Calendar muzical: 28 octombrie

Evenimente importante din lumea muzicii, care s-au întâmplat într-o zi de 28 octombrie

28 octombrie 2022
Unul dintre ultimii supraviețuitori din epoca de aur a rock ‘n’ roll-ului, Jerry Lee Lewis, a decedat la vârsta de 87 de ani. Supranumit “Cel Răufăcător”, a fost descris ca primul marelui nebun al rock and roll-ului și a avut hituri la nivel mondial cu piesele „Whole Lotta Shakin’ Goin’ On” și „Great Balls of Fire”. Viața sa a fost umbrită și de scandaluri și violență. Cariera sa a fost întreruptă pentru scurt timp atunci când, la vârsta de 22 de ani, s-a căsătorit cu verișoara sa în vârstă de 13 ani, Myra Gale Brown. În 1976, l-a împușcat accidental în piept pe basistul său, Norman “Butch” Owens, în timp ce se juca cu un Magnum 357 încărcat.

28 octombrie 2019
Muzicianul Stephen Morris a făcut apel pentru returnarea viorii sale antice în valoare de 250.000 de lire sterline după ce a uitat-o într-un tren. A uitat instrumentul în vârstă de 310 ani, într-o carcasa albă, când a coborât din tren în Londra cu bicicleta sa. Morris, care a cântat la coloanele sonore ale filmelor Bond și a înregistrat cu David Bowie, a spus: „Este devastator să o pierd. Eram cu adevărat doar custodele ei și speram să o trec în cele din urmă altui violonist”.

28 octombrie 2016
Elvis Presley a doborât recordul pentru cele mai multe albume numărul 1 ale unui artist solo. Noul album al regretatului cântăreț, „The Wonder Of You”, a învins competiția din partea lui Lady Gaga și Michael Buble și a devenit cel de-al 13-lea album al său care s-a clasat pe primul loc în topuri. Înainte de acest moment, Elvis și Madonna aveau câte 12 albume numărul 1 fiecare.

28 octombrie 2014
Poliția din Manchester, Anglia, a declarat că “un fan Oasis” ar fi putut fi responsabil pentru spargerea unei galerii de artă și furtul unei imagini cu formația, după ce o fereastră a fost spartă la MASA-UK în Greater Manchester. Pictura alb-negru realizată de Olga Tsarevska Loma avea inscripționat „otz2013”.

28 octombrie 2013
Cântăreața neozeelandeză Lorde a ocupat prima poziție în topul single-urilor din Marea Britanie cu primul său single, „Royals”, devenind astfel cea mai tânără artistă solo care a obținut un loc 1 în Marea Britanie de la Billie Piper în 1998, la vârsta de 15 ani. La vârsta de 16 ani, Lorde a semnat un contract cu Universal pentru dezvoltare la doar 13 ani, după ce tatăl unui prieten le-a trimis înregistrări de acasă în care cânta piese Duffy și Pixie Lott.

28 octombrie 2011
Organizatorii unui concert planificat cu Metallica în India au fost arestați după ce spectacolul a fost anulat, ceea ce a condus la distrugerea scenei și vandalizarea echipamentului de către fanii formației. Metallica trebuia să cânte în Delhi vineri, dar au amânat concertul după ce o barieră de securitate din fața scenei s-a prăbușit. Cei patru promotori ai concertului au fost arestați pentru fraudă, deoarece au refuzat să restituie banii pentru bilete. Aproximativ 25.000 de oameni au cumpărat bilete pentru ceea ce ar fi fost primul concert Metallica din India.

28 octombrie 2008
A fost dezvelită o statuie în onoarea lui Bon Scott de la AC/DC în Fremantle Fishing Boat Harbour din Australia de Vest. Deși s-a născut în Scoția, Scott a crescut în Fremantle după ce familia sa a emigrat în Australia în 1952. Bon și-a început viața în Melbourne, iar familia sa a locuit în suburbiile orașului Sunshine timp de 4 ani înainte de a se muta la Fremantle. Scott s-a născut în 1946 și a murit pe 20 februarie 1980. El este înmormântat în cimitirul din Fremantle.

28 octombrie 2007
Câștigătoarea X Factor, Leona Lewis, a ajuns pe locul 1 în topul single-urilor din Marea Britanie cu prima piesă de pe albumul său de debut „Bleeding Love”. Lewis a avut cele mai mari vânzări în prima săptămână din 2007, depășind la un loc celelalte cinci piese de top, cu 218.000 de exemplare vândute. A învins piesa „Rule The World” a trupei Take That, care s-a clasat pe locul doi.

28 octombrie 2007
Muzicianul de muzică country Porter Wagoner a murit la Nashville la vârsta de 80 de ani, din cauza cancerului pulmonar. Wagoner a contribuit la lansarea carierei lui Dolly Parton și a avut propriul său show TV în SUA, care a rulat timp de 21 de ani până în 1981. Wagoner și-a semnat primul contract discografic în 1955 și a avut hituri precum „Carroll County Accident” și „Green Green Grass of Home”.

28 octombrie 2005
Un fost producător al trupei de rap So Solid Crew a fost condamnat la cel puțin 30 de ani de închisoare pentru uciderea unui rival în dragoste. La începutul lunii, un juriu l-a găsit pe Carl Morgan, în vârstă de 24 de ani, din Battersea, sudul Londrei, vinovat de împușcarea lui Colin Scarlett în Tooting, sudul Londrei, anul precedent. Juriul nu a ajuns la un verdict asupra aceleiași acuzații aduse lui Megaman, numele real Dwayne Vincent, care urma să fie judecat din nou în martie. Judecătorul a spus că sentința pe viață arată că crimelor cu armă nu li se va tolera.

28 octombrie 2004
Courtney Love a fost trimisă în judecată pentru agresiune cu o armă mortală după ce Kristin King a declarat în fața unui tribunal din Los Angeles că Love a aruncat o sticlă și o lumânare aprinsă spre ea după ce a apărut la domiciliul unui fost iubit în miezul nopții. King a spus că Love a fost „viclenă” și „haotică” atunci când a atacat-o în timp ce dormea pe o canapea în data de 25 aprilie. Ea a spus că Love s-a așezat apoi pe ea, i-a tras de păr și i-a apucat sânul stâng în „cea mai rea apucare pe care am avut-o vreodată”, înainte de a reuși să fugă.

28 octombrie 2001
Afroman (Joseph Foreman) a început un șir de două săptămâni petrecute pe locul 1 în topul single-urilor din Marea Britanie cu piesa „Because I Got High”. Piesa vorbește despre cum folosirea cannabisului îi afecta calitatea vieții și a devenit populară după ce a fost distribuită pe internet.

28 octombrie 1997
Bateristul trupei R.E.M., Bill Berry, a anunțat că părăsește grupul după 17 ani și se dedică agriculturii.

28 octombrie 1995
Coolio cu L.V. a obținut primul său single pe locul 1 în Marea Britanie cu piesa „Gangsta’s Paradise”. Piesa a folosit refrenul piesei „Pastime Paradise” a lui Stevie Wonder din 1976 și a fost inclusă în filmul „Dangerous Minds” din 1995, în care a jucat Michelle Pfeiffer.

28 octombrie 1989
Janet Jackson a început o serie de patru săptămâni pe locul 1 în topul albumelor din SUA cu albumul „Janet Jackson’s Rhythm Nation 1814”. Este unul dintre cele trei albume care au produs șapte single-uri în topul SUA (celelalte două fiind „Thriller” de Michael Jackson și „Born In The USA” de Bruce Springsteen).

28 octombrie 1978
Queen a susținut primul concert din cadrul turneului lor „Jazz” care a cuprins 79 de date, la Dallas Convention Center, Dallas, Texas. Aici au mai evoluat și alte trupe mari, printre care The Beatles, Elvis Presley, Santana și Led Zeppelin.

28 octombrie 1978
Filmul cu acțiune în direct „KISS Meets the Phantom of the Park” a fost difuzat pe NBC-TV în SUA. Cei patru rockeri au trebuit să se confrunte cu un om de știință nebun într-un parc de distracții. Toți cei patru membri ai trupei Kiss tocmai lansaseră albumele lor solo individuale.

28 octombrie 1978
Nick Gilder a ajuns pe locul 1 în topul single-urilor din SUA cu „Hot Child In The City”, o piesă care nu a fost un hit în Marea Britanie.

28 octombrie 1974
Artistul de reggae jamaican Ken Boothe se afla pe locul 1 în topul single-urilor din Marea Britanie cu versiunea sa a unei piese de David Gates (de la Bread), „Everything I Own”. Boy George a adus și el această piesă pe locul 1 în 1987.

28 octombrie 1973
David Cassidy era pe locul 1 în topul single-urilor din Marea Britanie cu „Daydreamer / The Puppy Song”, al doilea său single pe primul loc. „The Puppy Song” era versiunea lui Cassidy a piesei lui Harry Nilsson.

28 octombrie 1972
Stevie Wonder a lansat cel de-al 15-lea album de studio intitulat „Talking Book”. Prima piesă de pe album, „You Are the Sunshine of My Life”, a ajuns pe locul 1 în topul Billboard și i-a adus lui Wonder primul său premiu Grammy. Albumul a inclus o apariție specială a lui Jeff Beck pe piesa „Superstition”.

28 octombrie 1972
Consiliul pentru Afaceri Mondiale al Statelor Unite a anunțat că adoptă piesa „Join Together” de la The Who ca imn oficial.

28 octombrie 1967
Albumul „Diana Ross and The Supremes Greatest Hits” a început o serie de cinci săptămâni pe locul 1 în topul albumelor din SUA. Deși membrii originali ai formației sunt ilustrați pe copertă și cântă pe toate piesele, în momentul în care LP-ul a fost lansat, Florence Ballard fusese concediată din grup și înlocuită de Cindy Birdsong.

28 octombrie 1964
Prima dintre cele două seri anunțate ca „Tami Show” a avut loc la Civic Auditorium, Santa Monica, cu: Smokey Robinson & The Miracles, The Beach Boys, Chuck Berry, Marvin Gaye, The Supremes și The Rolling Stones.

28 octombrie 1962
The Beatles au cântat la Empire din Liverpool, primul lor concert la teatrul de top din Liverpool. Pe afiș erau programate opt acte, printre care Little Richard, Craig Douglas, Jet Harris și Kenny Lynch & Sounds Incorporated.

28 octombrie 1961
Raymond Jones a intrat în magazinul de discuri NEMS din Liverpool încercând să cumpere discuri ale trupei The Beatles lansate în Germania. Managerul magazinului, Brian Epstein, a promis să investigheze mai departe.

28 octombrie 1958
Buddy Holly a apărut la emisiunea lui Dick Clark „American Bandstand”, unde a interpretat playback la piesele „It’s So Easy” și „Heartbeat”. Acesta avea să fie ultima sa apariție importantă la televizor.

28 octombrie 1957
După un concert la Pan Pacific Auditorium din Los Angeles, poliția locală i-a spus lui Elvis Presley că nu are voie să-și miște șoldurile pe scenă, iar presa locală a titrat că Elvis trebuie să-și „curețe” actul. În seara următoare, Vice Squad din Los Angeles a înregistrat întregul său concert pentru a studia prestația sa.

28 octombrie 1956
Elvis Presley a avut a doua apariție la emisiunea TV „The Ed Sullivan Show” din SUA, unde gazda i-a înmânat un disc de aur pentru „Love Me Tender”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!
© 2023 RadioGalaxia.ro | Toate drepturile rezervate.