Calendar muzical: 30 august

Evenimente importante din lumea muzicii, care s-au întamplat într-o zi de 30 august

30 august 2016
Cântărețul american Chris Brown a fost arestat sub suspiciunea de agresiune cu o armă letală, după ce o femeie i-a spus poliției că el o amenințase cu o armă. Regina frumuseții Baylee Curran i-a spus ziarului LA Times că domnul Brown îi arătase arma spre față după ce ea admirase bijuteriile prietenului său. Domnul Brown a ieșit din casa sa după o confruntare cu poliția.

30 august 2016
Ultima ediție a Guinness World Records a afirmat că copia lui Ringo Starr a albumului alb al trupei The Beatles a fost oficial cel mai scump LP vândut vreodată la licitație. Guinness a confirmat că o vânzare din decembrie 2015 la Casa de Licitații Julien a stabilit un nou record pentru prețurile albumelor atunci când copia din prima ediție, cu numărul de catalog 0000001, păstrată într-un seif în condiții perfecte de Starr timp de peste 35 de ani, s-a vândut pentru 790.000 de dolari.

30 august 2014
Kate Bush și-a urmat revenirea pe scenă devenind prima femeie care a avut opt albume în topurile din Marea Britanie în același timp. Două dintre albumele cântăreței se aflau în primele 10, și în total opt în primele 40. Aceasta a venit după ce ea s-a întors pentru primele sale concerte live în ultimii 35 de ani. Singurii artiști înaintea lui Bush sunt Elvis Presley, care a avut 12 intrări în primele 40 după moartea sa în 1977, și The Beatles care au avut 11 în 2009.

30 august 2013
Cinematografele din Marea Britanie ofereau dopuri de urechi părinților care își duceau copiii să vadă noul film al trupei One Direction. Însoțitorii puteau să se bucure de filmul “One Direction: This Is Us 3D” fără să fie deranjați de nivelurile ridicate de strigăte și țipete așteptate în sălile de proiecție în timpul proiecțiilor. Oamenii sunt capabili să strige cu o putere de până la 120 de decibeli, ceea ce este egal cu a sta lângă o drujbă în funcțiune.

30 august 2013
Un bărbat în vârstă de 96 de ani, care a scris o melodie pentru soția sa decedată, a ajuns în topul 10 iTunes din SUA, alături de Katy Perry și Lady Gaga. Fred Stobaugh, ale cărui soție Lorraine a murit în aprilie, nu avea experiență muzicală anterioară și a scris melodia dintr-o inspirație pentru o competiție. A trimis versurile scrise de mână prin poștă, și deși concursul era exclusiv online, organizatorii au fost atât de impresionați încât au pus cuvintele pe muzică. “Oh Sweet Lorraine” a ajuns pe locul 7 în topul iTunes din SUA și avusese peste 1,9 milioane de vizualizări pe YouTube.

30 august 2013
O copie semnată a cărții whimsical “In His Own Write” a lui John Lennon din 1964 s-a vândut pentru peste 5.600 de dolari după un val de 47 de oferte pe eBay. Plină de glume obraznice și imagini caleidoscopice – nota autorului a fost intitulată “About the Awful” – “In His Own Write” a lui Lennon conținea povestiri scurte, poezii și desene.

30 august 2011
Acuzând că Elvis Presley “a fost exploatat injust pe durata vieții sale de casa sa de discuri,” averea sa a anunțat o acțiune în justiție în valoare de milioane de dolari împotriva casei de discuri Arista Music, anterior cunoscută ca RCA Records, cerând plata corespunzătoare pentru veniturile din noi media, cum ar fi tonurile de apel, descărcările și aplicațiile de divertisment.

30 august 2007
Starul de rap Lil Wayne a fost dat în judecată de o femeie pentru 1 milion de dolari, care susținea că a fost călcată în picioare la unul dintre concertele sale după ce o sumă mare de bani a fost aruncată în mulțime. Tyrique Layne, atunci în vârstă de 17 ani, a spus că și-a pierdut cunoștința după ce a fost călcată în picioare de mulțime la un concert în Maryland în octombrie 2006 și a suferit pierderea memoriei și dureri de cap severe.

30 august 2004
Câștigătorii la premiile MTV Video Music din 2004 au inclus pe Usher pentru Cel Mai Bun Videoclip Masculin cu “Yeah”, Cel Mai Bun Videoclip a fost câștigat de Outkast cu “Hey Ya”, Cel Mai Bun Videoclip de Grup a fost câștigat de No Doubt cu “It’s My Life”, iar Cel Mai Bun Videoclip Rock a fost câștigat de Jet cu “Are You Gonna Be My Girl”.

30 august 1995
Carly Simon și James Taylor au cântat live împreună în fața a 10.000 de fani pe Martha’s Vineyard, Massachusetts. A fost prima dată când au apărut live pe aceeași scenă din 1979. Fostul cuplu și-a susținut seturile solo proprii înainte de a-și uni eforturile pentru a strânge bani pentru societatea agricolă locală.

30 august 1995
Sterling Morrison, membru fondator al trupei Velvet Underground, a murit de cancer la domiciliul său din New York City la două zile după ce a împlinit 53 de ani. Chitaristul a părăsit grupul în august 1971 și s-a reîntors în 1992 pentru un turneu european. În anii ’80 a devenit căpitanul unei remorchere în Houston.

30 august 1994
Oasis a interpretat o selecție de cântece noi la magazinul Virgin Mega din Marble Arch, Londra. Liderul trupei The Lemonheads, Evan Dando, s-a alăturat formației pentru o nouă melodie numită “Whatever”.

30 august 1992
La Festivalul Reading din Anglia de anul acesta, au apărut Suede, Ride, Pavement, Public Enemy, Manic Street Preachers (bassistul Nicky Wire și-a distrus chitara în două și a aruncat-o în mulțime, lovind un paznic de securitate care a avut nevoie de 16 cusături). Acesta a fost unul dintre cele mai faimoase momente din istoria festivalului. Nirvana a susținut ce avea să devină ultimul lor concert în Marea Britanie și unul dintre cele mai celebre. Kurt Cobain a urcat pe scenă într-un scaun cu rotile împins de jurnalistul muzical Everett True, parodiind speculațiile despre sănătatea sa mentală.

30 august 1989
Billy Joel l-a concediat pe managerul său și fostul său cumnat Frank Weber, după ce o auditare a scos la iveală discrepanțe. Joel l-a dat în judecată pe Weber și a cerut despăgubiri de 90 de milioane de dolari.

30 august 1989
Izzy Stradlin de la Guns N’ Roses a fost arestat pentru tulburarea ordinii publice într-un zbor aerian din SUA. Stradlin urinase pe podea, înjurase verbal o stewardesă și fumase în zona pentru nefumători a aeronavei.

30 august 1988
Soția lui Bruce Springsteen, Julianne, a depus actele pentru divorț după ce ziarele au publicat fotografii cu Springsteen și solista vocală de acompaniament Patti Scialfa împreună.

30 august 1986
Steve Winwood a ajuns pe locul 1 în topul de single-uri din SUA cu piesa „Higher Love”, care a ocupat locul 13 în Marea Britanie.

30 august 1975
Paul Kossoff, chitaristul trupelor Free și Back Street Crawler, a “murit” timp de 35 de minute în spital după ce i s-a făcut rău. (Kossoff a murit pe 19 martie 1976 din cauza unui eșec cardiac în urma unei istorii de abuz de droguri).

30 august 1975
Rod Stewart a avut al cincilea său album numărul 1 în Marea Britanie când “Atlantic Crossing” a început o perioadă de cinci săptămâni la vârful clasamentelor. Titlul indica noua direcție artistică a lui Stewart și faptul că el pleacă pentru a scăpa de impozitul pe venit de 83 la sută introdus de Prim-ministrul britanic laburist Harold Wilson pentru stilul de viață al jet-setului din Los Angeles.

30 august 1972
John Lennon și Yoko Ono au cântat la Madison Square Garden pentru a strânge bani pentru Willowbrook State School. Stevie Wonder, Sha Na Na și Roberta Flack au apărut, de asemenea, la eveniment. Lennon a cumpărat personal bilete în valoare de 60.000 de dolari, care au fost donate voluntarilor care strâng fonduri. Mai multe dintre interpretările din concert au fost ulterior incluse pe albumul lui Lennon, “Live in New York City”.

30 august 1969
La două săptămâni după festivalul Woodstock, a avut loc al doilea festival Isle of Wight. Peste 150.000 de oameni au venit în cele două zile pentru a-i vedea pe Bob Dylan, The Band, Blodwyn Pig, Blonde On Blonde, Bonzo Dog Doo-Dah Band, Edgar Broughton Band, Joe Cocker, Aynsley Dunbar, Family, Fat Mattress, Julie Felix, Free, Gypsy, Richie Havens, The Moody Blues, The Nice, Tom Paxton, Pentangle, The Pretty Things, Third Ear Band și The Who. Biletele au costat 25 de şilingi (3 dolari). Printre celebritățile care au participat s-au numărat Keith Richards, Charlie Watts, John & Yoko, George Harrison, Ringo Starr, Jane Fonda, Liz Taylor și Richard Burton.

30 august 1969
One Hit Wonders Zager and Evans au început o perioadă de trei săptămâni la numărul 1 în topul single-urilor din Marea Britanie cu “In The Year 2525”. Cântecul, scris de Rick Evans în 1964, a petrecut șase săptămâni la numărul 1 în topul din SUA.

30 august 1969
A avut loc Festivalul Texas Pop de trei zile, în care au cântat Janis Joplin, Led Zeppelin, Sam & Dave, Santana, Johnny Winter, Grand Funk Railroad, Delaney & Bonnie, Nazz, Spirit, B.B. King, Canned Heat și Chicago. Peste 120.000 de fani au participat la festival.

30 august 1968
Trupa americană The Byrds a lansat al șaselea album, “Sweetheart of the Rodeo”. Albumul a devenit un punct de referință pentru întregul curent al rockului country din Los Angeles din anii 1970 și a avut, de asemenea, influențe asupra mișcărilor country outlaw și new traditionalist, precum și asupra genului numit alternative country din anii 1990 și 2000.

30 august 1949
Hank Williams a intrat în studioul Herzog din Cincinnati pentru a înregistra piesa „I’m So Lonesome I Could Cry”. Williams a scris inițial melodia cu intenția ca versurile să fie rostite, nu cântate. Piesa despre singurătate a fost în mare măsură inspirată de relația sa tumultoasă cu soția Audrey Sheppard.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!