Calendar muzical: 27 octombrie

Evenimente importante din lumea muzicii, care s-au întâmplat într-o zi de 27 octombrie

27 octombrie 2019
Cântărețul și compozitorul scoțian Lewis Capaldi a obținut primul său single pe locul 1 în SUA cu „Someone You Loved”, după ce piesa petrecuse 23 de săptămâni în clasamentele din SUA înainte de a ajunge pe primul loc. Cântărețul a sărbătorit acest moment pictându-și fața în stilul steagului Statelor Unite.

27 octombrie 2016
A fost găsită o scrisoare pe care John Lennon i-a trimis-o Reginei, explicând de ce își returnează MBE-ul, ascunsă în coperta unui disc cumpărat la o târgul de vechituri pentru 10 lire. Proprietarul anonim a dus documentul la o evaluare la Beatles Story din Liverpool și a descoperit că valora aproximativ 60.000 de lire sterline. Lennon returnase MBE-ul în semn de protest față de implicarea Marii Britanii într-un război civil.

27 octombrie 2014
Piesa „Always On My Mind” a trupei Pet Shop Boys a fost votată cea mai bună versiune de cover din toate timpurile într-un sondaj al BBC Music. Piesa, scrisă de John Christopher, Mark James și Wayne Carson, a devenit celebră pentru prima dată datorită lui Brenda Lee și Elvis Presley în 1972. Cover-ul lui Johnny Cash la piesa „Hurt” a trupei Nine Inch Nails s-a clasat pe locul doi, urmat de versiunea trupei The Stranglers la piesa „Walk On By” a lui Dionne Warwick. Interpretarea lui Jimi Hendrix la piesa „All Along The Watchtower” a lui Bob Dylan a ocupat locul patru, iar cover-ul lui Jeff Buckley la piesa „Hallelujah” a lui Leonard Cohen a completat topul cinci.

27 octombrie 2014
Spectacolul „The Last Ship”, muzicalul lui Sting despre construcția de nave în nord-estul Angliei, a avut premiera pe Broadway. Fostul solist al trupei The Police a descris vizionarea serii de deschidere ca o „experiență extracorporală”. Printre publicul serii de deschidere s-au numărat Billy Joel, Bruce Springsteen și Deborah Harry de la Blondie.

27 octombrie 2013
Lou Reed, solistul formației Velvet Underground, a decedat la vârsta de 71 de ani. Recunoscut ca un consumator asiduu de alcool și droguri pe parcursul multor ani, a suferit un transplant de ficat la Cleveland în aprilie 2013. Ulterior, a declarat pe site-ul său că este „mai mare și mai puternic” ca niciodată.

27 octombrie 2009
Eric Clapton s-a retras de la concertul Rock and Roll Hall of Fame din New York City după ce a suferit o operație de îndepărtare a pietrelor la vezica biliară. Locul său la concertul de la Madison Square Garden a fost luat de Jeff Beck.

27 octombrie 2007
Keith Richards s-a alăturat protestatarilor care se opuneau posibilelor reduceri la un spital din Sussex. Chitaristul trupei The Rolling Stones s-a alăturat a 15.000 de oameni într-o plimbare prin Chichester pentru a se opune planurilor care ar fi putut să ducă la degradarea Spitalului St Richard’s. O purtătoare de cuvânt a chitaristului a declarat: „Keith este un membru de lungă durată al comunității West Wittering și este bucuros să-și ofere sprijinul pentru eforturile locale de a salva Spitalul St Richard’s”.

27 octombrie 2007
Fosta solistă a trupei Moloko, Roisin Murphy, se recupera în spital după ce și-a avariat orbitele oculare în timpul unui concert în Rusia. Solista și-a lovit capul de un scaun în timpul spectacolului la clubul Ikra din Moscova și a fost dusă de urgență la spital pentru o intervenție chirurgicală. Un purtător de cuvânt a declarat că a pierdut „mult sânge” și a suferit o contuzie severă, dar vederea i-a fost neafectată și se recupera bine.

27 octombrie 2006
Amy Winehouse a lansat cel de-al doilea și ultimul său album de studio, „Back to Black”. Albumul a dat naștere la cinci single-uri: „Rehab”, „You Know I’m No Good”, „Back to Black”, „Tears Dry on Their Own” și „Love Is a Losing Game” și a câștigat premiul pentru cel mai bun album vocal pop la cea de-a 50-a ediție a Premiilor Grammy. „Back to Black” a vândut 3,58 milioane de copii doar în Marea Britanie, devenind al doilea cel mai bine vândut album al secolului XXI în Marea Britanie. La nivel global, albumul a vândut peste 20 de milioane de copii.

27 octombrie 2005
Distribuitorul filmului rapperului 50 Cent a anunțat că va elimina posterele de promovare a filmului după plângeri că acestea glorifică violența cu arme de foc. Posterele pentru filmul „Get Rich or Die Tryin’” îl arătau pe 50 Cent ținând o armă în mâna stângă și un microfon în cealaltă. Michael Antonovich, un supervizor al comitatului Los Angeles, a scris o scrisoare către Paramount Pictures, cerându-le să înlăture posterele. Compania a declarat că a retras unul dintre postere de lângă o școală de copii din Los Angeles și a planificat să le elimine pe celelalte.

27 octombrie 2003
Scott Weiland, solistul trupei Stone Temple Pilots, a fost arestat în ziua sa de naștere, în Hollywood, California, după ce a fost implicat într-un accident de mașină. A fost acuzat de conducere sub influența drogurilor și a alcoolului, dar aceste acuzații au fost ulterior retrase după ce solistul a absolvit cu succes programul de recuperare și a fost supus unor teste ulterioare pentru droguri.

27 octombrie 2002
Producătorul american de înregistrări Tom Dowd a decedat din cauza emfizemului. A înregistrat albume pentru mulți artiști, inclusiv: Eric Clapton, Lynyrd Skynyrd, Derek and the Dominos, Rod Stewart, Aretha Franklin, Cream, Lulu, Chicago, The Allman Brothers Band, The J. Geils Band, Meat Loaf, Sonny & Cher, The Rascals, Willie Nelson, Diana Ross, Kenny Loggins, Dusty Springfield, The Drifters și Otis Redding.

27 octombrie 2000
Lonnie Donegan s-a dus la Palatul Buckingham pentru a primi ordinul său MBE pentru serviciile sale aduse muzicii pop. Lonnie a fost pionierul skiffle-ului în anii 1950 și a inspirat o generație de adolescenți să înființeze trupe.

27 octombrie 1992
Bo Diddley l-a dat în judecată pe fostul său manager, susținând că acesta a cheltuit 75.000 de dolari pentru cheltuieli personale neautorizate.

27 octombrie 1989
Adam Clayton, basistul trupei U2, a fost găsit vinovat de conducere sub influența alcoolului de către un tribunal din Dublin după ce a fost prins conducând de două ori peste limita legală. A fost amendat cu 500 de lire sterline și i s-a interzis să conducă timp de 1 an.

27 octombrie 1988
Filmul trupei U2, „Rattle And Hum”, și-a avut premiera la nivel mondial în orașul natal al trupei, Dublin.

27 octombrie 1984
În timpul unui turneu în SUA, Grateful Dead a alocat o zonă specifică pentru înregistrarea fanelor pentru a bootlega concertul; concertul de astăzi a avut loc la Berkeley, California.

27 octombrie 1980
Mark Chapman a cumpărat un revolver .38 cu cinci gloanțe pentru 169 de dolari. Puțin peste șase săptămâni mai târziu, arma avea să fie folosită pentru a-l ucide pe John Lennon în fața apartamentului său din New York City.

27 octombrie 1980
Fostul membru al trupei T. Rex, Steve Took, a murit înecat cu un sâmbure de cireș, după ce ciupercile magice pe care le consumase îi amorțiseră toată senzația în gât; avea 31 de ani. Took a fost și membru al trupei The Deviants, alături de membrii Pink Fairies, Twink și Mick Farren.

27 octombrie 1979
În timpul unui turneu în SUA, Elton John s-a prăbușit pe scenă la Universal Amphitheatre din Hollywood din cauza epuizării.

27 octombrie 1977
Baccara se aflau pe locul 1 în topul de single-uri din Marea Britanie cu piesa „Yes Sir, I Can Boogie”. Au fost primii artiști spanioli care au obținut un loc 1 în Marea Britanie și prima pereche de femei care a realizat acest lucru. „Yes Sir, I Can Boogie” este, de asemenea, una dintre cele treizeci de single-uri din toate timpurile care au vândut 10 milioane (sau mai multe) de copii în întreaga lume.

27 octombrie 1977
Muzicianul american Roy Estrada, cunoscut ca membru fondator al trupei Little Feat și care a colaborat și cu Frank Zappa, a fost condamnat pentru agresiune sexuală asupra unui copil. Estrada a petrecut șase ani în închisoare. În ianuarie 2012, el a pledat vinovat de o acuzație de abuz sexual continuu asupra unui copil, care a avut loc în martie 2008. În acordul de tranzacție, el a fost condamnat la 25 de ani de închisoare și nu are dreptul la eliberare condiționată.

27 octombrie 1975
După lansarea single-ului și albumului „Born to Run”, Bruce Springsteen a avut onoarea rară de a apărea pe coperta simultană a revistelor Time și Newsweek din SUA.

27 octombrie 1973
Gladys Knight și The Pips au început o serie de două săptămâni la locul 1 în topul de single-uri din SUA cu piesa „Midnight Train To Georgia”. A fost cel de-al 18-lea hit al grupului în topurile americane și primul care a ajuns pe locul 1. Piesa a câștigat Premiul Grammy din 1974 pentru cea mai bună interpretare vocală R&B de către un duo, grup sau cor și a devenit piesa emblematică a lui Knight.

27 octombrie 1969
Muddy Waters a fost grav rănit într-un accident de mașină în Champagne, Illinois. Trei persoane au murit în accident.

27 octombrie 1966
The Four Tops se aflau pe locul 1 în topul de single-uri din Marea Britanie cu piesa „Reach Out I’ll Be There”. A fost singurul lor single care a ajuns pe locul 1 în Marea Britanie.

27 octombrie 1964
Salvatore Philip Bono, în vârstă de 31 de ani, s-a căsătorit cu Cherilyn Sarkisian La Piere, în vârstă de 18 ani. O perioadă au cântat împreună sub numele Caesar și Cleo înainte de a-și schimba numele actului la Sonny și Cher. Uniunea lor a durat 12 ani.

27 octombrie 1957
The Crickets au început o serie de trei săptămâni la locul 1 în topul de single-uri din Marea Britanie cu piesa „That’ll Be The Day”. A ajuns, de asemenea, pe locul 3 în SUA, unde a vândut peste un milion de copii. Piesa a fost inspirată de o vizionare a lui Holly, Jerry Allison și Sonny Curtis la un film cu John Wayne în iunie 1956. Filmul „The Searchers” era în program și expresia des folosită a lui Wayne, „that’ll be the day”, i-a inspirat pe tinerii muzicieni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!
© 2023 RadioGalaxia.ro | Toate drepturile rezervate.