Calendar muzical: 4 septembrie

Evenimente importante din lumea muzicii, care s-au întamplat într-o zi de 4 septembrie

4 septembrie 2022
Un judecător american a respins o acțiune în justiție a unui bărbat împotriva trupei Nirvana pentru coperta iconică a albumului lor din 1991, care îl arăta dezbrăcat ca un bebeluș. Spencer Elden, în vârstă de 31 de ani, a afirmat că apariția sa pe coperta albumului “Nevermind” constituie abuz sexual asupra unui minor. Dar judecătorul a spus că a așteptat prea mult timp pentru a susține că a fost exploatat. Acțiunea în justiție s-a concentrat pe o fotografie a lui dl. Elden, care îl înfățișa înotând dezbrăcat într-o piscină spre un dolar străpuns de un cârlig de pescuit.

4 septembrie 2015
Chitaristul trupei Rolling Stones, Keith Richards, a declarat pentru ziarul The New York Daily News că muzica rap este pentru “oameni surzi la tonuri”. A continuat să spună: “Tot ce le trebuie este un ritm de tobe și cineva care țipă peste el și sunt fericiți. Există o piață imensă pentru cei care nu pot distinge o notă de alta.”

4 septembrie 2015
Trombonistul de ska și reggae născut în Cuba și crescut în Jamaica, Rico Rodriguez, a decedat la vârsta de 80 de ani. A înregistrat cu mulți artiști, inclusiv Karl Pitterson, Prince Buster și Lloyd “Matador” Daley. Era cunoscut ca unul dintre primii și cei mai distinși artiști de ska și, începând cu anii ’60, a performant și înregistrat în Marea Britanie, cu trupe precum The Specials, Jools Holland, Paul Young și alții.

4 septembrie 2012
Trupa One Direction a câștigat un litigiu privind dreptul de a-și păstra numele de formație. O trupă punk americană cu același nume i-a desființat pe băieții din trupa britanică mai devreme în acel an, susținând că ei s-au numit One Direction primii. One Direction US a dat în judecată trupa britanică pentru 1 milion de dolari (£630,000) în despăgubiri și a cerut o parte din drepturile de autor ale vedetelor de la X Factor. One Direction US urma să fie acum cunoscuți sub numele de Uncharted Shores.

4 septembrie 2008
Prima chitară arsă pe scenă de Jimi Hendrix s-a vândut pentru 280,000 de lire sterline la o licitație de memorabilia rock. Fender Stratocaster a fost arsă la sfârșitul unui concert la Astoria din Finsbury Park, nordul Londrei, în 1967. Vânzarea de la Londra a inclus și primul contract de management al trupei The Beatles, semnat în 1962 de toți cei patru membri ai trupei și de managerul Brian Epstein, vândut pentru 240,000 de lire sterline.

4 septembrie 2007
Trupa The Police a susținut primul concert din Marea Britanie în cadrul turneului lor de reuniune, când au cântat două seri la National Indoor Arena din Birmingham, Anglia.

4 septembrie 2000
Bassistul american David Brown a decedat din cauza insuficienței hepatice și renale. A fost basistul principal al trupei Santana din 1966 până în 1971 și a cântat cu Santana la festivalul Woodstock și la festivalul Altamont din 1969, precum și pe primele trei albume de studio ale trupei.

4 septembrie 1996
Trupa Oasis a provocat indignare la premiile MTV care au avut loc la Radio City Hall din New York. În timpul interpretării piesei “Champagne Supernova”, solistul Liam a scuipat pe scenă și a aruncat o bere în mulțime.

4 septembrie 1995
Blur, Oasis, Radiohead, Paul Weller, Manic St Preachers și The Stone Roses au înregistrat piese pentru albumul de caritate “War Child”, care a fost lansat cinci zile mai târziu. Toate profiturile au mers către copiii afectați de războiul din fosta Iugoslavie.

4 septembrie 1987
Mike Joyce, toboșarul trupei The Smiths, a părăsit formația, declarând că “rolul său prezent în grup fusese îndeplinit”. În 1996, Joyce a dat în judecată foștii săi colegi din The Smiths, Johnny Marr și Morrissey, pentru o distribuție egală a drepturilor de interpretare și a veniturilor din înregistrări. Joyce a câștigat procesul și a primit daune de aproximativ un milion de lire sterline.

4 septembrie 1982
Survivor se aflau pe locul 1 în clasamentul de single-uri din Marea Britanie cu tema din filmul Rocky III, “Eye Of The Tiger”, singurul lor hit pe primul loc în topurile britanice. Survivor a câștigat premiul Grammy pentru cea mai bună interpretare rock pentru această piesă.

4 septembrie 1982
Trupa Steve Miller Band a început o serie de două săptămâni pe locul 1 în clasamentul de single-uri din SUA cu piesa “Abracadabra”, al treilea lor hit pe primul loc în SUA, și un hit pe locul 2 în Marea Britanie. Se spune că piesa a fost inspirată de Diana Ross, cu care Miller s-a întâlnit în timp ce cântau împreună la emisiunea Hullabaloo în anii 1960.

4 septembrie 1976
Fleetwood Mac a ajuns pe locul 1 în clasamentul albumelor din SUA cu albumul lor autointitulat, după ce a fost în topuri timp de peste un an. Albumul a continuat să vândă peste 5 milioane de copii în SUA și a fost primul din cele trei albume de pe locul 1 pentru grup.

4 septembrie 1976
The Bee Gees au ajuns pe locul 1 în clasamentul de single-uri din SUA cu piesa “You Should Be Dancing”, al treilea lor hit pe locul 1 în SUA, și un hit pe locul 5 în Marea Britanie. A fost această piesă care i-a propulsat pe trio în stardomul disco și este prima piesă de pe primul loc în care Barry Gibb și-a folosit falsetul caracteristic.

4 septembrie 1976
Sex Pistols au făcut debutul lor televizat când au apărut în emisiunea de televiziune “So It Goes” din Manchester.

4 septembrie 1971
Preluată de pe albumul “Ram”, Paul și Linda McCartney au ajuns pe locul 1 în clasamentul de single-uri din SUA cu piesa “Uncle Albert / Admiral Halsey”, lansată doar în SUA. A fost primul hit pe locul 1 solo al lui McCartney în SUA. Paul a explicat ulterior că “Uncle Albert” se bazează pe unchiul său real. “El este cineva pe care îl am în amintirea mea și când a venit momentul să compun piesa, era ca un lucru nostalgic… În ceea ce-l privește pe Admiral Halsey, el este unul dintre ai voștri, un amiral american”, referindu-se la Admiralul William “Bull” Halsey.

4 septembrie 1969
Filmul “Easy Rider” cu Jack Nicholson, Peter Fonda și Dennis Hopper a avut premiera la cinemaul Classic din Londra, Anglia. Coloana sonoră a filmului a inclus piese interpretate de trupa The Band, The Jimi Hendrix Experience și Steppenwolf.

4 septembrie 1968
The Beatles au înregistrat videoclipuri promoționale pentru piesele “Hey Jude” și “Revolution” la studiourile de film Twickenham. Vocalurile au fost înregistrate live peste piesele instrumentale preînregistrate pentru a evita interdicția sindicatului muzicienilor britanici privind interpretările cu playback. Pentru “Hey Jude,” The Beatles au fost însoțiți de o orchestră de 36 de instrumente și 300 de fani și alte figuranți care au cântat refrenul lung.

4 septembrie 1968
The Bee Gees au avut al doilea lor single pe locul 1 în Marea Britanie cu piesa “I’ve Gotta Get A Message To You”. Piesa vorbește despre un bărbat care, așteptându-și execuția pe scaunul electric, îi cere preotului închisorii să transmită un ultim mesaj soției sale.

4 septembrie 1965
The Who au avut furată furgoneta care conținea echipamente în valoare de peste 5000 de lire sterline în fața adăpostului pentru câini Battersea. Trupa se afla în interiorul adăpostului la momentul furtului pentru a cumpăra un câine de pază. Furgoneta a fost ulterior recuperată.

4 septembrie 1962
Prima sesiune oficială de înregistrări a trupei The Beatles la studiourile Abbey Road ale EMI a avut loc. George Martin nu era mulțumit de sesiunea anterioară din 6 iunie, așa că i-a chemat pe The Beatles înapoi în studio pentru a încerca din nou. Au înregistrat șase piese, inclusiv “Love Me Do” și “Please Please Me.”

4 septembrie 1954
În concordanță cu lansarea celui de-al doilea single Sun, “Good Rockin’ Tonight”, Elvis Presley, împreună cu Bill Black și Scotty Moore, au avut prima lor apariție la The Grand Old Opry. Reacția publicului a fost atât de slabă, încât managerul Opry, Jim Denny, i-a spus lui Elvis că ar trebui să se întoarcă la meseria de șofer de camion.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!