Calendar muzical: 26 august

Evenimente importante din lumea muzicii, care s-au întamplat într-o zi de 26 august

26 august 2019
Ed Sheeran și-a încheiat turneul ÷ (Divide) cu un spectacol la Chantry Park din Ipswich, Anglia, aproape de orașul său natal Framlingham. Turneul a început pe 16 martie 2017 și a stabilit recordul pentru cel mai profitabil turneu, câștigând 775,6 milioane de dolari în peste 255 de spectacole.

26 august 2014
Kate Bush și-a făcut revenirea pe scenă la Apollo Hammersmith din Londra, printr-un răspuns extatic din partea fanilor la primul ei concert live în ultimii 35 de ani. Kate Bush a primit ovații în picioare în timp ce încheia spectacolul cu piesa „Cloudbusting”, de pe albumul ei de succes din 1985, intitulat „The Hounds of Love”. Cele 22 de spectacole s-au vândut complet în mai puțin de cincisprezece minute, după ce biletele au fost puse în vânzare în luna martie a acestui an.

26 august 2009
Cântăreața americană de muzică pop, compozitoare și producătoare de înregistrări Ellie Greenwich a decedat de un atac de cord la vârsta de 68 de ani. Împreună cu Phil Spector și Jeff Barry, ea a scris sau a contribuit la scrierea multor hituri, printre care „Da Doo Ron Ron”, „Be My Baby”, „Then He Kissed Me”, „Do Wah Diddy Diddy”, „Leader of the Pack” și „River Deep – Mountain High”, printre altele.

26 august 2007
Polițiștii care au percheziționat casa starului american de rap DMX au găsit 12 câini de rasă pitbull terrier neglijați și un număr de arme. Cadavrele a trei câini au fost îngropate. Nu s-au făcut arestări și DMX le-a spus polițiștilor că nu fusese în proprietatea din Arizona de cel puțin două luni. Rapperul, care lansase propria sa linie de îmbrăcăminte pentru câini, inclusiv căciuli, fulare și haine de ploaie pentru câini, a apărut și pe coperta ultimului său album, „Year of the Dog… Again”, cu un pitbull înhamat în lesă.

26 Aug 2007
După doi ani, The Rolling Stones au susținut ultimul spectacol al turneului lor mondial A Bigger Bang la O2 Arena din Londra, Anglia. Cel mai lung și cel mai mare turneu din cariera lor a devenit cel mai profitabil din istoria muzicii rock (560 de milioane de dolari).

26 Aug 2005
O placă comemorativă a fost dezvelită de foștii membri ai trupei Quarrymen, John Duff Lowe și Colin Hanton, la locul unde formația care avea să devină The Beatles a realizat primele lor înregistrări. John Lennon, Paul McCartney și George Harrison au înregistrat o versiune a piesei „That’ll Be The Day” de Buddy Holly și o piesă compusă de Lennon și Harrison, „In Spite Of All The Danger”, ca The Quarrymen la studioul Percy Philips din Liverpool în 1958.

26 Aug 2005
O poștă din apropierea studioului din Los Angeles unde Ray Charles a înregistrat o mare parte din muzica sa a fost redenumită în onoarea legendei R&B. Un proiect de lege federal a fost semnat de președintele SUA, George Bush, pentru a redenumi poșta. Charles a decedat în iunie 2004 la vârsta de 74 de ani, suferind de boală hepatică acută.

26 Aug 2005
Green Day au fost numiți cea mai bună trupă de pe planetă la cea de-a 12-a ediție a premiilor rock Kerrang!, ei câștigând și premiul pentru cea mai bună prestație live. Grupul metal galez Funeral For a Friend a câștigat premiul pentru cea mai bună trupă britanică, în timp ce My Chemical Romance din New Jersey au primit premiile pentru cel mai bun album și cel mai bun videoclip. Iron Maiden au fost incluși în Kerrang! Hall of Fame, iar Marilyn Manson a primit premiul Icon Award. Cea mai bună piesă a fost „Best of You” a trupei Foo Fighters, în timp ce Trivium au fost numiți cei mai buni debutanți internaționali. Frontmanul trupei Nine Inch Nails, Trent Reznor, a fost numit compozitor clasic, iar trupa Killing Joke a primit un premiu pentru întreaga carieră.

26 Aug 2004
Cineastul american David Myers a decedat după ce a suferit un accident vascular cerebral. A lucrat la diverse filme muzicale, printre care Woodstock, Elvis On Tour, The Last Waltz, the Grateful Dead Movie, Mad Dogs & Englishmen și Cracked Actor: A Film About David Bowie.

26 Aug 2004
Cântăreața Laura Branigan a decedat din cauza unui anevrism cerebral. Ea a avut un single în SUA în 1982 care a ajuns pe locul 2 și în Marea Britanie pe locul 6, intitulat „Gloria”, și un single în SUA în 1984 care a ajuns pe locul 4 și în Marea Britanie pe locul 5, intitulat „Self Control”. Ea a jucat și rolul lui Janis Joplin în musicalul american „Love, Janis”.

26 Aug 2003
Revista Rolling Stone l-a numit pe Jimi Hendrix cel mai mare chitarist din istoria muzicii rock. Eric Clapton, Jimmy Page, Keith Richards, Chuck Berry, Stevie Ray Vaughan și Ry Cooder au fost de asemenea incluși în lista celor mai buni 10 chitariști.

26 Aug 2000
Allen Woody, fostul basist al trupei The Allman Brothers Band și co-fondator al formației Gov’t Mule, a fost găsit mort în New York la vârsta de 44 de ani.

26 Aug 1997
Chad Smith de la trupa Red Hot Chili Peppers a fost internat în spital după ce a avut un accident cu motocicleta pe Sunset Boulevard.

26 Aug 1995
Blur a obținut primul lor single pe locul 1 în UK cu „Country House” și a câștigat o bătălie mediatică cu Oasis pentru poziția de număr 1. Ambele trupe au lansat noile lor single-uri în aceeași zi, „Country House” a ajuns pe primul loc în topul vânzărilor, cu 270.000 de copii vândute, în timp ce „Roll with It” a vândut 220.000 de copii, plasându-se pe locul 2 în top.

26 Aug 1995
Seal a ajuns pe primul loc în topul single-urilor din SUA cu piesa „Kiss From A Rose”, folosită în filmul „Batman Forever” și care a fost un hit pe locul 4 în Marea Britanie.

26 Aug 1994
Cântărețul scoțian Frankie Miller a suferit o hemoragie cerebrală masivă în New York, în timp ce scria material pentru o nouă trupă pe care o formase împreună cu Joe Walsh de la Eagles. Miller a petrecut cinci luni în comă. Ulterior, a urmat reabilitarea, învățând din nou să meargă și să vorbească.

26 Aug 1993
Un acetat dublu cu înregistrarea live a trupei The Beatles la clubul Cavern din Liverpool a fost vândut pentru 16.500 de lire sterline la casa de licitații Christies din Londra, stabilind astfel un preț record mondial pentru o înregistrare.

26 Aug 1987
Sonny Bono, care a spus odată că nu a votat niciodată până la vârsta de 53 de ani, a anunțat că candidează pentru funcția de primar al orașului Palm Springs, California. El a câștigat alegerile în 1988 și a obținut un loc în Congres în 1996.

26 Aug 1981
Consiliul Orașului Ottawa a numit ziua „Paul Anka” pentru a sărbători cea de-a 25-a aniversare în industria spectacolului a artistului. Consiliul a numit, de asemenea, o stradă din Ottawa „Paul Anka Drive” în onoarea sa. Cântărețul și compozitorul canadian a scris peste 900 de melodii, inclusiv clasicul „My Way”.

26 Aug 1978
Frankie Valli a ajuns pe primul loc în topul single-urilor din SUA cu piesa „Grease”, compusă de Barry Gibb. Piesa a ajuns să vândă peste 2 milioane de copii în Statele Unite (a fost pe locul 3 în Marea Britanie).

26 Aug 1977
Uriah Heep, Thin Lizzy, The Sensational Alex Harvey Band, Eddie and the Hot Rods, Golden Earing, Aerosmith, Doobie Brothers, Hawkwind, Racing Cars, John Miles, Graham Parker, The Enid, No Dice și Frankie Miller’s Full House au apărut la cea de-a 17-a ediție a festivalului Reading, care a durat trei zile, în Anglia. Un bilet valabil pentru toate cele trei zile costa 7,95 lire.

26 Aug 1975
Glen Campbell a ocupat primul loc în topul single-urilor Country din SUA cu piesa „Rhinestone Cowboy”. Piesa a fost una dintre cele șase melodii lansate în 1975 care au ajuns pe primul loc atât în topul Billboard Hot 100, cât și în topul Billboard Hot Country Singles. Celelalte melodii au fost „Before the Next Teardrop Falls” de Freddy Fender; „(Hey Won’t You Play) Another Somebody Done Somebody Wrong Song” de B.J. Thomas, „Thank God I’m a Country Boy” și „I’m Sorry”/„Calypso”, ambele de John Denver; și „Convoy” de C.W. McCall.

26 Aug 1973
10cc și-au făcut debutul live la Palace Lido din Isle of Man, la începutul unui turneu în Regatul Unit. Formația era compusă din Graham Gouldman, Eric Stewart, Kevin Godley și Lol Creme, care colaboraseră și înregistraseră împreună timp de aproximativ trei ani înainte de a adopta numele de 10cc.

26 Aug 1970
Joan Baez, Joni Mitchell, Jimi Hendrix (ultimul său concert în Marea Britanie), Donovan, Jethro Tull, Miles Davis, Arrival, Cactus, Family, Taste, Mungo Jerry, ELP, The Doors, The Who, Spirit, The Moody Blues, Chicago, Procol Harum, Sly and the Family Stone și Free au apărut pe parcursul a trei zile la al treilea Festival Isle of Wight. Biletele pentru weekend costau 3 lire.

26 Aug 1970
A fost organizată o petrecere pentru a sărbători deschiderea oficială a studiourilor „Electric Ladyland” din New York City, New York. Artiștii care au înregistrat ulterior în acest studio includ pe: Jimi Hendrix, John Lennon, AC/DC, David Bowie, Stevie Wonder, Frank Zappa și Guns N’ Roses.

26 Aug 1970
În timpul înregistrărilor cu Eric Clapton pentru ceea ce avea să devină albumul dublu „Layla and Other Assorted Love Songs”, producătorul Tom Dowd l-a dus pe Clapton și pe trupa sa la un concert Allman Brothers, unde Clapton, deja fan al chitaristului, l-a auzit pentru prima dată pe Duane Allman cântând în persoană. După ce Clapton i-a invitat pe toți membrii trupei înapoi în studio în acea noapte, el și Allman au format o legătură instantanee care a oferit impulsul pentru albumul „Layla”. În decurs de zece zile, Allman a contribuit la majoritatea pieselor de pe album.

26 Aug 1967
The Beatles au susținut o conferință de presă la University College din Bangor, North Wales, alături de Maharishi Mahesh Yogi. The Beatles au anunțat că au devenit discipoli ai guru-ului și că renunță la consumul de droguri. Cei patru deveniseră membri ai „Mișcării de Regenerare Spirituală” a lui Maharishi, ceea ce i-a obligat să doneze venitul pe o săptămână în fiecare lună organizației.

26 Aug 1967
Small Faces, Move, The Gass, Tomorrow, Denny Laine, Jeff Beck, Eric Burdon și Marmalade au apărut în prima zi a evenimentului de 3 zile fără întrerupere numit „Festivalul Florilor Copilăriei” de la Woburn Abbey, Anglia. Alături de DJ-ii John Peel și Tommy Vance, biletele pentru o zi costau 1 liră.

26 Aug 1965
Sonny & Cher s-au clasat pe locul 1 în topul single-urilor din Marea Britanie cu piesa „I Got You Babe”, singurul lor single care a ajuns pe locul 1 în UK. Sonny Bono a fost inspirat să compună această piesă pentru a profita de popularitatea termenului „babe”, auzit în cântecul „It Ain’t Me Babe” interpretat de Bob Dylan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!