Calendar muzical: 5 noiembrie

Evenimente importante din lumea muzicii, care s-au întâmplat într-o zi de 5 noiembrie

5 Nov 2017
Cântărețul american Robert Knight a murit la vârsta de 72 de ani. Este cel mai bine cunoscut pentru hit-ul său din top 20 din SUA din 1967, „Everlasting Love”. În Marea Britanie, piesa a devenit și mai populară în anul următor, când o versiune interpretată de formația Love Affair a ajuns pe locul 1, împiedicând versiunea lui Knight să urce mai sus de locul 40.

5 Nov 2014
A avut loc înmormântarea lui Jack Bruce la Londra, la care au participat Eric Clapton, Ginger Baker și muzicieni notabili precum Phil Manzanera, Gary Brooker, Vernon Reid și Nitin Sawhney, printre alții. Zeci de oameni s-au adunat la Crematoriul Golders Green pentru a-i aduce un ultim omagiu, cântând „Morning Has Broken”, „Strawberry Fields Forever” și „Theme for an Imaginary Western”. Basistul și cântărețul născut în Scoția murise luna anterioară din cauza bolii de ficat.

5 Nov 2013
Lady Gaga s-a despărțit de Troy Carter, care o manageria de la 2007. Carter a fost creditat cu orchestrarea unor succese ale lui Gaga, inclusiv uriașa ei audiență pe rețelele de socializare. Avea 60 de milioane de fani pe Facebook și se număra printre figurile de top de pe Twitter, cu 40 de milioane de urmăritori.

5 Nov 2012
Cu ocazia aniversării a 60 de ani de la începutul clasamentului de single-uri din Marea Britanie, Official Charts Company a publicat un clasament care listează cele 123 de cântece care au vândut mai mult de un milion de copii de când a început în 1952. Elton John se afla pe locul 1 cu „Candle In The Wind”, pe locul 2 se afla Band Aid cu „Do They Know It’s Christmas?”, urmat de „Bohemian Rhapsody” a trupei Queen, cu 2,36 milioane de copii vândute.

5 Nov 2010
Autobiografia lui Keith Richards, intitulată “Life,” s-a clasat pe locul 1 în lista de bestseller-uri din categoria Nonfictiune Hardcover a New York Times. Cartea scrisă de chitaristul trupei The Rolling Stones a devenit ulterior un bestseller cu un milion de exemplare vândute.

5 Nov 2005
Chitaristul Link Wray a murit la vârsta de 76 de ani. Wray a fost creditat cu inventarea sunetului de chitară “fuzz” după ce a perforat un difuzor, dând astfel naștere unui sunet distorsionat. Este celebru pentru single-ul său din 1958, „Rumble”, care a ajuns pe locul 16 în SUA, dar a fost interzis pe mai multe posturi de radio din cauza acuzațiilor că glorifica delicvența juvenilă, un lucru rar pentru o piesă fără versuri.

5 Nov 2003
Bobby Hatfield de la The Righteous Brothers a fost găsit mort într-o cameră de hotel din Michigan cu doar 30 de minute înainte de a urca pe scenă, la vârsta de 63 de ani. Raportul de autopsie al medicului legist al comitatului Kalamazoo a concluzionat că Hatfield a murit brusc și neașteptat din cauza toxicității acute cu cocaină. The Righteous Brothers au avut single-ul „You’ve Lost That Lovin’ Feelin’” care a ajuns pe locul 1 în Marea Britanie și SUA în 1965, precum și single-ul „Unchained Melody” care a ajuns pe locul 1 în Marea Britanie în 1990, dar a fost lansat inițial în 1965.

5 Nov 2002
A avut loc înmormântarea lui Jam Master Jay (Jason Mizell) de la Run-DMC, care fusese ucis de un glonț la data de 30 octombrie 2002. S-a oferit o recompensă de 30.000 de dolari legată de ucidere, dar până în prezent nimeni nu a fost condamnat pentru crimă.

5 Nov 2000
U2 a ajuns pe locul 1 în topul albumelor din Marea Britanie cu albumul „All That You Can’t Leave Behind”, al optulea album de pe locul 1 al trupei irlandeze în Marea Britanie. În același timp, trupa Creed ocupa primul loc în topul single-urilor din SUA cu piesa „With Arms Wide Open”.

5 Nov 1998
Fostul solist al trupei The Smiths, Morrissey, a pierdut o apelare legală conform căreia toate profiturile formației ar fi trebuit să fie împărțite în mod egal, iar acesta a fost obligat să plătească lui Mike Joyce, fost membru al trupei The Smiths, o sumă estimată la 1 milion de lire sterline.

5 Nov 1994
Sheryl Crow a obținut primul ei single din top 10 din Marea Britanie atunci când piesa „All I Wanna Do” a intrat în top pe locul 4. Cântăreața și compozitoarea americană a devenit prima femeie din SUA care a reușit să aibă șase hituri în topurile din Marea Britanie de pe albumul său de debut „Tuesday Night Music Club”.

5 Nov 1989
Fostul sergent adjunct Barry Sadler al Armatei SUA a murit la un spital al Administrației Veteranelor din Nashville, ca urmare a unor complicații cauzate de o rană inexplicabilă la cap, suferită cu 14 luni mai devreme în Guatemala City. Sadler este cel mai bine cunoscut pentru hit-ul său “The Ballad of the Green Berets”, care a stat în fruntea clasamentelor timp de cinci săptămâni în 1966. Avea 49 de ani la momentul morții sale.

5 Nov 1988
The Beach Boys au ajuns pe locul 1 în topul single-urilor din SUA cu piesa „Kokomo”, care a atins poziția 25 în Marea Britanie. Melodia a fost inclusă în coloana sonoră a filmului „Cocktail”.

5 Nov 1988
„The Locomotion” a devenit prima piesă care a ajuns în primele cinci poziții ale topului din SUA în trei versiuni diferite, atunci când versiunea lui Kylie Minogue a ajuns pe locul 3 în topul american. Piesa a fost scrisă de compozitorii americani Gerry Goffin și Carole King și este remarcabilă pentru că a apărut de trei ori în primele cinci poziții ale topului din SUA, de fiecare dată într-o decada diferită: pentru Little Eva în 1962 și pentru Grand Funk Railroad în 1974.

5 Nov 1986
Bobby Nunn de la The Coasters a murit de insuficiență cardiacă în Los Angeles. The Coasters au avut single-ul „Yakety Yak” care a ajuns pe locul 1 în SUA în 1958, single-ul „Charlie Brown” care a ajuns pe locul 2 în SUA și pe locul 6 în Marea Britanie în 1959, precum și piesele „Young Blood” și „Poison Ivy”.

5 Nov 1983
Billy Joel a ajuns pe locul 1 în topul single-urilor din Marea Britanie cu piesa „Uptown Girl”, care a stat în fruntea clasamentului timp de cinci săptămâni. Piesa a fost scrisă inițial despre relația sa cu atunci-prietena sa Elle Macpherson, dar a devenit ulterior și despre viitoarea sa soție, Christie Brinkley (ambele femei fiind două dintre cele mai celebre supermodele ale anilor 1980).

5 Nov 1983
Topper Headon de la The Clash a fost arestat pentru că plimba câinele beat pe Fulham Road din Londra.

5 Nov 1982
Echipa de televiziune Channel 4 TV a difuzat pentru prima dată emisiunea „The Tube”. Prezentată de Paula Yates și Jools Holland, emisiunea a inclus apariția trupei The Jam și un interviu cu Mick Jagger. Prima formație care a cântat live în emisiune a fost trupa locală Toy Dolls. Emisiunea a rulat până în 1987 și a fost numită după tunelul din plexiglas care ducea către Studio Five la postul de televiziune Tyne Tees TV, locul unde toate vedetele anilor ’80 au apărut ulterior.

5 Nov 1977
Managerul magazinului de discuri Virgin din Nottingham, Anglia, a fost arestat pentru afișarea unui afiș mare care promova noul album Sex Pistols, intitulat ‘Never Mind The Bollock’s, Here’s The Sex Pistols’. Magazinele din marile artere comerciale au interzis albumul după ce poliția a avertizat că ar putea fi amendate în baza Actului privind publicitatea indecentă din 1898.

5 Nov 1971
Elvis Presley a început un turneu nord-american de 15 concerte la Metropolitan Sports Center din Minneapolis. Anunțatorul Al Dvorin a rostit faimoasa frază: “Elvis a părăsit clădirea” la sfârșitul spectacolului. I s-a cerut să facă acest anunț în încercarea de a liniști fanii care au continuat să ceară un bis.

5 Nov 1967
Robin Gibb de la Bee Gees era pasager într-un tren care a deraiat în sud-estul Londrei, în Anglia, ucigând 49 de persoane și rănind 78. Robin a fost tratat pentru șoc după accident.

5 Nov 1966
The Monkees se aflau în fruntea clasamentului Billboard al single-urilor cu „Last Train To Clarksville”, primul lor hit care a ajuns pe locul 1. Bobby Hart, care a co-scris melodia, a primit ideea pentru versuri când a pornit radio-ul și a auzit sfârșitul piesei „Paperback Writer” a celor de la The Beatles. El a crezut că Paul McCartney cânta “Take the last train” și a decis să folosească această frază când a aflat că McCartney cânta de fapt „Paperback Writer”.

5 Nov 1960
Cântărețul de muzică country și western Johnny Horton a murit într-un accident de mașină. El a avut single-ul „The Battle Of New Orleans”, care a ajuns pe locul 1 în SUA în 1959 și pe locul 16 în Marea Britanie.

5 Nov 1956
Emisiunea “The Nat King Cole Show” a avut premiera la NBC-TV în America. Programul lui Cole a fost primul de acest fel găzduit de un afro-american.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!
© 2023 RadioGalaxia.ro | Toate drepturile rezervate.