Calendar muzical: 28 iulie

Evenimente importante din lumea muzicii, care s-au întamplat într-o zi de 28 iulie

28 iulie 2021
Muzicianul și basistul american Dusty Hill din ZZ Top a murit la vârsta de 72 de ani. În 1968, el și toboșarul Frank Beard s-au alăturat chitaristului Billy Gibbons în formația ZZ Top. Au lansat în total 15 albume de studio și au vândut aproximativ 50 de milioane de discuri în întreaga lume, inclusiv albumul cel mai bine vândut “Eliminator” (1983), care a inclus două single-uri în top 40, “Gimme All Your Lovin'” și “Legs”.

28 iulie 2020
Revista britanică de muzică Q a publicat ultimul său număr, încheind o serie de 34 de ani. Fondată în 1986 de jurnaliștii de radio Mark Ellen și David Hepworth, care au fost prezentatori ai emisiunii de muzică Whistle Test de la BBC, fiecare număr al revistei Q avea un mesaj diferit pe spinare. Cititorii încercau să descifreze legătura dintre mesaj și conținutul revistei.

28 iulie 2016
Marianne Ihlen, subiectul cântecului lui Leonard Cohen intitulat “So Long, Marianne”, a murit la vârsta de 81 de ani. Înainte de moartea ei, Cohen i-a trimis o scrisoare în care scria, în parte, “Știi că sunt atât de aproape în spatele tău, încât dacă îți întinzi mâna, cred că poți atinge a mea.” Cohen îi urmează în moarte la data de 7 noiembrie a aceluiași an.

28 iulie 2014
Linda Ronstadt a fost onorată cu Medalia Națională a Artelor la Casa Albă din Washington, D.C. Această onoare a fost un moment deosebit de special pentru Ronstadt, care nu a reușit să ajungă la ceremonia de intrare în Rock and Roll Hall of Fame (în aprilie a acelui an) din cauza bolii Parkinson, care îi limita capacitatea de a călători. Cântăreața a fost adusă în Sala de Est cu un scaun cu rotile, dar a mers pe scenă pentru a primi premiul.

28 iulie 2014
Reprise Records a lansat al treisprezecelea album de studio al formației Tom Petty and the Heartbreakers, intitulat “Hypnotic Eye”. Albumul a debutat pe locul 1 în topul Billboard 200, devenind primul album al formației Tom Petty and the Heartbreakers care a reușit să ocupe vârful clasamentului.

28 iulie 2011
Cântărețul în vârstă de 63 de ani, Meat Loaf, s-a prăbușit pe scenă la Amfiteatrul Trib din Pittsburgh, în timpul unui aparent atac de astm. După aproximativ zece minute, și-a revenit și a terminat spectacolul.

28 iulie 2008
Amy Winehouse a fost dusă de urgență la spital după ce a avut convulsii la locuința sa din Camden, North London. Un purtător de cuvânt a declarat că pare că cântăreața a suferit o reacție la medicamentele pe care le lua pentru a se dezintoxica de drogurile dure.

28 iulie 2006
A doua soție a lui Prince, Manuela Testolini Nelson, a depus actele pentru divorț. Prima sa căsătorie, cu dansatoarea Mayte Garcia, a avut loc în 1996, dar a durat doar doi ani.

28 iulie 2004
Justin Timberlake a obținut o ordonanță de restricție împotriva unui fotograf pe care l-a acuzat că îl hărțuia. Un judecător din Santa Monica, California, a acordat ordonanța împotriva fotografului Artemus Earl Lister.

28 iulie 2004
Cântărețul american de muzică soul George Williams din formația The Tymes a murit de cancer. A avut hitul „So Much in Love”, care a vândut un milion de copii în SUA în 1963, și single-ul „Ms Grace”, care a ajuns pe locul 1 în topurile din Marea Britanie în 1975.

28 iulie 2003
Vinul produs de Sir Cliff Richard din proprietatea sa din Algarve a declanșat o luptă între supermarketurile din Marea Britanie. Fanii întrebau toate magazinele când vor avea vinul la vânzare, lanțul Tesco declarând că vor fi primii, dar magazinele Waitrose vindeau deja vinul roșu la prețul de 8,49 lire pe sticlă de o săptămână.

28 iulie 1996
Marge Ganser din formația The Shangri-Las a murit de cancer la sân. Formația a avut peste zece hituri în anii ’60, inclusiv “Leader Of The Pack”, care a ajuns pe locul 1 în topurile din SUA în 1964.

28 iulie 1992
Rapperul Ice T a anunțat că Warner Brothers Records va scoate piesa controversată “Cop Killer” din toate viitoarele copii ale albumului său “Body Count”. Piesa fusese criticată de grupurile de aplicare a legii, care susțineau că încurajează uciderea polițiștilor. Ice T a declarat că va oferi înregistrări ale piesei “Cop Killer” la concerte. Într-un twist ironic, mai târziu el va face parte din distribuția serialului de televiziune polițist NBC, “Law and Order”.

28 iulie 1990
Partners In Kryme au început o serie de patru săptămâni pe locul 1 cu piesa “Turtle Power”, care a devenit prima melodie de rap care a ajuns în fruntea topurilor din Marea Britanie. Piesa, creată de One Hit Wonders, a fost inclusă în filmul “Teenage Mutant Ninja Turtles”.

28 iulie 1987
Kylie Minogue a lansat o versiune cover a piesei “The Loco-Motion”, compusă de Gerry Goffin și Carole King, ca primul său single în Australia. Minogue a interpretat pentru prima dată piesa într-un spectacol improvizat la un eveniment de caritate al fotbalului australian cu distribuția serialului australian de televiziune “Vecini” (Neighbours). Piesa a ajuns pe locul 1 în topurile din Australia, iar succesul obținut în țara sa natală a dus la semnarea unui contract discografic cu PWL Records în Londra, Anglia.

28 iulie 1979
“I Don’t Like Mondays” a adus formației The Boomtown Rats al doilea lor single numărul 1 în Marea Britanie. Bob Geldof a scris această piesă după ce a citit un raport despre atacul armat al unei adolescente de 16 ani, Brenda Ann Spencer, care a tras focuri de armă asupra copiilor care se jucau în curtea școlii din fața casei sale din San Diego, California. Ea a ucis doi adulți și a rănit opt copii și un ofițer de poliție. Spencer nu a arătat niciun regret pentru fapta sa, explicând că “Nu-mi plac zilele de luni, asta animă ziua.”

28 iulie 1973
Festivalul estival în aer liber Watkins Glen a avut loc în afara localității Watkins Glen, New York, cu participarea formațiilor The Allman Brothers Band, Grateful Dead și The Band. Peste 600.000 de fani ai muzicii rock au participat la eveniment. Mulți istorici au afirmat că acest eveniment a fost cea mai mare adunare de oameni din istoria Statelor Unite. Au fost vândute 150.000 de bilete la prețul de 10 dolari fiecare, dar pentru ceilalți participanți concertul a fost gratuit. Mulțimea a fost atât de mare încât o mare parte din public nu a putut vedea scena.

28 iulie 1969
Poliția din Moscova a raportat că mii de cabine telefonice publice au fost vandalizate după ce hoții furau componente ale telefoanelor pentru a-și transforma chitarele acustice în chitare electrice. O revistă de tineret rusă publicase detalii despre cum să facă acest lucru.

28 iulie 1966
Chris Farlowe și Thunderbirds au ocupat locul 1 în topul single-urilor din Marea Britanie cu piesa “Out Of Time”, scrisă de Mick Jagger și Keith Richards. Piesa a fost lansată pentru prima dată pe albumul The Rolling Stones “Aftermath” din 1966 (versiunea din Marea Britanie).

28 iulie 1964
În timpul celei de-a doua vizite a lor în Suedia, The Beatles au susținut două concerte la o arenă de hochei pe gheață, Johanneshovs Isstadion, din Stockholm. În timpul primului concert, atât Paul McCartney, cât și John Lennon au primit șocuri electrice ușoare de la microfoanele neîmpământate. Printre formațiile de deschidere s-au numărat The Kays, The Moonlighters și The Streaplers.

28 iulie 1960
Roy Orbison a intrat în topul din Marea Britanie cu piesa “Only The Lonely”, care i-a adus lui Roy prima din cele trei melodii pe locul 1 în topul din Marea Britanie. Ca o baladă rock operatică, acest tip de sunet era neobișnuit la acea vreme și este considerat un eveniment seminal în evoluția muzicii Rock and Roll. Lansată ca single de 45rpm de către Monument Records în mai 1960, “Only The Lonely” a ajuns pe locul 2 în topurile din Statele Unite. Melodia a fost refuzată de The Everly Brothers și Elvis Presley, așa că Orbison a decis să înregistreze piesa singur.

28 iulie 1956
Gene Vincent a făcut prima sa apariție la televiziunea națională din SUA în cadrul emisiunii “The Perry Como Show”. Vincent lansase piesa “Woman Love” luna anterioară, dar a fost B-side-ul “Be-Bop-A-Lula” care a ajuns în cele din urmă în top 10. Melodia fusese cumpărată de la un pacient din același spital, când Vincent se recupera de rănile la picior. O demonstrație a piesei a ajuns la casa de discuri Capitol Records în cadrul unui concurs pentru a găsi o voce asemănătoare lui Elvis, iar o versiune reînregistrată a adus lui Vincent un hit.

error: Content is protected !!