Calendar muzical: 26 iulie

Evenimente importante din lumea muzicii, care s-au întamplat într-o zi de 26 iulie

26 iulie 2021
Muzicianul american Joey Jordison a murit la vârsta de 46 de ani. El a fost toboșarul și co-fondatorul trupei de metal Slipknot, precum și chitaristul trupei de horror punk Murderdolls. În august 2010, Jordison a fost votat cel mai bun toboșar al celor precedenți 25 de ani de către cititorii revistei Rhythm.

26 iulie 2020
Cântărețul și chitaristul englez de blues rock, compozitor și cântăreț, Peter Green, a murit în somn la vârsta de 73 de ani. Fiind fondatorul trupei Fleetwood Mac, piesele sale, precum ‘Albatross’, ‘Black Magic Woman’, ‘Oh Well’, ‘The Green Manalishi (With the Two Prong Crown)’ și ‘Man of the World’ au devenit hituri la nivel mondial. Green a părăsit trupa în 1970 în timp ce se lupta cu problemele sale de sănătate mentală. Ulterior, i s-a diagnosticat schizofrenia și a petrecut timp în spital în anii ’70.

26 iulie 2019
Un număr de procese referitoare la drepturile de autor pentru primele șase albume ale lui Drake au fost oficial soluționate, inclusiv procese și contra-procese începând cu anul 2017, depuse între Aspire Music Group și Cash Money Records. Aspire susținea că în 2008 a semnat un acord exclusiv de înregistrare cu Drake înainte de a încheia un acord cu Cash Money în iunie 2009, care permitea lui Drake să înregistreze pentru casa de discuri în schimbul unui treime din profiturile nete. Termenii acordului de soluționare nu au fost dezvăluiți.

26 iulie 2017
Un juriu i-a acordat lui Quincy Jones 9,4 milioane de dolari în drepturi de autor pentru utilizarea melodiilor lui Michael Jackson pe care le-a produs în două spectacole Cirque du Soleil și în documentarul This Is It. Jones a intentat procesul în 2013, cerând 30 de milioane de dolari.

26 iulie 2013
Cântărețul și compozitorul american JJ Cale a murit de un atac de cord la vârsta de 74 de ani. El a devenit celebru în anul 1970, când Eric Clapton a înregistrat o versiune a cântecului său “After Midnight”. În 1977, Clapton a popularizat și piesa lui Cale, “Cocaine”. Cei doi au colaborat la un album care a câștigat un premiu Grammy în 2008.

26 iulie 2009
Cântărețul trupei AC/DC, Brian Johnson, a apărut în emisiunea de televiziune britanică Top Gear, în segmentul “The Star in a Reasonably Priced Car”. Timpul său de 1:45.9 l-a egalat pe Simon Cowell pentru al doilea cel mai rapid timp. El a fost prezentat de gazda emisiunii, Jeremy Clarkson, ca fiind “un om care a vândut mai multe albume decât The Beatles și pariez că aproape nimeni din [audiență] nu l-a auzit vreodată.”

26 iulie 2008
Cântărețul trupei Klaxons, Jamie Reynolds, a amânat datele turneului lor din Australia după ce și-a rupt piciorul în timpul unui concert în Franța. Solistul trupei a declarat că a “evaluat greșit” distanța atunci când a sărit de pe scenă în timpul ultimei piese din setul lor.

26 iulie 2006
Jeffrey Borer și Arvel Jett Reeves au recunoscut că au înregistrat în secret cu camere video pe Michael Jackson în timp ce zbura spre Santa Barbara, California, pentru a se preda într-o anchetă privind acuzații de molestare a unui minor. Cei doi bărbați au admis că au instalat două înregistratoare video digitale pentru a-l înregistra pe Jackson și avocatul său în timp ce călătoreau cu un jet privat de la Las Vegas la Santa Barbara în noiembrie 2003.

26 iulie 2006
Ultima ediție a emisiunii Top Of The Pops a fost înregistrată la BBC Television Centre din Londra. Aproximativ 200 de membri ai publicului au fost prezenți la spectacol, care a fost co-găzduit de veteranul DJ Sir Jimmy Savile, primul său prezentator. În cadrul emisiunii au fost prezentate interpretări clasice ale trupelor Spice Girls, Wham, Madonna, Beyonce Knowles și Robbie Williams, alături de The Rolling Stones, care a fost prima trupă care a apărut în Top of the Pops în Ziua de Anul Nou din 1964.

26 iulie 2006
Chitara pe care Sir Paul McCartney a învățat primele acorduri s-a vândut la o licitație la studiourile Abbey Road din Londra cu suma de 330.000 de lire sterline. Chitara acustică Rex l-a ajutat pe McCartney să-l convingă pe John Lennon să-i permită să se alăture trupei sale, The Quarrymen, în 1957.

26 iulie 2000
Trupa Oasis a fost huiduită de pe scenă în timpul unui concert la Festivalul Paleo din Elveția, după ce solistul Liam Gallagher a insultat publicul de peste 35.000 de persoane.

26 iulie 1992
Cântăreața americană și artistă Motown, Mary Wells, supranumită “The First Lady of Motown” și care a avut un single numărul 1 în SUA și numărul 5 în Marea Britanie în 1964 cu piesa “My Guy”, a murit la vârsta de 49 de ani din cauza cancerului de laringe. Wells a fost nevoită să renunțe la cariera sa și, fără asigurare de sănătate, a fost nevoită să-și vândă casa. Foștii săi prieteni de la Motown, inclusiv Diana Ross, Mary Wilson, The Temptations și Martha Reeves, alături de Dionne Warwick, Rod Stewart, Bruce Springsteen, Aretha Franklin și Bonnie Raitt, au promis personal donații de sprijin.

26 iulie 1990
Claviaturistul și vocalistul american Brent Mydland din trupa Grateful Dead a fost găsit mort pe podeaua casei sale la vârsta de 38 de ani din cauza unei supradoze de droguri. Perioada sa de activitate de unsprezece ani a fost mai lungă decât a oricărui alt claviaturist din trupă.

26 iulie 1986
Peter Gabriel a ajuns pe locul 1 în topul de single-uri din SUA cu piesa “Sledgehammer”, care a ocupat locul 4 în Marea Britanie. Videoclipul piesei a câștigat mai multe premii, inclusiv un record de nouă premii MTV la MTV Video Music Awards din 1987, și “Cel mai bun videoclip britanic” la premiile Brit din 1987. Gabriel a fost, de asemenea, nominalizat la trei premii Grammy. Începând cu anul 2011, “Sledgehammer” este cel mai vizionat videoclip muzical din istoria MTV.

26 iulie 1980
The Rolling Stones au început o perioadă de șapte săptămâni pe locul 1 în topul albumelor din SUA cu albumul “Emotional Rescue”, cel de-al optulea lor album care ajunge pe primul loc în SUA. “Emotional Rescue” a fost primul album Rolling Stones înregistrat după ce Keith Richards a fost achitat de acuzația de droguri din Toronto, care ar fi putut să-l trimită la închisoare pentru mulți ani.

26 iulie 1977
Led Zeppelin a întrerupt în mod neașteptat cel de-al 11-lea turneu nord-american după ce fiul lui Robert Plant, Karac, în vârstă de cinci ani, a murit din cauza unui virus acasă în Anglia, Marea Britanie.

26 iulie 1975
Van McCoy și grupul Soul City au ajuns pe locul 1 în topul de single-uri din SUA cu piesa “The Hustle”, singurul lor hit în topul american, care a ajuns pe locul 3 în Marea Britanie. McCoy a murit pe 6 iulie 1979.

26 iulie 1970
Jimi Hendrix a cântat pentru ultima dată în orașul său natal, Seattle, când a apărut la Sicks Stadium.

26 iulie 1969
Johnny Cash a lansat single-ul “A Boy Named Sue”, o piesă scrisă de Shel Silverstein. Cash se afla în plină popularitate când a înregistrat piesa în direct la închisoarea San Quentin din California într-un concert pe 24 februarie 1969. Piesa povestește călătoria unui tânăr în căutarea răzbunării față de un tată care l-a abandonat la vârsta de 3 ani și al cărui singur aport în întreaga sa viață a fost acela de a-l numi Sue.

26 iulie 1968
The Jackson Five au semnat un contract pe un an cu casa de discuri Motown Records. Ei au făcut istorie în 1970 ca primul grup muzical care a reușit să aibă primele patru single-uri pe locul 1 în topul Billboard Hot 100, cu piesele “I Want You Back”, “ABC”, “The Love You Save” și “I’ll Be There”.

26 iulie 1962
Frank Ifield a ajuns pe locul 1 în topul single-urilor din Marea Britanie cu piesa “I Remember You”. Acesta a fost primul dintre cele patru single-uri ale sale care au ajuns pe primul loc în Marea Britanie.

error: Content is protected !!