Calendar muzical: 30 iulie

Evenimente importante din lumea muzicii, care s-au întamplat într-o zi de 30 iulie

30 Iulie 2019
Kraftwerk a câștigat o lungă bătălie legală cu privire la piesa lor “Metal On Metal”, când Curtea Europeană de Justiție a decis împotriva samplării piesei de către producătorii de muzică hip-hop, Moses Pelham și Martin Haas, în anul 1999. Sample-ul “Metal On Metal”, mai exact o secvență de tobe repetată pe parcursul piesei, a fost folosit de către producători într-o versiune a piesei Sabrina Setlur intitulată “Nur Mir (Doar Eu)”.

30 Iulie 2016
Misiunea lui Jack White de a reda prima înregistrare muzicală în spațiu a fost îndeplinită. Piesa “A Glorious Dawn” compusă de John Boswell, mixată cu înregistrarea audio a savantului american Carl Sagan descriind universul, a fost redată la 28.000 de metri deasupra Pământului, folosind un pickup rezistent la condițiile spațiului. Înregistrarea a rulat aproximativ 80 de minute până când balonul cu înaltă altitudine care transporta dispozitivul a explodat, propulsând pick-up-ul înapoi spre Marsing, Idaho.

30 Iulie 2015
Cântăreața americană de muzică country, Lynn Anderson, a murit la vârsta de 67 de ani. Cântăreața, laureată a mai multor premii, a obținut hitul “Rose Garden”, care a ajuns pe locul 3 în topurile din SUA în 1970 și pe locul 3 în topurile din Marea Britanie în 1971, având în total 12 piese pe locul 1, 18 în top 10 și peste 50 în top 40. Lynn Anderson a fost prima artistă de muzică country de sex feminin care a câștigat premiul American Music Award (în 1974) și, totodată, prima care a fost artist principal și a aglomerat Madison Square Garden în același an.

30 Iulie 2014
Chitaristul și compozitorul american de muzică rock, Dick Wagner, care a colaborat cu Alice Cooper și Lou Reed, a murit la vârsta de 71 de ani din cauza unei infecții pulmonare. Una dintre cele mai cunoscute piese scrise de Wagner este “Only Women Bleed”, care a fost unul dintre cele mai mari hituri ale lui Alice Cooper.

30 Iulie 2014
Interdicția asupra chitarelor cu corzi de oțel în celulele de închisoare din Anglia și Țara Galilor a fost anulată după o campanie care a implicat artiști precum Billy Bragg, David Gilmour, Guy Garvey de la trupa Elbow și Johnny Marr. Billy Bragg a înființat programul Jail Guitar Doors, un proiect care a trimis aproximativ 350 de chitare în închisori începând din 2007.

30 Iulie 2009
Organistul trupei Procol Harum, Matthew Fisher, a câștigat lupta sa îndelungată pentru a fi recunoscut ca co-autor al hitului formației, “A Whiter Shade Of Pale”. Judecătorii au decis că Fisher, care pretindea că a compus melodia de orgă a piesei, avea dreptul la o parte din viitoarele drepturi de autor. În 2006, Înalta Curte a decis că el are dreptul la 40% din drepturile de autor, dar Curtea de Apel a anulat decizia în 2008, susținând că el a așteptat prea mult timp, 38 de ani, pentru a aduce cazul în instanță.

30 Iulie 2007
Un bărbat a recunoscut acuzațiile de piraterie după ce a auzit mărturia chitaristului Led Zeppelin, Jimmy Page. Robert Langley, în vârstă de 57 de ani, din Buckingham, inițial a negat trei încălcări de marcă înregistrată și două încălcări de drepturi de autor, după ce a fost prins în timpul unei târguri de discuri la Glasgow. În urmă cu doi ani, au fost confiscate CD-uri și DVD-uri în valoare de 11.500 de lire sterline, conținând materiale contrafăcute Led Zeppelin.

30 Iulie 2006
Shakira feat Wyclef Jean a început o serie de patru săptămâni pe primul loc în topul UK cu piesa “Hips Don’t Lie”. Piesa este o refacere a melodiei “Dance Like This” a lui Wyclef Jean din 2004 și a ajuns pe primul loc în topurile din peste 50 de țări. Aceasta este cea mai bine vândută piesă single a unei artiste feminine în secolul al 21-lea, la nivel mondial.

30 Iulie 2006
Revista gay britanică Attitude a alcătuit lista “Top 10 albume gay” din toate timpurile. Pe primul loc s-a clasat albumul “Scissor Sisters” al trupei Scissor Sisters, urmat de “Arrival” – ABBA pe locul 2, “Vauxhall and I” – Morrissey pe locul 3, “Light Years” – Kylie Minogue pe locul 4, “Older” – George Michael pe locul 5, “Welcome To The Pleasuredome” – Frankie Goes To Hollywood pe locul 6, “Erotica” – Madonna pe locul 7, “I Am a Bird Now” – Antony and the Johnsons pe locul 8, “Bad Girls” – Donna Summer pe locul 9 și “The Man Who Sold The World” – David Bowie pe locul 10.

30 Iulie 2005
O nouă carte publicată pentru a marca a 35-a aniversare a morții lui Jimi Hendrix susținea că chitaristul a pretins că este gay pentru a fi demobilizat din armată. Cartea intitulată “Room Full of Mirrors” de Charles Cross a afirmat că înregistrările militare arătau că Hendrix a fost eliberat din Divizia 101 Aeropurtată la vârsta de 19 ani, în 1962, din cauza “tendințelor homosexuale”.

30 Iulie 2003
Sam Phillips, fondatorul casei de discuri Sun Records și al studioului, a murit din cauza insuficienței respiratorii la Spitalul St. Francis din Memphis, Tennessee. În anii ’40, Phillips a lucrat ca DJ la stația de radio WLAY din Muscle Shoals, Alabama. Phillips a înregistrat ceea ce unii consideră a fi prima piesă rock and roll, “Rocket 88” interpretată de Jackie Brenston și grupul său, Delta Cats, în 1951. El a descoperit artiști precum Elvis Presley, a colaborat cu Carl Perkins, Johnny Cash, Roy Orbison, Ike Turner, B.B. King și Jerry Lee Lewis.

30 Iulie 2003
The Rolling Stones, AC/DC, Rush, The Guess Who, Justin Timberlake, The Flaming Lips, Sass Jordan și The Isley Brothers au susținut un concert de caritate în Toronto, Ontario, Canada, pentru a dovedi că orașul este sigur în privința SARS. Cu 450.000 de spectatori, acesta a fost cel mai mare concert din istoria Canadei.

30 Iulie 1997
Un judecător din Los Angeles a decis că Michael Jackson și membrii familiei sale nu sunt responsabili pentru pierderile suferite de producătorii emisiunii TV Jackson Family Honors, care a eșuat în 1994. Emisiunea a fost amânată câteva săptămâni pentru că Jackson era bolnav și nu a putut să cânte solo așa cum era planificat.

30 Iulie 1993
Rob Jones, membru fondator și basist original al trupei The Wonder Stuff, a murit la vârsta de 29 de ani în New York. Împreună cu Vic Reeves, trupa The Wonder Stuff a avut în 1991 un hit de pe primul loc în topurile din Marea Britanie cu piesa “Dizzy” (un hit de pe primul loc pentru Tommy Roe în 1969).

30 Iulie 1991
Un polițist a fost obligat să rupă o amendă de circulație dată limuzinei în care călătorea Axl Rose după ce a făcut o viraj ilegal. Axl Rose a amenințat că va anula concertul trupei Guns N’ Roses din acea seară dacă amenda ar fi fost emisă.

30 Iulie 1988
Steve Winwood a început o serie de patru săptămâni pe primul loc în topul single-urilor din SUA cu piesa “Roll With It”, care a ajuns pe locul 53 în topurile din Marea Britanie. Ulterior, compozitorii de la Motown, Holland-Dozier-Holland, au fost creditați ca co-autori ai piesei datorită asemănării cu hitul lui Junior Walker, “(I’m a) Roadrunner”.

30 Iulie 1987
David Bowie a început etapa nord-americană a turneului The Glass Spider Tour la Veterans Stadium din Philadelphia, Pennsylvania. Scena turneului, descrisă pe atunci ca “cea mai mare scenă dintr-un turneu”, a fost concepută să arate ca o păianjen gigant. Avea 60 de picioare (18,3 m) înălțime și 64 de picioare (19,5 m) lățime. Pentru a transporta un singur set dintr-un oraș în altul, erau necesare 43 de camioane.

30 Iulie 1986
Revista Variety a raportat că RCA a renunțat la John Denver din lista sa de artiști, după lansarea single-ului său “What Are We Making Weapons For”. Variety a menționat că piesa l-a deranjat pe noul proprietar al casei de discuri, General Electric, unul dintre cei mai mari contractori de apărare din SUA.

30 Iulie 1977
Fratele mai mic al trupei Bee Gees, Andy Gibb, a început o serie de patru săptămâni pe primul loc în topul single-urilor din SUA cu piesa “I Just Wanna Be Your Everything”, care a fost primul dintre cele trei sale hituri de pe locul 1 în SUA și a ajuns pe locul 26 în topurile din Marea Britanie.

30 Iulie 1974
Bruce Springsteen și trupa E Street Band au susținut un concert la The Troubadour din Los Angeles, California, într-un spectacol dublu alături de Roger McGuinn de la The Byrds.

30 Iulie 1969
The Beatles au continuat înregistrările pentru albumul Abbey Road, adăugând overdub-uri la piesele “Come Together”, “Polythene Pam/She Came In Through the Bathroom Window”, “You Never Give Me Your Money” și “Golden Slumbers/Carry That Weight”. Trupa a început să alcătuiască “medley-ul” care va forma partea a doua a albumului. Paul McCartney i-a spus asistentului de înregistrări John Kurlander să elimine piesa “Her Majesty”, dar Kurlander a lipit-o la sfârșitul benzii, cam la 20 de secunde după finalul piesei “The End”. Ascultând astfel, Paul decide să o păstreze, incluzând și pauza lungă înaintea acesteia.

30 Iulie 1968
The Beatles au închis Apple Boutique, magazinul lor din Londra, după șapte luni de activitate, donând întregul stoc trecătorilor și angajaților Apple.

30 Iulie 1966
The Beatles au început o serie de cinci săptămâni pe primul loc în topul albumelor din SUA cu albumul “Yesterday… And Today”, al optulea lor album numărul 1. Lansat doar în Statele Unite și Canada, albumul este amintit în principal pentru controversa legată de coperta originală, cunoscută sub numele de “butcher cover”, care prezenta membrii trupei îmbrăcați în halate albe și acoperiți cu păpuși bebeluși decapitați și bucăți de carne.

30 Iulie 1966
The Troggs au început o serie de două săptămâni pe primul loc în topul single-urilor din SUA cu piesa “Wild Thing”. Din cauza unui conflict privind distribuția, single-ul The Troggs a fost disponibil pe două case de discuri concurente: Atco și Fontana. Deoarece ambele prelucrări au fost realizate din aceeași înregistrare master, revista Billboard a combinat vânzările ambelor lansări, astfel că piesa a devenit singura care a ajuns simultan pe locul 1 pentru două companii.

30 Iulie 1955
Johnny Cash a înregistrat prima versiune a piesei “Folsom Prison Blues” la studiourile de înregistrare Sun din Memphis, Tennessee. Cash a fost inspirat să compună această piesă după ce a văzut filmul “Inside the Walls of Folsom Prison” (1951) în timp ce servea în Forțele Aeriene ale Statelor Unite în Germania de Vest, la Landsberg, Bavaria (acesta fiind și locația unei faimoase închisori).

30 Iulie 1954
Slim Whitman, Billy Walker, Sugarfoot Collins, Sonny Harvelle, Tinker Fry, Curly Harris și un tânăr Elvis Presley au apărut la Hillbilly Hoedown, Overton Park Shell, în Memphis, Tennessee. Elvis era atât de nervos încât stătea în vârful picioarelor și își mișca piciorul în ritmul muzicii. După ce a coborât de pe scenă, a întrebat de ce oamenii strigau la el. Cineva i-a spus că acest lucru se întâmpla din cauza mișcării piciorului, care, împreună cu pantalonii largi, crea un efect de gyrating sălbatic în ritmul muzicii.

error: Content is protected !!