Evenimente importante din lumea muzicii, care s-au întâmplat într-o zi de 3 octombrie
3 octombrie 2019
Liam Gallagher a ocupat locul 1 în topul din Marea Britanie cu cel de-al doilea său album de studio solo intitulat “Why Me? Why Not.” Single-ul principal al albumului, “Shockwave”, a devenit unul dintre cele mai mari hituri solo ale lui Gallagher și cel mai bine vândut single pe vinil din 2019 în Marea Britanie.
3 octombrie 2014
O copie în stare perfectă a albumului “Please Please Me” al trupei The Beatles, semnată de George Harrison, Paul McCartney, John Lennon și Ringo Starr, a fost vândută la licitație în SUA pentru suma de 36,655 de dolari.
3 octombrie 2013
Familia lui Michael Jackson a pierdut un proces pentru neglijență împotriva promotorilor de concerte AEG Live în legătură cu moartea superstarului în vârstă de 50 de ani. Un juriu a concluzionat că medicul care avea grijă de Jackson înaintea turneului său nu era nepotrivit pentru slujba sa, și astfel AEG nu a fost neglijent în angajarea sa. Jackson a murit în 2009 după ce a luat o supradoză de anestezic chirurgical.
3 octombrie 2011
Conform unei noi cercetări științifice, piesa “We Are The Champions” a trupei Queen a fost declarată cea mai captivantă piesă compusă vreodată. Musicologul Dr. Alisun Pawley de la Universitatea din Londra, Anglia, a efectuat cercetări pentru a descoperi ce face o piesă memorabilă și a alcătuit o listă a celor zece piese “captivante” din toate timpurile. În timpul cercetării, au descoperit că piesele la care poți cânta conțineau patru elemente cheie: fraze muzicale lungi și detaliate, schimbări multiple de tonalitate în “hook”-ul unei piese, vocaliști bărbați și voci masculine mai înalte care depun un efort vocal semnificativ. În lista lor se mai aflau și piese precum “Y.M.C.A.” a formației Village People, “Fat Lip” a trupei Sum 41 și “The Final Countdown” a formației Europe.
3 octombrie 2008
Cântărețul, producătorul și compozitorul Johnny J (Johnny Jackson) a murit după ce a sărit de pe un nivel într-o închisoare din Los Angeles în timp ce ispășea o pedeapsă pentru conducere sub influența alcoolului. El a produs albumele lui Tupac Shakur “All Eyez on Me” și “Me Against the World”, precum și multe dintre albumele postume ale lui Shakur și ale lui Candyman.
3 octombrie 2004
Cântăreața britanică Joss Stone a obținut primul ei album la locul 1 în Marea Britanie cu cel de-al doilea album al său, “Mind Body & Soul”. Stone a devenit cea mai tânără cântăreață care a ajuns pe primul loc în UK Albums Chart, un record deținut anterior de Avril Lavigne.
3 octombrie 2002
Chitaristul și vocalistul original al formației americane de rock psihedelic Iron Butterfly, Darryl DeLoach, a murit de cancer la ficat la vârsta de 56 de ani.
3 octombrie 2000
Asasinul lui John Lennon, Mark Chapman, a fost respins la cerere de eliberare condiționată după ce a ispășit 20 de ani în închisoare. Chapman a fost intervievat timp de 50 de minute de membrii comisiei de eliberare condiționată, care au concluzionat că eliberarea lui Chapman ar “denatura gravitatea infracțiunii”.
3 octombrie 2000
Cântărețul și basistul formației The Cars, Benjamin Orr, a murit de cancer acasă în Atlanta, la vârsta de 53 de ani. A cântat ca solist vocal la hiturile trupei “Just What I Needed”, “Let’s Go” și “Drive”.
3 octombrie 1999
Akio Morita, fondatorul companiei Sony Electronics, a murit la vârsta de 78 de ani. Walkman-ul Sony din 1979 a transformat atât Sony, cât și consumatorii din întreaga lume.
3 octombrie 1999
Tom Jones a ajuns pe locul 1 în topul albumelor din Marea Britanie cu albumul “Reload”, devenind cel mai în vârstă artist care a reușit acest lucru cu materiale noi în Marea Britanie. Albumul a inclus colaborarea cu Mousse T, “Sexbomb”, care a ajuns pe locul 3 în UK Singles Chart și a fost ulterior folosită într-un episod din serialul “The Simpsons”.
3 octombrie 1992
Sinead O’Connor a rupt o fotografie cu Papa Ioan Paul al II-lea în emisiunea TV americană “Saturday Night Live” ca protest împotriva abuzurilor sexuale din Biserica Catolică Romană. Incidentul s-a produs când Sinead a încheiat interpretarea ei live și, fără avertisment, a scos o fotografie cu Papa Ioan Paul al II-lea, pe care a sfâșiat-o în bucăți. A urmat o tăcere șocată în studio, iar postul de televiziune a intrat în pauză publicitară. NBC a fost amendată cu 2,5 milioane de dolari de către Comisia Federală pentru Comunicații.
3 octombrie 1991
Guvernatorul statului Texas, Ann Richards, a proclamat 3 octombrie, ziua de naștere a lui Stevie Ray Vaughan, drept “Ziua Stevie Ray Vaughan”. Un eveniment anual de motociclete și concert în Texasul Central aduce fonduri pentru Fondul de Burse Memorial Stevie Ray Vaughan.
3 octombrie 1991
M.C. Hammer a oferit o recompensă de 50.000 de dolari pentru recuperarea mănușii albe a lui Michael Jackson, care fusese furată de la Muzeul Motown. Acest lucru a fost parte a unui conflict în curs între Hammer și Michael Jackson.
3 octombrie 1987
M/A/R/S se aflau pe locul 1 în topul single-urilor din Marea Britanie cu piesa “Pump Up The Volume”. Această primă piesă house produsă în Marea Britanie a folosit în mod intens fragmente din alte înregistrări, ceea ce a dus la litigii.
3 octombrie 1978
Membrii trupei Aerosmith au eliberat din închisoare 30 de fani după ce au fost arestați pentru consum de marijuana în timpul unui concert Aerosmith la Fort Wayne Coliseum.
3 octombrie 1968
Lucrând la studiourile Trident din Londra, The Beatles au înregistrat noua piesă a lui George Harrison intitulată “Savoy Truffle”. George, Paul și Ringo au înregistrat doar o singură luare a piesei de bază (tobe, bas și chitară solo). Piesa a fost inspirată de dragostea lui Eric Clapton pentru bomboane, în special pentru cele de la Mackintosh’s Good News.
3 octombrie 1967
Cântărețul și compozitorul american Woody Guthrie a murit după ce a suferit de boala Chorea Huntington. Guthrie a avut o influență majoră asupra lui Bob Dylan și asupra muzicii folk americane. Filmul din anii ’70 “Bound For Glory” se bazează pe viața lui. Cea mai cunoscută piesă a sa este “This Land Is Your Land”, care este cântată în mod regulat în școlile americane.
3 octombrie 1958
Turneul “The Biggest Show Of Stars 1958” a debutat la Worcester Auditorium din Worcester, Massachusetts. Această ediție de toamnă a inclus artiști precum Buddy Holly, Frankie Avalon, Bobby Darin, The Olympics, Dion & The Belmonts, Bobby Freeman, The Elegants, Jimmy Clanton, The Danleers, Duane Eddy, Clyde McPhatter și The Coasters.
3 octombrie 1945
Elvis Presley a făcut prima sa apariție publică într-un concurs de talente la Mississippi Alabama Dairy Show cântând “Old Shep”. Elvis avea 10 ani la momentul respectiv.