Calendar muzical: 4 octombrie

Evenimente importante din lumea muzicii, care s-au întâmplat într-o zi de 4 octombrie

4 octombrie 2019
Albumul “Abbey Road” al trupei The Beatles a revenit pe locul 1 în UK, la 50 de ani de la prima sa apariție în fruntea clasamentelor după lansarea unei ediții aniversare extinse. Această realizare a stabilit și un record – intervalul de 49 de ani și 252 de zile de la încheierea primei sale perioade la vârful clasamentului în 1970 este cea mai lungă pauză înainte de a reveni pe locul 1.

4 octombrie 2014
Paul Revere, organist și lider al formației Paul Revere And The Raiders, a decedat în urma unei lupte cu cancerul. Între 1961 și 1971, formația a plasat 15 piese în Top 40 al Billboard, inclusiv hiturile din Top 10 în SUA “Kicks”, “Hungry”, “Good Thing” și “Him Or Me – What’s It Gonna Be?”

4 octombrie 2007
The Rolling Stones au stabilit un nou record pentru cea mai profitabilă trupă din toate timpurile cu turneul lor “A Bigger Bang”. Turneul, care a durat de la sfârșitul anului 2005 până în august 2007, a adus trupei încasări de 247 de milioane de lire sterline (437 de milioane de dolari), iar The Stones au cântat în fața a peste 3,5 milioane de oameni la 113 concerte. Recordul anterior fusese stabilit de turneul U2 “Vertigo”, care a avut loc în 2005 și 2006 și a adus încasări de 220 de milioane de lire sterline (389 de milioane de dolari).

4 octombrie 2007
Producătorul Phil Spector urma să fie judecat din nou pentru uciderea actriței Lana Clarkson, după eșecul primului proces în septembrie din același an. Primul proces s-a încheiat cu juriul în impas, cu 10 voturi pentru condamnare și 2 voturi împotrivă. Judecătorul Larry Paul Fidler din Los Angeles a stabilit o nouă audiție pentru caz pe 23 octombrie.

4 octombrie 2006
Un fost angajat al lui R. Kelly (care pretindea că a fost un “mentor și ghid” pentru Kelly încă de când era adolescent) pe nume Henry Vaughn a depus o plângere împotriva cântărețului, acuzându-l de agresiune, închisoare falsă și încălcarea unui contract care l-a înșelat de drepturile de autor pentru compoziții muzicale. Vaughn a susținut, de asemenea, că Kelly și asociații lui l-au tras în subsolul casei lui Kelly din Olympia Fields și l-au “lovit repetat în față și în corp cu pumnii”.

4 octombrie 2005
Mike Gibbins, toboșarul trupei Badfinger, a decedat în somn la domiciliul său din Florida la vârsta de 56 de ani. Badfinger a avut single-ul “Come And Get It” care a ajuns pe locul 4 în Marea Britanie și pe locul 7 în SUA în 1970. El a fost și membru al formației The Iveys în anii ’60.

4 octombrie 1999
A fost raportat că sora lui Jimi Hendrix plănuia să exhumeze trupul fratelui său și să-l mute într-un mausoleu cu plată pentru a putea fi vizitat. Alte planuri pentru noul loc includeau posibilitatea ca fanii să cumpere locuri de înmormântare în jurul noului loc de odihnă al chitaristului.

4 octombrie 1982
The Smiths au făcut debutul lor live la Ritz din Manchester, Anglia, ca trupă de deschidere pentru Blue Rondo A La Turk.

4 octombrie 1980
Câștigătorii în sondajul cititorilor Melody Maker au inclus: Kate Bush, care a câștigat premiul pentru cea mai bună cântăreață, Peter Gabriel a câștigat cel mai bun cântăreț masculin, cel mai bun chitarist a fost Ritchie Blackmore, Phil Collins a câștigat premiul pentru cel mai bun toboșar, Genesis a câștigat premiul pentru cea mai bună formație, cel mai bun single a fost “Another Brick In The Wall (Part 2)” de la Pink Floyd, iar Saxon a câștigat premiul pentru cea mai strălucitoare speranță.

4 octombrie 1980
Queen a început o serie de trei săptămâni la locul 1 în clasamentul de single-uri din SUA cu “Another One Bites The Dust”.

4 octombrie 1978
Cântăreața de muzică country Tammy Wynette a fost răpită, bătută și ținută în mașina ei timp de două ore de către un răpitor care purta o mască de schi. El a amenințat-o cu o armă și a forțat-o să conducă 90 de mile de la Nashville, Tennessee. Ulterior a fost eliberată, iar răpitorul a scăpat.

4 octombrie 1975
Pink Floyd a ajuns pe locul 1 în clasamentul albumelor din Marea Britanie cu “Wish You Were Here”. Albumul a inclus un omagiu adus fostului membru al trupei, Syd Barrett, intitulat “Shine On You Crazy Diamond”. A fost, de asemenea, pe locul 1 în SUA. Pentru una dintre fotografiile de pe coperta albumului, au fost folosiți doi cascadori, Danny Rogers și Ronnie Rondell, acesta din urmă purtând un costum ignifug acoperit de un costum de afaceri. Inițial, vântul bătea în direcția greșită, iar flăcările au fost împinse în fața lui Rondell, arzându-i mustața. Cei doi cascadori au schimbat pozițiile, iar imaginea a fost ulterior inversată.

4 octombrie 1970
Cântăreața americană Janis Joplin a fost găsită moartă la Hotelul Landmark din Hollywood, ca urmare a unei supradoze accidentale de heroină. Joplin a avut single-ul postum “Me And Bobby McGee” din 1971, care a ajuns pe locul 1 în SUA, și albumul “Pearl” din 1971, care a ajuns pe locul 1 în SUA. Ea era cunoscută drept “Regina Soul-ului Psihedelic” și ca “Pearl” pentru prietenii săi. Joplin rămâne unul dintre cei mai bine vânduți muzicieni din Statele Unite, cu peste 15,5 milioane de albume vândute în SUA.

4 octombrie 1969
Creedence Clearwater Revival a început o serie de patru săptămâni la locul 1 în clasamentul albumelor din SUA cu “Green River”, primul lor album care a ajuns pe locul 1 în SUA.

4 octombrie 1969
Albumul “Abbey Road” al trupei The Beatles a ajuns pe locul 1 în clasamentul din Marea Britanie. Înregistrările finale de studio ale trupei presupus conțineau indicii care au alimentat fenomenul “Paul Is Dead”: Paul este desculț, iar numărul de înmatriculare al mașinii “LMW 281F” se presupune că face referire la faptul că McCartney ar fi avut 28 de ani dacă ar fi fost în viață. “LMW” se spunea că înseamnă “Linda McCartney plânge”. Și cei patru membri ai trupei The Beatles reprezentau: preotul (John, îmbrăcat în alb), înmormântătorul (Ringo într-un costum negru), cadavrul (Paul, într-un costum dar desculț) și groparul (George, în blugi și o cămașă de lucru din denim).

4 octombrie 1968
În prima seară a unui turneu al cluburilor din Marea Britanie, Led Zeppelin (anunțați ca The Yardbirds cu Jimmy Page) au apărut la Mayfair Ballroom din Newcastle upon Tyne, Anglia, cu sprijinul lui Terry Reid’s Fantasia. Biletele costau 10/6. Mayfair era o locație regulată pentru trupele aflate la început de carieră; Pink Floyd, Mott the Hoople, Def Leppard și AC/DC apăruseră toate la club care a fost demolat în anul 2000.

4 octombrie 1963
The Beatles au făcut prima lor apariție la emisiunea pop britanică de televiziune ITV, ‘Ready Steady Go!’.

4 octombrie 1962
The Tornadoes se aflau pe locul 1 în clasamentul single-urilor din Marea Britanie cu piesa instrumentală “Telstar” (numită după un satelit de comunicații). Piesa a devenit primul hit major al unei trupe britanice în clasamentul american, ajungând, de asemenea, pe locul 1.

4 octombrie 1961
Bob Dylan a susținut un spectacol la Carnegie Hall din New York în fața a 53 de persoane.

4 octombrie 1957
Câștigătorii la sondajul anual al cititorilor NME au inclus pe Pat Boone, care a fost votat cel mai bun cântăreț din lume, cu Elvis Presley pe locul doi. Primele două formații britanice au fost The King Brothers și The Stargazers.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!
© 2023 RadioGalaxia.ro | Toate drepturile rezervate.