Calendar muzical: 31 august

Evenimente importante din lumea muzicii, care s-au întamplat într-o zi de 31 august

31 august 2019
Ellie Goulding s-a căsătorit cu dealerul de artă Caspar Jopling la Catedrala Minster din York, Anglia, într-o ceremonie la care au participat Katy Perry și prietenul ei Orlando Bloom, Tracey Emin, Sienna Miller, James Blunt, Prințesa Eugenie și Sarah, Ducesa de York.

31 august 2014
Jimi Jamison, solistul trupei rock americane Survivor, care a cântat și a co-scris melodia „I’m Always Here”, tema muzicală pentru celebrul serial TV Baywatch, a decedat la vârsta de 63 de ani. Trupa este cunoscută în special pentru hitul lor din 1982, „The Eye of the Tiger”, care a precedat intrarea lui Jamison în grup.

31 august 2007
Hilly Kristal, fondatorul clubului punk CBGB din New York, a decedat din cauza complicațiilor legate de cancerul pulmonar la vârsta de 75 de ani. Kristal a fost creditat cu descoperirea lui Patti Smith și a trupei Ramones, iar clubul său a devenit un teren fertil pentru punk rock. Locația din New York City, al cărei nume complet CBGB OMFUG însemna „country, bluegrass, blues and other music for uplifting gourmandisers” (muzică country, bluegrass, blues și alte genuri muzicale pentru a încuraja gurmanzii), a fost lansată inițial pentru a promova muzica country.

31 august 2006
Ziarul The Times a publicat o poveste despre cerințele starurilor rock în timpul turneelor. Ozzy Osbourne insistă să aibă un doctor specialist în ochi, urechi, nas și gât la fiecare locație. The Beach Boys cer un masor licențiat, Meat Loaf o mască și un mic rezervor de oxigen. David Bowie solicită ca temperatura din cameră să fie între 14 și 18 grade Celsius, iar Paul McCartney trebuie să aibă un aranjament mare de crini Casablanca albi în camera lui de pregătire. Mick Jagger trebuie să aibă un autocue pe scenă cu versurile tuturor cântecelor, care îi va spune și numele orașului în care susțin concertul.

31 august 2004
Carl Wayne, solistul trupei The Move, a decedat din cauza cancerului. Au avut single-ul numărul 1 în Marea Britanie în 1969, intitulat „Blackberry Way”. Wayne a colaborat și cu trupa The Hollies.

31 august 2004
Revista medicală britanică Thorax a emis o avertisment către fanii muzicii, afirmând că ascultarea muzicii tare în mașină poate duce la colapsul plămânului. Un tânăr de 19 ani a fost tratat în Bristol după ce plămânul său stâng a cedat în timp ce difuzorul său de bas de 1.000 de wați vibra în Fiat Panda-ul său.

31 august 2003
Elton John a ajuns pe locul 1 în topul de single-uri din Marea Britanie cu piesa „Are You Ready For Love”. Cântecul a fost înregistrat în 1977 și lansat în 1979, când a ajuns pe locul 42. A fost folosit de Sky TV pentru reclamele lor la fotbalul din Premier League.

31 august 2002
NASA a anunțat că Lance Bass, cântărețul trupei *NSYNC, urma să devină primul astronaut celebru. Locul său pe modulul rusesc Soyuz, care a costat 23,8 milioane de dolari (£14 milioane), l-ar fi făcut cel mai tânăr om, la 23 de ani, care să intre în orbită. Bass nu a participat în cele din urmă la zbor, după ce nu a reușit să plătească pentru biletul său de 20 de milioane de dolari pentru călătoria cu nava.

31 august 1997
Oasis a ajuns pe locul 1 în topul albumelor din Marea Britanie cu al lor al treilea album, „Be Here Now”. Albumul a vândut peste un milion de copii în prima zi de lansare. La acel moment, Oasis erau la apogeul faimei lor, iar „Be Here Now” a devenit cel mai bine vândut album din Regatul Unit până în acea dată.

31 august 1991
Metallica a început o serie de patru săptămâni la numărul 1 în topul albumelor din SUA cu albumul “Metallica”. Albumul includea piesele „Enter Sandman”, „Sad But True”, „The Unforgiven” și „Nothing Else Matters” și a ajuns să vândă peste 10 milioane de copii doar în SUA.

31 august 1990
Jackson Browne, Bonnie Raitt și Stevie Wonder au interpretat „Amazing Grace” la o ceremonie memorială în memoria chitaristului Stevie Ray Vaughan, care fusese ucis într-un accident de elicopter cu 4 zile înainte.

31 august 1987
Fleetwood Mac a lansat „Little Lies” de pe cel de-al paisprezecelea album de studio, „Tango in the Night”. Single-ul a ajuns pe locul 4 în topul Billboard Hot 100 și pe locul 5 în Marea Britanie.

31 august 1987
Cel mai mare număr de precomenzi pentru albume în istoria CBS Records a avut loc atunci când 2,25 de milioane de copii ale albumului „Bad” de Michael Jackson au fost trimise în magazinele de înregistrări din SUA. Acest LP a urmat albumului lui Jackson, „Thriller”, cel mai bine vândut album al lui Jackson din toate timpurile (cu peste 35 de milioane de copii vândute). „Bad” a ajuns să vândă peste 13 milioane de copii.

31 august 1986
După zece ani de conviețuire, Bob Geldof s-a căsătorit cu prezentatoarea TV Paula Yates în Las Vegas, avându-l pe cântărețul de la Duran Duran, Simon Le Bon, ca naș de cununie. Yates a decedat în urma unei supradoze de droguri pe 17 septembrie 2000.

31 august 1985
Albumul „Brothers In Arms” al trupei Dire Straits a început o serie de nouă săptămâni la numărul 1 în topurile albumelor din SUA. Albumul a ocupat, de asemenea, locul 1 în topurile din alte 25 de țări și a ajuns să vândă peste 20 de milioane de copii în întreaga lume.

31 august 1985
UB40, cu vocea specială a lui Chrissie Hynde, a avut single-ul numărul 1 în Marea Britanie cu versiunea lor a piesei „I Got You Babe” a lui Sonny Bono, hit în 1965 pentru Sonny & Cher.

31 august 1984
Filmul „Purple Rain”, în care joacă Prince, a avut premiera în cinematografele din Marea Britanie cu proiecții speciale de noapte. Filmul a încasat mai mult de 80 de milioane de dolari în box office și a devenit un cult clasic.

31 august 1976
George Harrison a fost găsit vinovat de „plagiere subconștientă” a piesei lui Ronnie Mack, „He’s So Fine”, atunci când a compus „My Sweet Lord”. Câștigurile din piesă au fost acordate averii lui Mack; apoi, trupa The Chiffons a înregistrat propria versiune a piesei „My Sweet Lord”.

31 august 1974
Traffic a susținut ultimul lor concert live la festivalul anual Reading din Marea Britanie. Alți artiști prezenți au inclus pe Alex Harvey, 10cc, Focus, Steve Harley și Procol Harum. Un bilet pentru întregul weekend costa 5,50 lire.

31 august 1971
The Rolling Stones și tatăl lui Brian Jones au depus o plângere în instanța superioară împotriva foștilor manageri Oldham și Easton. Au pretins că au făcut un acord secret cu casa de discuri Decca Records în 1963 pentru a priva grupul de drepturi de autor.

31 august 1968
Decca Records a lansat ceea ce a fost numită cea mai politică piesă a trupei The Rolling Stones, „Street Fighting Man”, scrisă după ce Mick Jagger a participat la o manifestație anti-război în martie 1968 la ambasada SUA din Londra, în timpul căreia poliția montată a încercat să controleze o mulțime de 25.000 de oameni. Single-ul a fost exclus din topul 40 al SUA (ajungând pe locul 48) deoarece multe posturi de radio au refuzat să-l difuzeze pe baza versurilor considerate subversive.

31 august 1968
The Move, The Pretty Things, The Crazy World Of Arthur Brown, Orange Bicycle, Jefferson Airplane, Fairport Convention și Tyrannosaurus Rex au apărut la primul Festival Isle of Wight, care a avut loc pe parcursul a două zile. Biletele au costat 25 de șilingi (3,00 dolari).

31 august 1963
Trio-ul de fete Angels a început o serie de trei săptămâni la numărul 1 în topul single-urilor din SUA cu piesa „My Boyfriend’s Back”. Compozitorii piesei, Bob Feldman, Jerry Goldstein și Richard Gottehrer, au format un trio de compozitori și producători din Brooklyn care au scris hiturile „Sorrow” și au avut single-ul „I Want Candy” în 1965 ca The Strangeloves.

31 august 1963
The Ronettes au intrat pentru prima dată în topul single-urilor din SUA cu piesa „Be My Baby”, singurul lor hit din top 10. Solista principală, Veronica Bennett, care a devenit Ronnie Spector, l-a dat în judecată pe producătorul și fostul ei soț, Phil Spector, la sfârșitul anilor 1990, pentru drepturi de autor neplătite.

31 august 1957
Elvis Presley a apărut la Stadionul Empire din Vancouver, Canada. Acesta a fost doar a treia oară în istorie când Presley a cântat în afara SUA și pentru Elvis a fost și ultima. 26.000 de fani au participat la spectacol, iar biletele au costat 1,50 dolari, 2,50 dolari și 3,50 dolari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!