Calendar muzical: 28 august

Evenimente importante din lumea muzicii, care s-au întamplat într-o zi de 28 august

28 august 2016
Cântărețul și compozitorul mexican Juan Gabriel a decedat la vârsta de 66 de ani din cauza unui atac de cord. Având vândute peste 200 de milioane de înregistrări în întreaga lume, Gabriel se număra printre cei mai bine vânduți cântăreți-compozitori din America Latină. Al nouăsprezecelea său album de studio, “Recuerdos, Vol. II”, se spune că este cel mai bine vândut album din toate timpurile în Mexic, cu peste opt milioane de copii vândute.

28 august 2012
Celebrity Net Worth l-a numit pe Ringo Starr cel mai bogat toboșar din lume, cu o avere estimată la 300 de milioane de dolari. Phil Collins s-a clasat pe locul doi cu 250 de milioane de dolari, fostul toboșar al trupei Nirvana, Dave Grohl, a ocupat locul trei cu 225 de milioane de dolari, Don Henley de la Eagles a venit pe locul patru cu 200 de milioane de dolari, iar Lars Ulrich de la Metallica a ocupat locul cinci cu 175 de milioane de dolari. În topul celor mai bogați zece toboșari s-au mai numărat Larry Mullen de la U2 și Charlie Watts de la The Rolling Stones.

28 august 2009
Noel Gallagher a părăsit trupa Oasis afirmând că nu mai poate lucra cu fratele său Liam. Noel, chitaristul principal și principalul compozitor al trupei, fusese recent implicat într-o serie de dispute cu Liam și a recunoscut că el și fratele său vorbeau rar, nu călătoreau împreună și se vedeau doar pe scenă. Chitaristul a spus: “Este cu puțină tristețe și mare ușurare că vă spun că am părăsit trupa Oasis în seara aceasta. Trupa urma să cânte la festivalul Rock en Seine din Paris, dar a anulat în ultimul minut. Când trupa de deschidere a spus că Oasis nu va cânta, mulți fani au crezut că este o glumă.

28 august 2005
Mogulul rap Marion “Suge” Knight a fost internat în spital după ce a fost împușcat în picior la o petrecere organizată la un club din Miami, Florida, pentru a sărbători Premiile Video Music MTV ale acestui an.

28 august 2005
Art Garfunkel a fost acuzat de poliție pentru posesie după ce s-a pretins că o țigară de marijuana a fost găsită în scrumiera mașinii sale. Garfunkel a pledat vinovat în anul precedent pentru posesia de marijuana în nordul statului New York.

28 august 2005
Green Day a obținut multiple premii la ediția din acest an a premiilor MTV, care s-au desfășurat în Miami, câștigând șapte premii, inclusiv Video-ul Anului pentru piesa “Boulevard of Broken Dreams” și premiul Alegerea Vizionarilor. Cel mai bun Coregraf a fost Gwen Stefani pentru piesa “Hollaback Girl”, iar Video-ul Debut al Anului a fost acordat formației Gorillaz pentru piesa “Feel Good Inc.” Premiile au continuat în ciuda îngrijorărilor legate de uraganul Katrina, care a lovit Florida săptămâna trecută, și după un incident armat la o petrecere premergătoare premiilor.

28 august 1998
Geri Halliwell a anunțat că își vinde hainele Spice Girls într-o licitație de caritate. Costumul din PVC pe care obișnuia să îl poarte era scos la vânzare pentru 5000 de lire sterline, cizmele până la genunchi pentru 1200 de lire sterline, iar rochia cu drapelul Marii Britanii pe care a purtat-o la Premiile Brit pentru 8000 de lire sterline.

28 august 1996
Issac Hayes, care a co-scris piesa clasică “Soul Man” a lui Sam and Dave, a trimis o scrisoare de protest candidatului la președinție Bob Dole, cerându-i lui Dole să înceteze să folosească melodia sa, pe care susținătorii o modificaseră în “I’m A Dole Man.”

28 august 1993
Billy Joel a început o serie de trei săptămâni pe locul 1 în topul albumelor din SUA cu albumul “River Of Dreams.” Joel a afirmat că marea parte a muzicii i-a venit în somn, de unde și titlul albumului. A doua soție a cântărețului, fostul fotomodel Christie Brinkley, a pictat coperta albumului care ulterior a fost votată cea mai proastă copertă de album a anului.

28 august 1993
Formația de muzică electronică cu sediul în Germania, Culture Beat, a început o serie de patru săptămâni pe locul 1 în topul single-urilor din Marea Britanie cu piesa “Mr. Vain”. A fost primul single care a ajuns pe locul 1 în Marea Britanie și care nu a avut o versiune disponibilă pe disc de vinil de 7″.

28 august 1988
Kylie Minogue a stabilit un nou record în Marea Britanie când albumul său de debut, intitulat “Kylie”, a devenit cel mai bine vândut album al unei artiste feminine din Marea Britanie, cu vânzări de aproape două milioane de exemplare.

28 august 1984
Turneul “Victory” al formației The Jacksons a rupt recordul de vânzări de bilete la concerte după ce au depășit pragul de 1,1 milioane de bilete vândute în două luni.

28 august 1981
Producătorul Guy Stevens a murit la vârsta de 38 de ani, supradozându-se cu medicamente prescrise pe care le lua pentru a reduce dependența sa de alcool. A lucrat cu trupe precum Mott The Hoople, Free și The Clash. El a fost președintele Societății de Apreciere a lui Chuck Berry și a fost Stevens cel care l-a adus pe Berry în Marea Britanie pentru primul său turneu. El le-a dat trupelor Procol Harum și Mott the Hoople numele lor distinctive.

28 august 1972
Alice Cooper se afla pe locul 1 în topul single-urilor din Marea Britanie cu piesa “School’s Out”. Cooper a afirmat că a fost inspirat să scrie piesa când a răspuns la întrebarea “Care sunt cele mai bune trei minute din viața ta?”. Cooper a spus: “Sunt două momente în timpul anului. Unul este dimineața de Crăciun, iar celălalt este ultimele trei minute ale ultimei zile de școală.”

28 august 1970
În timpul unui angajament de patru săptămâni la hotelul The International din Las Vegas, un paznic de securitate al hotelului a primit un apel telefonic în care i s-a spus că Elvis Presley va fi împușcat în timpul ultimului său spectacol. Persoana respectivă a cerut 50.000 de dolari pentru a dezvălui numele posibilului criminal. Mai târziu în acea zi, în corespondența lui Elvis la hotel a fost găsit un meniu pe care fața lui Elvis fusese distrusă, iar un pistol fusese desenat, indicând spre inima sa. Amenințările au fost luate foarte în serios. Elvis și-a susținut ultimul spectacol fără incidente.

28 august 1968
Lucrând la studiourile Trident din Londra, The Beatles au început înregistrarea unei noi piese scrise de John Lennon, intitulată “Dear Prudence”. Ei au construit piesa instrument cu instrument, folosind echipamentul cu 8 piste de la Trident. John și George au cântat la chitară, în timp ce Paul a cântat la tobe înlocuindu-l pe Ringo Starr, care părăsise The Beatles pe 22 august.

28 august 1968
Tammy Wynette a înregistrat piesa “Stand By Your Man” la studiourile Epic, după o idee venită de la producătorul Billy Sherrill. Wynette și Sherrill au completat piesa în 15 minute. S-a dovedit a fi cel mai de succes înregistrare din cariera lui Wynette și este una dintre cele mai interpretate piese din istoria muzicii country. Piesa a apărut în diferite filme, inclusiv: “Five Easy Pieces”, “The Blues Brothers”, “The Crying Game”, “Sleepless in Seattle”, “Four Weddings and a Funeral” și “GoldenEye”.

28 august 1968
Simon și Garfunkel au început o serie de cinci săptămâni pe locul 1 în topul albumelor din Marea Britanie cu albumul “Bookends”. Al patrulea album de studio al duo-ului a inclus piesele “America”, “Mrs. Robinson” și “A Hazy Shade of Winter”.

28 august 1968
The Beach Boys se aflau pe locul 1 în topul single-urilor din Marea Britanie cu piesa “Do It Again”. Compusă de Brian Wilson și Mike Love, aceasta a devenit cel de-al doilea și ultimul lor single pe locul 1 în Marea Britanie.

28 august 1966
Apropiindu-se de sfârșitul ultimei lor turnee în America, The Beatles au susținut un concert la Dodger Stadium, Los Angeles, California, în fața unei mulțimi de 45.000 de persoane. Încercarea The Beatles de a părăsi stadionul într-un camion blindat a fost împiedicată de faptul că poarta principală a fost găsită încuiată, și The Beatles au fost nevoiți să petreacă două ore în spatele camionului înainte să poată părăsi stadionul.

28 august 1965
Piesa “California Girls” a trupei The Beach Boys se afla pe locul 3 în topul single-urilor din SUA, iar single-ul a atins poziția 26 în topul din Marea Britanie. Muzica pentru piesă a fost inspirată din prima experiență LSD a lui Brian Wilson. Wilson a înregistrat vocile trupei Beach Boys utilizând noul înregistrător cu 8 piste de la Columbia, permițând înregistrarea a trei variante ale vocii lui Mike Love și răspândirea vocilor trupei pe trei piste suplimentare. “California Girls” a fost prima înregistrare a trupei Beach Boys în care au fost incluse voci de la Bruce Johnston, care s-a alăturat grupului pentru a-l înlocui pe Wilson în turneele concertelor.

28 august 1965
The Rolling Stones au anunțat că Allen Klein, pe care l-au întâlnit cu trei zile în urmă, va fi co-manager al grupului împreună cu Andrew Loog Oldham. În același timp, The Stones au semnat un contract de înregistrare pe cinci ani cu Decca Records.

28 august 1965
Bob Dylan a susținut primul concert dintr-un turneu de 40 de date în America de Nord la Forest Hills Tennis Stadium din New York City. Dylan a cântat primul set în solitar și a fost însoțit de o formație formată din Robbie Robertson, Levon Helm, Harvey Brooks și Al Kooper în al doilea set. Acest format, un set acustic și unul electric, a fost menținut pe toată durata turneului.

28 august 1964
După ce au susținut un concert la Forest Hills Tennis Stadium, New York, The Beatles l-au întâlnit pentru prima dată pe Bob Dylan la Hotelul Delmonico. Dylan și prietenul lor comun, jurnalistul Al Aronowitz, i-au inițiat pe membrii trupei în folosirea marijuana.

28 august 1961
Joe Dowell a ajuns pe locul 1 în topul single-urilor din SUA cu versiunea sa a piesei “Wooden Heart”. Piesa este cel mai bine cunoscută pentru utilizarea sa în filmul lui Elvis Presley din 1960, “G.I. Blues”, care i-a adus lui Elvis un hit pe locul 1 în Marea Britanie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!