Calendar muzical: 5 septembrie

Evenimente importante din lumea muzicii, care s-au întamplat într-o zi de 5 septembrie

5 septembrie 2021
Chitaristul american de rock Rickie Reynolds a murit la vârsta de 72 de ani. A fost un membru fondator al trupei de rock southern Black Oak Arkansas, alături de cântărețul Jim Dandy.

5 septembrie 2021
Cântăreața engleză Sarah Harding a murit la vârsta de 39 de ani. Cariera sa profesională a început în 2002 când a trecut cu succes audiția pentru emisiunea de realitate ITV “Popstars: The Rivals”, în cadrul căreia Harding a obținut un loc în grupul de fete Girls Aloud. Grupul a avut douăzeci de single-uri consecutive în top zece (inclusiv patru numere unu) în Marea Britanie. În august 2020, Harding a anunțat că a fost diagnosticată cu cancer avansat la sân.

5 septembrie 2017
Fostul solist principal al trupei Tower of Power, Rick Stevens, a murit la vârsta de 77 de ani după o luptă cu cancerul. Stevens avea treizeci de ani, patru ani după ce părăsise trupa Tower of Power și era dependent de droguri când a ucis trei bărbați într-un conflict legat de droguri în 1976 și a petrecut 36 de ani în închisoare.

5 septembrie 2016
Un asteroid a primit numele lui Freddie Mercury pentru a marca ce ar fi fost cea de-a 70-a aniversare a cântărețului. Frontmanul trupei Queen și-a avut numele asociat cu asteroidul 17473, descoperit în 1991 – anul în care a murit. Chitaristul trupei Queen, Brian May, le-a spus celor 1.250 de fani adunați la Montreux Casino din Elveția că asteroidul va fi acum cunoscut sub numele de Asteroidul 17473 Freddiemercury.

5 septembrie 2012
Cântărețul și compozitorul Joe South, care a avut hit-uri la sfârșitul anilor 1960 și începutul anilor ’70, inclusiv “Games People Play”, “Walk a Mile in My Shoes” și “(I Never Promised You a) Rose Garden”, a murit acasă în Flowery Branch, Atlanta, din cauza unui atac de cord, la vârsta de 72 de ani. South a cântat și pe albumul “Blonde on Blonde” al lui Bob Dylan.

5 septembrie 2008
Un studiu efectuat asupra mai mult de 36.000 de persoane din întreaga lume a concluzionat că preferințele muzicale și tipul de personalitate erau strâns legate. Cercetarea, realizată de Profesorul Adrian North de la Universitatea Heriot Watt din Edinburgh, Marea Britanie, a sugerat că fanii muzicii clasice erau timizi, în timp ce fanii muzicii heavy metal erau blânzi și în echilibru cu ei înșiși. Fanii muzicii indie aveau o stimă de sine scăzută și nu erau harnici, fanii muzicii rap aveau o stimă de sine ridicată și erau sociabili. Fanii muzicii country și western erau harnici și sociabili, fanii muzicii reggae erau creativi, dar nu erau harnici, iar fanii muzicii pop din topuri aveau o stimă de sine ridicată, nu erau creativi, dar erau harnici și sociabili.

5 septembrie 2006
Arctic Monkeys au câștigat Premiul Mercury din Marea Britanie pentru albumul lor “Whatever People Say I Am, That’s What I’m Not”. Albumul trupei din Sheffield a devenit cel mai bine vândut debut din istoria clasamentului, după ce a vândut mai mult de 360.000 de copii în prima săptămână de la lansare în februarie 2006.

5 septembrie 2002
Heather Mills, a doua soție a lui Paul McCartney, a primit daune de 50.000 de lire sterline pentru defăimare în urma unui articol din Sunday Mirror. Ziarul sugerase că Mills a acționat în mod necinstit în legătură cu banii colectați pentru o campanie de strângere de fonduri pentru victimele unui cutremur.

5 septembrie 1999
După 58 de săptămâni petrecute în topul albumelor din Marea Britanie, Shania Twain a ajuns pe locul 1 cu albumul “Come On Over”. A devenit cel mai bine vândut album de muzică country și al doilea cel mai bine vândut album de studio de o artistă feminină. Până în prezent, albumul a vândut mai mult de 40 de milioane de copii în întreaga lume.

5 septembrie 1998
Aerosmith au obținut primul lor single pe locul 1 în SUA cu piesa scrisă de Diane Warren, “I Don’t Want To Miss A Thing”. Piesa, care a fost inclusă în filmul din 1998 “Armageddon”, le-a adus trupei primul single pe locul 1 după 28 de ani de carieră.

5 septembrie 1998
Manic Street Preachers au obținut primul lor single pe locul 1 în Marea Britanie cu piesa “If You Tolerate This Your Children Will Be Next”. A fost cel de-al 19-lea hit al trupei și primul act galez care a avut un single pe locul 1 de la Shakin’ Stevens în 1985. Piesa se află în Guinness World Records ca fiind cel mai lung titlu pentru un single pe locul 1 fără paranteze.

5 septembrie 1994
Oasis au apărut la The Hacienda din Manchester pentru a sărbători lansarea albumului lor de debut “Definitely Maybe”. Albumul a devenit cel mai bine vândut album de debut din toate timpurile în Marea Britanie și a marcat începutul succesului Oasis în America, vânzând peste un milion de copii acolo.

5 septembrie 1990
Charley Charles, bateristul lui Ian Dury And The Blockheads, a murit de cancer. A obținut single-ul pe locul 1 în Marea Britanie în 1978 cu piesa “Hit Me With Your Rhythm Stick”.

5 septembrie 1987
Ian Astbury de la The Cult a fost arestat după ce un concert în Vancouver s-a încheiat cu o revoltă. Personalul de la concert a susținut că au fost agresați de Astbury, care a petrecut noaptea în celulele locale de poliție.

5 septembrie 1981
Stevie Nicks a ajuns pe locul 1 în topurile albumelor din SUA cu “Bella Donna”, care include piesele “Stop Draggin’ My Heart Around” (duetul cu Tom Petty), “Leather and Lace” (cu Don Henley), “Edge of Seventeen” și “After the Glitter Fades”.

5 septembrie 1981
Soft Cell se aflau pe locul 1 în topurile single-urilor din Marea Britanie cu versiunea lor a piesei “Tainted Love”. Piesa a fost un hit pentru Gloria Jones în 1964. (Jones, care a devenit iubita lui Marc Bolan, a fost șoferul mașinii care s-a prăbușit și l-a ucis pe Bolan pe 16 septembrie 1977.

5 septembrie 1978
Joe Negroni din formația Frankie Lymon and the Teenagers a murit din cauza unei hemoragii cerebrale. Au avut single-ul “Why Do Fools Fall In Love” pe locul 1 în Marea Britanie în 1956 și pe locul 6 în SUA. Sunt cunoscuți și pentru a fi primul act de rock compus exclusiv din adolescenți.

5 septembrie 1976
Chitaristul Lynyrd Skynyrd, Gary Rossington, a fost grav rănit într-un accident de mașină în Florida.

5 septembrie 1970
Janis Joplin a început sesiunile de înregistrare pentru versiunea cântată a piesei “Me and Bobby McGee” scrisă de Kris Kristofferson și Fred Foster. Joplin, care a fost iubita și prietena lui Kristofferson de la începutul carierei sale până la moartea sa, a ajuns pe primul loc în topurile de single-uri din SUA cu această piesă în 1971, după moartea ei, făcând ca această piesă să fie al doilea single postum pe locul 1 din istoria topurilor din SUA, după “(Sittin’ On) The Dock of the Bay” de Otis Redding.

5 septembrie 1968
La prima lor vizită în Marea Britanie, The Doors au apărut în emisiunea TV “Top Of The Pops”, interpretând în direct piesa “Hello I Love You”.

5 septembrie 1967
La studiourile Abbey Road din Londra, The Beatles au început înregistrarea piesei noi a lui John Lennon, “I Am The Walrus”, înregistrând 16 variante ale acompaniamentului de bază.

5 septembrie 1966
John Lennon a început lucrul la rolul său ca Private Gripweed în filmul “How I Won The War”. Această comedie neagră, regizată de Richard Lester, a fost filmată în provincia Almería din Spania și a marcat o pauză mult așteptată pentru Lennon de la The Beatles, după aproape patru ani de turnee constante.

5 septembrie 1965
The Rolling Stones au înregistrat al optulea lor single, “Get Off Of My Cloud”, la studiourile RCA din Hollywood. Piesa a ajuns pe locul 1 în SUA și în Marea Britanie.

5 septembrie 1965
Sonny & Cher au făcut prima lor apariție live în Marea Britanie când au concertat la clubul 100 din Londra.

5 septembrie 1964
The Animals au început o serie de trei săptămâni petrecute pe locul 1 în topul single-urilor din SUA cu piesa “House Of The Rising Sun”. Când a fost lansată pentru prima dată, casa de discuri a tipărit timpul piesei pe disc ca trei minute, considerând că durata reală de patru minute era prea lungă pentru difuzarea la radio.

5 septembrie 1963
The Rolling Stones au dat start celui de-al patrulea lor turneu din Marea Britanie la Astoria din Londra. Un turneu de 32 de date care a inclus și trupele Mike Berry and the Innocents, The Mojos și Simon Scott and the Leroy’s.

5 septembrie 1956
Elvis Presley i-a făcut o surpriză mamei sale o mașină Cadillac roz. Mașina a rămas în familia Presley și a fost expusă la Graceland.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!