Calendar muzical: 29 august

Evenimente importante din lumea muzicii, care s-au întamplat într-o zi de 29 august

29 august 2021
Tobeșarul american Ron Bushy a decedat în urma unei lupte cu cancerul, la vârsta de 79 de ani. A fost membru al trupei de rock Iron Butterfly și solistul la tobe în piesa iconică a trupei, “In-A-Gadda-Da-Vida”, lansată în 1968. A fost singurul membru al grupului care a apărut pe toate cele șase albume de studio ale trupei.

29 august 2021
Producătorul și cântărețul jamaican de înregistrări Lee ‘Scratch’ Perry a decedat din cauza unei boli nespecificate, la vârsta de 85 de ani. A fost remarcat pentru tehnicile sale inovatoare de înregistrare și stilul de producție și a fost un pionier în dezvoltarea muzicii dub în anii 1970, adoptând în mod timpuriu remixarea și efectele de studio pentru a crea versiuni noi instrumentale sau vocale ale pieselor reggae existente. A colaborat și a produs pentru o varietate largă de artiști, inclusiv Bob Marley and the Wailers, Junior Murvin, Beastie Boys, Ari Up, The Clash, The Orb și mulți alții.

29 august 2019
Noel Gallagher a declarat că dorește să inițieze o petiție pentru a desființa trupa Foo Fighters. Acest lucru a urmat după prestația de cap de afiș a lui Dave Grohl și a celorlalți membri ai trupei Foo Fighters la Festivalul Reading din Marea Britanie, în cadrul căreia liderul trupei și toboșarul Taylor Hawkins le-au spus publicului că doresc să inițieze o petiție pentru a readuce trupa Oasis laolaltă.

29 august 2018
Ariana Grande se afla pe locul 1 în topul albumelor din Marea Britanie cu cel de-al patrulea album de studio, “Sweetener”. Albumul, care include colaborări cu Pharrell Williams, Nicki Minaj și Missy Elliott, a ocupat și primele poziții în topurile din SUA și a câștigat Premiul Grammy pentru Cel Mai Bun Album Vocal Pop, marcând primul câștig al carierei lui Grande la premiile Grammy.

29 august 2009
Medicul legist din Los Angeles a confirmat că moartea lui Michael Jackson a fost omucidere, cauzată în principal de anestezicul puternic Propofol. Cântărețul a suferit un stop cardiac la casa sa din Los Angeles în iunie, la vârsta de 50 de ani. Raportul a indicat că Propofol și sedativul Lorazepam au fost “substanțele principale responsabile de decesul lui Jackson”, dar s-au găsit și alte patru medicamente în organismul său.

29 august 2008
Rapperul american DMX a pledat vinovat că a încercat să cumpere cocaină și cannabis în Miami. Artistul în vârstă de 37 de ani, al cărui nume real este Earl Simmons, și-a recunoscut vina într-un tribunal din Florida și a fost condamnat la timpul petrecut în închisoare. Simmons era încă în custodie, așteptând extrădarea în statul Arizona pentru acuzații de droguri și cruzime față de animale.

29 august 2008
Organizatorii unui concert muzical francez au amenințat cu acțiuni legale după ce Amy Winehouse și-a anulat spectacolul. Winehouse nu a ajuns la festivalul Rock En Seine din Paris, care se desfășura pe o perioadă de trei zile și avea în program trupe precum The Raconteurs, The Streets și Kate Nash. Cântăreața în vârstă de 24 de ani ar fi fost luată de boală la casa sa din Londra. Organizatorii au afirmat că au fost informați doar cu două ore înainte că Winehouse, care era cap de afiș al concertului, nu va apărea.

29 august 2006
Albumul “Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band” al trupei The Beatles a fost votat cel mai bun album numărul 1 din toate timpurile de către publicul britanic. Albumul lansat în 1967 a ocupat primul loc în sondaj pentru a comemora cea de-a 50-a aniversare a topului albumelor din Marea Britanie. The Beatles au avut un total de patru albume în primele 10, cu “Revolver” pe locul șase, “Abbey Road” pe locul opt și “The Beatles (White Album)” pe locul zece.

29 august 2005
Fats Domino, în vârstă de 77 de ani, a fost salvat din inundațiile din New Orleans cauzate de uraganul Katrina. El își spusese mai devreme agentului său că intenționează să rămână în casa sa, în ciuda ordinului de evacuare.

29 august 2003
Câștigătorii la Premiile MTV Video Music de anul acesta, desfășurate în New York, au inclus pe Missy Elliot, care a primit premiul pentru “Videoclipul Anului” pentru piesa “Work It”, iar premiul “Alegerea Citorilor” a fost acordat piesei “Lifestyles Of The Rich And Famous” a trupei Good Charlotte. Premiul pentru cel mai bun videoclip de rap a fost câștigat de 50 Cent pentru piesa “In Da Club”, iar cel pentru cel mai bun videoclip pop a fost câștigat de Justin Timberlake pentru piesa “Cry Me A River”. Madonna a uimit audiența sălii Radio City Hall sărutând pasional pe Britney Spears și Christina Aguilera în timpul unei versiuni provocatoare a piesei “Like A Virgin”.

29 august 2000
Slipknot a provocat haos la Premiile Kerrang! din acest an, distrugând pahare, incendiind masa lor, aruncând un monitor de pe scenă și distrugând un microfon. Trupa a primit 3 premii, inclusiv pentru cel mai bun single și cel mai bun act live.

29 august 1999
Lou Bega a ajuns pe locul 1 în topul single-urilor din Marea Britanie cu piesa “Mambo No 5”, care a fost înregistrată și compusă inițial de Perez Prado în 1949.

29 august 1996
Liam Gallagher s-a reunit cu ceilalți membri ai trupei Oasis la Chicago, după o săptămână de speculații cu privire la viitorul grupului, după ce părăsise trupa cu câteva zile înainte.

29 august 1994
Trupa Oasis a lansat albumul lor de debut, “Definitely Maybe”, care avea să petreacă 177 de săptămâni în topul albumelor din Marea Britanie. A devenit, de asemenea, cel mai rapid album de debut vândut din toate timpurile în Marea Britanie, iar albumul avea să vândă peste opt milioane de copii în întreaga lume.

29 august 1992
U2 a devenit doar a doua trupă (după Billy Joel) care a cântat la Yankee Stadium din New York City, în timpul turneului lor sold-out Zoo TV.

29 august 1991
Pe 29 august 1991, postul de radio rock din Boston, WFNX, a difuzat în premieră albumul de-al doilea al trupei Nirvana, intitulat ‘Nevermind’, redând în întregime viitoarea capodoperă. Albumul includea și imnul erei grunge, “Smells Like Teen Spirit”.

29 august 1990
Elton John a intrat într-un centru de reabilitare din Chicago pentru a primi tratament pentru bulimie, alcoolism și dependențe de droguri.

29 august 1987
Def Leppard a obținut primul lor album numărul 1 în Marea Britanie cu “Hysteria”, care a devenit, de asemenea, numărul 1 în topul din SUA în iulie anul următor, după 49 de săptămâni petrecute în căutarea locului fruntaș.

29 august 1987
Los Lobos a început un șir de trei săptămâni petrecute pe locul 1 în topul single-urilor din SUA cu piesa “La Bamba”, care a fost de asemenea un hit pe locul 1 în Marea Britanie. Piesa a fost inclusă în coloana sonoră a filmului despre viața lui Ritchie Valens.

29 august 1987
Primul hit al lui Rick Astley, “Never Gonna Give You Up”, a început o serie de cinci săptămâni petrecute pe locul 1 în topul single-urilor din Marea Britanie. A devenit cel mai bine vândut single din 1987, iar piesa a câștigat premiul pentru Cel Mai Bun Single Britanic la Premiile Brit din 1988.

29 august 1984
U2 a dat startul turneului lor mondial “Unforgettable Fire” la Christchurch Town Hall din Noua Zeelandă, primul dintre cele 19 concerte din Australia și Noua Zeelandă.

29 august 1981
Aneka a ocupat locul 1 în topul single-urilor din Marea Britanie cu piesa “Japanese Boy”, singurul hit din Top 40 al cântăreței folk scoțiene Mary Sandeman, care a vândut peste 5 milioane de copii în întreaga lume.

29 august 1981
Festivalul Rock on the Tyne, care a durat două zile, a început în Gateshead, Anglia, cu participarea lui Ian Dury, Elvis Costello, U2, Rory Gallagher, Doll By Doll, Wang Chung, Becket, Dr Feelgood, The Gingers Nutters (cu Ginger Baker), Trimmer and Jenkins și Lindisfarne.

29 august 1977
Trei persoane au fost arestate în Memphis după ce au încercat să fure corpul lui Elvis. Ca urmare, rămășițele sale au fost ulterior mutate la Graceland.

29 august 1976
Jimmy Reed a murit la San Francisco în urma unei crize epileptice, chiar înainte de a împlini 51 de ani. Reed a avut o influență majoră asupra trupei The Rolling Stones și a avut hitul “Honest I Do” în 1957 și “Baby What You Want Me To Do” în 1960.

29 august 1976
The Clash, Buzzcocks și Sex Pistols au apărut la un eveniment de prezentare la The Screen On The Green, Islington, Londra. Organizat de Malcolm Maclaren, acest eveniment a fost notabil din multe motive, inclusiv faptul că a fost doar al treilea concert al trupei The Clash și primul înregistrat vreodată, fiind înregistrarea cunoscută cea mai timpurie (după concertul de la Manchester Free Trade Hall din aprilie 1976) și o înregistrare rară a Sex Pistols cu Glen Matlock. Cinematograful este menționat în întreaga piesă “Fall In” a lui Adam and the Ants, lansată ca față-B la “Ant Music” în 1980.

29 august 1970
Edwin Starr a început o serie de trei săptămâni pe locul 1 în topul single-urilor din SUA cu piesa “War”, singurul său număr 1 în SUA și locul 3 în Marea Britanie.

29 august 1966
The Beatles au susținut ultimul lor concert plătit în fața unei audiențe, la Candlestick Park din San Francisco, California, în fața unei mulțimi cu bilete epuizate de 25.000 de persoane. John și Paul, știind ceea ce fanii nu știu (că acesta va fi ultimul concert vreodată), au adus camere de fotografiat pe scenă și au făcut poze între cântece. În timpul acestui turneu, The Beatles nu au interpretat nicio piesă de pe ultimul lor album.

29 august 1965
În timpul unui turneu în SUA, The Beatles au apărut la Hollywood Bowl, Hollywood, California. Biletele costau 3,00 dolari. Albumul live “The Beatles at the Hollywood Bowl” a fost lansat în mai 1977, compilat din două concerte live susținute la Hollywood Bowl în august 1964 și august 1965.

29 august 1964
Piesa lui Roy Orbison, “Oh, Pretty Woman”, a fost lansată în SUA. A ajuns pe locul 1 patru săptămâni mai târziu. Titlul a fost inspirat de soția lui Orbison, Claudette, care a întrerupt o conversație pentru a anunța că iese afară; când Orbison a întrebat dacă are bani, co-autorul său, Bill Dees, a intervenit: “O femeie frumoasă nu are nevoie niciodată de bani.”

29 august 1959
The Quarry Men (John Lennon, Paul McCartney, George Harrison și Ken Brown) au susținut un concert la Casbah Coffee Club, Hayman’s Green, West Derby, Liverpool. Acesta este seara de deschidere a unui nou club pentru adolescenți într-o casă victoriană mare, deținută de doamna Mona Best, și prima dintre cele șapte sâmbete consecutive în care The Quarry Men cântă aici. Trupa a împărțit un microfon conectat la sistemul de sunet al casei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!