Evenimente importante din lumea muzicii, care s-au întamplat într-o zi de 29 iulie
29 iulie 2019
‘Calea Veche a Orașului’, cântecul viral de rap al lui Lil Nas X, a devenit cel mai longeviv cântec numărul 1 în istoria topurilor din SUA, după ce a ocupat locul întâi în clasamentul Billboard Hot 100 timp de 17 săptămâni, depășind piesele lui Luis Fonsi, ‘Despacito’, și ‘One Sweet Day’ de Mariah Carey, care au stat ambele 16 săptămâni pe locul 1. Rapperul, un student universitar din Atlanta, a înregistrat piesa în 2018, folosind o piesă instrumentală pe care a cumpărat-o online cu 30 de dolari (24,70 lire sterline).
29 iulie 2011
Gene McDaniels, care a obținut hitul ‘A Hundred Pounds Of Clay’ pe locul 3 în SUA în 1961, a murit la vârsta de 76 de ani, după o boală scurtă. Gene a scris și hitul lui Roberta Flack din 1974, ‘Feel Like Makin’ Love’, care a câștigat un premiu Grammy.
29 iulie 2010
Trompetistul american și muzician de studio Roy Caton a murit la vârsta de 83 de ani. Ca muzician de studio în studiourile de înregistrare din Hollywood, Caton a colaborat cu Nancy Sinatra, The Monkees (The Birds, The Bees & The Monkees), Harpers Bizarre (Feelin’ Groovy), The Byrds (The Notorious Byrd Brothers), Love (Forever Changes), The Righteous Brothers și The Beach Boys la albumul (Pet Sounds).
29 iulie 2007
Problemele cardiace l-au obligat pe Paul Stanley, solistul și chitaristul trupei Kiss, să întrerupă un spectacol în California. Paramedicii i-au oprit și repornit inima pentru a-i reda un ritm regulat, după ce inima i-a sărit spontan la peste 190 de bătăi pe minut.
29 iulie 2006
Pamela Anderson s-a căsătorit pentru a doua oară cu rapperul american Kid Rock, pe o iaht în largul stațiunii franceze St. Tropez. Fosta vedetă de la Baywatch, în vârstă de 39 de ani, s-a despărțit în 1998 de starul rock Tommy Lee și s-a împăcat recent cu Kid Rock, după ce o logodnă scurtă s-a încheiat în 2003. Anderson și Rock au divorțat după patru luni de căsătorie.
29 iulie 2004
Clăparul Huby Heard a murit din cauza problemelor cardiace. A fost membru al formației lui Billy Preston, The God Squad, și a colaborat cu Teddy Pendergrass, Ray Charles, Little Bootsy Collins, The Brothers Johnson, The Rolling Stones și Bill Wyman.
29 iulie 2003
Președintele Asociației Profesionale a Profesorilor, Jim O’Neill, a avertizat că copiii sunt supuși presiunii de a crește prea repede din cauza vedetelor pop care folosesc o imagine sexy. “Kylie Minogue ar putea fi o cântăreață talentată, dar în multe dintre aceste lucruri poți vedea mai mult din fundul ei decât auzi din vocea ei,” a declarat domnul O’Neill.
29 iulie 1990
Elton John s-a internat într-o clinică din Chicago pentru a se vindeca de bulimie și de o problemă de dependență, luând o pauză de peste un an de la turnee și înregistrări.
29 iulie 1988
Producătorul american de înregistrări și chitaristul de oțel cu pedale Pete Drake a murit din cauza unei boli pulmonare. A colaborat cu Elvis Presley, George Harrison și Ringo Starr. A cântat pe hiturile precum ‘Rose Garden’ de Lynn Anderson, ‘Behind Closed Doors’ de Charlie Rich, ‘Lay Lady Lay’ de Bob Dylan și ‘Stand by Your Man’ de Tammy Wynette.
29 iulie 1987
Guvernatorul statului Michigan, James Blanchard, a declarat ‘Ziua Four Tops’ ca o sărbătoare anuală la nivelul întregului stat, onorând grupul pentru contribuția sa la muzica americană.
29 iulie 1986
Cântărețul, producătorul și managerul englez Gordon Mills a murit de cancer la stomac. A colaborat cu Engelbert Humperdinck, Tom Jones și Gilbert O’Sullivan. A compus hitul din 1963, “I’ll Never Get Over You”, care a ajuns pe locul 4 în topurile din Marea Britanie, pentru Johnny Kidd and the Pirates, precum și “I’m The Lonely One”, un hit pentru Cliff Richard.
29 iulie 1978
Coloana sonoră a filmului Grease, cu John Travolta și Olivia Newton-John, a ajuns pe locul 1 în topul albumelor din SUA.
29 iulie 1974
Cass Elliot, solista trupei Mamas & the Papas, a murit în somn din cauza unui atac de cord, după un concert cu casa închisă în Londra, Anglia. Ea se afla în apartamentul din Londra al lui Harry Nilsson când a murit. Hiturile sale solo includ “Dream a Little Dream of Me”, în care au participat și ceilalți membri ai trupei Mamas & the Papas, și “It’s Getting Better”. A fost, de asemenea, membră a trupei The Mugwumps.
29 iulie 1973
Led Zeppelin a susținut ultimul concert din cele trei serate de la Madison Square Garden, New York, încheind astfel un turneu nord-american de 33 de concerte. În această zi, Led Zeppelin a pierdut aproximativ 203.000 de dolari în numerar după ce un hoț a furat încasările de la cele două concerte de la Madison Square Garden. Furtul a avut loc din seiful de la Hotelul Drake din New York, unde grupul era cazat. Managerul de turneu, Richard Cole, care a descoperit furtul, a fost arestat ca suspect și interogat de poliție, dar ulterior a fost eliberat.
29 iulie 1972
Screaming Lord Sutch a fost arestat în Londra după ce a sărit de pe un autobuz în Downing Street împreună cu patru femei dezbrăcate. Sutch făcea publicitate concertelor sale viitoare din Londra.
29 iulie 1968
Gram Parsons a părăsit trupa The Byrds în ajunul unui turneu în Africa de Sud, refuzând să cânte pentru audiențe segregate.
29 iulie 1968
Prima sesiune de înregistrare a epopeei de șapte minute a trupei The Beatles, “Hey Jude”, a avut loc la studiourile Abbey Road din Londra. Cântecul scris de Paul McCartney era dedicat fiului lui John Lennon, Julian.
29 iulie 1967
Trupa The Doors a început o serie de trei săptămâni petrecute pe locul 1 în topul single-urilor din SUA cu o versiune editată a piesei “Light My Fire”. Acesta a fost primul lor hit de locul 1 în SUA, dar a ajuns doar pe locul 49 în topul din Marea Britanie. În cele din urmă, multe posturi de radio din SUA au început să difuzeze versiunea completă de șase minute și cincizeci de secunde a piesei de pe album, care includea o pauză instrumentală mai lungă.
29 iulie 1967
Festivalul International Love-In a avut loc la Alexandra Palace din Londra, cu participarea trupelor Pink Floyd, Brian Auger Trinity cu Julie Driscoll, The Animals, Crazy World Of Arthur Brown, Tomorrow, Blossom Toes, Creation, The Nervous System și Apostolic Intervention.
29 iulie 1966
Revista Datebook a publicat interviul lui Maureen Cleave cu John Lennon, în care acesta a spus “Suntem mai mari decât Isus acum.” Creștinii americani au reacționat cu indignare, organizând “arderi de discuri Beatle” în care au ars înregistrările trupei.
29 iulie 1966
Eric Clapton, Jack Bruce și Ginger Baker au făcut debutul lor live ca trupă la Cream la The Twisted Wheel din Manchester, Anglia. Al treilea album al trupei, “Wheels of Fire”, a fost primul album dublu din lume care a obținut certificarea de platină.
29 iulie 1966
Bob Dylan se deplasa cu motocicleta sa Triumph 55 spre un service auto din apropierea casei sale din Woodstock, New York, pentru reparații, când roata din spate s-a blocat. Dylan a pierdut controlul motocicletei și a fost aruncat peste ghidon, suferind o vertebră cervicală ruptă. Recuperarea sa a dus la o perioadă de inactivitate retrasă.
29 iulie 1965
Cel de-al doilea film lungmetraj al trupei The Beatles, “Help!”, a avut premiera în Marea Britanie la Pavilion din Londra. Membrii trupei The Beatles au afirmat ulterior că filmul a fost filmat “într-un ceață de marijuana”.
29 iulie 1963
Cu topurile muzicale din SUA pline de cântece despre mașini Hot Rod, casa de discuri Capitol Records a trimis disc jockey-ilor o listă de termeni și expresii legate de mașini pentru a ajuta la promovarea celui mai recent single al trupei The Beach Boys, intitulat „Little Deuce Coupe”. Cântecul a apărut pentru prima dată pe fața B a single-ului trupei The Beach Boys din 1963, „Surfer Girl”. Mașina menționată în cântec este Ford Model 18 din 1932 (termenul „deuce” fiind folosit pentru anul de fabricație).
29 iulie 1963
Elvis Presley ocupa locul 1 în topul single-urilor din Marea Britanie cu piesa „(You’re The) Devil In Disguise”. Acesta a fost al 14-lea său hit pe locul 1 în Marea Britanie. În 1963, când piesa a fost prezentată pentru prima dată publicului britanic în emisiunea de televiziune BBC Juke Box Jury, invitatul celebritate John Lennon a votat piesa “ratată”, spunând că Elvis Presley era “ca Bing Crosby acum”.
29 iulie 1956
Carl Perkins ocupa locul 1 în topul single-urilor din Marea Britanie cu primul său hit în Marea Britanie, „Blue Suede Shoes”. Johnny Cash a pus baza pentru această piesă în toamna anului 1955, în timp ce Perkins, Cash și Elvis Presley au făcut un tur în Sudul SUA. Cash i-a povestit lui Perkins despre un aviatic afro-american pe care îl întâlnise când era militar în Germania. Acesta își numea încălțările militare de tip aerian „blue suede shoes”. Cash i-a sugerat lui Carl să scrie o piesă despre aceste pantofi.