.

6 august 1977
Trupa The Police a concertat la The Red Cow, Hammersmith Road în Londra, cu o intrare la prețul de 60 de penny.

6 august 1977
Topul single-urilor din Marea Britanie în această săptămână a fost: Nr.5 “Fanfare For The Common Man” de ELP, Nr.4 “Pretty Vacant” de Sex Pistols, Nr.3 “Angelo” de Brotherhood Of Man, Nr.2 “Ma Baker” de Boney M și Nr.1 “I Feel Love” de Donna Summer.

6 august 1974
ABBA a obținut primul lor hit în top 10 în SUA cu piesa “Waterloo”, care a ajuns pe locul 6. “Waterloo” a fost compusă special pentru a fi înscrisă în concursul muzical Eurovision din 1974, după ce trupa s-a clasat pe locul trei cu piesa “Ring Ring” în concursul de selecție din Suedia din anul precedent. Titlul original al piesei era “Honey Pie”.

6 august 1973
Stevie Wonder a fost grav rănit într-un accident de mașină în apropiere de Winston-Salem, Carolina de Nord, rămânând în comă timp de patru zile. Accidentul i-a afectat și simțul olfactiv.

6 august 1970
Concertul pentru pace a avut loc la stadionul Shea din New York, cu participarea trupelor Steppenwolf, Janis Joplin, Paul Simon, Poco și Johnny Winter. Data concertului a coincis cu aniversarea a 25 de ani de la bombardarea cu bomba atomică a orașului Hiroshima, Japonia.

6 august 1970
Al zecelea Festival Național de Jazz, Blues și Muzică Pop de patru zile a avut loc la Plumpton Racecourse în Sussex, Anglia, cu prezența trupelor Family, Groundhogs, Cat Stevens, Deep Purple, Fat Mattress, Yes, Caravan, The Strawbs, Black Sabbath, Wild Angles, Wishbone Ash și Daddy Longlegs.

6 august 1965
The Beatles au lansat al cincilea lor album și coloana sonoră a celui de-al doilea lor film, “Help!”, care includea piesele “Help!”, “The Night Before”, “You’ve Got to Hide Your Love Away”, “You’re Going to Lose That Girl”, “Ticket to Ride” și “Yesterday”.

6 august 1965
Decca Records a lansat primul single al trupei Small Faces, “Whatcha Gonna Do About It”, care a ajuns pe locul 14 în topul din Marea Britanie. Mai târziu, managerul lor, Don Arden, a recunoscut că a cheltuit 12.000 de lire pentru manipularea clasamentelor pentru a asigura succesul primului lor cântec.

6 august 1964
Rod Stewart și-a făcut debutul la televiziune în emisiunea BBC “The Beat Room” ca membru al trupei The Hoochie Coochie Men. Casetele cu toate emisiunile au fost ulterior distruse, rămânând înregistrată doar o singură emisiune (difuzată inițial pe 5 octombrie 1964) care a avut-o ca invitați pe Tom Jones, Julie Rogers, The Kinks, John Lee Hooker și The Syndicats. Emisiunea a inclus și un sextet de dansatoare, Beat Girls, format dintr-un grup existent, Katy-Dids.

6 august 1963
În seara aceea, la Studio A al Columbia Recording Studio din New York City, Bob Dylan a înregistrat prima sesiune produsă de Tom Wilson pentru albumul “The Times They Are A-Changin'”. Al treilea album de studio al lui Dylan a fost prima colecție care a inclus doar compoziții originale, cu piesa-titlu devenind una dintre cele mai cunoscute ale lui Dylan. Albumul cuprinde în mare parte cântece cu povești aranjate într-un mod simplu, cu teme precum rasismul, sărăcia și schimbarea socială.

6 august 1963
The Beatles au sosit în Jersey, în Insulele Canalului, unde au petrecut ziua în carting și relaxare lângă piscina hotelului The Revere, înainte de a susține primele patru concerte la Springfield Ballroom. Câțiva fani aflaseră unde erau cazați, dar aceștia s-au arătat bucuroși să stea de vorbă și să se fotografieze cu ei.

6 august 1960
Chubby Checker a apărut în emisiunea americană de televiziune “American Bandstand” și a interpretat piesa “The Twist.” Melodia a ajuns pe locul 1 în topurile din SUA și apoi din nou la 18 luni mai târziu, în 1962. Este singura piesă care a ocupat locul fruntaș în topuri de două ori în momente diferite.

error: Content is protected !!