Calendar muzical: 26 septembrie

Evenimente importante din lumea muzicii, care s-au întâmplat într-o zi de 26 septembrie

26 Sep 2021
Muzicianul englez Alan Lancaster a decedat la vârsta de 72 de ani din cauza complicațiilor legate de scleroza multiplă. Este cel mai bine cunoscut ca membru fondator și basist al trupei Status Quo, cântând cu formația din 1967 până în 1985.

26 Sep 2016
Universal, Warner Brothers, Sony și mai multe alte case de discuri au intentat un proces împotriva operatorilor YouTube-mp3.org, un serviciu care permitea utilizatorilor să înlăture sunetul din videoclipurile de pe YouTube. Acțiunea în instanță, intentată împotriva unei companii germane, susținea că “zeci sau chiar sute de milioane de piese sunt copiate și distribuite ilegal lunar de serviciile de rupere a fluxului.”

26 Sep 2009
Jay-Z a început o serie de două săptămâni pe locul 1 în topurile de albume din SUA cu “The Blueprint 3”, al unsprezecelea album de studio al rapperului.

26 Sep 2008
Matthew Bellamy, Christopher Wolstenholme și Dominic Howard din trupa Muse au primit titlul de Doctor Honoris Causa în Arte de la Universitatea din Plymouth, Anglia.

26 Sep 2007
O fundație de caritate înființată de Shakira a donat 40 de milioane de dolari (19,6 milioane de lire sterline) pentru a ajuta victimele dezastrelor naturale. Banii urmau să fie folosiți pentru repararea daunelor cauzate de un cutremur în Peru și un uragan în Nicaragua. Alți 5 milioane de dolari (2,46 milioane de lire sterline) urmau să fie cheltuiți pentru sănătate și educație în patru țări din America Latină.

26 Sep 2004
Green Day a obținut primul lor album numărul 1 în Marea Britanie cu “American Idiot,” al șaptelea lor album.

26 Sep 2003
Cântărețul și compozitorul englez Robert Palmer a decedat la vârsta de 54 de ani din cauza unui atac de cord în Paris, Franța. A fost membru al formațiilor Vinegar Joe și Power Station (alături de membrii Duran Duran, Andy Taylor și John Taylor, împreună cu toboșarul și fostul membru Chic, Tony Thompson). Ca artist solo, a avut single-ul “Addicted To Love” din 1986, care a ajuns pe locul 1 în SUA și pe locul 5 în Marea Britanie, și hit-ul “Simply Irresistible” din 1988.

26 Sep 2003
Un raport publicat cu privire la cerințele artiștilor pentru camerele lor din culise a dezvăluit că Limp Bizkit a insistat ca toate lampile din camerele lor să poată fi întunecate, în timp ce Mariah Carey a solicitat doar paie “flexibile”, deoarece nu va folosi cele drepte. Van Halen a insistat ca țelina din culise să fie tăiată și să nu fie curățată de coajă. Red Hot Chili Peppers au cerut o cameră de meditație și o selecție de lumânări de aromaterapie. Barry Manilow a cerut ca temperatura aerului în sala de spectacol să fie menținută la 65 de grade Fahrenheit (aproximativ 18 grade Celsius).

26 Sep 1996
Poliția a descoperit droguri ascunse într-un tub de Smarties când au percheziționat casa din Londra a lui Paula Yates și a solistului trupei INXS, Michael Hutchence. Cuplul se afla în Australia în momentul percheziției.

26 Sep 1995
AC/DC a lansat albumul lor de studio internațional al 12-lea, intitulat “Ballbreaker”. Albumul, produs de Rick Rubin, a marcat revenirea fostului toboșar Phil Rudd, care fusese dat afară din trupă în 1983 din cauza problemelor legate de alcool și droguri, precum și a unei altercații cu chitaristul ritmic fondator Malcolm Young.

26 Sep 1989
Paul McCartney a început turneul său mondial la Drammenshallen, în Drammen, Norvegia. A fost primul mare turneu al lui McCartney în zece ani, de la turneul din Marea Britanie al trupei Wings din 1979, și primele apariții ale sale în America de Nord în treisprezece ani.

26 Sep 1987
Michael Jackson a început o serie de șase săptămâni pe locul 1 în topul albumelor din SUA cu albumul “Bad“. Lansat aproape cinci ani după ultimul său album de studio, “Thriller”, “Bad” a devenit cel mai bine vândut album din lume, cu vânzări estimative între 30 și 45 de milioane de copii la nivel mondial. Albumul a produs cinci single-uri pe locul 1 în SUA, fiind primul album care a realizat acest lucru.

26 Sep 1987
Whitney Houston a început o serie de două săptămâni pe locul 1 în topul single-urilor din SUA cu piesa “Didn’t We Almost Have It All”.

26 Sep 1981
Bruce Dickinson s-a alăturat formației britanice de rock Iron Maiden (Dickinson fusese solistul vocal al trupei Samson).

26 Sep 1979
U2 a lansat prima lor înregistrare, un EP intitulat “U2-3”. Cu o ediție inițială de 1.000 de copii numerotate individual, piesele au fost produse de trupă împreună cu Chas de Whalley și era disponibil doar în Irlanda.

26 Sep 1969
The Beatles au lansat albumul “Abbey Road” în Marea Britanie. Înregistrările de studio finale ale trupei au inclus două piese compuse de George Harrison, “Something” (primul său single A-side) și “Here Comes The Sun”. În interviurile lor pentru “The Beatles Anthology”, membrii supraviețuitori ai trupei au declarat că, deși niciunul dintre ei nu a făcut vreodată distincția de a-l numi “ultimul album”, toți au simțit la momentul respectiv că acesta ar putea fi foarte probabil produsul final al trupei Beatles și, prin urmare, au fost de acord să-și lase deoparte diferențele și să “se retragă cu fruntea sus”.

26 Sep 1968
Rolling Stone Brian Jones a fost amendat cu 50 de lire sterline și 100 de guinee costuri după ce a fost găsit vinovat de posesie de cannabis.

26 Sep 1967
Pink Floyd au susținut primele trei concerte dintr-o serie de trei nopți consecutive la Fillmore din San Francisco, primele lor concerte live în SUA.

26 Sep 1965
La sfârșitul unui turneu european, Roger Daltry l-a knock-out pe Keith Moon, ceea ce a dus la concedierea lui Daltry din trupa The Who. Trupa susținea două spectacole într-o singură noapte în Danemarca, când a izbucnit un conflict între toți cei patru membri ai formației. Daltry a fost reangajat în ziua următoare.

26 Sep 1964
Roy Orbison a început o serie de trei săptămâni pe locul 1 în topul single-urilor din SUA cu piesa “Oh Pretty Woman”. Titlul a fost inspirat de soția lui Orbison, Claudette, care a întrerupt o conversație pentru a anunța că va ieși; când Orbison a întrebat-o dacă are suficient bani, co-autorul său Bill Dees a intervenit cu “O femeie frumoasă nu are nevoie niciodată de bani.”

26 Sep 1961
The Greenbriar Boys au început o rezidență de două săptămâni la clubul Gerde’s Folk din New York. Actul de deschidere a fost Bob Dylan.

26 Sep 1937
Cântăreața americană de blues Bessie Smith a murit la vârsta de 43 de ani după ce a fost implicată într-un accident de mașină în timp ce se deplasa pe Route 61 în afara orașului Memphis, Tennessee. Piesa ei din 1923, “Downhearted Blues,” a fost inclusă în Hall of Fame Grammy în 2006.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!
© 2023 RadioGalaxia.ro | Toate drepturile rezervate.